Babykamer inrichten? Zo doe je dat!

21 februari 2017
babykamer inrichten; inrichting; tips; inspiratie; kleuren; stijl; meisje; jongen; baby; kind; kinderkamer; slaapkamer; nursery; indeling; behang; verf; muur; vloerkleed; veiligheid; meubels; accessoires; merken; babymerken; commode; bed; wieg; ledikant; meegroeibed; kast; opruimen; opbergers

In je hoofd heb je het ideale plaatje van hoe de babykamer eruit moet komen te zien. Maar in de praktijk valt het nog niet mee om het kamertje in te richten. Kleuren, stijlen, indeling en veiligheid; zoveel dingen om rekening mee te houden. Loop jij er ook zo mee te stoeien? Wij vroegen Flory Verasdonck – eigenaar van LEEF! Interieuradvies en moeder van twee vrolijke dochters van 3 en 6 jaar oud – om tips voor het inrichten van de babykamer.

Indeling

“Slaapkamers zijn over het algemeen kleine ruimtes. Zet de ruimte daarom niet te vol met spullen, zodat er voldoende ruimte overblijft voor het kindje om later te spelen. Een bed, commode, kledingkast en speelgoed- of boekenkastje is over het algemeen voldoende. Eventueel nog met een mooie (schommel-) stoel. Vaak staat het sfeervol als het ledikantje tegenover de deur staat. Zo zie je bij binnenkomst gelijk het bedje staan. Probeer in deze zichtlijn iets neer te zetten wat gezien mag worden. Kledingkasten of andere opbergers kunnen het beste buiten deze zichtlijn geplaatst worden.”

Stijl

“Kies een eenduidige stijl. En zorg dat deze stijl terugkomt in de meubels, kleuren en accessoires. Een eenduidige stijl zorgt voor rust in deze vaak wat kleine ruimte.”

‘Lees ook: 15x babykamer inspiratie.’

Basis kleuren

“Afhankelijk van het daglicht dat de kamer binnenkomt, stel je een globaal kleurenpallet samen. Bij schuine wanden en kleine dakramen is het mooi om lichte kleuren te gebruiken en veel met wit te werken. Wit weerkaatst licht en laat de ruimte groter lijken. Bij een slaapkamer met rechte muren en grote ramen zou je ook een donkerder kleurenpallet kunnen toepassen.”

Muren

“Tegenwoordig zijn er ontzettend veel toffe behangetjes voor kinderkamers, bijvoorbeeld van Ferm Living, Studio Ditte, Kek Amsterdam, Orla Kiely en de Murals van Pimpelmees. Ook kun je de muren decoreren met diverse muurstickers. Of experimenteren met schoolbordverf of magneetverf en kurk op de muur – mega prikbord-effect en geluiddempend – is ook weer helemaal hot. Het is ook erg leuk om de ruimte optisch te verdelen in verschillende zones, door een andere kleur te gebruiken. Bijvoorbeeld door een huis te schilderen op de muur in een hoek van een kinderkamer of een slaaphoek te creëren door de vloer, aangrenzende muren en het stukje plafond boven het bed mee te schilderen in een bepaalde kleur. Het geeft een speels effect, net even anders dan anders.”

‘Lees ook: 10x verf op de kinderkamer muur.’

Kleuren

“Vrolijke kleuren zijn ideaal voor op een babykamer of kinderkamer. Pastel tinten of juist hele felle kleuren. Kies een basiskleur en een of twee accentkleuren. Te veel kleuren kan de ruimte onrustig maken. Felle kleuren komen mooi uit bij een grijze tint. Kleuren kunnen trouwens effect hebben op kinderen. Hiermee kun je rekening houden bij het inrichten van je babykamer. Heb je bijvoorbeeld een energieke baby die veel in zich opneemt, dan is het beter om de kleur rood te vermijden en voor een blauwe of groene tint te kiezen.”

Eyecatcher

“Zorg voor één à twee goede eyecatchers in de slaapkamer. Zoals een bijzondere lamp, mooie raambekleding, een hip vloerkleed of een grote afbeelding op de muur. Het geeft sfeer en maakt de kamer niet rommelig.”

‘Lees ook: 17x mooie spulletjes om de babykamer mee in te richten.’

Opruimen

“Kinderen hebben veel spullen. Hoe ouder ze worden, hoe meer het wordt. En veel spullen in het zicht geeft een rommelige sfeer. Zorg dus voor voldoende opbergruimte. Bijvoorbeeld op zolder en wissel – als ze wat ouder zijn – het speelgoed af.”

Veiligheid

“In het begin liggen baby’s alleen nog in hun wieg in de kamer, maar het zal je verbazen hoe snel ze er straks rondkruipen. Houd bij het inrichten van de babykamer dus ook meteen rekening met de veiligheid. Dek stopcontacten af, zet hoge kasten vast aan de muur en zorg dat je kindje niet kan struikelen over losliggende snoeren.”

‘Lees ook: 12 handige opbergers om speelgoed in op te ruimen.’

Denk vooruit

“Een babykamer kost bakken met geld. Voorkom daarom dat je na twee jaar alweer toe bent aan een make over. Koop bijvoorbeeld een meegroeibed en een commode die later ook nog als kastje gebruikt kan worden. En kies neutrale, niet te baby-achtige kleuren en accessoires. Kleine kinderen worden snel groot.”

Ben je nog niet helemaal uit de stijl of zoek je inspiratie? Kijk dan even in onze babykamer en kinderkamer rubriek!

Afbeelding: Shutterstock.

Hoe je van budget items toffe eyecatchers voor in de kinderkamer maakt
De mooiste persoonlijke kraamcadeaus

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter