Auto spelletjes: 10x het allerleukste achterbank vermaak voor onderweg

11 juli 2018
Auto spelletjes: 10x het allerleukste achterbank vermaak voor onderweg

We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog (lang) niet helemaal. Als je op vakantie gaat met de auto en kleine kinderen, dan kan de reis héél lang duren. De spanningsboog van een kleuter is kort en een peuter heeft nog weinig tijdsbesef en dus klinkt het na een kwartier al: ‘Zijn we er nou al?!’ Om de overige ±  zeven uur en vijfenveertig minuten in de auto door te komen, hebben we de leukste auto spelletjes voor je op een rij gezet. Niet alleen leuk voor op de achterbank trouwens, maar ook als je met het vliegtuig op vakantie gaat. Een goeie reis! 

10 Toffe auto spelletjes

Folie fröbelen

Finn heeft zich als peuter onderweg naar Frankrijk zeker een uur vermaakt met een doos tissues (die daarna allemaal onbruikbaar waren, maar dat terzijde), maar aluminiumfolie heeft ongeveer hetzelfde effect. Gooi dus een paar rollen in je onderwegtas en laat de kinderen ermee fröbelen als de verveling toeslaat. Ze kunnen er armbanden en zwaarden van vormen of misschien wel een vogel of dinosaurus. Een soort kleien zonder knoeien.

Bananenspel

Iedere keer wanneer iemand in de auto een gele auto ziet, roept hij “Banaan!” Voor elke ‘banaan’ krijg je een punt. Wie na afloop van het spel – bijvoorbeeld bij de volgende stop of na een half uurtje – de meeste gele auto’s gespot heeft, die wint.

‘Lees ook: 16 kinder apps voor onderweg en op vakantie.’

Als je een brandweerman was dan…

Altijd leuk om te fantaseren wat je zou doen als je voor een dag iets of iemand anders was. Wat zou je als eerste doen als je morgenochtend wakker zou worden als Sinterklaas? Of als je een kat was? Of een indiaan, ridder, prinses, tijger, draak, vliegtuig, politieagent, Chase van de Paw Patrol, auto, schaar en ga zo maar door. Je kunt zelf verzinnen wie of wat je bent of elkaar een persoon of ding toewijzen.

Achterbankbingo

Al jáááren gaat achterbankbingo ‘mee’ op vakantie, maar nog steeds vind ik het één van de leukste auto spelletjes. Iedereen krijgt een bingo kaart met dingen erop die je onderweg tegen komt. Degene die als eerste zijn kaart afgestreept heeft, is de winnaar. Een aanrader zijn de bingo kaarten van de ANWB die je gratis op de website kunt downloaden. Daar vind je ook speciale vliegtuig bingo kaarten voor als je via de lucht naar je vakantiebestemming reist.

Gatenkaraoke

Zet de favoriete muzieknummers van de kinderen op en zing met zijn allen lekker hard mee. Draai dan het volume omlaag, maar het is wel de bedoeling dat iedereen blijft door zingen! Zingen jullie nog goed als het geluid weer aan staat?

 

Onderweg tip!

Download de gratis app Breakzy voor vertrek. In deze app kun je zowel offline als online snel een goede sanitaire stop, een mooie speelplek voor de kinderen, een groot tankstation of een fijne overnachtingsplek vinden. De app vindt duizenden stops die aan of dichtbij de snelweg liggen. Ideaal voor de volgende autovakantie dus!

 

Ssst!

Dit is mijn favoriete spelletje, zeker na de karaoke hiervoor. Een ideaal spel om de rust in de auto terug te krijgen. Hoe lang kan iedereen stil zijn? Als je lacht, giechelt of iets anders doet dat geluid maakt, ben je af.

Wie of wat ben ik?

Iemand neemt een ding of persoon in zijn hoofd en de andere moeten raden wie of wat hij of zij is door vragen te stellen. De vragen mogen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden. Degene die het juiste antwoord raadt, is als volgende aan de beurt.

Auto’s tellen

Ook zo’n auto spelletjes klassieker is auto’s tellen. Je spreekt met elkaar een kleur af en dan ga je auto’s in die kleur tellen. Als jullie bijvoorbeeld bij tien zijn, krijgen de kinderen een snoepje of onderwegcadeautje. In plaats van een kleur auto kun je ook voor een soort auto kiezen; een vrachtauto, camper of caravan.

‘Lees ook: Au revoir vakantiestress! Met deze tips ga je relaxed op vakantie.’

Verstoppertje op de achterbank

“Daar is de auto toch veel te klein voor?” hoor ik je denken. Maar niet als je je alleen verstopt in gedachten. Degene die aan de beurt is bedenkt een plek in huis waar hij of zij zogenaamd verstopt zit. De anderen in de auto moeten raden waar door vragen te stellen. “Zit je boven? Ben je in je eigen slaapkamer? Zit je onder het bed? Gevonden!” Leuk, want zo kun je je eindelijk ook op plekjes verstoppen waar je normaal misschien niet in past.

Ik ga op vakantie en neem mee…

Om de beurt mag iemand iets opnoemen: “Ik ga op vakantie en neem mee… mijn step”. De volgende die aan de beurt is, herhaalt hetgeen wat degene voor hem gezegd heeft en voegt er iets nieuws aan toe. “Ik ga op vakantie en neem mee mijn step en mijn beer.” Zo wordt het lijstje steeds langer en moeilijker om te onthouden. Wie het lijstje verkeerd opdreunt, is af. Net zolang totdat er een winnaar over blijft.

Ken jij ook nog leuke auto spelletjes voor onderweg op vakantie? Ik zou het leuk vinden als je ze deelt in een reactie onder dit blog!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Inspiratie voor een familie fotoshoot, maar dan net even een tikkeltje anders!
Wat te doen in Kopenhagen? Dit zijn onze favoriete hotspots!

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reply Cecile 6 juli 2017 at 5:09 pm

  Leuke tips! Onze dochter (6) speelt graag ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…

 • Reply karlien 12 juli 2018 at 12:04 pm

  Jaa de bingo, die gaat bij ons ook altijd mee! De kinderen zijn gelukkig niet wagenziek en lezen daarom ook veel / bekijken plaatjesboeken.

 • Reply Wendy 7 juli 2019 at 8:40 am

  Mini Cooper, Fiat 500 en gele auto’s zijn allemaal 1punt. Een gele Mini of Fiat 500 zijn 2 punten. Uitbreiding op het Banaan spel. Wij spelen het iedere keer in de auto!

 • Reply Hilda 14 juni 2021 at 7:37 pm

  Hoi,

  Nog een tweetal tips om de reis door te komen…
  1) Ik heb iemand in mijn hoofd en jij mag raden wie het is…
  Door vragen te stellen komen ze eruit wie jij in je hoofd hebt.

  2) waar gaat de reis heen?
  In ons geval frankrijk.
  Ik maak een lijst met steden en plaatsnamen die zij tijdens de rit tegenkomen.
  Er staan ook plaatsen tussen waar wij zeker niet langskomen en wat ook niet op een bord vermeld gaat worden omdat ze zooo klein zijn dat ze niet noemenswaardig zijn. De grootse steden zijn wel leuk om mee te nemen omdat ze zo ook topografisch wat namen leren kennen.

 • Reply Hilda 14 juni 2021 at 7:40 pm

  Ik vergeet er nog een:)
  3)
  Bij ons ligt er altijd een kaart van nederland in de auto die gelamineerd is.
  De kinderen kunnen met een white bord stift de route tekenen waar we langs gaan.

 • Reply Monique 15 juli 2021 at 2:52 pm

  Krijgen we het alfabet aan kentekens bij elkaar? We zoeken eerst een auto waarbij het kenteken met een A begint, daarna met een B en ga zo maar door… Best lastig maar wel te doen.

  Een andere is zinnen maken waarvan de woorden beginnen met de letters van het kenteken dat je ziet. Altijd een succes!

  We houden ook altijd een lijstje bij van landen waar de auto’s die we tegenkomen vandaan komen. Ook erg leuk want er zitten soms auto’s bij die heel ver ‘uit de richting’ zijn.

 • Reply Glen 1 februari 2022 at 11:46 am

  Kenteken bingo
  Te downloaden als PDF bestand ( https://www.speelmat.com/spelletjes-voor-onderweg )
  Voor als je op vakantie gaat zie je veel verschillende nummerborden van verschillende landen.
  Zoek de landen van deze nummerborden binnen 1 uur, kruis deze af welke nummerborden van welk voertuig je hebt gevonden.
  Na 1 uur tel je alle voertuigen bij elkaar op en bereken het totaal aantal punten.

 • Laat een reactie achter