Gamen, je favoriete tv-programma kijken, thuis komen in een warm huis en lekker lang onder de douche staan; het is voor kinderen allemaal vanzelfsprekend. Het stroom uit het stopcontact of water uit de kraan lijkt ook onuitputtelijk. Dus aan ons ouders om kids te leren dat het allemaal geld kost én ook heel belangrijk; belastend is voor het milieu. Daarom hebben wij een aantal goeie tips voor je op een rij gezet waarmee je kinderen kunt leren besparen op gas, water en licht.
Besparen op gas, water en licht
Het is belangrijk dat kinderen leren om energie te besparen. Het gaat tenslotte om hun eigen toekomst. Het leerproces begint al bij het geven van het goede voorbeeld. Kies voor je gas en licht een duurzame energieleverancier. En laat zien hoe je met kleine dingen al op gas, water en licht kunt besparen met deze 8 tips.
#1 Zet elektrische apparaten uit
Elektrische apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons huis. En ook onze kids gebruiken ze graag; een tablet, de televisie etcetera. Uit gemakzucht of onwetendheid zetten zij (en wij vaak ook) die na gebruik vaak op stand-by of misschien wel helemaal niet uit. Maar zelfs op stand-by zijn elektrische apparaten energie slurpers. Dus bespaar jezelf een hoge rekening en leer de kids om alles helemaal uit te zetten.
‘Lees ook: Zo leer je kinderen duurzaam leven.’
#2 Douche niet langer dan 5 minuten
Wist je dat warm water het milieu 50 keer zoveel belast als koud water? Het douchewater opwarmen, kost namelijk enorm veel energie. Dus leer je kinderen om niet langer dan 5 minuten te douchen, in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten. Leuke manieren om de tijd in de gaten te houden, zijn het zetten van een timer of stopwatch. Of zoek een leuk muzieknummer uit dat maximaal 5 minuten duurt en laat je kinderen douchen tot het nummer afgelopen is.
#3 Doe het licht uit
Het lijkt zo’n voor de hand liggende tip. Maar hoe vaak laten kinderen hun licht branden? Dus maak de afspraak dat de laatste die de kamer verlaat het licht uit doet, ook al is het maar voor even. En laat ze niet overdreven veel lampen tegelijk aanzetten. Zo kun je toch weer een paar euro op het licht besparen en je leeft ook gelijk een stuk duurzamer.
#4 Draai de kraan dicht
Behalve korter douchen kun je het kraanwaterverbruik van de kinderen nog een beetje meer terugschroeven door ze te leren om de kraan dicht te draaien tijdens het tanden poetsen of handen wassen. Als je de kraan 2 minuten laat lopen, kost dat namelijk al gelijk 10 liter water.
#5 Trek de wc door met de kleine knop
Nog een manier om water te besparen, is om de waterbesparende knop te gebruiken bij het doortrekken van de wc. De meeste wc’s hebben een grote en een kleine knop en gebruik je de spaarknop dan scheelt dat echt veel water. Ter vergelijking: een toilet zonder spaarknop gebruikt 10 liter per beurt, eentje met niet eens de helft. Dus leer de kinderen om op de kleine knop te drukken.
#6 Doe de deur dicht
Laat de kinderen ook de deur achter zich dichttrekken als ze van de ene naar de andere kamer gaan. Door bijvoorbeeld de deur tussen de warme woonkamer en koude gang gesloten te houden, voorkom je dat er warmte ontsnapt. En dat scheelt energie en dus geld.
‘Lees ook: 11 Super leuke én duurzame speelgoedmerken.’
#7 Stekkers uit het stopcontact
Je denkt misschien “uit is uit”. Maar zelfs apparaten die uit staan, maar waarvan de stekker nog wel in het stopcontact zit, gebruiken stroom. Dat heet sluipverbruik. Dus leer de kids de stekker uit het stopcontact te halen als een apparaat niet meer gebruikt wordt. En vergeet ook de opladers van de tablets en telefoons niet! Ook als er niets op aangesloten is, blijven ze stroom verbruiken.
#8 Kleding kan best nóg een dagje aan
Oké, als er iemand goed is in lekker vies worden, dan zijn het wel kinderen. Maar het lukt ze vast ook regelmatig om hun outfit wel redelijk schoon te houden. En dan hoeft het echt niet gelijk in de was. Door de kleding één of twee dagen langer te dragen, bespaar je water en energie omdat de wasmachine minder vaak hoeft te draaien. En dat is beter voor het milieu, je portemonnee én tijd. Dus stimuleer je kinderen om hun kleding een beetje schoon te houden.
Leer jij je kinderen thuis ook om zuinig om te gaan met energie? En hoe pak jij dat aan? Mocht je zelf nog een mooie aanvullende tip hebben om kinderen te leren hoe ze kunnen besparen op gas, water en licht, laat die dan vooral hieronder achter in een reactie op dit blog!
1 Reactie
Interessant artikel, jong geleerd is oud gedaan. En het staat mooi verwoord dat het tenslotte om hun eigen toekomst gaat. Voor een duurzame omgeving moeten wij zelf ook een goede voorbeeld zijn voor de kinderen.