Bespaartips boodschappen | Zo kun je goedkoop boodschappen doen!

16 augustus 2022
Bespaartips boodschappen | Zo kun je goedkoop boodschappen doen!

De prijzen stijgen. Ga je nu boodschappen doen, dan betaal je daarvoor bijna 20% meer ten opzichte van amper een jaar geleden. En dat merk je ongetwijfeld aan je banksaldo. Misschien wordt het zelfs lastiger om rond te komen. Om te voorkomen dat je daar stress van krijgt, hebben wij 10 simpele boodschappen bespaartips voor je op een rij gezet. Daarmee kun je gegarandeerd geld op je boodschappen besparen!

10 Boodschappen bespaartips

#1 Maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die boodschappen doen met een lijstje, jaarlijks 9 kilo minder voedsel weggooien. En dat scheelt natuurlijk ook voor je portemonnee. Dus bedenk wat je de komende dagen wilt eten en check wat je daarvoor nog nodig hebt. Schrijf alle boodschappen op een lijstje en teken er een vierkantje voor, zodat je alle producten af kunt vinken. Zo vergeet je niks én zo kom je ook niet in de verleiding om dingen te kopen die je helemaal niet nodig hebt. Op de website van Bekking & Blitz kun je terecht voor onwijs leuke en handige notitieboekjes die je voor de boodschappen kunt gebruiken.

#2 Check de aanbiedingen

Check bij het maken van je boodschappenlijstje de folders, websites of apps van supermarkten voor alle lopende aanbiedingen. Pas je menu er op aan. En sla basisproducten die lang houdbaar zijn, zoals rijst, pasta en non food, extra in als ze voordelig zijn. Sommigen producten, zoals vaatwasblokken, shampoo, tandpasta en wasmiddel, kopen wij echt nooit voor de volle prijs.

#3 Pas je boodschappen aan op het seizoen

De volgende bespaartip voor de boodschappen; pas wat je eet aan op het seizoen. We hoeven je vast niet uit te leggen waarom aardbeien in de zomer in de aanbieding, maar in de winter onbetaalbaar zijn. Dus eet zomergroente in de zomer en wintergroente in de winter. Dat is bovendien lekkerder. En kies ook voor zoveel mogelijk locale producten. Omdat ze geen lange reis naar de supermarkt hoeven te maken, zijn deze ook voordeliger dan producten die van ver komen. Zo bespaar je zeker geld op de boodschappen.

#4 Doe geen boodschappen met honger

Een andere manier om impulsaankopen te voorkomen, is door geen boodschappen te gaan doen als je honger hebt. Je bent vast wel eens met een rammelende maag naar de supermarkt gegaan. Dan weet je dat er onbewust meer snacks en lekkers in je kar verdwijnen en dat tikt snel aan. Eet dus voortaan eerst wat voordat je naar de supermarkt gaat.

#5 Boodschappen bespaartip; sta over op huismerken

Koop je normaal dure A-merken? Stap dan eens over op een huismerk, dat smaakt vaak net zo lekker of is net zo goed. De dure producten staan in de supermarkt vaak op ooghoogte, waardoor je daar sneller naar grijpt. Maar onderin het schap vind je de goedkopere alternatieven. Zo ontdek je nog eens hele betaalbare producten die je misschien nog helemaal niet kent.

‘Lees ook: 8 Tips om kids te leren besparen op gas, water & licht.’

#6 Geen voorgesneden vlees of groente

Een hele krop sla, bloemkool, bos wortels of een zak aardappelen is goedkoper dan een zak voorgesneden groente of aardappels. En bovendien kun je er vaak meer van eten en blijft het langer goed. Je hoeft dus minder snel iets weg te gooien. En hetzelfde geldt voor voorgesneden vlees. Misschien kost het je rond etenstijd iets meer bereidingstijd, maar je bespaart er zeker geld mee.

#7 Koop grote verpakkingen

Gebruik je bepaalde producten zoals muesli, pasta of rijst heel vaak? Koop het dan in grote verpakkingen. Heel veel kleine zakken, blikjes of potten bij elkaar zijn vaak veel duurder dan een grote. Het is misschien even sjouwen, maar het geld dat je ermee bespaart is de extra kilo’s meer dan waard.

#8 Bewaak je budget

Om geld te kunnen besparen op je boodschappen is het ook belangrijk dat je weet waar je je euro’s allemaal aan uit geeft. Dus houd eens een maand of langer nauwkeurig bij wat er allemaal aan geld binnenkomt en wat er uitgaat. Dat inzichtelijk maken kost wat tijd én is vaak confronterend, want iedereen geeft wel eens geld uit aan onnodige dingen. Maar uiteindelijk levert het geld op, want je elimineert daarna onnodige uitgaven en leert er bewuster door omgaan met geld. Een bespaartip dus voor meer dan alleen de boodschappen. Het wordt daarna bijna een sport om bij het boodschappen doen zo goed mogelijk binnen je budget te blijven. Bij Bekking & Blitz kun je goed terecht voor handige kas- of huishoudboekjes. 

#9 Ga naar de markt

Op de markt zijn verse groente en fruit vaak goedkoper dan in de supermarkt. Je vindt er ook vaak seizoensproducten en het aanbod is ruim. Dus haal je groente en fruit één keer in de week op de markt bij jou in de buurt en je bespaart weer een aantal euro’s.

#10 Kies voor de goedkoopte supermarkt

En de laatste boodschappen bespaartip; kies voor de goedkoopste supermarkt. Bekijk waar de producten die jij vaak nodig hebt het meest voordelig zijn. Of koop bij verschillende winkels, want overal hebben ze weer andere aanbiedingen. Het kost even wat meer moeite, maar je zal zien dat je zo minder geld uitgeeft.

Dit waren onze boodschappen bespaartips. We zijn ook benieuwd naar wat jij doet om geld op de boodschappen te besparen. Dus heb je nog een handige tip? Deel die dan vooral met ons door hieronder je reactie achter te laten!

Goedkope babyspullen | Budgettips voor een betaalbare babyuitzet
25 x Kinderkamer accessoires tot € 10,-

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter