Bloembommen maken | Een leuke & leerzame lente activiteit voor kinderen

12 maart 2022
Bloembommen maken | Een leuke & leerzame lente activiteit voor kinderen!

Met een bloembom – een balletje van aarde, klei en bloemenzaadjes – kun je een kale plek in de tuin in één keer kleur geven. Ze zorgen voor een enorme bloemenexplosie en dat is niet alleen leuk om te zien gebeuren, maar ook fijn voor de vlinders, bijen en andere insecten die het door het verdwijnen van natuur best moeilijk hebben. De zaadbommetjes heb je echt zo gemaakt. En het vroege voorjaar is het ideale moment om ze te gooien en dat maakt dit tot een super leuke en leerzame lente activiteit voor kinderen. Wij laten je stap voor stap zien hoe je de bloembommen maken kunt.

Wat heb je nodig voor het maken van bloembommen?

Ingrediënten voor 12 zaadbommen:

 • 3 Theelepels wilde of veldbloemen zaden. Mengsels zijn o.a. te koop bij de HEMA, Dille en Kamille of tuincentra zoals Tuinland.nl
 • 12 Eetlepels aarde; zoals compost, potgrond of wat aarde uit de tuin
 • Brok klei zonder chemische toevoegingen. Je kunt bijvoorbeeld chamotte gebruiken, die is o.a. te koop bij Heutinkvoorthuis.nl
 • Klein beetje water

Overige benodigdheden:

 • Kom om alles in te mengen
 • Lege eierdoos
 • Cellofaanzakjes voor als je de bloembommen aan iemand cadeau wil doen. O.a. te koop bij Bol.com.
 • Onze gratis printable met cadeau etiket voor aan het cellofaan zakje. Op de printable staan ook 2 etiketten zonder print die je kind zelf mooi kan maken door er bloemen op te tekenen. En we hebben ook een printable met etiket met daarop de tekst ‘make flowers, not war’.
‘Lees ook: Print hier gratis de leukste lente kleurplaten uit!

Welke bloemzaden?
De bloemzaden die je plant, bepalen hoe jouw bloemenparadijs eruit komt te zien. Wil je graag meer vlinders, bijen en andere insecten in de tuin? Stop dan een inheemse zaden mix in je bloembommen met bloemen die bij deze dieren in de smaak vallen. Zoals dille, goudsbloem, korenbloem, margriet en kaasjeskruid. Vaak staat er op de verpakking van zaden mengsels wel vermeld als het specifiek bestemd is voor het aantrekken van vlinders en bijen.

Bloembommen maken

 1. Doe de aarde in de kom en voeg de bloemzaden toe. Meng ze door elkaar.
 2. Doe er dan ook een flinke brok klei in. En kneed alle ingrediënten goed door elkaar, totdat de aarde, zaden en klei helemaal in elkaar zijn opgenomen. Voeg eventueel een beetje water toe om de boel beter aan elkaar vast te laten plakken.
 3. Daarna rol je 12 balletjes ter grote van een stuiterbal van je mengsel.
 4. Wil je de bloembommen aan iemand cadeau doen? Laat ze dan een paar dagen drogen in de dichte eierdoos. Daarna kun je de ballen in een zakje stoppen en eventueel dit leuke etiket (gratis downloaden en printen!) eraan maken.
 5. Zijn de zaadbommen voor jezelf? Dan kun je ze gelijk uitgooien! Als ze vers zijn, vallen ze lekker snel uit elkaar en zullen de bloemen eerder uitkomen. Lees voor de grootste kans op succes alle tips hieronder ook nog even door.

Wanneer kun je de zaadbommen het beste gooien?

Bloembommen kun je het beste zaaien in de periode van maart tot september. Maar wil je dat de bloemen nog dit jaar bloeien, zorg dan dat je er vroeg bij bent; in de maanden maart, april of mei. Zaai je later in het jaar, dan is de kans groot dat de zaadjes ervoor kiezen om pas een jaar later uit te komen. Of de bloemen komen wel uit, maar blijven klein of krijgen geen bloemen.

Hoe en waar kun je de bloembommen het beste gooien?

Om de kans dat de zaadjes in je bloembommen gaan ontkiemen zo groot mogelijk te maken, kun je ze een beetje helpen. En dat begint bij het uitzoeken van de juiste plek om je bommetjes te gooien. De zaden hebben een kale bodem nodig om te groeien, dus gooi ze op de aarde en niet op het gras. Zorg ook voor een plek met voldoende zonlicht en waar de bloemzaadjes genoeg water krijgen.

De bloembommen hebben sowieso extra water nodig om uit te komen. Gooi je de zaadbommen vers, dus vlak na het maken? Geef ze dan na het gooien gelijk water en blijf dat iedere dag herhalen totdat de zaadjes zijn ontkiemd. Daarna kun je ze af en toe nog wat extra besproeien. En is je bloembom al droog, omdat hij al wat langer geleden gemaakt is? Week hem dan eerst even in een bakje met water voordat je hem plant.

‘Lees ook: Meer dan 35 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.’

Wanneer komen de bloemen uit?

De żaden bepalen uiteindelijk zelf wanneer ze tot bloei komen. Daarmee wachten ze tot de omstandigheden perfect zijn. En wat voor omstandigheden dat zijn, is voor ieder zaadje anders. De ene bloem heeft eerst een periode van kou nodig om uit te komen, terwijl de ander het juist warm wil hebben. En voor sommige zaadjes moet het licht zijn en voor anderen juist weer donker. Wanneer je bloembom dus tot explosie komt, kan een kwestie van dagen of weken zijn, maar soms ook van maanden en heel soms zelfs jaren.

Bloembommen maken | Een leuke & leerzame lente activiteit voor kinderen!
Met een beetje geduld, is dit het resultaat van je bloembommen. Een enorm bloemenparadijs voor vlinders, bijen en anderen insecten.

En, ga jij nu ook bloembommen maken? Laat ons dan vooral weten of het goed gelukt is! Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of – nog leuker! – deel een foto van het eindresultaat; de bloembommen of de bloemenzee als die eenmaal uitgekomen is, op Facebook of Instagram en tag Lady Lemonade in je bericht of foto. En een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd! 

Nog meer knutselinspiratie & activiteiten voor kinderen

Voor meer leuke lente knutsels en activiteiten kun je ook goed op onze website terecht. Zo kun je bijvoorbeeld ook zélf bloemen maken. Hier vind je meer dan 30 leuke voorbeelden ter inspiratie. En check zeker ook nog even ons blog met meer dan 35 lente knutsels. En heb je zin om met de kinderen iets leuks te doen in de lentezon, bekijk hier dan meer dan 25 originele buiten activiteiten en spelletjes. Vergeet je tot slot niet te abonneren op ons YouTube kanaal! Daar verschijnt iedere week namelijk een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee ben jij de eerste die dat ziet en mis je nooit meer iets van ons.

Vogelnestje maken | 14 Leuke ideeën voor het knutselen van vogelnestjes
Raamhangers maken van papieren rietjes

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Marije Knijn-Niemeijer 20 juni 2023 at 4:30 pm

  Goedemiddag, ik ben van plan deze bloembommetjes als einde schooljaar kadootjes voor de juffen van mijn kinderen te maken. Nu vraag ik me af hoeveel een flink brok klei is. Zou ik genoeg hebben aan 100 gram voor 12 bommetjes? Bedankt alvast voor het antwoord!

 • Reply Marije Knijn-Niemeijer 21 juni 2023 at 6:34 pm

  Hallo, inmiddels heb ik bij de Action een ‘maak je eigen bloembom pakket’ gekocht. Super handig en precies de juiste hoeveelheden. Misschien een tip voor andere mensen die dit willen maken.

 • Laat een reactie achter