Je baby in bad doen

4 maart 2020
Baby in bad doen; wanneer, hoe vaak? Hier vind je antwoord op alle vragen!

Je baby in bad doen kan als nieuwbakken moeder best spannend zijn. Je kindje is nog zo klein en kwetsbaar. En bovendien ben je misschien onzeker over hoe het allemaal moet. Want wanneer doe je je baby in bad? Hoe vaak? Hoe warm mag het water zijn? En kun je de haartjes gewoon met shampoo wassen? Of gebruik je andere verzorgingsproducten?

Dit heb je nodig om je baby in bad te doen

Toen je zwanger was, heb je waarschijnlijk de hele baby uitzetlijst al afgevinkt en dus alle spullen voor een baddersessie met je kleine in huis.

  • Een babybadje of tummy tub – een soort bademmer – om de baby in bad te doen. Maar je hoeft niet eens perse een badje aan te schaffen. Een pasgeboren baby kun je ook nog heel makkelijk in de wasbak wassen. Wel eerst goed schoonmaken! De spoelbakken van Grohe zijn vaak groot genoeg hiervoor. En er zijn ook speciale babybadjes voor de gootsteen te koop.
  • Omdat baby’s nog niet echt vies worden, zijn verzorgingsproducten ook niet noodzakelijk. Zeep tast bovendien de normale vetlaag van je baby’s huid aan, waardoor irritaties kunnen ontstaan. Wil je toch iets gebruiken, kies dan voor een mild product op oliebasis dat geschikt is voor baby’s.
  • Een hydrofiele washand en twee hydrofiel doeken om je kleine mee af te drogen. Die zijn dunner en minder ruw dan gewone handdoeken en dus ideaal voor tussen alle plooitjes.
  • Een kruik, om de schone kleding en de hydrofiel doeken omheen te wikkelen. Zo zijn ze lekker warm wanneer je baby uit bad komt. Dit hoeft alleen bij een pasgeboren baby.
  • Eventueel een badthermometer. Maar je kunt de temperatuur van het water ook controleren door je elleboog er even in te doen. Als dit prettig en vooral niet te heet voelt, is de temperatuur goed.
‘Lees ook: Natuurlijke verzorgingsproducten voor je kindje.’

Je baby in bad doen in 8 stappen

  1. Zorg dat de kamer lekker warm is – minimaal 20 graden – en ramen en deuren dicht zijn, zodat je kleine niet teveel warmte verliest tijdens het badderen.
  2. Leg alle spullen klaar en binnen handbereik. Een kruik met daarom schone kleding en een hydrofiele doek gewikkeld, een schone luier, een hydrofiele doek op het aankleedkussen, een hydrofiel washandje en eventueel de badthermometer en verzorgingsproducten.
  3. Maak het badje klaar. Het water mag niet kouder zijn dan 36˚C en niet warmer dan 38˚C.
  4. Leg je baby op het aankleedkussen en kleed hem uit. Veeg de billetjes schoon met een billendoekje als dat nodig is.
  5. Was met een nat washandje zonder verzorgingsproducten het gezicht van je baby. Was daarna ook de rest van het lijfje; eerst de voorkant dan de achterkant. Hierbij kun je eventueel wel wat baby badolie gebruiken.
  6. Nu kun je je kindje in bad doen. Laat je baby langzaam in het water zakken, zodat hij rustig kan wennen. Ondersteun daarbij het hoofd en de billen van je baby.
  7. Haal je baby na ongeveer vijf minuten weer uit bad en leg hem op het aankleedkussen. Begin met afdrogen bij het hoofdje, want daar verliest hij de meeste warmte. Zorg verder dat je alle plooitjes en holtes goed droog dept, zodat er geen irritatie kan ontstaan.
  8. Doe je baby daarna een schone luier om en trek de kleding aan.

Haren wassen
Ook al is je baby geboren met een volle bos haar; in het begin is het nog niet noodzakelijk om je baby’s haren te wassen. Wil je dat wel graag doen, gebruik dan een mild product speciaal voor baby’s. En was de haren pas aan het eind van de baddersessie, zodat je baby geen koud hoofdje krijgt en niet lang in een bad met shampoo zit.

Wanneer doe je je baby in bad?

De meeste baby’s gaan voor het eerst in bad op de tweede of derde dag na de bevalling. Voor die tijd zit er nog een laagje huidsmeer op het lijfje en het is beter om dat er niet af te wassen. De kraamverzorgster geeft meestal aan wanneer het zover is. Het bad moment kun je het beste voor het eten plannen, zeker met pasgeboren baby’s. Anders is de kans groot dat je kleintje moet spugen. Bij wat oudere baby’s is vlak voor het slapen gaan een mooi moment. Ze worden dan heerlijk rozig en vallen vervolgens meestal als blok in slaap.

‘Lees ook: Een luier verschonen: Zo doe je dat!

Hoe vaak doe je je baby in bad?

Pasgeboren baby’s worden nog niet echt vies. Je baby hoeft dus ook zeker niet iedere dag in bad. Als je baby te vaak in bad gaat kan zijn huid zelfs uitdrogen. Houd wel de billetjes goed schoon en was elke dag de handjes en het gezichtje op de commode. Zodra je baby echt mobiel wordt of de eerste hapjes gaat eten, dan zal hij ook vaker in bad moeten.

Baby in bad doen; wanneer, hoe vaak? Hier vind je antwoord op alle vragen!
Afbeelding blije baby – Pushis Images voor Shutterstock.

Uitgelichte afbeelding moeder baddert kindje – Halfpoint voor Shutterstock.

Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand
Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter