Badkamer indelen | Met deze tips & handige tools kom je tot de beste inrichting

18 maart 2022
Badkamer indelen | Met deze tips & handige tools kom je tot de beste inrichting!

Het indelen van een badkamer is misschien wel ingewikkelder dan alle andere kamers in het huis. Het is vaak een kleine ruimte die dagelijks veel gebruikt wordt door meerdere mensen. En ook heb je te maken met natte én droge ‘functies’ tussen dezelfde vier muren. Bovendien wil je niet alleen een praktisch ingerichte badkamer, maar ook een plek creëren waar je kunt ontspannen. Veel eisen dus. Maar dat maakt het indelen van de badkamer niet onmogelijk. Met deze tips en handige tools kom je tot een inrichting die het beste bij de ruimte past.

Tips voor het indelen van de perfecte badkamer

#1 Wat wil je in de badkamer? Wat zijn je wensen?

Voordat je begint met het indelen van de badkamer, moet je eerst goed bedenken welke badkamermeubels je er het liefste in zou willen hebben. Een douche en een badkamermeubel met wastafel zijn noodzakelijk. En daarnaast wil je misschien een bad, of een douche én een bad en een wc in de badkamer kwijt. Kies je voor een inloop douche of douchecabine? Een één- of tweepersoons wastafel meubel? En wil je ook een radiator voor handdoeken? Denk daarbij niet alleen aan nu, maar ook aan later. Misschien volgt er in de toekomst gezinsuitbreiding? Schrijf al je wensen op een lijstje. En noteer welke meubels echt noodzakelijk zijn en welke een wens, maar geen harde eis.

Badkamer indelen | Met deze tips & handige tools kom je tot de beste inrichting!

#2 Wat zijn de afmetingen van de ruimte?

De afmetingen van een badkamer zijn erg belangrijk voor de inrichting. Dus meet de badkamer goed op, óók de hoogte. Als je badkamer groot genoeg is, zijn de mogelijkheden best wel uitgebreid. Terwijl je met een kleine badkamer veel creatiever om moet gaan met de ruimte en misschien wel wat consessies aan je wensen doen.

‘Lees ook: Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting.’

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het indelen van de badkamer (en die wil jij niet maken!)

1. Een te volle badkamer – Vaak wordt vergeten dat niet alleen de badkamermeubels, maar ook de accessoires – zoals de wasmand, wc borstel of een handdoekenrek – ruimte innemen. En als je tijdens de ochtendspits de badkamer moet delen, is het erg vervelend als je elkaar continu in de weg zit.
2. Te weinig opbergruimte – Tandenborstels, zeep voorraad, handdoeken, make-up, haarspullen, nagelknippers, parfum, zonnebrandcrèmes etc. Je hebt meer spullen in de badkamer op te ruimen dan je denkt. En een nette badkamer oogt optisch veel ruimer, dus denk daar van te voren goed over na.
3. Slechte verlichting – Licht is bij het indelen van een huis en dus vaak ook de badkamer een ondergeschoven kindje. En juist daar is goede verlichting zo belangrijk. Bij de spiegel wil je sterk licht voor bijvoorbeeld het opmaken, epileren of indoen van contactlenzen. Maar vergeet ook de sfeerverlichting niet om het in de badkamer gezellig te maken.
4. Slechte ventilatie – Een vochtige ruimte is een feest voor schimmels. Dus zorg voor goede ventilatie voor een lager vochtgehalte, gezondere lucht en het behoud van je meubels en andere accessoires.
5. De badkamermeubels kopen zonder na te meten – Oeps, het komt vaker voor dan je denkt. Worden je nieuwe badkamer meubels bezorgd, passen ze er niet in. eet dus alles goed na. En houd ook rekening met lades die open moeten kunnen en de deur van de douche.
6. Te weinig stopcontacten – Je tandenborstel opladen, haren stijlen of elektrisch scheren is lastig zonder een stopcontact in de buurt. Neem deze dus mee als je bezig bent met de inrichting van de badkamer. Ook omdat je ze vanwege het hoge vochtgehalte niet zomaar overal kunt plaatsen.

#3 Wat zijn de beperkingen van de ruimte

Het is ook noodzakelijk om de beperkingen van de ruimte in kaart te brengen. Lopen de leidingen, elektra en het riool op een bepaalde plek, waardoor bijvoorbeeld het toilet perse daar moet komen? Of zijn ze te verleggen? En heeft de kamer schuine kanten waar rekening mee gehouden moet worden? Breng die allemaal in kaart. En vergeet de deuren en ramen niet. Draaien ze naar binnen of naar buiten open? En zorgen de ramen voor inkijk?

Badkamer indelen | Met deze tips & handige tools kom je tot de beste inrichting!

#4 De badkamer inrichten in 3D of op papier

Zo, nu je al je wensen, de afmetingen en de beperkingen in kaart hebt, kun je écht beginnen met het indelen van de badkamer. Visualiseer! Dan kun je doen door alles op schaal op papier uit te tekenen. Een schaal van 1/50 is het meest gebruikelijk; één centimeter op papier is dan 50 centimeter in werkelijkheid. Of je kiest voor 3D badkamerplanners of programma’s die je veel online kunt vinden, zoals Floorplanner. En ook de grote badkamer fabrikanten hebben vaak een tool of app waarmee je de ruimte in 3D kunt inrichten en kijken wat er allemaal mogelijk is. Zo kun je net zolang schuiven en passen en meten totdat je de perfecte indeling voor de badkamer hebt. En nog een belangrijke tip; vergeet de noodzakelijke ruimte om de badkamermeubels heen niet. Dan weet je zeker dat je voldoende bewegingsruimte hebt.

  • Toilet – Een toilet heeft minimaal 50 centimeter extra ruimte aan de voorkant nodig en 20 centimeter aan beide zijkanten.
  • Wastafel – Een badkamermeubel met waskom heeft minimaal 55 centimeter ruimte aan de voorkant nodig en 15 centimeter aan beide zijkanten. En heb je een meubel met deurtjes of lades die ver open gaan, maak dan de ruimte aan de voorkant wat groter.
  • Douche – Een douche heeft minimaal 70 centimeter ruimte aan de voorkant nodig.
  • Bad – Een bad heeft minimaal 70 centimeter ruimte aan de voorkant nodig. Het is niet erg als deze gebruiksruimte deels overlapt met die van de wastafel of het toilet.
‘Lees ook: 8 Tips voor een kindvriendelijke badkamer.’
Badkamer indelen | Met deze tips & handige tools kom je tot de beste inrichting!

#5 Voeg de accessoires toe

En als je eenmaal weet waar je alle grote badkamermeubels wilt, dan voeg je tot slot de accessoires toe. Want ook die nemen natuurlijk ruimte in. Denk aan de wasmand, wc borstel, wc-rolhouder, handdoekhouder, een plant etc. En als alles een plekje heeft, ben je klaar en kun je je gemaakte plannen voor de inrichting copy pasten naar je badkamer. Yes!

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het indelen van jouw badkamer. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie. We denken graag met je mee!

Badkamer indelen | Met deze tips & handige tools kom je tot de beste inrichting!
Kinderen en zweten | Vanaf wanneer zweet een kind? & hygiëne tips
Dit zijn dé mode kleuren voor de lente & zomer van 2022

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter