Mam, mag ik je wat vragen?

7 mei 2016
moeder, mama, bedanken, bedankt, moederdag, kruidvat, p&G, procter, gamble, actie, rio, olympische spelen, 2016, winnen, reis, kind, producten, mamsie, foto

Morgen is het Moederdag. En hoewel dat sinds vier jaar nu ook mijn feestdag is, zet ik mijn eigen moeder ook nog steeds in het zonnetje. (Misschien wel met een toffe reis, die jullie ook kunnen winnen! Maar daarover hieronder meer.) Want zíj is mijn superheld. Terwijl ik regelmatig struggle met de opvoeding van mijn jongens, had zij het met drie kinderen helemaal voor elkaar. Althans dat is mijn herinnering aan mijn jeugd. Want toen ik haar gisteren opbiechtte dat ik mezelf soms helemaal niet zo’n goede moeder vind, trok mijn supermama de cape van haar rug en zette haar masker af. “Niemand is perfect”, zei ze. “Je bent ook maar een mens. Ik maakte ook fouten.” Nou mam, vertel…

Heb jij ook wel eens het gevoel gehad dat je faalde als moeder?

“De keren dat ik een tik heb uitgedeeld uit onmacht weet ik nog precies. Ze zijn op een hand te tellen, maar het mag eigenlijk helemaal niet gebeuren. Na een vermoeiende dag aan de tafel zitten waar ook nog eens geharrewar ontstaat. Dan valt er iets op het tapijt – echt we hadden vloerbedekking op de grond! – het kind in kwestie mag het opruimen en gaat daarbij lacherig en nonchalant te werk. Die kreeg dus een tik op zijn achterste.”

Wist je dat…
… 87% van de moeders toegeeft dat zij niet geanticipeerd heeft op de eisen die het moederschap aan je stelt. Bron: Mom Report P&G*

Zijn er dingen waar je spijt van hebt?

“Ja, we hebben jullie wel eens gechanteerd om iets voor elkaar te krijgen. Jij was bijvoorbeeld in je laatste jaar van de School voor Journalistiek toen je opbelde met de mededeling dat je een tongpiercing wilde. Ik was daar fel op tegen. Kwam met argumenten: “Je kunt mensen niet interviewen met een piercing in je tong of stel dat er bij het plaatsen een spier beschadigd raakt.” Maar je was hier niet gevoelig voor en wilde het toch. Toen kwam de onmacht en de chantage om de hoek kijken: “Dan hoef je niet meer thuis te komen en we stoppen met de betaling van je opleiding!” Pfff… Ik voelde me niet fijn toen ik na deze mededeling de telefoon ophing. Papa vond het prima en zei dat je nu wel gauw thuis zou komen. Dat was ook zo, zonder piercing!”

Wat zou je achteraf anders doen als moeder?

“Niet zoveel, denk ik. Door mijn opleiding (KLOS /PABO) ben ik best heel bewust met de opvoeding bezig geweest. Wel was ik altijd blij als papa ‘s middags vroeg thuis kwam. Dan kon hij weer een deel overnemen. Want kinderen opvoeden in een groep of klas is toch heel anders dan het opvoeden van je eigen kinderen. Die zoeken toch steeds de grens op om te kijken hoever ze kunnen gaan.”

Was het toen of nu moeilijker om kinderen op te voeden?

“Het lijkt me nu moeilijker om kinderen op te voeden. Er zijn veel invloeden van buitenaf door de media. Al het gebruik van computers en televisie. Wat kunnen ze wel kijken, wat niet en hoe lang? Ook de veiligheid van kinderen is nu meer in het geding. Kun je je kind op straat laten spelen en vanaf welke leeftijd? Zelfstandig en weerbaar worden vind ik heel belangrijk voor kinderen. Maar dat lijkt me nu lastiger door alle omgevingsfactoren.”

Wist je dat…
… bijna twee derde (62%) van de moeders vindt dat de toename van internet, social media, smartphones en andere entertainment technologie extra uitdagingen met zich meebrengt voor moeders in de 21ste eeuw. Bron: Mom Report P&G*

Ben ik geworden zoals je had gehoopt?

“Zeker! Je bent een zelfstandige vrouw geworden die haar weg in het leven goed weet te bewandelen. Je maakt goede keuzes, soms nog wel ten koste van jezelf. Je mag meer om je eigen welzijn denken.”

Wat zie je van jezelf in mij?

“Eigenlijk het antwoord op de vorige vraag. Ik heb ook altijd te weinig aan mezelf gedacht. Kinderen, man, werk en anderen gingen vaak voor. Nu ik ouder ben, probeer ik dat een beetje recht te trekken. Dat lukt niet altijd. Het welzijn van anderen gaat mij ook aan het hart. Dat zie ik bij jou ook terug. Ook jouw positiviteit; je ziet altijd de zonzijde van iets!”

Welke eigenschap hoop je dat ik niet van je heb of overneem?

“Ik heb vaak primaire reacties. Soms kan ik beter even tot tien tellen en mijn mond houden. Me niet ongevraagd met jullie opvoeding bemoeien bijvoorbeeld.”

Top 3 belangrijkste eigenschappen volgens Nederlandse moeders
1. Weerbaarheid
2. Ruimdenkendheid
3. Emotionele kracht
Bron: Mom Report P&G*

En waar ben je juist trots op?

“Dat jullie alle drie zijn wie jullie zijn! Prachtige volwassenen die hun leven op de rit hebben. Ik ben er ook trots op als ik zie hoe jullie met onze kleinkinderen omgaan. Liefdevol, betrokken en bewust.”

Hoe vind je dat ik het doe als moeder?

“Ik vind je een liefdevolle moeder die het beste voor haar kinderen wil. Je bent je heel bewust van jouw belangrijke rol in hun opvoeding. Net als alle moeders (ik ook) twijfel je soms over de dingen die je hebt gezegd of gedaan. Fijn dat we daar samen over praten of dat je dat doet met anderen.”

Wist je dat…
… vrouwen hun moeder nadat zij zelf moeder zijn geworden meer waarderen?
42% herkent haar geduld
29% haar emotionele kracht
23% en haar empathie
Bron: Mom Report P&G*

Heb je nog een tip voor mij?

“Leg bij beide kinderen de nadruk op hun positieve kanten die je wilt behouden. Schaaf bij wat minder acceptabel is. Praat daar samen met Niels over, hoe je dat wilt aanpakken en trek daar een lijn in. Zorg altijd dat je een vast moment in de week iets voor jezelf blijft doen. En ook samen met Niels, los van de kinderen dingen blijven ondernemen, een avondje of weekend weg… Wanneer kunnen we oppassen???”

#BedanktMam

Mam, ook al ben je gewoon een mens van vlees en bloed. Je bent en blijft mijn superheld! Bedankt voor alles wat je voor me doet en voor wie ik door jou ben geworden. En wat meer tijd voor mezelf? Working on it! Via Procter & Gamble kunnen we een reis naar de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro winnen! En ik heb net mijn #mamsie met jou geplaatst op de Facebook actiepagina waardoor we kans maken op één van die vijf verzorgde 5-daagse droomreizen. Als je er geen zin in hebt, ga ik met Niels. Kunnen jij en pap fijn op Finn & Charlie passen! 😉

Ook meedoen?

Heb jij ook zo’n fantastische moeder die je in het zonnetje wil zetten met een onvergetelijke reis naar Rio? Doe dan ook mee aan deze toffe actie van Procter & Gamble! Plaats net als ik een #mamsie – een mooie foto van jou en je moeder – op de speciale Facebook actiepagina. Of sprint nog even snel naar het Kruidvat, schaf twee actieproducten aan van P&G (zoals Olaz, Oral-B, Pampers en Gillette) en vul de code op de kassabon in op de speciale Facebook actiepagina. Meedoen kan tot en met Moederdag.

* Uitgevoerd in opdracht van Procter & Gamble onder 14.000 moeders in 15 verschillende landen.
Footer_03

Hoera! Lady Lemonade bestaat 3 jaar!
Nieuw: zonnebrandcrème van NAÏF SPF 50

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter