Baby aankleden – handige tips & tricks

30 december 2021
Baby aankleden - handige tips & tricks

Als de dag van gisteren kan ik het me nog herinneren dat onze oudste dochter werd geboren. Wat een prachtig wondertje! Zo intens gelukkig en blij waren we met ons kleine meisje. Maar halleluja, wat was deze nieuwe wereld ook overweldigend. Van te voren heb je toch geen idee wat je te wachten staat!? Dacht ik altijd dat een baby aankleden een piece of cake was, toch kwam ik daar snel van terug. Net bevallen, gierende hormonen, een wervelwind van nieuwe emoties, maakte van de meest simpele dingen een uitdagend klusje. Natuurlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld, maar je brein maakt in het begin eindeloos veel overuren. Ben je zwanger of net bevallen, wij helpen je graag een handje op weg. Met deze handige tips heb jij je kleintje binnen no-time en zonder stress zo aangekleed. En kun je vooral genieten van dit gezellige momentje samen!

Baby aankleden – met deze tips is je baby zo aangekleed

1# Wees voorbereid

Voordat je de baby gaat aankleden, zorg dat je goed voorbereid bent. Leg alles van tevoren klaar wat je nodig hebt. Een schone luier, een rompertje en de rest van de outfit. Kies voor babykleding die gemaakt is van soepele en zachte stofjes. Sommige babykleertjes zien er super zoet uit, maar zijn niet altijd even praktisch om aan te trekken. Een overslagromper bijvoorbeeld is ideaal, deze sla je om je baby heen en hoeft niet over het hoofdje. Aangezien je in het begin vaak je baby meerdere malen op een dag moet omkleden, is het fijn als kleertjes makkelijk aan en uit kunnen. En de outfits moeten natuurlijk ook voor je kleintje comfortabel zijn om te dragen. Gelukkig zijn er genoeg toffe babymerken, zoals Beebielove, Name-it, Noppies en Z8, die precies weten wat de allerkleinsten nodig hebben.

‘Lees ook: De 12 leukste baby kledingmerken.

Afleiding helpt ook altijd goed tijdens het aankleden van je baby, hang een mooie mobiel boven de commode of zet een muziekdoosje aan. Helemaal als baby’s klein zijn, vinden ze het heerlijk om naar mooie plaatjes met contrasten te kijken. Hang een kleine poster of een mooie plaatje op de muur bij de commode en je kindje is weer even zoet. Nog een handige en vooral een hele simpele tip is, ga niet haasten. Heb je een afspraak buiten de deur, zorg dat je daar voor genoeg tijd hebt om de kleine aan te kleden. Zo blijf je zelf ook een stuk relaxter en kun je beter omgaan met een baby die tussendoor plotseling nog even een hysterische huilbui krijgt of acuut een schone romper volledig onderpoept.

2# Juiste temperatuur

In het begin is het echt wel een beetje zoeken naar de juiste temperatuur van je baby. Kersverse papa’s en mama’s zijn vaak bang dat hun kindje het te koud heeft en kleden de baby snel te warm aan. De regel is dat je kindje hetzelfde draagt als jou plus één laagje extra. Een dekentje in de kinderwagen of een draagdoek geldt ook als laagje. In het begin kan een baby zichzelf nog niet goed warm houden, daarom is een mutsje dragen vooral de eerste periode belangrijk. Zo verliest je kindje niet teveel warmte. Sowieso zijn de handjes en voetjes van een baby vaak koud. Wat een handige manier is om te checken of je baby het niet te koud of te warm heeft is door in het nekje te voelen. Je merkt meteen of de temperatuur goed is of niet. Voelt het nekje klam en zweterig, dan kun je prima een laagje uitdoen. Let ook op de juiste maat kleding, met te grote kleertjes kan je baby makkelijker warmte verliezen.

Kijk ook altijd goed of de temperatuur van de babykamer oké is, de ideale temperatuur is 18 graden. In de winter kun je het beste voor een winterslaapzak gaan en als het nieuwe seizoen aanbreekt kies dan voor een zomerslaapzak. Afritsbare mouwen aan de slaapzak maakt het je nog makkelijker om de temperatuur te regelen bij je kindje. Als het te warm is, helemaal tijdens een hete zomer, slapen baby’s vaak slechter. Houd dus altijd goed in de gaten hoe warm of koud het in de slaapkamer is.

3# Hoe kleed je een baby makkelijk aan?

Het feest kan nu beginnen! De kleine babywurm heeft een nieuwe en schone outfit nodig.

Als je een overslag rompertje hebt, dan kun je deze alvast op de commode openleggen. Daarna leg je de baby op het rompertje. Heeft de romper lange mouwen, dan stroop je eerst een mouwtje op. Vervolgens kun je heel makkelijk het armpje van je baby rustig door de opening van de mouw trekken. Als beide armpjes in de mouwen zitten, kun je met de drukknoopjes de romper aan de zijkant dichtmaken. Trek de onderkant van de romper strak over de billetjes heen, zodat je ook de onderkant met de knoopjes dicht kunt maken.

Gaat er nog een shirtje of een truitje over de romper heen? Rol het truitje op en trek het halsje van het truitje een beetje wijder. Zitten er knoopjes aan de bovenkant van het truitje, maak deze alvast open. Zo is de opening van het kledingstuk iets groter en kun je het makkelijker over het hoofdje van de baby krijgen. Heeft het shirt lange mouwen, stroop deze één voor één op zodat je de armpjes weer heel easy door de openingen kan trekken.

Nu is het tijd voor het broekje, ook hier rol je de pijpjes weer op. Op deze manier kun je de kleine beentjes er makkelijk doorheen krijgen. Trek rustig het broekje over de billen, dan nog even de sokjes aandoen en klaar is Kees.

Laat je niet gek maken als je allerliefste baby alle kanten op zwaait met de armen en beentjes. Voor je het weet gaan ze er ook nog bij rollen. Uiteindelijk gaat die outfit écht wel aan! Maak er vooral een vrolijk momentje van samen, zing liedjes en knuffel tussendoor volop je kleine schatje. Succes!

‘Lees ook: Je baby in bad doen.
Douchen met je baby | Zo doe je dat veilig!
20 Webshops voor toffe kids musthaves

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter