Nieuwe auto? Zo sluit je de beste autoverzekering af!

21 februari 2023
Nieuwe gezinsauto? Zo sluit je de beste autoverzekering af!

Wanneer je gezin uitbreidt met kinderen, dan kan het gebeuren dat de auto waarin je rijdt niet meer volstaat. Op de achterbank moeten ineens kinderstoeltjes passen. En ook een grote achterbak komt goed van pas voor het vervoeren van een kinderwagen of een buggy en de luiertas. Daarnaast gaat veiligheid vaak een grotere rol spelen. Dus ruilen veel ouders hun auto in voor een heuse gezinswagen. En bij een nieuwe auto hoort natuurlijk ook een goede verzekering. Ben je benieuwd voor welke autoverzekering je het beste kunt kiezen? Lees dan onze tips!

Welke aanbieder?

Het aantal aanbieders van autoverzekeringen is enorm. En helaas kun je niet heel makkelijk zeggen; dit is de beste verzekeraar. Dat hangt namelijk af van veel verschillende aspecten, zoals in wat voor auto je rijdt, wat je wensen zijn qua dekking, wat je leeftijd is en hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. En dus is het voor iedereen anders. Er zit dus niets anders op dan de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Begin met het bekijken van bekende verzekeraars, zoals Allianz Direct. Dit soort grote partijen zijn betrouwbaar en komen met hun autoverzekering vaak het beste uit de test. Ook bieden ze regelmatig goedkope polissen aan. Maar onderschat zeker ook de kleinere, onbekende aanbieders niet. Zij kunnen je verrassen met een prima polis voor een mooie prijs.

Tip!
Op de website van de Consumentenbond kun je de Autoverzekering Vergelijker invullen. Die bekijkt op basis van jouw gegevens welke polis en welke dekking het beste bij jou en je auto past.

Welke autoverzekering?

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je voor verschillende dekkingen kiezen; een basis WA-verzekering, een WA+- of beperkt casco verzekering of een allrisk- of volledig casco verzekering.

WA-verzekering

Voor elke auto moet je verplicht minimaal een WA-verzekering – de ‘Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering’ – afsluiten. Dit is de minst uitgebreide autoverzekering en dus de goedkoopste. Hij dekt de kosten die je met de auto aan andere voertuigen of personen veroorzaakt. Je moet je hiervoor wel aan de regels houden. Stap je bijvoorbeeld zonder geldig rijbewijs of met drank op achter het stuur en veroorzaak je een ongeval, dan draai je zelf op voor de kosten. De verzekeraar vergoedt de schade dan wel, maar verhaalt hem daarna op jou als bestuurder. Meestal kies je voor een WA-verzekering als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding is met de dagwaarde van je auto. Voor een oude auto vanaf 10 à 12 jaar kun je dus vaak het beste een WA-verzekering afsluiten.

WA+ of beperkt casco verzekering

Een autoverzekering met beperkt cascodekking (WA+) dekt meer dan een WA-verzekering. Naast de schade die je bij een ander veroorzaakt, krijg je ook bepaalde schade aan je eigen auto vergoed. Zoals schade als gevolg van weersverschijnselen of overstekende dieren. Ook schade na brand of diefstal wordt met beperkt casco vergoed. Meestal kies je voor een beperkt casco verzekering als je auto ongeveer tussen de 6 en 12 jaar oud is.

Nieuwe gezinsauto? Zo ontdek je welke autoverzekering het beste bij je past!

Allrisk of volledig casco verzekering

Een allrisk verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. De premie is daarom ook hoger dan bij een WA- of beperkt casco verzekering. Behalve de schade die je bij een ander veroorzaakt, dekt hij ook schade door brand, storm, diefstal en vandalisme en schade die je zelf veroorzaakt hebt door externe oorzaken. Bijvoorbeeld slippen, van de weg raken of te water raken. Een allrisk-verzekering is meestal de beste vautoerzekering voor als je een nieuwe auto hebt gekocht of een model dat jonger dan 6 jaar is.

Aanvullende polissen

Naast de WA, WA+ en allrisk dekking is het als gezin ook het overwegen waard om wat aanvullende verzekeringen af te sluiten. Het verschilt per aanbieder welke polissen er zijn. De Pechhulp Onderweg is bijvoorbeeld een handige verzekering, zeker als je geen lid bent van de ANWB. En de inzittendenverzekering is helemaal het overwegen waard. Met deze verzekering heb je dekking als inzittenden schade oplopen. En het handige is dat ook je spullen zijn verzekerd.

Heroverweeg je autoverzekering jaarlijks

Tot slot een laatste tip; controleer jaarlijks of de autoverzekering die je afgesloten hebt voor jou nog steeds de beste is. Verzekeraars passen namelijk regelmatig hun premies en voorwaarden aan, waardoor het voordelig kan zijn om over te stappen. En heroverweeg ook je verzekering als er iets aan je situatie verandert. Bijvoorbeeld als je verhuist of een nieuwe auto koopt.

Succes met het vinden van de beste autoverzekering!

Dressoir stylen - Met deze tips wordt het een plaatje!
De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter