Brief aan de wintertijd

29 oktober 2016
wintertijd, uur, klok, vooruit, achteruit, verzetten, kinderen, baby, peuter, kleuter, wennen, tips, ideeën, slapen, bed, ledikant, wakker, worden, ritme, schema, eten, voeding, voor, achter

Hallo Wintertijd,

Vannacht ben je er weer en zetten we de klok een uur terug. Vroeger vond ik dat heerlijk; lekker een uur langer slapen. Of toen ik nog jonger was; een uur langer feesten in de kroeg, terwijl je van je ouders eigenlijk om twee uur thuis moest zijn. Maar sinds ik kinderen heb, ben ik ineens een stuk minder blij met jou. Want die staan ‘s ochtends gewoon weer om half zeven naast mijn bed te trappelen. Nou is dat tijdstip op zich nog wel te doen. Maar als ik morgenochtend op mijn wekker kijk, is het half zes. Half zes!

Vroege vogels

Als ik over de eerste shock heen ben, zal ik waarschijnlijk wel merken dat het voor mijn gevoel ook half zeven is. Dus zondag komt heus goed. Maar dikke kans dat mijn kids de rest van de week ook een uur te vroeg wakker worden. En dan duurt de dag zo lang. Hangen ze tijdens het avondeten van vermoeiheid als zombies boven hun bord en komt er weinig van eten terecht. Of die twee staan aan het einde van de dag een partijtje te stuiteren en zijn niet te harden. Ik ook moe natuurlijk, van het vroege opstaan. Word ik weer boos of sacherijnig. En daar heb ik helemaal geen zin in. Dus lieve wintertijd, kunnen we je niet gewoon afschaffen? Welk nut dien je nu eigenlijk nog? Je schopt straks het ritme van heel wat baby’s en kinderen in de war. Dat wil je toch niet? Ga lekker in permanente winterslaap ofzo. Echt! Geen moeder die dat erg vindt.

Liefs, Annemieke

Kinderen & wintertijd: Slaaptips

  • Probeer het eten en de bedtijd van je kind een week voordat de wintertijd in gaat iedere dag met 5 à 10 minuten te verlaten. Zo verleg je het ritme vast een beetje.
  • De vorige tip komt voor nu natuurlijk te laat. Maar je kunt deze inzetten: Maak van vanavond een feestje! Plan een spelletjes- of filmavondje met de kids, laat ze lekker wat langer opblijven. Dan slapen ze morgen hopelijk ook wat langer en hebben ze niet eens door dat de wintertijd ingegaan is.
  • Als je kind wat ouder is, kun je aan de hand van een wekker naast het bed uitleggen hoe laat hij eruit mag. En leg wat dingen – zoals een leuk boekje of potloden en papier – naast het bed voor als het je kind echt niet meer lukt om verder te slapen. Dat geeft jou hopelijk wat tijdwinst.
  • Neem de tijd voor een goed ontbijt. De eerste maaltijd van de dag geeft je kind veel energie waardoor hij de dag goed begint en minder last krijgt van vermoeidheid.
  • Duik zelf lekker een uurtje eerder je bed in. As je uitgerust bent, kun je een paar vermoeide kids veel beter handelen.
Hoera, we hebben een nieuwe website!
Als je kind er morgen niet meer is

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter