Zo houd je jouw newborn baby warm in de winter

10 januari 2023
Zo bescherm je jouw newborn baby tegen de kou en houd je hem of haar warm in de winter.

Pas geboren baby’s zijn nog erg kwetsbaar. Vooral in het begin kunnen ze zichzelf nog moeilijk warm houden. En als het buiten koud, guur en nat is, kun je daar als moeder best onzeker van worden. Want hoe zorg je ervoor dat je newborn baby warm blijft in de winter, maar ook weer niet té warm? En hoe bescherm je jouw baby het beste tegen de kou? Wij hebben alle tips voor je op een rij gezet!

Babykleding in de winter; laagjes!

In de winter krijgt je baby veel meer te maken met temperatuur schommelingen. Buiten is het koud, terwijl het binnen lekker warm is. Je kunt je baby dus het beste verschillende laagjes babykleding aantrekken die je makkelijk aan en uit kunt doen. Een handige vuistregel daarbij is; trek je baby altijd één laag meer aan dan je zelf draagt. Dat kan een deken of slaapzak zijn, maar bijvoorbeeld ook de stof van een draagdoek. Bijvoorbeeld:

  • Laag 1 – een rompertje met lange mouwen.
  • Laag 2 – een dik boxpakje of een jurkje of trui gecombineerd met en maillot of broek en sokken.
  • Laag 3 – een winterjas, muts, handschoenen en schoentjes of babyslofjes.
  • Laag 4 – een deken of draagzak.

De meeste warmte gaat verloren via het hoofd. Daarom is het voor jonge baby’s extra belangrijk om een goede muts te dragen. Ook binnen. En wanneer je baby net geboren is, doe je er sowieso goed aan om zo nu en dan te controleren of je baby het niet te warm of koud heeft. Dat doe je door in zijn of haar nekje en voorhoofd te voelen. Als deze een beetje lauw aanvoelen, dan is de lichaamstemperatuur van je baby waarschijnlijk goed. Maar voelt de huid warm en klammig of juist erg koud, dan kun je een laagje minder of juist meer doen. Bij twijfel kun je altijd de thermometer even gebruiken.

‘Lees ook: Babyverzorging| Onze favoriete merken om de huid van je kleintje te verzorgen.’

De huid van je baby beschermen tegen de kou

In de winter heeft ook de huid van je baby extra bescherming en verzorging nodig. Want van wind en kou en de verwarming die aanstaat, wordt de kwetsbare huid van je kindje snel droog. Dus smeer je baby in ieder geval één keer per dag in met een hydraterende crème of olie voor baby’s. En als de huid wel erg droog is, mag je best vaker per dag smeren. Ook kan het helpen om wat vaseline op de wangen en lippen van je baby te doen als je naar buiten gaat.

Zo bescherm je jouw newborn baby tegen de kou en houd je hem of haar warm in de winter.

In huis

Of het nu zomer of winter is; in huis moet het voor een pasgeboren baby niet te warm en niet te koud zijn. De ideale temperatuur is rond de 20 graden. Dat geldt totdat je baby 8 weken oud is en hij of zij zichzelf nog moeilijk warm kan houden ook voor de babykamer. Daarna kun je de temperatuur in de babykamer verlagen naar 16 tot 18 graden. Wanneer je de verwarming hoger zet, zorgt dat tegelijkertijd ook voor extra droge lucht waardoor je baby’s huid sneller uitdroogt. Je kunt dat voorkomen door een luchtbevochtiger te plaatsen. Die zorgt er bovendien voor dat de temperatuur stabieler blijft.

Wanneer je baby gaat slapen, kun je eventueel van tevoren een kruik in de wieg leggen om het bedje voor te verwarmen. Maar ga niet te veel stapelen met extra dekens, want door te veel beddengoed kan je baby het te warm krijgen of moeilijk ademhalen. En warmtestuwing is een serieus risico voor wiegendood. Houd als hulpmiddel de TOG-waarde aan, die op labels van beddengoed en babykleding vermeld staat. Deze richtlijn toont aan in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies. Bij een gemiddelde kamertemperatuur van 16 tot 20 graden, moet je een TOG-waarde aanhouden van 2,5 tot 3,0 TOG. Dus door de TOG-waarde uit de labels op te tellen, kun je uitrekenen of je baby te warm of te koud is aangekleed in bed. Maar… staar je niet blind op cijfers. En kijk en voel vooral in het nekje van je kind!

‘Lees ook: Je baby in bad doen; zo doe je dat stap voor stap.’

Met je baby naar buiten in de winter

Laat de wind en kou je niet tegenhouden om met je baby naar buiten te gaan in de winter. Ook voor jonge baby’s is frisse lucht gezond. En het licht buiten zorgt bovendien voor de aanmaak van vitamine D. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je baby beschermd is tegen de kou. De meeste warmte gaat verloren via het hoofd. Dus zet je kindje een lekkere muts op. En ook de handen moeten warm blijven en beschermd worden met wantjes. Qua kleding kun je de vuistregel aanhouden; altijd één laagje meer dan je zelf aan hebt. Een winterslaapzak in de wagen is bijvoorbeeld heel fijn. Je kunt de kinderwagen eventueel ook voorverwarmen met een kruik. En zet de kap omhoog als je eenmaal buiten bent, zodat er geen wind in kan komen. Maar bedek nooit de hele kinderwagen met doeken, want je baby heeft ook frisse lucht nodig. Een andere manier om je baby warm te houden, is door hem of haar tegen je aan te dragen in een draagzak of draagdoek. En verschoon altijd even je baby voordat je naar buiten gaat, want een volle plasluier wordt snel koud en je baby dan dus ook.

We hopen dat je wat aan deze winter tips voor baby’s hebt. En als je zelf nog een handige aanvullende tip hebt, dan mag je die altijd met ons delen door hieronder een reactie achter te laten!

Dit zijn pas écht leuke & originele valentijnscadeaus voor vrouwen!
Kaneelbroodjes maken voor Kerst - Een lekker én makkelijk recept!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter