Gebakken lucht

21 mei 2015

Begin dit jaar kregen we de sleutel van ons toekomstige droompaleis, toen nog een bouwval. Hartstikke leuk; zo’n klushuis. Kun je alles lekker helemaal naar eigen smaak inrichten! Helaas gaat er in zo’n project altijd meer tijd zitten dan je denkt en dus verkasten we halverwege deze maand naar een droomhuis zonder keuken. Door een cementvloer met ellenlange droogtijd kan de vloer niet gelegd worden en dus de keuken niet geplaatst worden. Uit nood hebben we provisorisch een eetkeet ingericht met een geleende koelkast, ons camping gasstelletje én een nieuwe aanwinst; de Philips Airfryer. En dat terwijl ik altijd heb geroepen dat er bij ons nooit, NOOIT een frituurpan in zou komen. Ben ik – onder luid gejuich van man en kinderen – toch voor de bijl gegaan…

Het nieuwe frituren

Hoewel ik probeer om er een zo gezond mogelijke levensstijl op na te houden, gaat de lekkere trek hier nooit verloren. Finn en zijn kipnuggets, Niels en zijn broodje kaassoufflé met pindasaus, Charlie die de frietjes net ontdekt heeft en ik en mijn Vietnamese loempia; we hebben allemaal onze guilty pleasures. Gelukkig is de gezonde voedingstrend ook doorgedrongen tot de frituurindustrie. En dat is precies waarom de Philips Airfryer mij overtuigd heeft. Deze nieuwe generatie friteuse werkt namelijk niet op vet of olie, maar op hete lucht. De snacks die je ermee bereidt, zijn dus een stuk gezonder. Frietjes bevatten tot wel 80 procent minder vet!

frituur-kinderen-gezond-airfryer-lucht-testen-ladylemonade_nlGezonde guilty pleasures

Finn staat te trappelen om zijn kipnuggets nieuwe stijl voor het eerst thuis te maken. “Ik dacht dat je die alleen bij de snackbar kon kopen mam?!” Niet dus! Wat een verrassing. Hij mag mijn koksmaatje zijn. Dat kan gewoon nu we niet te maken hebben met gevaarlijk heet vet. Het apparaat is qua gebruik ook (kind)vriendelijk; in drie minuten is hij opgewarmd en bedienen doe je met slechts twee knoppen: één voor de temperatuur en één voor de tijd. Acht minuten later staat er een heerlijke portie krokante en vetvrije kipnuggets op tafel. “Mjam, lekkerrrr!” vindt mijn lekkerbek en daarna hoor je hem niet meer. De frietjes krijgen van de boys zelfs applaus; ze zijn zo mooi goudgeel en knapperig dat je bijna niet gelooft dat ze in lucht gebakken zijn. En de smaak doet nauwelijks onder voor die uit de vette frituur, vinden Niels en ik. Een fantastisch gezonder alternatief.

frituur-kinderen-gezond-airfryer-lucht-testen-ladylemonade_nl2Schoonmaken is geen gedoe

Nog een pluspunt van de Philips Airfryer is dat alle onderdelen in de vaatwasser kunnen en schoonmaken dus geen gedoe is. Er is geen olie die je hoeft weg te gooien of te verversen. En je hoeft niet uren na te genieten van de frituurstank in huis, want deze heteluchtvariant veroorzaakt gewoon geen vieze luchtjes. Zelfs mijn nieuwe gordijnen ruiken nog als nieuw! En als je wilt, kun je het apparaat zelfs nog gezonder inzetten. Want naast frituurspul kun je er ook groente in grillen, een croissantje in afbakken, eieren in koken, kip mee grillen of zelfs een pizza of taart in bakken. Ik heb die nieuwe keuken helemaal niet meer nodig!

Recept met een zoete twist
Recept: Cupcake eieren

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Fenna 27 mei 2015 at 10:14 pm

    Ik overweeg ook een Airfryer te kopen maar hoe bakt hij kaassouffles en loempia’s? Die bak ik namelijk wel eens in de oven en dan komen ze er behoorlijk droog uit.

    • Reply Annemieke 28 mei 2015 at 11:15 am

      Ook loempia’s en kaassoufflé’s zijn heerlijk uit de Airfryer Fenna! Ze smaken wel anders dan die uit de reguliere frituur; ze hebben niet meer die vet-smaak, maar proeven echt naar loempia en kaas. Ze zijn ook totaal niet droog en erg lekker.

    Laat een reactie achter