Ontspannen avondeten met de kinderen? Dit zijn mijn tips!

26 juni 2017
Gezin aan tafel tijdens het avondeten

Einde van de dag denk je snel te gaan koken, want je wilt straks ook nog even de sportschool induiken. Fanatiek sta je in de keuken gehaktballetjes te draaien. Ondertussen vliegen er twee kinderen elkaar in de haren, zeuren ze daarna in koor dat ze honger hebben, staat de pakketjes man opeens voor de deur. Sta je koud en wel weer met je handen in het gehakt, moet één van de kids plotseling poepen en kom je er ook nog achter dat je bent vergeten om crème fraiche bij de supermarkt te kopen voor het avondeten. Twintig minuten later loop ik als een gestreste kip door de keuken te rennen en ligt er nog steeds geen één gehaktbal in de pan.

En als moeder de gans dan eindelijk het eten op tafel heeft, krijg ik een harde zucht te horen van mijn kleuter met het commentaar waarom we dit alweer eten? Als papa thuiskomt rennen de meiden van tafel geven hem een knuffel en gaan weer met hun onmisbare spinner spelen. “ETEN” roep ik heel hard om iedereen weer aan tafel te krijgen. Net op tijd in de sportschool voel ik me helemaal uitgeblust en moet ik mezelf even weer bij elkaar rapen voor een pittig lesje spinnen.

Stress tijdens het avondeten

Dit soort dagen vind ik echt killing en eigenlijk ben ik er vooral heel erg klaar mee om altijd maar in die hectische modus te staan. Annemieke en ik waren vorige week aanwezig bij het Food Talks event – georganiseerd door HelloFresh – waar juist uitgebreid werd gesproken over de stress die ouders ervaren tijdens de avondspits. Want uit een onderzoek dat daar besproken werd, blijkt dat ik niet de enige moeder ben die van het avondeten acuut een paar extra grijze haren krijg.

GfK deed in opdracht van HelloFresh onderzoek onder 1000 mensen naar het gedrag en de houding van Nederlanders ten opzichte van het avondeten. De grootste groep Nederlanders (89%) vindt het wel heel belangrijk om gezamenlijk te eten met het gezin. Helaas zorgen lange werktijden (42%) of sportclubjes en andere hobby’s van gezinsleden (29%) ervoor dat dit toch lastig is om voor elkaar te krijgen. Wat daar nog bijkomt is dat ouders – inclusief ik zelf – regelmatig stress ervaren door het avondeten. Vooral inspiratie (52%) vinden wat te koken vinden we lastig, plus het bedenken van iets wat iedereen ook lust (45%) en of dit dan wel gezond genoeg is (36%). Ook nog een interessant resultaat is dat bijna 75% zich irriteert aan de partner of aan de kinderen die druk zijn met hun smartphone tijdens het eten. Maartje Frederiks – CEO bij HelloFresh – zegt ook naar aanleiding van het onderzoek “we zijn drukker dan ooit, het is dus belangrijk om te zoeken naar manieren om de dagelijkse routine minder stressvol te maken en daarbij niet in te leveren op samenzijn aan tafel. We zien het als onze missie om mensen daarbij te helpen.”

Foodtalks georganiseerd door Hello Fresh

Volop discussie

Samen met een panel van food- en lifestyle experts werden al deze onderzoekresultaten besproken. Het panel bestond uit Milou Turpijn (hoofdredactrice Women’s Health), Claire van den Heuvel (Easy Peasy), Janine Breukhoven-Kho (Prêt à Pregnant), Marjolein Hurkmans (VROUW-journaliste), Marcus Polman (Culinair journalist & jurylid MasterChef) en Dr. Samefko Ludidi (voedingswetenschapper). Zet deze mensen bij elkaar en je krijgt de meeste grappige en interessante discussies te horen over eten. Iedereen was het er over eens dat mensen echt weer moeten leren om mindful te eten, dus met aandacht en zonder afleidingen. Smartphones mogen in ieder geval niet meer aangeraakt worden, alleen in uiterste nood!

Er werd onder andere gesproken over eten en het gedrag van kinderen. Hoe een kind eet, komt voort uit de opvoeding. Leer kinderen dat eten leuk en lekker is, laat zien waar groentes vandaan komen. Betrek kinderen bij de voorbereiding – boodschappen doen, groente snijden, tafel dekken – en begin vanaf jongs af aan met een gevarieerde etensstijl. Uiteindelijk is regelmaat voor kids wel altijd belangrijk. Claire geeft aan dat ‘s avonds later eten op zich niet heel erg is, alleen is de rek er bij kinderen op een gegeven moment echt uit. Vaak wordt er niet meer goed gegeten. Laat kinderen ‘s middags warm eten als ze nog vol energie zijn, is haar tip. Dit hoef je natuurlijk niet vijf dagen in de week te doen, maar ik ga deze zeker onthouden. Marcus gaf nog het advies dat je vooral niet mee moet gaan in alle hypes, maar gewoon gevarieerd moet eten. Ik kan nog wel eindeloos door blijven schrijven over deze Food Talks, maar ik ga nu over op mijn persoonlijke plan de campagne.

Meisjes aan het eten

Mijn tips voor een relaxte avondspits

Na zo’n avond ben ik namelijk altijd weer helemaal geïnspireerd. Die stress momenten aan het einde van de dag wil ik ook echt relaxter maken voor mezelf. Dit is mijn plan, waar ik inmiddels al mee ben begonnen.

# het perfecte plaatje loslaten
Ik ben van mezelf nogal een perfectionist en wil vaak toch het avondeten tot in de puntjes regelen. Soms moet ik het gewoon loslaten en denken ‘morgen weer een nieuwe dag’.

# mindful eten
Bij ons aan tafel is de afleiding ook vaak erg groot en eerlijk gezegd ook voor mezelf. Regelmatig check ik nog even snel mijn iPhone en is één van de meiden opeens stiekem van tafel vertrokken.

# maaltijdbox 
Een tijdje geleden heb ik de maaltijdbox van HelloFresh uitgeprobeerd en ik vond dit eigenlijk wel heel relaxed. Nadenken wat we moeten eten hoeft even niet, ik hoef de deur niet uit voor boodschappen en ik weet zeker dat ik gezond kook en het eten snel op tafel heb. Daarnaast maak je ook weer leuke nieuwe inspirerende – kindvriendelijke – gerechten! En ook ideaal, je kunt de box helemaal samenstellen op basis van je huishouden. Vorige keer mocht Reva uit één van de 10 gerechten er zelf eentje uitkiezen, vond ze helemaal geweldig. Vaker doen dus!

# ‘s middags warm eten
Op woensdag- en vrijdagmiddag zijn Reva en Lucy om 12.00 uur uit school en ben ik vrij. Op die middagen kunnen de meiden prima warm eten, zodat het ‘s avonds relaxter verloopt als Jeroen of ik nog op tijd willen sporten of een afspraak hebben.

# eten invriezen
Vaak vergeet ik het, maar het is zo handig om eten in te vriezen. Zo hoef je bij thuiskomst het alleen nog maar op te warmen en kan iedereen snel aan tafel.

# geen onderbreking tijdens het avondeten
Meestal komt Jeroen thuis als ik al met de meiden aan het eten ben. Ze vliegen hem natuurlijk altijd meteen om zijn nek, maar gaan vervolgens niet meer verder eten. Reva en Lucy zijn allebei meteen uit hun eetmodus. Met Jeroen heb ik afgesproken dat hij of op tijd thuiskomt of na het eten zodat de kinderen rustig kunnen dooreten.

# meehelpen
Televisie helpt bij ons niet echt tijdens het kook momentje. Daarom laat ik de kinderen nu meehelpen, zodat ze lekker bezig blijven totdat we aan tafel kunnen. Reva vindt het bijvoorbeeld ontzettend leuk om de tafel mooi te dekken.

vrijdagavond feest!

Vrijdagavond is het sinds kort een feestje bij ons, eten doen we dan voor de televisie. Moet één keer in de week een keertje kunnen toch?! Reva en Lucy mogen dan meestal kiezen wat ze willen eten. De meiden kijken al met smart uit naar vanavond!

Heb jij nog handige tips voor een rustige avondspits? Laat het ons hieronder weten.

Hello Food Festival!

Nu heb ik nog één laatste tip voor jou! Afgelopen vrijdag kon je lezen op de blog dat op 2 juli op de Olmenhorst het Hello Food Festival losbarst. Een super leuk event voor het hele gezin en wij staan er ook met een eigen food truck waar geknutseld kan worden. Kom je gezellig bij ons langs? We mogen aan 3 gezinnen gratis kaartjes weggeven! Je kunt nog steeds kans maken, check snel de blog ‘Uittip! Nieuw food festival tussen de appels en peren’ hoe je mee kunt doen. Meer informatie over het festival vind je op HelloFresh.nl.

Traktatie maken: Race auto cupcakes
Een eetbare fidget spinner maken van chocola

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter