De beste kerstfilms op Netflix, tv & Disney+ voor kinderen

22 december 2021
De beste kerstfilms op Netflix, tv & Disney+ voor kinderen!

Wat is er tijdens deze extra lange kerstvakantie nou heerlijker dan het kijken van een goeie kerstfilm? Dus pak de warme chocolademelk en de popcorn er maar bij, trek de gordijnen dicht voor een echt bioscoop gevoel en nestel je lekker op de bank. Dit zijn de beste kerstfilms op Netflix, tv en Disney+ voor kinderen. Maar de rest van het gezin mag natuurlijk ook gewoon meekijken!

De beste kerstfilms voor kinderen op Netflix

A boy called Christmas

Een prachtige, aandoenlijke kerstfilm waar sommigen een traantje bij zullen wegpinken. Maar echt dé aanrader op Netflix is ‘A boy called Christmas’. De film gaat over een jongen – Nikolas – die met zijn vader (Michiel Huisman) in de bossen van Finland woont. Op een dag gaat zijn vader op reis op zoek naar bewijs dat het mythische elfenland ‘Elfhelm’ bestaat. Nikolas besluit hem achterna te reizen met zijn pratende muis Miika. Het wordt een barre tocht waarin ze uiteindelijk ontdekken dat niets onmogelijk is.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. (Wij hebben hem met mijn zoon van 7 jaar samen gekeken) Taal: In het Nederlands.

‘Lees ook: 50 Leuke én lekkere kersthapjes en recepten voor het kerstdiner op school.’

The Christmas Chronicles

The Christmas Chronicles is een kerstfilm met een hoog feel good gehalte. Houden wij van! Het verhaal gaat over de kinderen Kate en Teddy Pierce, broer en zus, die voor het eerst Kerst zonder hun vader moeten vieren. Als hun moeder op kerstavond onverwachts naar het ziekenhuis moet om te werken, moet Teddy op zijn kleine zusje passen. Zij is vastbesloten om de kerstman vast te leggen op video met haar vaders oude camera. Als ze de kerstman betrappen en de slee per ongeluk laten crashen, belanden ze in een avontuur waar andere kinderen alleen maar van kunnen dromen. Terwijl de klok tikt moet het drietal Kerstmis zien te redden. Een geweldige kerstcomedy voor jong en oud waarin oud actieheld Kurt Russell een glansrol van kerstman vervult. En er staat ook een deel 2 van deze kerstfilm op Netflix.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Taal: Engels, met Nederlandse ondertiteling.

De familie Claus

Een mooie kerstfilm van Nederlandse (en ook een beetje Vlaamse) bodem. Net als in The Christmas Chronicles moet ook het gezin in deze kerstfilm hun vader missen. Jules – de oudste zoon in het gezin – is sinds de dood van zijn vader veranderd in een gepassioneerde kersthater, die dol was op dat feest. Terwijl zijn moeder moet werken, brengt hij in de kerstvakantie veel tijd door in de speelgoedwinkel van zijn Belgische opa. Daar vindt hij een magische sneeuwbol, waarmee hij ontdekt dat zijn opa een groot geheim verbergt. En ook zijn eigen leven komt er compleet door op zijn kop te staan. Zou Jules dan toch weer gaan houden van de mooiste tijd van het jaar? Wie na deze kerstfilm zin heeft in meer, kan kijken naar het vervolg op Netflix; De Familie Claus 2.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Nederlands.

Jingle, Jangle: A Christmas Journey

Uitvinder Jeronicus Jangle had ooit de mooiste speelgoedwinkel van het land. Hij bedacht het meest bijzondere speelgoed en stond op het punt om zijn beste uitvinding ooit af te maken. Maar toen werd hij verraden door zijn leerling Gustafson. Deze schurk stal Jeronicus’ nieuwste uitvinding en zijn boek vol ideeën en bouwde zijn eigen speelgoedimperium. Jeronicus dreigt jaren later op straat terecht te komen, wanneer plotseling zijn kleindochter voor de deur staat. Zij blijkt net zo’n genie als haar opa en wil hem helpen de magie te laten herleven. Een prachtige kerstfilm voor kinderen die het in zich heeft een kijk klassieker als Home Alone te worden.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Taal: Nederlands.

David en de kerstelfjes

Nieuw op Netflix is de avonturen kerstfilm David en de kerstelfjes. De jonge David is verdrietig omdat zijn ouders naar een grote stad zijn verhuisd en de betekenis van Kerstmis zijn vergeten. Daar ontmoet hij een elf – Albert – die overwerkt is en daarom naar de echte wereld gevlucht is. Samen beginnen ze aan een reis naar het Tatra gebergte op zoek naar Davids grootouders. De trailer hierboven is in het Pools, maar op Netflix kun je de trailer (en de film) ook in het Nederlands bekijken. Erg leuk om te zien!

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Nederlands.

Klaus

Een leuke kerstfilm op Netflix waar kinderen gegarandeerd om moeten lachen is Klaus. Het verhaal: De onhandige en verwende jongeman Jesper is van rijke komaf. Zijn familie bezit een postbedrijf. Jesper is egoïstisch en toont geen ambitie. Om zijn zoon een schop onder de kont te geven stuurt Jespers vader hem naar een afgelegen dorp in het Noorden om daar postbode te worden. Het enige probleem? Niemand schrijft er brieven. Aan zijn eenzame en werkloze bestaan tussen de norse bewoners komt een einde wanneer hij bevriend raakt met een bijzondere (Kerst)man, een speelgoedmaker genaamd Klaus.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Taal: Nederlands.

‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes & activiteiten voor kinderen.’

The Polar Express

The Polar Express is een heerlijke kerstfilm waarin geloof in de magie van Kerst centraal staat. Het is kerstavond en Billy – een jongen die eigenlijk al niet meer gelooft in de Kerstman – ligt op bed als hij plots een trein hoort. En dat terwijl hij niet naast het spoor woont. Buiten staat de Polar Express die hem en andere kinderen meeneemt naar de Noordpool. Na een wilde ijzige tocht komt de trein uiteindelijk aan op de Noordpool. Bestaat de Kerstman dan toch? Een moderne film met een echt ouderwetse kerstboodschap. Instappen!

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Taal: Nederlands.

Robin Robin

Deze kerstfilm op Netflix is een aanrader voor peuters en kleuters die nog niet het geduld hebben om een hele film te kijken. De animatiefilm duurt namelijk maar een half uur en vertelt het verhaal van Robin, een roodborstje dat bij toeval is opgevoed door een muizenfamilie. Haar hele jeugd doet ze er alles aan om zo veel mogelijk op haar muizenbroertjes en -zusjes te lijken. Maar hoe groter ze wordt, hoe meer hun onderlinge verschillen beginnen op te vallen. Om te bewijzen dat ze echt bij de familie hoort, besluit ze mee te gaan op strooptocht in het mensenhuis in de buurt. Maar tijdens die tocht begint ze langzaam te ontdekken wie ze echt is…

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Nederlands.

How the Grinch Stole Christmas

How the Grinch Stole Christmas is een film gebaseerd op het gelijknamige klassieke boek van Dr. Seuss. In deze kerstfilm kruipt Jim Carrey in de huid van de Grinch, een chagrijnige mopperpot die een hekel heeft aan Kerst. Hij leeft teruggetrokken in een grot in de buurt van Whoville, een stad waar de voorbereidingen voor Kerstmis in volle gang zijn. Wanneer hij het postkantoor bezoekt, stuit hij op de jonge Who Cindy Lou. Geschrokken door de Grinch, valt zij in de post sorteermachine. Tot haar verrassing redt de Grinch haar, maar wil dit niet toegeven. Ondanks de Grinch’ slechte humeur en enge uiterlijk, begint Cindy te twijfelen aan het feit of hij wel echt zo’n monster is als iedereen beweert.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden volgens de kijkwijzer. Maar ik vind de kerstfilm voor heel jonge kinderen best wel spannend. Taal: Nederlands.

De leukste kerstfilms voor kinderen op tv

Aïlo, het dappere rendier

In ‘Aïlo, Het dappere rendier’ ga je mee op reis met Aïlo door Lapland. Aïlo is een dapper baby-rendier dat wordt geboren op de grote ijzige vlakte in Lapland. Aïlo heeft na zijn geboorte maar heel weinig tijd om te overleven. Hij moet in vijf minuten opstaan en leren lopen om zijn moeder te volgen. Samen met de kudde rendieren reizen ze duizenden kilometers om sappig grasland te vinden. Onderweg ontmoet Aïlo een heleboel andere dieren, zoals een poolvos, een hermelijn en een veelvraat. Maar het is ook rennen geblazen als een roedel hongerige wolven de kudde op de hielen zit. Een mooi en leerzaam winteravontuur met documentaire elementen dat wordt verteld door Floortje Dessing.

Te zien op: woensdag 22 december NPO3 in het Nederlands. Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Casper en Emma op wintersport

In deze Casper & Emma film is Casper bang dat zijn ouders gaan scheiden. Ze maken vaak ruzie en ook de vakantie naar Spanje gaat niet door. Emma probeert Casper op te vrolijken. Ze vraagt hem mee op skivakantie met haar familie. Daar wordt Casper alleen jaloers op een jongetje die indruk maakt op Emma, omdat zij vindt dat hij zo goed kan skiën. Een stuk beter dan Casper. Om alsnog indruk op Emma te maken, besluit Casper mee te doen aan een springwedstrijd.

Te zien op: vrijdag 24 december om 9:05 uur op NPO3 in het Nederlands. Leeftijd: Geschikt voor alle leeftijden.

‘Lees ook: Kerstkaart knutselen | 20 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.’

Casper en Emma de Film – Een Vrolijk Kerstfeest

Casper en Emma hebben zin in een witte Kerst, maar waar blijft de sneeuw? Ze besluiten om een brief naar de kerstman te sturen. Casper en Emma wachten tot de kerstman hen komt bezoeken. Ondertussen zingen ze kerstliedjes en maken ze kerstversieringen op het kinderdagverblijf. Maar er is ook iets heel spannends gaande; Basa krijgt puppies! Emma wil het liefst Kerst met opa vieren zoals ze dat elk jaar doen. Maar wanneer Esther aan Opa voorstelt om Kerst in de hut te vieren, heeft Emma helemaal geen zin meer in het kerstfeest.

Te zien op: Ketnet op Eerste Kerstdag om 8:30 uur, in het Nederlands. Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Wiplala

Niet helemaal een kerstfilm, maar wel een onwijs leuke film om in deze periode met kinderen te kijken, is Wiplala. De vrolijke avonturenfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt en gaat over een negen jarige jongen die Johannes heet. Op een avond vindt hij een klein mannetje dat Wiplala heet. Johannes is blij met zijn nieuwe vriend tot het mysterieuze mannetje, dat een beetje kan toveren, de hele familie per ongeluk verkleint.

Te zien op: Ketnet op Eerste Kerstdag om 13:30 uur in het Nederlands. Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Spookuil

De negenjarige Eia wil niets liever dan samen met haar vader en moeder Kerst vieren. Haar ouders hebben het altijd zó druk, maar hebben beloofd dan tijd voor haar te maken. Werk in het buitenland gooit echter roet in het eten, waardoor het meisje de kerstvakantie onverwachts doorbrengt bij haar opa. Een teleurstelling voor Eia, totdat ze in het bos bij haar opa een met uitsterven bedreigde vogel ontdekt. Het bos staat echter op het punt gekapt te worden, waarmee ook de broedplaats van de vogel zal verdwijnen. Eia besluit over te gaan tot actie. Een prachtige kerstfilm om met de kinderen te kijken!

Te zien op: NPO3 op Eerste Kerstdag om 15:30 uur in het Nederlands. Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Home Alone

Home Alone is toch wel dé kerstfilm klassieker die je kinderen zeker ook een keer gezien moeten hebben. Voor wie het verhaal niet kent; de familie McCallister gaat op kerstvakantie naar Frankrijk, alleen vergeten per ongeluk hun acht jaar oude zoon Kevin. Al snel nadat hij erachter komt dat hij alleen thuis is, leert hij voor zichzelf te zorgen. Maar dan moet hij opeens het huis zien te verdedigen tegen de stuntelige inbrekers Harry en Marv die van plan zijn in het huis van Kevins familie in te breken. En daarvoor heeft hij hele bijzondere, inventieve en hilarische oplossingen. Een film die je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben.

Te zien op: Eerste Kerstdag op Net5 om 18:20 uur. En deze kerstfilm vind je ook op Disney+. In het Engels met Nederlandse ondertiteling. Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Midden in de Winternacht

Een week voor Kerst ontdekt de tienjarige Max dat een eland door het dak van de schuur is gevallen. Deze eland, die Moos heet, kan praten en werkt ook nog eens voor de Kerstman als testpiloot. Tijdens de testvlucht met de slee is het alleen helemaal misgegaan, waardoor hij de Kerstman is kwijtgeraakt. Moos zal de Kerstman heel snel moeten vinden, want zonder Kerstman krijgt niemand cadeautjes. Max & Moos krijgen bij hun zoektocht hulp van zusje Kiki, maar worden ook tegengewerkt door de gemene buurman Panneman.

Te zien op: Tweede Kerstdag om 10:10 uur op NPO3, in het Nederlands. Leeftijd: Deze kerstfilm is geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

‘Lees ook: Kerstster knutselen | 10 Leuke manier om een ster te maken met kids.’

The Grinch

The Grinch is de animatie versie van de kerstfilm die je op Netflix vindt en ook erg leuk om naar te kijken. De chagrijnige Grinch is een verbitterd wezen dat in een grot op een besneeuwde bergtop ten noorden van Whoville woont, het thuis van de warmhartige en vrolijke Who’s. Zijn enige vriend is zijn hond, Max. Vanaf zijn bergtop hoort de Grinch de luidruchtige voorbereidingen voor de kerst. Jaloers op de vrolijkheid van de Who’s maakt hij plannen om de berg af te dalen en de cadeaus en kerstversieringen te stelen om zo te voorkomen dat Kerstmis door kan gaan. Maar het kleine meisje Cindy-Lou, dat juist dol is op Kerst, klimt naar het hol van de Grinch om hem ervan te overtuigen dat Kerst juist een liefdevol feest is.

Te zien op: Tweede Kerstdag om 13:25 uur op SBS6. En deze kerstfilm voor kinderen vind je ook op Netflix in het Nederlands. Leeftijd: Geschikt vanaf 6 jaar.

Home Alone 2

Hebben jullie de smaak na Home Alone te pakken? Kijk dan ook het vervolg op deze kerstfilm klassieker; Home Alone 2. Ook in dit deel gaan de McCallisters weer op vakantie, dit jaar naar Florida. Kevin raakt echter weer afgezonderd van de rest van het gezin, en komt per ongeluk op een vliegtuig naar New York terecht. Gewapend met zijn vaders creditcard neemt Kevin het er goed van, hij heeft tenslotte al eerder voor zichzelf gezorgd. Ondertussen blijken de boeven uit het eerste deel het voorzien te hebben op de grootste speelgoedwinkel in New York die ze op kerstavond willen overvallen. Een leuk vervolg op Home Alone!

Te zien op: Tweede Kerstdag om 18:05 uur op Net5. En deze kerstfilm vind je ook op Disney+. In het Engels met Nederlandse ondertiteling. Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

De leukste kerstfilms voor kinderen op Disney+

Ice Age: A Mammoth Christmas

Ice Age: A Mammoth Christmas behoort niet tot de meest bekende kerstfilms. Maar net als alle andere Ice Agefilms is deze korte kerstfilm echt hilarisch en absoluut het kijken waard. Zeker als je Ice Age fan bent. Het verhaal: wanneer Sid per ongeluk één van Manny’s kersttradities verpest, komt hij op het stoute lijstje van de Kerstman te staan. Sid gaat samen met Crash, Eddie en Peaches naar de Noordpool om bij de Kerstman zijn onschuld te bepleiten. Wanneer het stel ook nog een workshop verstoort van de Kerstman, is de chaos compleet en moeten ze alles uit de kast halen om Kerstmis te redden.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Taal: Nederlands.

Noëlle

Een super leuke kerstfilm om met de kinderen naar te kijken is Noëlle. Al generaties lang brengt de familie Kringle de Kerstmannen voort. Als de vader van Nick en Noëlle sterft, is het aan Nick. Maar hij heeft geen talent voor het vak van de Kerstman. Hij wordt ongelukkig in de aanloop naar Kerst en Noëlle raadt hem aan er even tussenuit te gaan. Maar Nick komt niet meer terug. Nu moet Noëlle haar broer op tijd terug brengen om zo kerstmis te redden.  

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Nederlands.

The Santa Claus

The Santa Claus is weer zo’n ouderwetse kaskraker. Op een nacht valt de Kerstman van het dak en Scott voelt zich verplicht zijn rol over te nemen. Scott en zijn zoon Charlie haasten zich naar de Noordpool. Daar ontmoeten ze Bernard, de chef van de elfjes, die hen hun nieuwe verantwoordelijkheden uitlegt. Scott houdt niet echt van de plotse verandering in zijn carrière maar Charlie vindt het schitterend, want zijn vader wordt steeds dikker en krijgt nu ook een baard. Na deel 1, kun je ook nog deel 2 en 3 van deze kerstfilm op Disney+ bekijken.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Engels, met Nederlandse ondertiteling.

Mickey’s mooiste Kerst

Mickey’s Mooiste Kerst is niet één kerstfilm, maar zijn vijf kerstverhalen in één waarin Mickey Mouse en al zijn Disney vriendjes schitteren. De boodschap van de korte films; stel je hart open voor de échte kerstgedachte. Kijk bijvoorbeeld hoe de koppige Donald wanhopige pogingen doet om vooral niet van de kerstdagen te genieten. En lach vervolgens mee met Mickey en Pluto als ze een belangrijke les leren over de kracht van vriendschap. Een leuke verzameling korte kerstverhalen voor kinderen en vooral ook heel geschikt voor peuters en kleuters.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Nederlands.

‘Lees ook: Kerstboom knutselen | 20+ Leuke manieren om een kerstboom te maken met kinderen.’

The Christmas Star

The Christmas Star is een Disney klassieker uit 1986, maar nog steeds heel grappig om naar te kijken. In de kerstfilm ontsnapt vervalser Horace McNickle uit de gevangenis dankzij zijn opmerkelijke gelijkenis met de Kerstman. De politie zit hem op de hielen, maar het is bijna Kerst waardoor het wemelt van de Kerstmannen op straat en hij dus steeds uit hun handen weet te blijven. McNickle wil perse de buit van één van zijn eerdere misdaden terug vinden en schakelt daarbij de hulp in van twee jongens die geloven dat hij de echte Kerstman is. De Nederlandse trailer van deze kerstfilm kun je zien op Disney+.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Engels, met Nederlandse ondertiteling.

Belle en het Beest – Een betoverend kerstfeest

Deze kerstfilm is gebaseerd op Disney’s klassieker Belle en het Beest. In de film wordt Belle nog steeds gevangen gehouden op het kasteel van het beest. Om hem een beetje op te vrolijken, besluit ze een uitgebreid kerstdiner voor te bereiden. Maar helaas wil het Beest niets van Kerstmis weten en dreigt hij het complete diner af te blazen. En dan is er ook nog Forte, een voormalig hofmuzikant die sinds de betovering veranderd is in een levende pijporgel. Hij wil zijn nieuwe gedaante graag behouden, omdat hij nu onsterfelijk is. En daarom stuurt hij zijn hulpje Fife, een levende piccolo, erop uit om de relatie tussen Belle en het Beest te verstoren. Een mooie kerstfilm om te kijken met kinderen.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Nederlands.

Frozen

Eén van de populairste Disney-films is natuurlijk Frozen! Oké, niet een typische kerstfilm, maar dankzij de bevroren wereld, glitters en sneeuwpoppen vonden wij hem toch in dit rijtje passen. Anna gaat in deze eerste Frozen film op zoek naar haar zus Elsa, die met haar magische ijskrachten het hele land in ijzige kou heeft gedompeld. Hoog in de bergen komt ze Kristoff, een stoere bergbewoner en zijn rendier Sven tegen. Samen maken zij een spannende reis om Anna’s zus, de ijskoude sneeuwkoningin Elsa, te vinden en om zo de ijzige vloek over het koninkrijk te kunnen opheffen. Tijdens hun avontuur krijgen ze gezelschap van een komische sneeuwpop genaamd Olaf en samen moeten ze ijskoude temperaturen zien te overleven en vreemde wezens, trollen en andere magie trotseren.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Taal: Nederlands.

Olaf’s Frozen Avontuur

En voor nog meer Frozen plezier, moet je daarna zeker ook nog de korte kerstfilm Olaf’s Frozen Avontuur kijken. Hierin geven Anna en Elsa een verrassingsfeest voor de hele stad. Maar als de dorpelingen zich onverwachts verontschuldigen om hun eigen feestjes voor te bereiden, realiseren Anna en Elsa zich dat ze geen eigen familietradities hebben. Olaf gaat, met Sven aan zijn zijde, op pad om voor hen de beste traditie ooit te vinden.

Leeftijd: Geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Taal: Nederlands.

‘Lees ook: 50+ Super leuke kerstknutsels voor kids.’

Dit zijn wat ons betreft de leukste kerstfilms voor kinderen op Netflix, tv en Disney+. Veel plezier alvast met kijken in de thuis bioscoop! En heb je zelf nog een leuke kerstfilm tip voor kinderen? Deel die dan vooral met ons door onder dit blog een reactie achter te laten!

Nog meer leuk vermaak voor kinderen in de kerstvakantie

Behalve eindeloos veel kerstfilms kijken, kun je met kinderen in de kerstvakantie natuurlijk nog veel meer leuke dingen doen. Houdt je kind van knutselen, dan moet je bijvoorbeeld zeker ook ons blog met meer dan 50 leuke kerstknutsels nog even bekijken. Of onze Kerst kleurplaten die je gratis kunt downloaden en printen. En heb je zin om leuke spelletjes te doen, check dan onze Kerst spelletjes. Of het is ook heel erg leuk én lekker om een keer deze kerstcake te bakken met jouw mini chef. Verder moet je vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke Kerst tips aan! En abonneer je op ons YouTube kanaal, waar iedere week een leuke nieuwe video online komt!

Kerstkransjes recept | Zo kun je de allerlekkerste kerstkransjes maken!
Kerstman vouwen | Zo maak je een simpele origami Kerstman

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Jennie 21 december 2021 at 9:09 pm

    De remake van home alone is ook leuk voor de kinderen die nog net te klein zijn voor de originele home alone. De remake is namelijk ook Nederlands gesproken.

  • Reply Annemieke 22 december 2021 at 12:22 am

    Ohh, wat een leuke tip Jennie. Dank je wel!

  • Laat een reactie achter