Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

7 juni 2018
Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

Mijn kids zijn echt dol op zwemmen. Er kleeft alleen één nadeel aan. Zwembandjes!! Verschrikkelijk vinden ze die dingen. Ze omdoen levert dan ook altijd de nodige drama’s op. Maar geen zwemvleugels om betekent niet zwemmen, dus uiteindelijk geven ze wel toe. Nou zijn er tegenwoordig nog veel meer opties. Ik heb 11x een alternatief voor zwembandjes gevonden. Drijfmiddelen voor zowel baby’s, peuters als kleuters. Met welke zwemhulpmiddelen hebben jullie een positieve ervaring?

11x Alternatief voor zwembandjes

Zwemtrainer of swimtrainer

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

In deze zwemband hebben mijn beide kinderen hun eerste zwemervaring opgedaan. Een fijne, betrouwbare zwemband want door het zwemtuigje met opblaasbaar buikstuk en de gemakkelijke veiligheidsgordel met clipsluiting kan je baby niet onderuit zakken of kantelen. Je hoeft je kindje dus niet continu vast te houden. Ook ligt hij of zij meteen in de natuurlijke zwemhouding en is er ruimte om lekker met de beentjes te trappelen. Het enige kleine nadeel voor ons was dat deze band het moeilijker maakt om je kindje dicht tegen je aan te houden als hij of zij het water nog een beetje spannend vindt, zoals in het geval van onze jongste. Maar verder hebben we erg veel plezier van de Swimtrainer gehad. Voor kids van 3 maanden tot en met 4 jaar. Prijs: €17,99 op Bol.com.

‘Lees ook: Alles wat je moet weten over zwemdiploma A.’

Baby neck float – zwemband voor om de nek

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

Een alternatief voor de Swimtrainer en nog vrij nieuw is de veelbesproken baby neck float; een zwemband voor om de nek van je kindje. Eerlijk toegegeven; ik moest wel wennen toen ik hem voor het eerst zag. Het ziet er toch wat luguber uit, zo’n babyhoofdje in de band. Maar hij heeft veel voordelen: Je kindje kan vrij bewegen, er is voldoende ruimte voor lichamelijk contact en je baby’s lijf blijft compleet onder water, waardoor je kleintje niet zo snel afkoelt. Het enige minpuntje is dat de band bestaat uit slechts één luchtkamer, waardoor een lek meteen leidt tot zinken. Maar ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die zijn baby alleen laat in het water. De baby neck float is geschikt voor kindjes van 0 – 24 maanden. Prijs: vanaf €15,45 op Bol.com.

Opblaasbare zwemband met zitje en rugleuning

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

Als je kindje wat ouder is maar nog te klein voor andere drijfmiddelen, dan is de opblaasbare zwemband met zitje en rugleuning een fijn alternatief voor zwembandjes. Je kent ze vast wel, de gele baby floats met extra veel luchtkamers voor de veiligheid. Maar deze zwemband is er tegenwoordig ook in hippere varianten, zoals deze flamingo en zwaan, maar ook in de vorm van een unicorn. Super leuk! Geschikt voor kinderen van 1 – 3 jaar. Prijs: Flamingo €29,49, Zwaan €24,95, Eenhoorn €27,95. De simpele gele versie is geschikt voor baby’s van 6 – 12 maanden. Prijs: €7,99 bij Bol.com.

Wanneer zwembandjes gebruiken?

In de meeste zwembaden moeten kinderen zonder zwemdiploma verplicht zwemhulpmiddelen gebruiken. Dat geldt ook voor baby’s. Voor baby’s zijn er de zwembanden met zitjes, maar eventueel ook al zwemvleugeltjes. En vanaf het moment dat je kindje kan lopen – en dus in een onbewaakt ogenblik kan weglopen – moet hij of zij zowel in als uit het water zwembandjes of een ander zwemhulpmiddel dragen.

 

Babydobber

Nog een babyzitje voor in het water is de BabyDobber. Dankzij de ‘kiel’ aan de onderkant blijft dit zwemhulpmiddel heel stabiel drijven. Bij normaal gebruik is het vrijwel onmogelijk dat het zitje zomaar zinkt of kantelt. En de BabyDobber kan ook niet lek gaan. Hierdoor hoef je je in het zwembad niet druk te maken over de veiligheid van je baby. Bovendien heb je je handen vrij. Enige nadeel is dat het nog wel een hele dobber is om deze zwemband mee te nemen, vanwege zijn formaat. De BabyDobber is geschikt voor baby’s tot maximaal 11 kilo. Prijs: €49,95 bij Babypark.

‘Lees ook: Wanneer beginnen met zwemles?

Puddle Jumper

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

Over de Puddle Jumper heb ik alleen maar positieve geluiden gehoord. Het is een soort drijfvestje dat je kind om de armen en borst aantrekt en sluit op de rug. Hij is zo ontworpen dat je kind niet kopje onder kan gaan. Hij zit bovendien ook lekker en kan niet lek gaan.  De Puddle Jumper is beschikbaar in 4 verschillende kleuren en designs; een eend, haai, piratenboot of dolfijn. Geschikt voor kinderen tussen de 15 – 30 kilo. Prijs: vanaf €21,49 bij Bol.com.

Zwemvest of floating jacket

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

Ook het zwemvest is een fijn alternatief voor zwembandjes. Het geeft je kind een heleboel bewegingsvrijheid. En in het vest zitten compartimenten waarin uitneembare drijvers zitten. Je kunt het drijfvermogen dus aanpassen op het gewicht en de zwemkwaliteiten van je kindje. Ik zou het vest bij echt jonge kinderen zelf niet zo snel aantrekken, want hij houdt je kindje niet met zijn of haar hoofd boven water. En daarnaast kunnen ze de rits open maken waardoor het vest uitgaat en dat zal een groter kind minder snel doen. Maar erin leren zwemmen is wel erg fijn. Geschikt voor kinderen van 1-3 jaar en van 3-6 jaar. Prijs: vanaf €24,19 bij Bol.com.

Veiligheidseisen zwemhulpmiddelen

Let er bij de aanschaf van zwemhulpmiddelen op dat het product aan de veiligheidseisen voldoen. Voor zwemhulpmiddelen bestaan er twee verschillende veiligheidsnormen: EN13138 en EN15649.

EN13138-norm

Zwemhulpmiddelen die gebruikt worden tijdens de zwemles om te leren zwemmen, moeten voldoen aan de EN13138-norm. Onder deze norm vallen 3 categorieën:

  • Drijfhulpmiddelen die je draagt, zoals zwemkurken, zwemvleugels, de Swimtrainer en drijfpakjes.
  • Drijfhulpmiddelen om vast te houden, zoals plankjes.
  • Zwemzitjes die je draagt, zoals baby zwemzitjes. Vooral bij deze categorie moet je opletten of ze voldoen aan deze norm; er zijn verschillende modellen op de markt die kunnen kantelen waardoor je kind ondersteboven in het water terecht komt.

EN15649-norm

Voor de recreatieve zwemhulpmiddelen – opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water – bestaat de norm EN15649. Hieronder vallen de opblaasbanden, maar óók zwembandjes en zwemzitjes met een decoratieve opdruk. Niet alle zwembandjes en zwemzitjes die te koop zijn voldoen dus aan dezelfde norm. De EN15649 is een vrijwillige norm en stelt minder strenge eisen dan de EN13138-norm. Het beste kun je dus kiezen voor drijfmiddelen die aan deze laatstgenoemde norm voldoen.

 

Drijfpak of drijfzwempak

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

Het Swimsafe drijfpakje of drijfzwempak lijkt op het zwemvest. Ook hierin zitten drijfelementen die je eruit kunt halen, alleen is dit een compleet pak. Ze kunnen dan ook niet makkelijk uitgetrokken worden tijdens het zwemmen. De pakjes worden ook door veel zwemscholen gebruikt, want ze zijn ideaal om in te leren drijven en zwemmen. Let ook met dit pak wel op met jonge kinderen. Ze zijn zo ontworpen dat je kind in een horizontale positie in het water ligt om zo zwemslagen te kunnen aanleren. Jonge kinderen moeten met hun benen trappelen om een verticale positie te krijgen. Geschikt voor kinderen van 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-5 jaar en 5-6 jaar. Prijs: vanaf €49,95 bij Bol.com.

‘Lees ook: Zwemparadijs: Dit zijn de leukste in Nederland.

Ouderwetse zwemband

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

De ouderwetse zwemband – en daarmee bedoel ik het opblaasbare rondje – wordt ook vaak als drijfmiddel in het zwembad gebruikt. Persoonlijk vind ik dit vooral geschikt voor de lol. Voor kleinere kinderen is de band sowieso niet veilig, want ze kunnen er onderuit zakken of hem zelf af doen etc. Grotere kids begrijpen vast dat ze in de band moeten blijven maar zijn ook in hun bewegingsvrijheid belemmerd, waardoor ze niet beter leren zwemmen. Maar een toffe donut of stoere autoband om op te dobberen, is natuurlijk wel heel erg leuk! Prijs: €14,95 bij Bol.com.

Zwemschijven

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

Zwemschijven doen exact hetzelfde als zwemvleugels, alleen zonder de pijnlijke naadjes, het opblazen en risico op een lek. Ideaal. En daarnaast bestaan deze ook nog uit 6 verschillende schijven waardoor je ze één voor één kunt verwijderen als je kind beter leert zwemmen. De zwemschijven zijn licht om te dragen en hebben een siliconen rand die goed aansluit op de armen. Enige nadeel is dat ook deze rand kan irriteren als de schuiven net wat te strak gaan zitten. Geschikt voor kinderen van 1-12 jaar. Prijs: €24,99 bij Bol.com.

Toch liever zwembandjes? Zo doe je ze pijnloos om!

Zwemvleugels hebben een stroeve binnenkant, zodat ze niet kunnen afglijden. Maar het betekent ook dat ze lastig zijn om aan te doen en door veel kinderen als oncomfortabel worden ervaren. Blaas dus eerst één kant op, doe de zwembandjes om de armen en blaas dan de andere kant pas op. Dat scheelt wondjes en rode schuurplekken. En laat ze ook weer gedeeltelijk leeglopen voordat je ze uit doet. Wat ook helpt, is de armen nat maken voordat je ze omhoog of naar beneden trekt.

 

Zwemkurk of zwemgordel

Alternatief voor zwembandjes: 11 andere fijne drijfmiddelen

Bij mijn kinderen op zwemles wordt de zwemgordel als zwemhulpmiddel gebruikt. Hij heeft vijf schuimrubberen drijvers en een verstelbare band met klik-sluiting. Ook de zwemgordel zorgt ervoor dat je kind in een horizontale houding terecht komt, waardoor hij dus vooral bedoeld is om te leren zwemmen en niet als drijfmiddelen voor kleine kinderen die zichzelf nog niet rechtop kunnen houden. Geschikt voor kinderen van 2-6 jaar. Prijs: 17,95 bij Bol.com.

SwimFin

Zomer musthave: Zwemmen als een haai met de SwimFin zwemband

De SwimFin tot slot ontdekte ik recentelijk en is hier momenteel de grote hit in huis. Het is een haaienvin die je met twee banden om de borst en buik van je kind vastmaakt, waardoor je kind in de ideale zwempositie terecht komt. Kan je kind al aardig zwemmen, dan komt de vin wat hoger uit het water en geeft dus automatisch minder drijfvermogen. En als je kind stopt met zwemmen, dan zal de vin weer dieper het water inzakken en dus ook weer meer ondersteuning geven. Ook dit zwemhulpmiddel is dus een leuk alternatief voor zwembandjes, maar dus niet handig voor hele jonge kinderen. Geschikt voor kinderen van 1,5 – 12 jaar. Prijs: €34,95 bij Bol.com.

Hoe enthousiast ik ook over het gros van deze drijfmiddelen en zwemhulpmiddelen ben, bedenk wel dat ook in al deze zwembanden, pakjes, gordels etc je kind niet volledig veilig is. Laat je kind dus nooit alleen in het water en blijf altijd goed opletten. Ook als je kind zijn zwemdiploma’s al heeft. Tot en met 8 jaar hebben kinderen moeite om situaties goed in te schatten, dus de wal of rand van het zwembad kan zomaar ineens verder zijn dan ze dachten.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met de verschillende zwemhulpmiddelen die er zijn. En ken jij nog een ander alternatief voor zwembandjes? Laat het me dan vooral weten in een reactie onder dit blog!

 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Met baby op reis - Deze checklist bezorgt je een topvakantie
Squishy maken! Met 2 vloeistoffen die samen veranderen in schuim rubber

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Angelique 20 augustus 2022 at 11:18 pm

    Super leuk al die alternatieven, maar volgens mij is de puddle jumper de enige die echt geaccepteerd word als alternatief voor vleugeltjes in de meeste zwembaden.

  • Laat een reactie achter