Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden

3 september 2022
Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Stempelen met aardappels is altijd een groot succes bij kinderen! En dat komt omdat ze alles van A tot Z helemaal zelf kunnen doen. Dat begint bij het maken van mooie aardappelstempels. Met wat creativiteit verandert een aardappel bijvoorbeeld ineens in een smiley, spookje, muis of bloem. En daarna kan ermee gestempeld worden. Zo ontstaan te gekke kunstwerken voor aan de muur, maar ook mooi inpakpapier of een vrolijke wenskaart. Ter inspiratie hebben wij een heleboel leuke ideeën om te stempelen met aardappels voor je op een rij gezet. En natuurlijk laten we je naast al deze voorbeelden ook zien hoe je zelf een aardappelstempel kunt maken.

Wat heb je nodig voor het maken van aardappelstempels?

 • Aardappels in allerlei verschillende maten
 • Uitstekers (koekvormpjes), o.a. te koop via Bol.com
 • Mesje en eventueel een kleine lepel, vork, rietje en/of saté prikkers
 • Keukenrol
 • Plakkaat- of acrylverf, o.a. te koop bij de HEMA
 • Papier
 • Bordje
‘ Lees ook: Meer dan 40 leuke knutselideeën met ijsstokjes.’

Stempelen met aardappels

Aardappelstempels kun je op drie verschillende manieren maken. Met uitstekers of koekvormpjes, door zelf aardappelstempels in vorm te snijden of door de vorm van de aardappel zelf te gebruiken. In de video hieronder laten wij je ze allemaal zien.

#1 Aardappelstempels maken met koekvormpjes

 1. Snijd je aardappel door de helft.
 2. Duw de uitsteker/ het koekvormpje een stukje in de halve aardappel. Als hij er zo’n 1,5 centimeter in zit, snijd je rondom met een scherp mesje de bovenste rand van de aardappel weg. Laat daarbij de uitsteker in de aardappel zitten, zodat je de vorm zelf niet per ongeluk weg kunt snijden. Daarna kun je de uitsteker voorzicht van de aardappel afhalen.
 3. Leg de stempel met de vorm naar beneden nog even op een stukje keukenrol te drogen. Zo trekt het vocht uit de aardappel en pakt de verf straks beter.
 4. Daarna doe je wat verf op een (papieren) bordje, daar duw je de vorm in en dan stempel je hem op je vel papier. Als er heel veel verf aan de aardappelstempel blijft zitten, kun je hem voordat je hem op je vel papier drukt eerst ook nog even op een kladvelletje kunnen stempelen.
Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

#2 Zelf aardappelstempels snijden

 1. In plaats van het gebruiken van koekvormpjes kun je de aardappelstempels ook helemaal zelf maken. Met een mesje, maar bijvoorbeeld ook een satéprikker, een vork of een rietje als hulpmiddel, kun je een aardappel in iedere willekeurige vorm snijden of vormen. In de video hierboven laat ik bijvoorbeeld zien hoe je op deze manier smileys maakt.
 2. Je snijdt een mooie ronde aardappel doormidden.
 3. Dan gebruik je een rietje of de dop van een stift door er twee ogen in te duwen. Het rondje stukje aardappel kun je eruit peuteren met een satéprikker. Gebruik de prikker ook om de mond van de smiley te maken, door ermee over de aardappel te schrapen.
 4. De stempel laat je weer even drogen op een stukje keukenrol en dan kun je hem afdrukken op papier.
 5. Ik sneed uit een andere aardappel ook nog een traan, hartjes en een zonnebril om de emoticons compleet te maken.
Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

#3 Stempelen met de vorm van de aardappel zelf

 1. En de laatste manier om te stempelen met aardappels is door de vorm van de aardappel zelf te gebruiken. Want als je met een beetje fantasie naar aardappels kijkt, dan zie je er van alles in; monsters, pinguïns, vissen, de vleugels van vlinders… Gebruik je creativiteit. En geen aardappel is hetzelfde, dus wie weet ontdek je wel een hele bijzondere voor je eigen fantasie figuur.
 2. Ook nu snijd je de aardappel weer door de helft; horizontaal, verticaal of diagonaal dat maakt niet uit. Het is maar net welke kant van de aardappel jij de mooiste vorm vindt hebben.
 3. Leg de aardappel te drogen op een stukje keukenrol.
 4. Daarna duw je ze in de verf en druk je ze af op je vel papier. Voor mijn vlinder vleugels heb ik verschillende kleuren verf naast elkaar op een bordje gedaan en daar met een satéprikker een beetje doorheen geroerd voor een soort marmer effect. Daarna heb ik het lijf van de vlinder erbij geverfd.
‘Lees ook: Meer dan 50 geweldige knutselideeën met wc rollen voor kids.’

Leuke aardappelstempels voorbeelden

Met je eigen creativiteit kun je vast nog een heleboel andere dingen bedenken om te stempelen met aardappels. Maar om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we ook nog een aantal andere leuke aardappelstempel voorbeelden ter inspiratie.

Spookjes stempelen met aardappels

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Voor het maken van deze spookjes hoef je de aardappel alleen maar doormidden te snijden. Dan dip je hem in de witte verf en maak je een mooie afdruk op een zwart vel papier. Met zwarte verf en een kwastje kun je de spoken hun gezicht geven. En het is leuk om op je vel papier ook nog wat ogen te verven en eventueel wat sterretjes te plakken.

Rupsje Nooitgenoeg stempelen

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

De meest bekende rups te wereld kun je ook stempelen met aardappels. Heel simpel; je kiest de meest ronde aardappel en die snijd je doormidden. Dan dip je hem in de groene verf en stempel je er het lijf van de rups mee en tot slot een rood hoofd. De voetjes en het gezicht kun je erbij verven. En maak je kunstwerk af door van een aardappel eventueel nog wat blaadjes te maken en die erbij te stempelen.

Bloemen aardappelstempels maken

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Een mooie bos bloemen om iemand cadeau te geven! Teken eerst een aantal bloemstelen op papier met een groene stift. Dan maak je allerlei aardappelstempels in de vorm van bloemen of bloemblaadjes en daarmee maak je de bloemen. Voeg ook nog wat groen toe en je hebt een prachtig boeket.

‘Lees ook: Meer dan 40 leuke ideeën om bloemen te knutselen.’

Muizen stempelen met aardappels

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Deze muisjes op een groot stuk kaas zijn ook leuk en niet moeilijk om te maken. Allereerst stempel je een aantal bruine rondjes op een geel vel papier, zodat het net een kaas is. Daarna stempel je er met een wat ovale aardappel muizenlijfjes op en oren. Het gezichtje en de staart kun je met een kwast verven.

Meloenen patroon maken met aardappelstempels

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Met aardappels kun je op een hele makkelijke manier je eigen persoonlijke inpakpapier maken. Je stempelt met een aardappel hele en halve rode rondjes op papier. Dan verf je er een groen randje omheen. En de pitjes van de watermeloen stempel je met een satéprikker die je in zwarte of donkerbruine verf dipt. Een leuk tropisch patroon.

Tulpen stempelen met aardappels

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Voor het maken van deze tulpen, moet je zelf een aardappelstempel snijden. Eerst snijd je de aardappel doormidden. En dan snijd je er aan de bovenkant een aantal driehoekjes uit. Met een andere aardappel kun je de bladeren van de bloemen stempelen. En de steel die schilder je op je vel met een kwastje.

Monster aardappelstempels

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Haal de meest bijzondere aardappel vormen uit de zak voor het maken van deze monsters. Want hoe gekker hoe beter natuurlijk! Armen, benen, oren, antennes en andere uitsteeksels verf je na het stempelen met een kwast.

‘Lees ook: 16 Leuke monsters om te maken met kinderen.’

Pinguïns stempelen met aardappels

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Deze familie pinguïn kun je maken door met een grote aardappel een zwart ovaal te stempelen. En daarin stempel je een wat kleiner, wit rondje. De ogen, snavel en pootjes verf je er later met een kwast bij.

Vissen stempelen

Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden!

Of je maakt je eigen onderwaterwereld met aardappelstempels. Verander een aardappel in een vis, octopus of misschien stempel je wel een haai. En ook de waterplantjes kun je stempelen.

IJsjes stempelen met aardappels

Knutselen zomer | Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Bij dit ijsje mag je zoveel bolletjes als dat er op je vel papier passen. Welke smaken stempel jij? Voor de bolletjes ijs kun je een ronde aardappel gebruiken. En het hoorntje maak je door een aardappelstempel in een tafelpatroon te snijden.

Nog meer knutselideeën voor kinderen

We hopen dat je enthousiast bent over deze aardappelstempel voorbeelden. Als je nu ook gaat stempelen met aardappels of je eigen aardappelstempels gaat maken, dan vinden wij het superleuk om jouw creaties ook te zien. Dus deel vooral een foto van het eindresultaat met ons, door hem bijvoorbeeld te posten op Facebook of Instagram en Lady Lemonade daarin te taggen. Of een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd! 

Voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. Bekijk bijvoorbeeld eens al onze andere leuke dingen die je met verf kunt knutselen. Iedere week komt er ook weer een nieuwe knutselblog en video online. Mocht je die niet willen missen, abonneer je dan (gratis) op ons YouTube kanaal!

In dit blog maken wij gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Een macramé sleutelhanger poppetje maken
Armbandjes knopen | 5 Leuke manieren om zelf armbandjes te maken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter