Bekkeninstabiliteit in de zwangerschap | De symptomen & wat je tegen bekkenpijn kunt doen

29 juni 2020
Bekkeninstabiliteit in de zwangerschap | De symptomen & wat je tegen bekkenpijn kunt doen

Pijn in de omgeving van het bekken komt tijdens de zwangerschap helaas veel voor. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Variërend van milde pijnklachten tot soms een ernstig geval waarbij iemand tijdelijk in een rolstoel belandt. Bekkeninstabiliteit, een vervelende zwangerschapskwaal die voor veel klachten kan zorgen tijdens en na de zwangerschap.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Ons bekken bestaat uit verschillende botten en die worden met elkaar verbonden met gewrichten van kraakbeen. Rondom die gewrichten zitten elastische banden en kapsels om ze te verstevigen. En tijdens de zwangerschap worden deze gewrichten en gewrichtsbanden onder invloed van hormonen soepeler en rekbaarder, zodat je kindje straks door het geboortekanaal past. Alleen als de beweeglijkheid van de bekkengewrichten te groot wordt en de bot-delen ten opzichte van elkaar verschuiven, kan dat bekkenpijn veroorzaken. Dit noem je bekkeninstabiliteit.

Bekkeninstabiliteit in de zwangerschap | De symptomen & wat je tegen bekkenpijn kunt doen
Zo ziet ons bekken eruit. De paarse banden zijn de bekkenbanden die over de gewrichten heen liggen. Zij worden onder invloed van zwangeschapshormonen slapper en rekbaarder.

Bekkeninstabiliteit symptomen

Pijnklachten

  • Eén van de symptomen van bekkeninstabiliteit is ‘startpijn’. Dat wil zeggen dat je pijn ervaart bij het opstarten van een beweging, zoals het opstaan uit een stoel of als je ‘s morgens je bed uit stapt.
  • Pijn in je onderrug die kan uitstralen over je hele bil, naar je stuitje, lies, de zij- of achterkant van je bovenbeen en soms ook je onderbeen of pijn aan je schaambeen. De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken en draaien met je rug of heup.
  • Pijn bij schokkende bewegingen, zoals tijdens het lopen, rennen of springen of fietsen op een hobbelige weg.
‘Lees ook: De geboortekaartjes trends voor 2020.’

Sneller moe

Bekkeninstabiliteit gaat behalve met pijn ook gepaard met (extreme) moeheid. De vermoeidheid treedt het snelst op wanneer je lang staat, in dezelfde positie zit of ligt en langzaam loopt. Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. En ook fietsen is beter vol te houden dan wandelen, hoewel het afhangt van de ernst van je klachten.

Daarnaast is het ook zo dat je lijf minder snel herstelt van de moeheid bij bekkeninstabiliteit. Een uur extra inspanning – bijvoorbeeld een uurtje winkelen – kan er al voor zorgen dat je de volgende dag nog meer pijn en moeheid ervaart dan normaal.

Wat je tegen bekkeninstabiliteit kunt doen

Balans tussen rust & activiteit

Bekkenpijn is erg vervelend. Als je bekkeninstabiliteit hebt, moet je daarom goed naar je lijf luisteren en een balans vinden tussen rust en activiteit. Het is aan de ene kant belangrijk dat je voldoende beweegt om de spieren sterk te houden en spierzwakte te voorkomen. En aan de andere kant moet je voldoende rust nemen om de banden en kapsels in het bekken te sparen en verergering van de klachten te voorkomen. Alles wat je doet moet dus een afweging zijn tussen wat de activiteit oplevert aan plezier en spierkracht en de prijs die je ervoor moet betalen in de vorm van pijn en vermoeidheid.

Bekkenband

Verder bestaat er een speciale niet-elastische bekkenband die je op advies van de verloskundige of huisarts kunt dragen bij bekkenpijn. Dit is een stevige band die om je billen en bekken heen zit en die je draagt wanneer je extra ondersteuning nodig hebt. De band ondersteunt de bekkenverbindingen. Ook zijn er andere (kraam)hulpmiddelen waar je misschien wel baat bij hebt, zoals een hoog laag bed, douchestoel, bedklossen of een rugsteun. Die kun je via je zorgverzekering vaak gratis lenen.

Fysiotherapie

Helpen balans en de bekkenband niet en word je nog steeds erg beperkt door de bekkenpijn? Dan kun je met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts overleggen wat de mogelijkheden zijn voor fysiotherapie, Cesar Therapie of Mensendieck. Daar geven ze je oefeningen en adviezen om de klachten door bekkeninstabiliteit te verminderen.

Vraag om hulp

En schroom tot slot niet om zelf ook om hulp te vragen. Ook al voel je je verantwoordelijk voor het huishouden, de opvoeding van eventuele andere kinderen en je werk of vind je jezelf misschien wel een aanstelster… Neem je klachten serieus. Vraag om begrip op je werk en kijk of je partner wat meer huishoudelijke taken op zich kan nemen en een moeder van school je kind naar voetbal kan brengen.

‘Lees ook: Zwangerschapskleding – 8 tips voor dé perfecte garderobe.’

Bekkeninstabiliteit na de bevalling

Na de bevalling ben je helaas niet meteen van je bekkeninstabiliteit af. Ook al zijn de zwangerschapshormonen verdwenen, het duurt vaak nog een tijd – gemiddeld een half jaar, soms langer – voordat de verbindingen tussen de bekkenbeenderen hun oude stevigheid weer terug hebben. Ook is er een nieuwe belasting bij gekomen; het optillen en dragen van je kindje. Dat betekent dat je nog steeds goed op jezelf moet blijven letten en balans probeert te houden. Vermijd in deze tijd het nemen van grote stappen, traplopen en op één been staan; zoals bij het aan- en uitkleden. Maar blijf wel in beweging door bijvoorbeeld iedere dag een klein stukje te lopen. Als de pijnklachten minder worden, kun je de activiteiten geleidelijk uitbreiden. Je mag verwachten dat het iedere maand weer een stukje beter gaat.

Bekkeninstabiliteit in de zwangerschap | De symptomen & wat je tegen bekkenpijn kunt doen

Uitgelichte afbeelding zwangere vrouw – Natalia Deriabina voor Shutterstock.

Tuin stylen? Met deze 5 tips creëer je een paradijs
Trakteer jezelf op één van deze stijlvolle zomerschoenen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter