Zelf babyvoeding maken of toch een potje? Ik vertel je wat er allemaal in zo’n potje zit!

10 juli 2018
Babyvoeding zelf maken of toch potjesvoeding? Ik vertel je wat er in zo'n potje zit!

Toen ik moeder werd, wist ik één ding zeker. Ik zou de groentehapjes voor mijn kindjes lekker zelf gaan maken. Want als je zelf niet uit pakjes of blik kookt, dan schotel je je kleintje al helemaal geen babyvoeding uit een potje voor. Toch?!

Babyvoeding uit een potje is slecht, of niet?

Potjesvoeding is slecht, dat dacht ik altijd. Vergelijkbaar met groente uit blik; totaal niet vers en volgestopt met conserveringsmiddelen. Niet bepaald een goede basis voor het creëren van gezonde eetgewoontes bij mijn uk. En ik wilde mijn baby graag het allerbeste én lekkerste prakje geven en was meer dan bereid om daar langer voor in de keuken te staan. In de praktijk bleek dat mooi geschetste beeld echter niet altijd haalbaar. Kooktijd betekende hier in huis namelijk jengeltijd. (Lees: een kind dat aan mama vastgeplakt zit.) En zodoende greep ik dan toch een keer naar zo’n potje en kwam ik erachter; potjesvoeding is helemaal zo slecht nog niet!

Babyvoeding zelf maken of toch potjesvoeding? Ik vertel je wat er in zo'n potje zit!

Wat zit er allemaal in potjesvoeding?

Want weet je dat een potje babyvoeding eigenlijk een soort verkapte sterrenmaaltijd is? Daar kwamen Cynthia en ik vorige week achter toen we te gast waren op het oogstfeest van Olvarit in België. Daar kregen we het gehele proces; van peulvrucht op het land tot gevuld potje in het supermarktschap te zien en mochten we zelf ook een potje vullen.

‘Lees ook: Moeilijke eters: Van ‘Lust ik niet!’ naar ‘Lust ik wel!’

Groentes voor babyvoeding krijgen een VIP treatment

Bij hoge uitzondering worden we ontvangen op het land van een doperwten boer, waar het tot stand komen van de kant-en-klare baby maaltijden allemaal begint. Bijzonder, omdat er veel strengere eisen gesteld worden aan de groentes die voor babyvoeding gebruikt worden dan aan de groentes die bestemd zijn voor de ‘gewone’ consument. De doperwten krijgt hier een heuse VIP treatment. “We planten de gewassen op een perceel in de streek waar zij zich het allerlekkerst voelen en met veel vruchtbare grond”, legt de boer uit. “Dat stuk grond mag absoluut niet in de buurt van een snelweg liggen. Ook moet de fabriek waar de groentes verder bereid worden dichtbij zijn. Want tussen het moment van oogsten en verwerken mag maximaal 2 uur tijd zitten. We noemen deze doperwten daarom ook wel speedy peas,” grapt de boer. En ook het oogsten gebeurt veel zorgvuldiger. “De machine wordt zo afgesteld dat er geen kans is op vreemde ‘bij-oogst’ zoals stukken steen. Om dit risico helemaal uit te sluiten, kiezen we ook voor een doperwten ras waarbij de bonen hoog in de plant groeien.”

Babyvoeding zelf maken of toch potjesvoeding? Ik vertel je wat er in zo'n potje zit!

Babyvoeding zelf maken of toch potjesvoeding? Ik vertel je wat er in zo'n potje zit!

Van boon tot potje

Cynthia en ik plukken de grootste, mooiste bonen en met onze verse oogst racen we terug naar de hostellerie waar we de prakjes gaan maken. In de keuken wacht Caspar Bürgi, chef-kok, tv-kok (o.a. Koffietijd) én huiskok van Olvarit. Terwijl we de bonen doppen, vertelt hij dat de groentes in potjesvoeding altijd gestoomd worden. “Zo blijven bij de bereiding bijna alle vitamines en mineralen bewaard. Die lossen namelijk op in water. Als je groente kookt, gaan er een heleboel vitamines verloren.” En dus gaan onze doperwten samen met wat aardappels de stoomoven in. De kipfilet wordt gepocheerd en daarna gaat alles in een soort blender die er babyvoeding van maakt. We voegen ook nog wat avocado en verse muntblaadjes toe. “Want je kunt – mits je let op de leeftijd van je kind en wat hij wel en niet mag – lekker met de potjes variëren”, zegt Caspar. “Of mixen. Als je baby bloemkool nog niet zo lekker vindt, kun je er wat peer uit een ander potje aan toe voegen. Of wortel bij sperziebonen. En dan steeds een beetje minder, zodat je kindje ook de oorspronkelijke smaak gaat waarderen.”

Wennen aan smaak

Wist je dat jij in je mond 200 smaakpapillen hebt en je baby er maar liefst 2000? Daarom reageren ze soms zo heftig als ze iets nieuws proeven. Start daarom met zachte smaken en één smaak per keer. Soms reageert je kleine niet meteen enthousiast op iets nieuws. Maar heb geduld; een baby moet soms wel 10 tot 15 keer proeven om aan de smaak te wennen. De eerste twee jaar zijn het belangrijkst voor de smaakontwikkeling. Alleen al omdat de meeste jonge kinderen graag nieuwe dingen proeven en vaak zonder morren andere smaken accepteren, terwijl een koppige peuterpuber daar niet altijd zin in heeft. Kinderen die al op jonge leeftijd gewend zijn geraakt aan verschillende smaken, lusten later over het algemeen meer.

 

Babyvoeding zelf maken of toch potjesvoeding? Ik vertel je wat er in zo'n potje zit!

Pure ingrediënten zonder toevoegingen

En dan gaat de babyvoeding de potjes in. “Wordt er dan helemaal niets aan toegevoegd om het product langer houdbaar te maken?”, vragen wij ons af. “Nee”, zegt Caspar. “Bij het inpotten worden er geen conserveringsmiddelen gebruikt, maar er wordt gewerkt met de weck-techniek. Dat is een heel steriel proces. Want er hoeft maar 1 stofje in het potje te komen en dat gaat schimmelen. De potjes worden dus grondig schoon gemaakt en daarna mag er niets of niemand meer aankomen.” Aan potjesvoeding wordt waarschijnlijk meer aandacht besteed dan aan het babyhapje dat je zelf maakt. “Voordat het in het schap van de supermarkt belandt, is het maar liefst 600(!) keer gecontroleerd” vertelt de chef-kok.

‘Lees ook: Groentechallenge: Eet jouw kind voldoende groente per dag?

 

Babyvoeding zelf maken of toch potjesvoeding? Ik vertel je wat er in zo'n potje zit!

Zelfgemaakte babyvoeding of potjesvoeding; wat kies jij?

Potjesvoeding is dus een volwaardig alternatief voor een zelfbereide baby maaltijd. Ben jij een echte keukenprinses? Vooral lekker blijven koken hoor! Maar voel je alles behalve schuldig als je soms óf altijd voor een potje kiest.

Ik ben benieuwd! Geef jij je baby voeding uit een potje of maak je het vooral zelf? Laat het me horen in een reactie op Insta of Facebook of hier onder deze blogpost!

Babyvoeding zelf maken of toch potjesvoeding? Ik vertel je wat er in zo'n potje zit!

Babyvoeding zelf maken of toch potjesvoeding? Ik vertel je wat er in zo'n potje zit!

 

Worteltaart recept - Onze verjaardagstaart topper die altijd als eerste op is!
Tijger traktatie - een beestachtig leuke én lekkere cupcake met tijgerprint

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter