Babykamer kosten | Wat kost een babykamer?

18 augustus 2022
Babykamer kosten | Dit ben je gemiddeld kwijt voor een nieuwe babykamer!

Je bent zwanger! En dat betekent dat je voor de kleine een mooie babykamer mag gaan inrichten. Maar wat kost zo’n babykamer gemiddeld? Een ledikantje, kledingkast, commode, een wieg; overal hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Om je een indruk te geven van hoeveel geld je ongeveer voor de babykamer moet reserveren, hebben wij de gemiddelde kosten voor je op een rij gezet. En ook geven we tips over hoe je de kosten van een babykamer het beste kunt bekostigen.

Wat kost een babykamer gemiddeld?

Volgens het Nibud heb je aan €375,- genoeg om een babykamer in te richten. Dit bedrag betreft dan wel vooral de basics, zoals een bedje, commode en kledingkast. Het kan, maar de kans is groot dat je meer geld kwijt bent. De exacte kosten zijn natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke wensen en vooral je budget. Koop je een design ledikant, dan ben je bijvoorbeeld een stuk duurder uit dan wanneer je naar een grote woonketen gaat of een bedje tweedehands koopt. Hoeveel je aan de nieuwe babykamer gaat uitgeven, heb je dus helemaal zelf in de hand.

Zo check je of jouw droom babykamer past binnen je budget!
Natuurlijk heb je de perfecte babykamer al helemaal in je hoofd. Maar past hij ook binnen je budget? Om dat helder te krijgen, kun je van te voren een lijst maken met alles wat je nodig hebt voor de inrichting. Van de verf of het behang op de muur tot de gordijnen, meubels en accessoires. Verzamel de prijzen van jouw complete wensenlijstje, tel ze bij elkaar op en check het bedrag onderaan de streep. Heb je deze kosten voor de babykamer over en op je bankrekening staan of moet je nu acuut een persoonlijke lening afsluiten? In dat laatste geval kun je voor sommige wensen misschien beter op zoek naar een alternatief.

Kosten ledikant

Voor een ledikantje ben je gemiddeld zo’n €100,- kwijt. Er zijn goedkopere exemplaren, maar zeker ook veel duurdere babybedjes. En daarbij heb je ook een matras (minimaal €25,-) en beddengoed (€45,- voor een hoeslaken, laken en een dekentje) nodig. Overweeg je jouw kindje eerst in een wieg te laten slapen? Dan moet je deze kosten dubbel tellen. Want een baby groeit gemiddeld in 4 à 6 maanden uit een wieg en verhuist daarna naar een ledikant.

Kosten commode

Commodes heb je in allerlei verschillende soorten en dus ook prijsklassen. Je koopt voor €30,- al een open commode. Maar wil je het meubel ook als kast gebruiken, dan is een gesloten commode met deurtjes en lades misschien een betere keuze. Reken daarvoor op zo’n €150,-. Ook als je kindje uit de luiers gegroeid is, kun je deze nog als kast of televisiemeubel gebruiken. En op de commode komt ook nog een aankleedkussen met hoes. (€20,-)

Babykamer kosten | Dit ben je gemiddeld kwijt voor een nieuwe babykamer!
‘Lees ook: Babykamer ideeën; de mooiste voorbeeldkamers ter inspiratie!

Kosten kledingkast

Wanneer je kindje net geboren is, heeft het nog niet zoveel kastruimte nodig. Vaak is de ruimte onder de commode zelfs nog voldoende en heb je misschien niet eens een kledingkast of alleen een klein extra kastje nodig. Maar baby’s worden snel groter, dus op den duur moet er een echte kledingkast aangeschaft worden. Reken dan op een bedrag van tussen de €125,- en €250,-. Maar je kunt deze kosten voor de babykamer dus uitstellen tot later.

Kosten voor de aankleding van de babykamer

Waar je in de babykamer ook niet zonder kunt, is fijne verlichting. In ieder geval een plafondlamp (€25) en eventueel een klein sfeerlichtje of nachtlampje (€15,-) voor ‘s avonds. En ook een must is goede raambekleding. Voor een goede nachtrust is het fijn als je de babykamer kunt verduisteren. De kosten zijn sterk afhankelijk van het soort raambekleding dat je kiest en het formaat van het raam in de babykamer. Maar ga er vanuit dat je zeker een aantal tientjes kwijt bent.

De absolute musthaves hebben we nu gehad. Maar daarnaast is het natuurlijk ook leuk om de babykamer verder aan te kleden met mooie accessoires. Een vloerkleed, een kleurtje of behang op de muur, posters, een wandplankje, speelgoed, kussentjes, een hemeltje, muziekmobiel of speelgoedmand bijvoorbeeld geven een kamer sfeer. Onder invloed van hormonen kunnen de kosten hiervoor snel oplopen. Reserveer hier in ieder geval €100,- voor.

Tips voor het bekostigen van de babykamer

Alle genoemde bedragen zijn natuurlijk een indicatie. Afhankelijk van jouw portemonnee zul je meer of minder uitgeven aan de babykamer. Maar dat er aan de babykamer een flink prijskaartje hangt, is zeker. Een groot bedrag om in één keer op te hoesten. Daarom hebben we tot slot nog wat tips die je kunnen helpen bij het bekostigen van de babykamer.

  • Zet voordat je gaat shoppen alle kosten voor je babykamer wensen op een rij en bepaal of het bedrag onderaan de streep past binnen je budget. Is er sprake van een groot verschil? Dan kun je nog kijken voor goedkopere alternatieven.
  • Koop de basis, de spullen die je écht nodig hebt, als eerste. Accessoires kun je ook later nog toevoegen wanneer je kindje al geboren is.
  • Spreid je aankopen over de zwangerschap, zodat er niet in één keer een grote hap uit je maandinkomen verdwijnt. En houd in deze periode ook de aanbiedingen in de gaten. Als je jouw wens items kunt kopen met korting, scheelt dat enorm.
  • Heb je het bedrag voor de babykamer nu even niet, maar later wel. Omdat dan bijvoorbeeld je vakantiegeld wordt gestort of omdat je een bonus verwacht? Je kunt dan altijd geld lenen overwegen, van een bekende of via de bank.
  • Ga naar een tweedehands winkel of doe een oproep in de buurt app of op Facebook voor spullen. Er worden ontzettend veel babymeubels nieuw gekocht en die kunnen makkelijk nog een aantal rondes mee.
  • En tot slot; je hoeft niet alles zelf te kopen. Ben je tijdens de zwangerschap jarig, dan kun je ook babyspullen cadeau vragen. En maak een lijstje met leuke accessoires die een mooi kraamcadeautje zouden kunnen zijn.

Nu we dit allemaal op een rijtje hebben gezet, zijn we ook heel benieuwd naar hoeveel geld jullie besteden aan de babykamer. Meer of minder dan de hier genoemde bedragen? Wil je dat met ons delen, laat dan vooral hieronder je reactie achter! En ook aanvullende tips rondom dit onderwerp kun je daar kwijt!

Het perfecte kinderbed kopen? Hier moet je op letten!
Goedkope babyspullen | Budgettips voor een betaalbare babyuitzet

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter