De beste zorgverzekering voor ouders en hun kinderen in 2025

18 november 2024
Zo ontdek je wat de beste zorgverzekering is voor jezelf en de kinderen!

Als moeder heb je genoeg ballen in de lucht te houden, helemaal als het einde van het jaar nadert. Toch is er iets wat je niet mag vergeten: je zorgverzekering voor 2025. Het ouderschap is namelijk al duur en onvoorspelbaar genoeg, dus dan kan je die zorgverzekering maar beter goed regelen. Past je zorgpakket bijvoorbeeld nog bij de zorg die je volgend jaar nodig hebt? En hoe zit het met de zorg voor je kinderen? Dit zijn onze tips voor het vinden van de beste zorgverzekering voor jou en de kinderen.

1. Zorgverzekeringen vergelijken

Misschien denk je: een zorgverzekering, die heb ik toch al? Dat klopt, maar elk jaar veranderen de premies en mogelijke vergoedingen. Daarom is het juist zo belangrijk om je zorgverzekering onder de loep te nemen aan het eind van het jaar. Vanaf 13 november zijn alle premies en vergoedingen per verzekeraar voor 2025 bekend. Je kunt je zorgverzekering vergelijken om uit te zoeken welke zorgverzekering bij jou en de kinderen past. Let op: zorg ervoor dat je dit vóór 31 december 2024 doet, daarna kun je niet meer overstappen. Bedenk bijvoorbeeld eens:

  • Verwacht je een kindje in het nieuwe jaar?
  • Ben je veel aan het sporten of heb je juist veel klachten?
  • Staat er een grote behandeling gepland, zoals een operatie?
  • Wordt het tijd voor een beugel voor een van je kids?

2. Vrije zorgkeuze

Weet jij of je een zorgverzekering hebt met vrije zorgkeuze? Vrije zorgkeuze wil zeggen dat je altijd kunt kiezen waar en door wie je behandeld wordt. Niet alle zorgpolissen bieden een vrije zorgkeuze, dus let daar goed op. Wanneer je geen vrije zorgkeuze hebt, heeft jouw verzekeraar niet met alle zorgaanbieders een contract afgesloten. Ga je naar een ziekenhuis of zorgverlener zonder contract? Dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf.

Voor zorgverzekeraars zijn de regels rondom het rond krijgen van deze contracten inmiddels een stuk strenger. “Dat is goed nieuws”, vertelt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen. “Soms duurden onderhandelingen met zorgaanbieders over contracten tot ver in het nieuwe jaar. Dat is voor jou als verzekerde heel onhandig, want bij het afsluiten van je zorgverzekering wil je natuurlijk graag weten bij welke zorgverleners je  terechtkunt. Inmiddels mag dat niet meer. Vanaf nu krijg je, wanneer je alle zorgverzekeringen voor 2025 met elkaar vergelijkt, het complete plaatje te zien.”

3. Gezinspolis of een eigen polis?

Voor gezinnen met kleine kinderen kan een gezins zorgverzekering soms handig zijn. Met een gezinspolis vind je alles in één overzicht en hoef je maar één maandelijkse premie te betalen. Verder krijg je bij sommige verzekeraars een gezinskorting. Toch is het hele gezin op één polis niet altijd de beste optie. Waarschijnlijk heeft niet iedereen binnen je gezin precies dezelfde zorg nodig. Je bent ook gebonden aan de aanvullende verzekeringen van de gezinspolis (of het gebrek daaraan). Bij een scheiding moet je de zorgpolissen ook weer laten splitsen, wat een gedoe is waar je op dat moment helemaal niet op zit te wachten. Ga dus vooraf goed na welke zorg iedereen in je gezin nodig heeft en of een gezinspolis dan bij jullie past.

>> Lees ook: Waarom een goede inboedelverzekering met kinderen ‘verplicht’ is!

4. Kindje op komst!

Heb je een grote kinderwens of ben je al zwanger? Als het niet je eerste zwangerschap is, weet je dat er een hoop extra zorg bij een zwangerschap en bevalling komt kijken. Gelukkig zit veel zorg die je als zwangere nodig hebt in het basispakket. Denk aan verloskundige zorg, diverse echo’s, de NIPT-test, een medische indicatie bij een bevalling en nazorg als je bevallen bent. Toch is het echt het overwegen waard om je voor je zwangerschap, bevalling en kraamperiode aanvullend te verzekeren. Misschien wil je wel een zwangerschapscursus volgen met je partner. Of heb je na de bevalling bijvoorbeeld hulp nodig van een lactatiekundige bij borstvoedingsproblemen. Ook die (vaak nogal hoge) kosten krijg je dan jaarlijks tot een bepaald bedrag vergoed.

5. Een beugel

Heeft je kind een beugel nodig? Houd dan rekening met de kosten, want orthodontie wordt niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Veel aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar. Let hierbij goed op de voorwaarden; de meeste verzekeringen hanteren een wachttijd van bijvoorbeeld een jaar. Dit betekent dat je al een jaar aanvullend verzekerd moet zijn voordat je gebruik kunt maken van de vergoeding. Veel tandartsen geven daarom op tijd een seintje, zodat je je verzekering vast kunt aanpassen. Door hier vroeg mee aan de slag te gaan, voorkom je hoge kosten wanneer het moment voor de beugel daar is.

6. Als je kind 18 jaar wordt

Wordt je kind 18 jaar? Dan verandert er iets belangrijks: vanaf die leeftijd moet je kind zelf een zorgverzekering afsluiten en de premie betalen. Tot hun 18e zijn kinderen gratis meeverzekerd via de basisverzekering van hun ouders, maar daarna niet meer. Dit is dus een goed moment om samen met je kind te kijken welke verzekering het beste bij hen past. Voor jongeren zijn er vaak speciale zorgverzekeringen met een lage premie en dekking die aansluiten bij hun levensstijl, zoals aanvullende pakketten voor fysiotherapie of tandartskosten. Houd er ook rekening mee dat de zorgtoeslag mogelijk een deel van de premie kan dekken. Laat je kind dit op tijd aanvragen via de Belastingdienst. Ook als je de zorgverzekering premie van je kind blijft betalen, heeft je kind recht op zorgtoeslag.

Het kiezen van de beste zorgverzekering voor jou en je gezin kan voelen als een ingewikkelde puzzel, maar met een beetje voorbereiding kun je een verzekering vinden die echt bij jullie past. Denk vooruit en vergelijk alle verzekeringen. Zo ben je er zeker van dat je in 2025 goed verzekerd bent, ongeacht wat het jaar brengt.

Dus zet alvast een herinnering in je agenda om je zorgverzekering vóór 31 december te regelen. Een kleine moeite die je veel geld en stress kan besparen!

Net verhuisd? Zo geef je je nieuwe huis meteen sfeer!
Zoek je een leuke hobby? Probeer deze originele tips eens uit!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter