Dit zijn de allerleukste bezienswaardigheden op Ameland!

31 augustus 2022
Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Van alle Waddeneilanden is Ameland misschien wel mijn lievelingseiland. Zodra ik er aan wal ga, een flinke teug frisse zeelucht opsnuif en de wind door mijn haren voel waaien, kom ik gelijk tot rust. Zo dicht bij huis en toch ver weg. Ameland is echt prachtig. Met zijn dierrijke wad, adembenemende duinen en heerlijke stranden. De pittoreske en gezellige dorpjes. En zijn vriendelijke inwoners die trots zijn op hun eiland – dat ooit nog een onafhankelijk ministaatje was – en graag hun kennis over het rijke verleden en de natuur delen. Wanneer wij met onze kinderen op vakantie of een weekend weg naar Ameland zijn, komen we altijd vol energie en met nieuwe bijzondere herinneringen thuis. Daarom hebben we de leukste dingen om te doen en onze favoriete bezienswaardigheden op Ameland voor jullie op een rij gezet!

Vanaf Holwerd met de boot naar Ameland

De reis vanaf ons huis naar Ameland vinden wij altijd al een bezienswaardigheid op zich. Want om op het eiland te komen moet je natuurlijk de boot pakken. En als je een plekje op het panoramadak zoekt en je ogen de kost geeft, heb je zomaar kans om een zeehond of bruinvis te spotten. Ook vinden onze kinderen het iedere keer weer leuk om stukjes brood naar de meeuwen te gooien en te zien hoe de dieren de meest onmogelijke worpen weten te vangen met hun snavel. En onderweg zie je vast ook het baggerschip dat zes dagen in de week de vaargeul uitgraaft om Ameland bereikbaar te houden. Want tijdens het tij wordt het zeewater zo hard tussen de eilanden door geperst dat de zeebodem hier continu in beweging is.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

De Wagenborg veerdienst vertrekt ieder uur vanaf Holwerd in Friesland en doet er afhankelijk van het weer zo’n 45 minuten over om naar Ameland te varen. Op de boot kunnen een beperkt aantal voertuigen en passagiers. Dus wil je de auto naar Ameland meenemen dan is het handig om je ticket ruim op tijd te reserveren, zeker in het vakantie seizoen. Of je laat de auto – zoals wij vaak doen – op de parkeerplaats in de haven van Holwerd staan. Dat scheelt geld voor de overtocht en parkeren is niet zo duur. Plus je kunt met iedere boot mee, omdat er voor voetgangers altijd wel plek is. Ook met de sneldienst, die je tegen betaling van een extra toeslag in 20 minuten naar de overkant brengt. Op deze boot naar Ameland kunnen alleen geen voertuigen, dus ook geen eigen fietsen mee.

‘Lees ook: Terschelling; de hippe verrassing van de Waddeneilanden.’
Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Fietsen huren op Ameland

Eenmaal op Ameland kun je prima zonder auto, want pal in de haven van Nes zit Kiewiet fietsenverhuur. Zij hebben een enorm assortiment fietsen; van stadsfietsen tot fietsen met versnellingen, mountainbikes, elektrische fietsen, bakfietsen en meer, die je tijdens je verblijf kunt huren. Je bagage kun je er ook achterlaten. Die brengt Kiewiet naar het hotel, de camping of andere accommodatie waar je op Ameland verblijft. En als je weer naar huis gaat, komen ze je koffers ook weer ophalen. Wij vinden dat ideaal, want met de fiets kun je op Ameland overal komen. Zelfs op mooiere plekken dan met de auto; het centrum van Hollum en Nes zijn bijvoorbeeld autoluw. Het eiland is 27 kilometer lang en op het breedste punt 4 kilometer breed, dus alles is bereikbaar. En vind je een fietstocht naar een bepaalde bezienswaardigheid te ver, dan kun je ook nog op de bus stappen die over heel Ameland rijdt.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Accommodaties op Ameland; van hotel tot camping of vakantiepark

Of je nu een weekend of een lange vakantie op Ameland doorbrengt of er in de zomer of winter bent, overnachten op Ameland kun je altijd op een manier die bij jou en het weer past. Je kunt je eigen tent, caravan of camper meenemen, slapen in een hotel of bed & breakfast, verblijven op één van de leuke vakantieparken of een huisje op Ameland huren. Wij vinden strandcamping Duinoord een heerlijke plek. Deze kindvriendelijke camping op Ameland ligt middenin de duinen bij het gezellige Nes. Vanaf je tent of huisje sta je dus binnen een paar minuten op het uitgestrekte strand. Daar vind je ook onze favoriete strandtent van Ameland; Sjoerd. Je kunt op Duinoord zelf kamperen, maar ook ingerichte glampingtenten chalets of huisjes huren. Er is een grote campingwinkel, bar met restaurant en in vakantie periodes wordt er allerlei leuks voor de kinderen georganiseerd. Van disco tot knutselmiddag en kampvuur op het strand. En het sanitair is er groot en schoon. Nes ligt bovendien centraal op het eiland, dus is de camping de ideale uitvalsbasis voor alle bezienswaardigheden op Ameland. En in 10 minuten fietsen ben je in de haven. Ideaal!

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

De leukste uitjes en bezienswaardigheden op Ameland

Op Ameland heb je genoeg leuke bezienswaardigheden en dingen om te doen om een weekend weg of vakantie mee te vullen.

Mee met vissersboot WL35 Brakzand om zeehonden te spotten

Ameland is bijvoorbeeld dé perfecte plek voor het spotten van zeehonden. Want de kans dat je de dieren hier ziet, is 100%! Tussen Terschelling en Ameland ligt namelijk een zandplaat, de Robbenbank, waarop áltijd zeehonden te vinden zijn. Er varen verschillende boten waarop je mee kunt. Maar de mooiste ervaring heb je wat ons betreft op WL35 Brakzand die iedere dag vertrekt vanaf de haven van Nes. De boot vaart eerst langs de zandplaat, waarop tientallen robben zonnen, het water induiken en zwemmen rondom de boot. (tip; neem je verrekijker mee!)

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

En op de terugweg wordt een vissersnet uitgegooid en daarna aan boord geleegd in een grote, open waterbak waar iedereen omheen kan staan. Zo kun je van heel dichtbij zien, voelen en ruiken wat er allemaal in de Waddenzee leeft. En de crew vertelt er ondertussen met veel enthousiasme en humor alles over. Ze overweldigen je met hun kennis en delen die op zo’n manier dat iedereen aan hun lippen hangt. De tocht duurt in totaal zo’n 2,5 uur. En je kunt binnen en buiten zitten en er is ook een barretje en een normale wc aan boord. Een onwijs leuk Ameland uitje voor jong en oud.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Krabbetjes vangen in de haven van Nes

Vinden je kinderen het leuk om zelf met een schepnetje in de weer te zijn, dan is krabben vangen vast ook een groot succes. Wij vertrekken nooit naar de Wadden zonder onze krabhengeltjes. (Zoek er maar eens naar op internet, niet duur en speciaal voor kids.) Maar een touwtje met daaraan een knijper werkt ook. In de knijper stop je een stukje vlees, bijvoorbeeld broodbeleg zoals ham of boterhammenworst, spekreepjes of een stukje knakworst. Dan gooi je je hengel uit en wacht je tot er een krab tevoorschijn komt en met zijn scharen toehapt. Dat zal niet lang duren, want krabben zijn dol op vlees en ruiken het gelijk. Je haalt de hengel voorzichtig op en doet de krab in een emmer gevuld met zeewater, zodat je hem nog even goed kunt bekijken voordat je hem later (binnen een half uur!) weer vrijlaat. Havens zijn de beste plekken om te vissen, omdat het water er niet te diep en helder is en tussen de stenen wemelt het er van de krabben. Op Ameland gaan wij altijd naar de haven in Nes, waar je heel makkelijk kunt vissen vanaf de steigers en bruggetjes. En terwijl de kinderen zich vermaken, doen wij vaak een drankje op het terras van ‘The Harbour Ameland’. Een gezellige plek met uitzicht op de haven en zee waar bij vloed veel kitesurfers actief zijn.

‘Lees ook: Zeeland met kinderen: De leukste uittips op en rondom Walcheren.’
Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

De vuurtoren van Ameland beklimmen

Op de kop van het eiland bij het plaatsje Hollum vind je de vuurtoren van Ameland. Met zijn 55 meter hoog is dit een indrukwekkende verschijning. Sinds 2005 is de vuurtoren niet meer in gebruik door de kustwacht, omdat het werk van de vuurtorenwachter is overgenomen door camera’s die de hele kustlijn in de gaten houden. Maar ‘s nachts schijnt de vuurtoren nog wel altijd zijn licht over Ameland. En ook kun je de toren voor een paar euro bezoeken. Stap voor stap door onze kinderen geteld is het 236 traptreden omhoog, maar daarna word je beloond met een prachtig weids uitzicht over zee en het eiland. Ben je weer beneden en heb je zin in nog iets leuks? Dan vind je vlakbij de vuurtoren van Ameland ook nog een paar andere leuke bezienswaardigheden. Zoals de speelroute in het Hollumerbos die pal onder de vuurtoren begint. Of neem een kijkje in het Bunkermuseum om de hoek. Voor lekkere trek, is pannenkoekenhuis ‘Onder de Vuurtoren‘ een must-go. Alleen het interieur van dit Amelandse restaurant is al een hele bezienswaardigheid op zich. En het terras is één van de leukste op het eiland; met een grote speeltuin en springkussen voor kinderen. Gaat de zon bijna onder? Dan is het juist leuk om het strand op te gaan en neer te strijken bij ‘Beachclub The Sunset‘ waar je de mooiste zonsondergang van Ameland ziet.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Bezoek de leukste stranden van Ameland

Of je nu een weekend in de herfst of een zomervakantie op Ameland doorbrengt; het strand is áltijd leuk om naar toe te gaan. Om lekker uit te waaien, schelpen te zoeken, te voetballen of vliegeren als het wat kouder is. En zwemmen, zandkastelen bouwen en zonnen in de zomer. Het grote voordeel van een strand op Ameland ten opzichte van een strand op het vaste land is dat je er veel meer ruimte hebt. Strand Nes is het meest bekende strand van Ameland. Dat komt omdat er in de buurt veel accommodaties zijn, zoals ook onze favo camping Duinoord. Het zand is er wit en het strand heeft de Blauwe Vlag, wat wil zeggen dat het er schoon en veilig is. Ook vind je hier de leuke strandtent ‘Sjoerd‘ en een toffe surfschool.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Strand Hollum – aan de kant van de vuurtoren – is het grootste strand van Ameland en heeft ook een Blauwe Vlag. Om er te komen, moet je 500 meter over een pad door de duinen lopen. Maar daarna word je omgeven door duin, strand en zee; prachtig. De zon gaat aan deze kant van het eiland onder, dus strijk hier zeker eens neer voor een zonsondergang. En ook een mooi, wat rustiger strand tot slot is het strand bij Buren aan de noordkant van Ameland. Met ook daar een gezellige strandtent.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Laat je imponeren door de walvis skeletten in Natuurcentrum Ameland

Of je na een bezoek aan Natuurcentrum Ameland nog durft te zwemmen in de Waddenzee is nog de vraag. Want hier ontdek je de meest indrukwekkende bewoners van de Waddenzee. In de walvis voor de deur kun je het skelet van een vinvis zien. En binnen aan het plafond hangen o.a. het bijna 14 meter lange indrukwekkende skelet van een potvis en een 8,5 meter lange bultrug. De potvis spoelde in 1997 aan op Ameland met nog 3 soortgenoten, waarvan indrukwekkende beelden in het Natuurcentrum te zien zijn. Rondom de potvissen hangt ook een mysterie. Want toen ze op het strand lagen om ontleed te worden, heeft iemand ‘s nachts een stuk van een kaak met tanden afgezaagd. En tot op de dag van vandaag vragen de eilandbewoners zich af bij wie van de Amelanders deze trofee gebleven is. Er zijn vermoedens, hebben we van een Amelandse gids gehoord, maar iedereen houdt de kaken stijf op elkaar.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Een andere populaire bezienswaardigheid in Natuurcentrum Ameland is het grote zeeaquarium met daarin vissen, roggen en haaien zoals de kathaai. Voor het glas liggen zitzakken waarin je neerploft en eindeloos naar het levende schilderij voor je kunt kijken. Extra leuk is het als de vissen gevoerd worden; dit gebeurt één keer per dag waarbij een museummedewerker uitleg geeft. Verder leer je in het museum alles over het ontstaan en behoud van Ameland, de natuur en het leven van vogels, vissen en dieren. En ook kun je met een lift naar de top van de toren van het gebouw waar je kunt rondlopen op een plateau met geweldig uitzicht over alle kanten van het eiland. Met mooi weer kun je daarna ook nog het grote blote voetenpad lopen dat vanaf het winkeltje van het Natuurcentrum vertrekt.

‘Lees ook: Leuke tips voor een vakantie op Texel met kinderen.’
Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Wandelen door natuurgebied Het Oerd

Met zoveel mooie natuur kun je op Ameland sowieso prachtige wandelingen maken die voor kinderen ook heel leuk zijn. Als je zoekt op internet vind je verschillende mooie (kidsproof) routes door de duinen, langs de vuurtoren en door het bos. Ze zijn op het eiland allemaal goed aangegeven met gekleurde paaltjes. Een aanrader is wat ons betreft natuurgebied Het Oerd aan de oostkant van Ameland. Dit oude begroeide duingebied is vernoemd naar een dorpje dat er ooit in de golven verdween. En sindsdien wordt het alleen nog maar bewoond door dieren, waaronder talrijke vogels zoals de zilvermeeuw, kiekendief, lepelaar en grutto. Het Oerd wordt daarom ook wel een eldorado voor vogelspotters genoemd. De blauwe paaltjes route is 4 kilometer en gaat over hoge duinen met prachtig uitzicht over dit unieke stukje Ameland, door natte duinvalleien, moerassen en kwelders. De kans dat je bij vloed natte voeten haalt of dat bepaalde paden onbegaanbaar zijn, is aanwezig. Dus trek schoenen aan die nat mogen worden of wandel hier en daar op blote voeten; nóg leuker!

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Wadlopen met een Amelander

Eén van onze meest onvergetelijke ervaringen op Ameland is toch wel wadlopen met een gids. Het wad is natuurlijk dé top bezienswaardigheid van Ameland. En dankzij het wisselende tij verschuift de zee iedere 12 uur en 25 minuten van hoog naar laag water waardoor je de zeebodem te voet kunt ontdekken. Op het eiland werkt een groepje super enthousiaste gidsen met vergunning die de meest bijzondere plekjes weten te vinden en mooiste verhalen vertellen. Wij gingen op pad met de sympathieke Sybrand. We proefden verse zeekraal, groeven kokkels en zeepieren op, visten op garnalen bij een jaren geleden gestrand vluchtbootje van Nazi sympathisanten en leerden alles over het natuurgebied en de invloed van ons mensen daarop. Het hoogtepunt voor de kinderen was de overleden zeehond waarop we stuitten, waardoor we het dier van wel heel dichtbij konden bekijken. Het was een super bijzondere en leerzame tocht. Wil je deze wad excursie ook op Ameland doen? Dan raad ik je aan om niet met een grote groep, maar met een privé gids op stap te gaan. Via de website van Harmen Wijnberg kun je met hen in contact komen.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Spelen in recreatiegebied De Vleijen

Voor kinderen is recreatiegebied De Vleijen tussen Buren en Nes op Ameland een leuke plek om te bezoeken. Een mooi en vrij toegankelijk natuurpark met schelpenpaadjes en overal speeltoestellen en zwemvijvers. Met mooi weer kun je je handdoek in het gras of op het aangelegde strandje aan de oever leggen. En kinderen kunnen er heerlijk zwemmen, met een vlot overvaren of met een tokkelbaan over het water roetsjen. Maar ook bij minder mooi weer kun je hier heerlijk spelen; schommelen, van de glijbaan of klimmen op het speelkasteel. En als het écht koud wordt, verandert de vijver in een outdoor ijsbaan en kun je de ijzers onder binden. Wij fietsten vaak door De Vleijen als we terugkwamen van een uitstapje, waardoor we hier regelmatig een pitstop gemaakt hebben.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Eten, winkelen en struinen door de mooiste dorpjes op Ameland

Ameland heeft tot slot ook vier pittoreske dorpjes met een gezellige oude dorpskern met mooie winkels en boetiekjes en leuke restaurants. Allemaal hebben ze zo hun eigen charme. Nes is het eerste dorp dat je tegenkomt als je de boot afstapt. De historische kern is gebouwd rondom de vrijstaande kerktoren en bestaat uit een mix van oude huizen en gezellige winkels & eettentjes. Vooral in de vakantie periode is het hier gezellig druk en worden er regelmatig feestjes georganiseerd. Hollum is het grootste dorp op Ameland. En naast een eveneens gezellige en toeristische dorpskern vind je hier ook andere leuke bezienswaardigheden. Zoals de welbekende vuurtoren, verschillende musea en Molen de Verwachting waar nog steeds meel en mosterdzaden gemalen worden. Dan is er nog het gezellige Buren waar je het juttersmuseum vindt en ieder jaar het Midzomerfeest georganiseerd wordt. En het kleinste dorpje van Ameland; Ballum voor wie graag de rust opzoekt. Met in het centrum Nobels Proeflokaal, waar je het Amelander likeurtje Nobeltje kunt proeven en kopen.

‘Lees ook: 10 unieke vakantieadresjes in Nederland.’
Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!

Als er een einde aan onze vakantie komt, willen we het liefst de boot missen en gaan we met frisse tegenzin weer naar huis. Maar wel weer helemaal opgeladen en vol met nieuwe verhalen. En dan plannen we gewoon weer een nieuw weekend naar Ameland. Want de Amelandse zeelucht werkt verslavend, je bent alvast gewaarschuwd!

We hopen dat jullie door het delen van deze tips & bezienswaardigheden ook een hele fijne tijd op Ameland zullen hebben! En weet je zelf nog leuke aanvullende uitjes of bezienswaardigheden omdat je ook Ameland fan bent, deel je die dan met ons? Dat kan door hieronder een reactie achter te laten!

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Ameland!
Amsterdam met kinderen; dit zijn de allerleukste dingen om te doen
Vliegen met dreumes | Fijne tips voor een ontspannen vlucht!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Ruby 1 september 2022 at 8:51 am

    De fietsroutes op Ameland zijn ook echt heel mooi. Zeker een aanrader! Langs het water is het prachtig en richting het uitkijkpunt op het puntje is het ook een fantastisch uitzicht. Elektrische fiets is zeker een aanrader!

  • Laat een reactie achter