De oppasgroep als oplossing voor een me-time momentje

23 januari 2017
oppassen; oudermatch; oppas; meisje; baby; babysitter; tips; oppasgroep

Eén ding wat ik echt geleerd heb sinds ik zelf kinderen heb is dat tijd voor jezelf en met je partner niet vanzelf komt. De weken vliegen voorbij, je rent van hot naar her en je bent dolbij als ‘s avonds de kids op bed liggen en je eindelijk uitgeteld op de bank kunt crashen met een theetje. Dit laatste is natuurlijk ook heerlijk, maar juist van een avondje op pad met je lief of van een dagje shoppen met vriendinnen krijg je weer zoveel nieuwe energie. Alleen wie gaat er oppassen als beide ouders de hort op zijn?

Heb je niet de luxe van familie die om de hoek woont en kan oppassen? En wil je eigenlijk ook geen geld uitgeven aan een babysitter? Misschien is een oppasgroep dan wel iets voor jou. Maar hoe werkt het en hoe richt je zoiets op? Oudermatch – de oppas expert – maakt je wegwijs!

De oppasgroep

Het principe van een oppasgroep is heel simpel. Je richt met andere ouders uit de buurt een club op en organiseert gezamenlijk de kinderopvang. Oppassen doe je om beurten op elkaars kinderen en je verdeelt gelijk de oppasuren. Zo bespaar je op de kosten van een babysitter en ben je niet meer afhankelijk van gunsten van familie en vrienden.

De voordelen

Zo’n regeling heeft voordelen. Ten eerste ben je geen geld kwijt aan een babysitter. En een ander bijkomend voordeel is dat je kleintje verzorgd wordt door de beste oppas die er bestaat; een andere ouder. Als laatste voordeel: de kids vinden het hartstikke leuk! Voor hen voelt het gewoon als een speelafspraak.

De oprichting

Een oppasgroep ontstaat niet uit het niets. Neem zelf het initiatief in jouw buurt. Vraag bijvoorbeeld eerst eens hoe andere ouders er tegenover staan. Veel ouders kampen met hetzelfde probleem, maar hebben simpelweg nog niet aan deze oplossing gedacht.

Ben je net in de buurt komen wonen? Of ken je simpelweg niet zoveel gezinnen? Platforms zoals Oudermatch bieden de oplossing. Hier vind je oppassers uit de buurt, maar ook andere ouders die openstaan voor een oppasgroep.

De uitbetaling van oppasuren

Je wilt natuurlijk dat zo’n groep goed verloopt en dat de vrije uren eerlijk verdeeld worden. Je kunt hiervoor een eigen valuta of een simpel puntensysteem gebruiken. Er zijn zelfs stellen die elkaar uitbetalen in pokerchips.

De juiste “prijs”

Je wilt achteraf geen gedoe krijgen over uren en de hoeveelheid werk, dus regel dit op voorhand goed. Je wilt bijvoorbeeld helder hebben of een ochtend gelijk is aan een avond. Maar ook of een gezin met drie kids meer moet betalen dan een gezin met één kindje.

Het kan bijvoorbeeld vervelend gaan worden als je elke week tot laat op drie kids moet passen, terwijl jouw dochtertje enkel een middagje bij iemand verblijft. Maak hierover dus goede afspraken met andere ouders in de groep.

Het schema

Houdt (online) een schema bij waarin de oppasuren verdeeld worden. Streef er naar het schema wekelijks te mailen. Zo is iedereen op de hoogte van gemaakte afspraken. Spreek met elkaar af hoe ver van te voren een speeldate moet worden ingepland of afgezegd.

Een goede oppasgroep kost wat tijd en moeite om op te zetten, maar als het eenmaal staat kun je hier jaren van profiteren.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

advertorial, sponsored, post, lady lemonade, mamablog, mamablogger, momblog, mommy blogger, blog, blogger, mama, moeder, gesponsord, samenwerking, betaalde, blogpost

Opvoedtips & tricks van Heleen - How2Talk2Kids
Mijn 15 persoonlijke tips voor andere mama's

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter