Opvoedtips & tricks van Heleen – How2Talk2Kids

25 januari 2017
opvoeding; how2talk2kids; Heleen de Hartog; tips; opvoedtips; opvoeden; kleuter; peuter; driftbuien; peuterpuber

Bij de geboorte van je kindje er ook meteen een uitgebreide handleiding bij krijgen? Ik had er dolgraag eentje willen hebben! Wat zou dit een hoop geploeter en tijd besparen. Ze zien er zo onschuldig uit met hun lieve snoetjes, maar soms kun je je driftige peuter of eigenwijze kleuter toch achter het behang plakken? Of vertoont je kindje gedrag waarvan je geen idee hebt hoe je er het best mee om kunt gaan. Zit je soms ook met je handen in het haar en heb je eigenlijk gewoon een paar praktische opvoedtips nodig? Goed nieuws er is hulp onderweg. 

Nieuwe rubriek op Lady Lemonade

Lady Lemonade krijgt er een nieuwe rubriek bij waarin opvoeddeskundige Heleen de Hartog ons een handje gaat helpen. Misschien ken je Heleen al van de succesvolle How2Talk2Kids opvoedingsboeken ‘Effectief communiceren met kinderen’ en ‘Broers en zussen zonder rivaliteit’. Annemieke en ik duiken regelmatig in één van de boeken als we het even niet meer weten. Daarom zijn wij zo blij dat Heleen iedere maand op de blog een vraag met betrekking tot opvoeden van één van onze lezeressen wilt beantwoorden. Op deze manier kunnen we ook andere mama’s – die wellicht met dezelfde issues worstelen – een duwtje in de juiste richting geven.

‘Lees ook: Omgaan met een brutale kleuter‘.

Natuurlijk willen we Heleen eerst even aan je voorstellen en hebben we haar ook een paar vragen gesteld.

Kun je ons iets meer vertellen over de How2Talk2Kids methode?

“How2talk2kids is gebaseerd op een andere manier van praten met, en luisteren naar kinderen. Je krijgt praktische handvatten voor betere communicatie, waardoor de relatie met je kind verdiept. Je kind krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.”

Welk probleem zie je het meest terugkomen op het gebied van opvoeden?

“We horen vaak: ‘Mijn kind luistert niet of doet niet wat ik zeg’. Dat werkt vaak irritatie op bij de ouder wat weer leidt tot meer verzet van het kind. Vaak zit er iets achter waardoor kinderen niet luisteren of meewerken waar je vaak als ouder niet bewust van bent. Ook worstelen veel ouders met ruzie tussen hun kinderen.”

Wat zijn de grootste valkuilen van het ouderschap?

“Dat je gevoelens van je kinderen niet echt erkent. Je denkt behulpzaam te zijn door te zeggen: ‘Je hoeft niet te huilen, ik ben zo weer terug!’ Daarmee versterk je echter het negatieve gevoel van het kind. Je bent behulpzamer als je het negatieve gevoel van je kind erkent ‘Je bent verdrietig’ of als je het verlangen verwoord: ‘Je zou willen dat mama thuis zou blijven’, hierdoor kan hij beter met zijn negatieve gevoel omgaan. En daarnaast dat kinderen vaak onbewust in een rol zitten die wij door onze manier van communiceren eerder versterken dan het kind ervan te bevrijden.”

‘Lees ook: Boekentip: Broers en zussen zonder rivaliteit‘.

Je bent zelf mama van vier kinderen wat vind jij de grootste uitdaging van opvoeden?

“Geduld. Dat is toch wel een dingetje. Ik denk nog wel eens ‘Waarom doe je het nou niet gelijk?’ Of ‘Waarom snap je dat niet?’ Het gaat al stukken beter ook omdat ze al wat ouder zijn en ik al langer met de methode werk, maar ook ik val wel eens terug in mijn oude patroon. Je wordt dan wel gelijk gecorrigeerd, want op een ‘Waarom?’ ‘Nou daarom!’ gaan ze vaak meer met de hakken in het zand. Als ik informatie geef of een keuze gaat ‘t gelijk makkelijker.”

Meedoen?

Kun jij wel wat nieuwe opvoed inspiratie gebruiken, stuur dan je vraag naar info[at]ladylemonade.nl en wie weet krijg jij binnenkort antwoord van Heleen. Wil je liever anoniem blijven dat kan ook, geef dit even aan in je mailtje naar ons.

Op babynamen jacht? Zo heb ik het gedaan!
De oppasgroep als oplossing voor een me-time momentje

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter