Autoreis met kinderen: 10 tips om het achterin gezellig te houden

22 februari 2018
Autoreis met kinderen: 10 tips om het gezellig te houden op de achterbank

Als je een lange autoreis met kinderen voor de boeg hebt, kun je zeker een paar hobbels op de weg verwachten. Bij ons begint dat vaak al na 10 minuten snelweg. “Mama, zijn we er al bijna?” klinkt het dan vanaf de achterbank. En met nog 1200 kilometer asfalt te gaan, is dat nog maar het begin. Een uitdaging dus! Daarom deze 10 tips om een lange autoreis met kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen.  

10 tips voor een gezellige autoreis met kinderen

#1 Zorg voor snacks

Met eten kunnen kinderen lekker zoet zijn. Dus gooi zodra er gezeur klinkt wat snacks naar achteren. Snoep is natuurlijk populair en een snoepje extra kan tijdens zo’n autoreis best. Maar wissel het af met gezond, want veel suiker betekent veel energie. En die kunnen ze op dat moment nou net niet kwijt. Wees ook een beetje creatief met eten. Een baby of dreumes kan een uur zoet zijn met een bakje doperwten. En wat oudere kids vinden het vast leuk om komkommer torens te bouwen of een ketting te maken door Nibbit ringen te rijgen aan een dropveter.

#2 Speelgoed voor onderweg

Pak samen met je kind een tas met speelgoed dat geschikt is voor de auto. Handig is zo’n tas die je aan de achterkant van de autostoelen kunt ophangen met allemaal vakjes. Kies voor lekker veel verschillende dingen. En vergeet de lievelingsknuffel van je kind niet in te pakken.

‘Lees ook: Wat moet je meenemen op vakantie? De ultieme paklijst voor een gezin.’

#3 Rijd ‘s nachts

Als wij een lange autoreis met kinderen hebben, rijden we altijd ‘s nachts. De avond ervoor gaan we tegelijk met de kinderen naar bed en om 3 uur gaat de wekker. Als we de jongens wakker maken, zijn ze uit enthousiasme en spanning vaak nog wel een uurtje wakker in de auto. Maar daarna vallen ze in slaap en kunnen wij een flink stuk afleggen. Het is dan ook nog heerlijk rustig op de weg. En tegen de tijd dat het ochtend is, zijn we al bijna op de helft. Sommigen kiezen ervoor de hele nacht te rijden, zonder zelf eerst wat te slapen. Maar na zo’n nachtelijke rit ben je wel kapot. En je kids hyper, omdat ze naar het zwembad willen en de speeltuin en en en en… Dus daar ben ik zelf minder groot voorstander van. Tip: zorg dat je verzekerd bent voor pechhulp. Want het laatste wat je wil is tijdens de reis met pech langs de weg komen te staan. Die kun je o.a. afsluiten bij Centraal Beheer autoverzekering, dan ben je dag en nacht verzekerd van hulp.

#4 Neem beeldscherm vermaak mee

Net zoals over het aantal snoepjes, doen we ook een stuk makkelijker over beeldschermtijd tijdens zo’n lange reis. Wel wacht ik zo lang mogelijk met het inzetten van deze ‘joker’. Op de iPad installeer ik thuis alvast wat leuke apps die ook offline werken. (Tip: vind hier 10 toffe kids apps voor onderweg) En van een vriend lenen we wel eens van die televisies die je aan de hoofdsteun van je stoel kunt hangen. Daarmee kunnen ze uren zoet zijn. Ideaal!

#5 Onderweg spelletjes

Het zal je verbazen hoeveel leuke spelletjes je nog kunt doen op de achterbank. En dan heb ik het niet over ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Check onze 10 originele ideeën voor auto spelletjes maar eens. Nummer 1 levert bij ons al voldoende vermaak op voor de hele rit!

 

‘Lees ook: Auto spelletjes: 10x het allerleukste achterbank vermaak voor onderweg.’

#6 Ga zelf op de achterbank zitten

Als de verveling toeslaat, beginnen kinderen te klieren. En een broertje of zusje dat ernaast zit, is dan vaak de pineut. Het gevolg: ruzie! Dus ga – als de ruimte het toelaat – tijdens een gedeelte van de reis op de achterbank zitten. Speel een leuk spelletje. Met jou er tussenin is de kans op strijd kleiner. En baby’s en peuters vinden het ook fijn als ze je af en toe even kunnen aanraken of een knuffel van je krijgen.

#7 Onderweg cadeautjes

Onderwegcadeautjes zijn het ideale ‘chantagemiddel’. “Als jullie lief zijn tot aan de volgende stop, heb ik iets leuks voor jullie!” En als je de onderwegcadeautjes slim uitkiest, zijn ze er daarna ook weer een flinke tijd zoet mee. Denk aan raamstickers, kleur- en stickerboeken, miniboekjes, vakantie doe-boeken, vouwblaadjes, vingerpoppetjes een reisspelletje etc.

 

#8 Stop regelmatig

Het meest lastige aan zo’n lange reis is voor kinderen dat ze hun energie niet kwijt kunnen. Stop dus regelmatig onderweg, zodat ze even hun benen kunnen strekken. Er zijn genoeg parkeerplaatsen op de route met speeltuintjes. Tip: Download de gratis app Breakzy voor vertrek. In deze app kun je zowel offline als online snel een goede sanitaire stop, een mooie speelplek voor de kinderen, een groot tankstation of een fijne overnachtingsplek vinden. De app vindt duizenden stops die aan of dichtbij de snelweg liggen. Ideaal voor de volgende autovakantie dus!

‘Lees ook: 16 Kinder apps voor onderweg en op vakantie (zonder internet!).’

#9 Voorkom wagenziekte

Er is niks ergers dan een spugend kind op de achterbank, weet ik helaas uit ervaring. Je krijgt het bijna niet schoon, de penetrante geur is niet uit de auto te krijgen en als het echt tegenzit, ontstaat er daardoor een soort domino effect en gaat de rest van het gezin ook. Dus dan maar iets minder flamboyant door het verkeer. En laat kinderen die gevoelig zijn voor wagenziekte niet lezen, maar lekker naar buiten kijken tijdens de rit. En vergeet de kotszakjes niet, voor het geval het toch mis gaat.

#10 “We zijn er bijna, we zijn er bij-naaaaaaa…”

Het is net een mantra. Als je het maar heel hard en lang blijft zingen, ga je er vanzelf in geloven. Dus tot slot: keep it calm en zing uit volle borst: “We zijn er bijna, we zijn er bijna…”

Een goede reis!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

De 10 allerleukste buitenspeeltuinen in Nederland
De leukste voorjaarsuitjes met kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter