Boekentip: Broers en zussen zonder rivaliteit

2 februari 2016

Lekker is dat! Je hebt het hele rijk voor je alleen, alle kusjes en knuffels zijn voor jou en dan opeens tadaaaa daar is je lieve babybroertje of zusje. Leuk? Niet leuk? Het ene kind is helemaal in de gloria met de nieuwe aanwinst binnen het gezin. Een ander kind denkt ‘wie ben jij, wat kom je hier doen, dit is mijn terrein’. De dynamiek in het gezin verandert compleet met de komst van een tweede. Reva en Lucy schelen precies anderhalf jaar en zijn ontzettend gek op elkaar. Maar het zijn ook echt twee pittige kippetjes die elkaar met enige regelmaat letterlijk in de haren vliegen. Nu doe ik het opvoeden heel erg op gevoel, maar soms voel ik me in tweeën gesplitst als ze ruzie maken. Hoe kun je het beste reageren? Wat werkt wel en wat niet? Ik haalde weer nieuwe inspiratie uit het boek How2Talk2Kids ‘Broer en zussen zonder rivaliteit’

Het boek geeft je meer inzicht in je eigen reacties en hoe het werk tussen broertjes en zusjes. Vaak reageren we automatisch op ruziënde kids, me too, en soms werkt dat juist net niet. Dit waren voor mij de handige tips die ik heel goed kan gebruiken.

– Maken de kids ruzie, negeer het en denk aan je eerstvolgende vakantie.
Ze moeten zelf leren om met conflicten om te gaan en naar oplossingen te zoeken. Slaan ze elkaar bijna de hersens in, grijp even in en help ze weer op de goede weg. Geef een suggestie en voor je het weet wordt er weer geknuffeld. It’s working!

– Erken gevoelens
Ook al zijn het negatieve gevoelens die een ruzie met zich meebrengt benoem het gevoel en verwoord het verlangen. Soms is een kindje super gefrustreerd terwijl het eigenlijk gewoon een dikke knuffel van mama wilt hebben. Lukt het niet in woorden om het gevoel te benoemen probeer het eens door middel van creativiteit (klei, tekenen, verven).

– Stel duidelijke grenzen
Kinderen mogen dus hun gevoelens uiten, maar wel binnen de grenzen. Pijn doen of kwetsen is not done.

– Geen etiketten plakken
Ouders vergelijken kinderen vaak met elkaar om ze aan te moedigen. In werkelijkheid wakkeren we dan juist de competitie aan. Oeps, guilty! Toen Reva in de ik-wil-niet-eten fase zat, heb ik ook regelmatig gezegd dat Lucy wel héééél goed haar bordje kon leegeten. Het werkte trouwens voor geen meter. Beter is je kind rechtstreeks te vertellen wat je wilt zonder naar zijn broer of zus te verwijzen.

– Nooit goed genoeg
Ook al doe je mega je best om je kinderen gelijk te behandelen, het is nooit goed genoeg. Geef kinderen genoeg individuele aandacht en laat zien dat je van hem of haar houdt op een unieke manier. Als ik met Reva zit te knuffelen dan komt bulldozertje Lucy ook haar plekje bij mama opeisen en wurmt ze zich ertussen. Ik plan steeds vaker een quality time momentje apart in. We hoeven tenslotte niet altijd alles samen te doen.

– Geen rol toebedelen
Als ouder vind je het vaak fijn om je kind qua karakter te kennen. Logisch! Alleen duwen we onbewust een kind dan vaak ik een rol van bijvoorbeeld oudste, jongste, Pietje precies, clown, de stille van de familie. Kinderen gaan zich vaak dan ook naar die rol gedragen. Helemaal als ze weten dat bepaalde rollen voordeel opleveren, de clown van het gezin die weet dondersgoed hoe hij alles voor elkaar kan krijgen.

– Geen partij kiezen
Bij een ruzie zijn er geen daders en slachtoffers meer, steun beide kinderen zonder partij te kiezen. Leer het ene kind hoe het zich moet gedragen en geef een nieuwe kijk op de situatie. En laat het andere kind zien hoe het voor zichzelf kan opkomen. Zo help je beide kinderen weer een beetje op weg en hopelijk weten ze voor een volgende keer beter hoe ze met de situatie om moeten gaan.

– Terugkerende issues
Soms komt hetzelfde probleem tussen twee kindjes steeds weer terug. Extra aandacht hiervoor is belangrijk anders blijft het terugkomen. Hier komt coach mama om de hoek kijken. Wat zijn de gevoelens van allebei de kindjes en laat ze zelf oplossingen bedenken en kiezen. Reva is Lucy vaak al twee stappen voor en regelt de boel al voordat Lucy überhaupt zelf een stap kan zetten. Lucy wordt hier zwaar gefrustreerd van en ontploft steeds, hoe lief Reva het ook bedoelt. Reva begint nu steeds meer te begrijpen dat ze Lucy ook zelf moet laten beslissen. En Lucy zegt het nu iets meer met woorden in plaats van oorverdovend te gaan krijsen.

– Samen spelen, samen delen
Die zin kan ik echt iet meer horen ;-(. Door kinderen te dwingen om te delen bereik je juist dat ze zich gaan vastklampen aan hun eigendommen en deze voor zichzelf willen houden. Geef ze zelf de verantwoordelijkheid om het op te lossen. Maak regels wat betreft het lenen en gebruiken van elkaars spulletjes. Speelgoed wat beneden staat mag door iedereen gebruikt worden. Speelgoed dat je graag voor jezelf wilt houden, bewaar je op je kamer. Lekker duidelijk!

adele faber, elaine mazlish, how2talk2kids, tip, probleem, oplossing, hulpboek, boek, tip, opvoeding, problemen, gezin, familie, ruzie, probleem, oplossing, how2talk2kids, adele faber, elaine maslish, heleen de hertog, broer, zussen, broers, broertje, baby, zusje, jaloezie, aandacht, zussen, meisje, jongen, baby, geboorte, ruzie maken, slaan, bijten, frustratie, scheiding, scheiden, hulp, help, woede, boosheid, teleurstelling, omgaan, met, effectief communiceren, boek, communiceren, kind, kinderen, peuter, kleuter, puber, puberteit, boos, opvoeden, opvoeding, opvoedtips, inspiratie, hulp, frustratie, gefrustreerd, kleuterpuberteit, peuterpuberteit, brutaal, praktijk, voorbeeld, voorbeelden, oplossingen, samenwerking, theorie, techniek, technieken, review, lezen, handig, praktisch, opvoedboek, opvoedingsboek, ouders, ouderschap, moeilijk, stress, lastig, straf, humor,
Misschien gebruik je sommige tips al of geeft het je juist weer nieuwe handvaten op hysterische momenten. Het blijft een lastig klusje om eigenwijze draakjes in het gareel te houden. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het boek? Vandaag mogen we maar liefst 5 exemplaren weggeven van het boek ‘Broers en zussen zonder rivaliteit’. Laat ons hieronder weten waarom jij wel een beetje hulp kunt gebruiken en wie weet kunnen wij jou straks heel blij maken.

Winnen: Complete zwangerschapsoutfit
Als je kind soms stopt met ademen

Dit vind je misschien ook leuk

27 Reacties

  • Reply Denise 8 februari 2016 at 1:16 pm

    Ik heb twee jongens die elkaar iedere dag meerdere malen het leven zuur maken. Soms ben ik er zo moe van en weet ik niet meer wat ik moet doen. Nieuwe tips zijn enorm welkom.

  • Reply Sigrid 8 februari 2016 at 3:11 pm

    De titel triggerde me om de post te lezen en nu zie ik ook nog dat jullie het boek weggegeven, als het kan doe ik dus nog graag mee 😉

    Gevoelens erkennen werkt bij onze kinderen. Maar ja, ik maak me er wel schuldig aan om ze een rol toe te bedelen… Oeps! Ik wil ze ook graag meegeven waar ze goed in zijn, voor een stukje zelfvertrouwen, maar daar moet ik dus ook weer mee opletten…

    Tips, eyeopeners en andere wijsheden zijn van harte welkom!

  • Reply Loes 8 februari 2016 at 4:35 pm

    Herkenbaar en ik verval ook regelmatig in de standaard reacties die soms juist averechts werken. Lijkt me een super fijn boek.

  • Reply Nicoline 8 februari 2016 at 7:42 pm

    Mijn drieling zijn allemaal jongens en ze zetten het huis zo nu en dan volledig op stelten. Ik probeer rustig te blijven en ze het zelf te laten oplossen maar dan loopt het vaak juist helemaal uit de hand. Ik zo heel graag het boek willen winnen om wat meer handvaten te krijgen om dit soort ruzies zo goed mogelijk op te lossen.

  • Reply Margriet 8 februari 2016 at 9:44 pm

    Mijn dametjes zijn totaal verschillend en daarmee zijn ruzies vooral eenrichtingsverkeer van de jongste. Zij is de felste, pittigste! Loopt finaal over de ander heen. De andere dame pikt alles en kruipt in een hoekje. Schelen bijna 4 jaar!
    Hulp kunnen we dus goed gebruiken!

  • Reply Loes D. 9 februari 2016 at 12:16 am

    Heel herkenbaar wat er hierboven wordt beschreven. Ik heb drie jonge kinderen van vier, zes en acht. Ze hebben sterke karakters en zijn dol zijn op elkaar, maar maken ook vaak (dagelijks) ruzie. Soms weet ik het zelf ook niet meer, dus dit boek kunnen we goed gebruiken!

  • Reply Elke 9 februari 2016 at 5:50 pm

    Ik sta op het punt van bevallen van de tweede jongen. Er zit dadelijk bijna 4 jaar tussen de twee mannen. Handvatten over hoe dit in goede banen te leiden zijn van harte welkom.

  • Reply Tanja 9 februari 2016 at 6:11 pm

    Na het lezen van jullie eerste boek ben ik erg benieuwd naar dit boek. Ik ben zwanger van onze tweede dochter en ben heel benieuwd hoe het straks zal gaan met twee meiden. Tips en trucs zijn altijd handig!

  • Reply Tanya Gelsema 9 februari 2016 at 6:49 pm

    Een makkelijk kind en een kind dat wat meer aandacht behoeft. Hoe zorg je ervoor dat je je aandacht goed verdeeld en dat ze zich allebei gezien voelen? En dat we niet in een rolverdeling schieten van ‘de makkelijke’ en ‘de moeilijke’ (en zij ook niet!!). Ik kan wel wat handvatten gebruiken!

  • Reply Malou Hoek 9 februari 2016 at 6:57 pm

    Zelf enigskind en vroeger elke verjaardag om een broertje of zusje gevraagd. Nu dolgelukkig 33 welen zwanger van onze tweede en wil dolgraag meer lezen over hoe ik straks het beste onze kids als broer en zus/broer? kan opvoeden. Het boek staat al even op m’n lijstje… Zou m dolgraag winnen en snel lezen!

  • Reply Marloes Aarsman 9 februari 2016 at 7:04 pm

    Onze Luus (1 jaar) & Meis (3 jaar) kunnen wel een vader en moeder gebruiken die deze technieken kunnen toepassen. Gelukkig zijn we natuurlijk al met elkaar. Nu is het aan de schrijfsters van dit boek om ons nog gelukkiger te maken. How2talk2 Luus&Meis?!

  • Reply Karina 9 februari 2016 at 7:07 pm

    WoW wat een leuke actie. Hier doen we graag aan mee. Ons kleine prinsesje is ruim twee jaar en echt aan het peuter puberen ;). Nu jaagt ze ons soms het boek al in, hoe hier mee om te gaan. Straks met de kleine op komst is het te winnen boek dus zeer welkom 🙂

  • Reply Judith 9 februari 2016 at 8:18 pm

    Wij verwachten in mei ons 2e kindje en nr. 1 is zeer op mama gericht, met de nadruk op zeeeeer ;-). Het boek is dus zeer welkom om ons goed voor te kunnen bereiden en straks tussentijds te kunnen raadplegen in moeilijke tijden 😉

  • Reply Maaike 9 februari 2016 at 9:43 pm

    Geen rol toebedelen, ai…Guilty!! De oudste jongen is zachtaardig en rustig, de jongste dame is pittig. Misschien als ik dit loslaat dat zij dat dan ook doen? Maar daar kan ik dit boek, wat al een tijdje op mijn verlanglijstje staat – evenals een cursus, erg goed bij gebruiken!

  • Reply Maria 9 februari 2016 at 10:14 pm

    Mijn lieve maar veeleisende zoon krijgt er over ongeveer 8 weken een zusje bij. Hartstikke leuk natuurlijk maar ik zie daar stiekem ookbest tegen op. Hoe zal hij reageren op de baby? Lukt het hem om minder aandacht te vragen? Kan ik mijn aandacht wel goed verdelen? Kunnen en broertje en een zusje wel op dezelfde golflengte komen?
    Ik lees me graag vast in met tips uit het boek.

  • Reply An 9 februari 2016 at 10:34 pm

    Wij zouden heel erg graag dit boek lezen en de tips gebruiken in ons gezin. We hebben 2 kinderen, 1 jongen en 1
    Meisje. Ons zoontje heeft een stofwisselingsziekte wat veel aandacht vraagt, waardoor onze dochter zich vaak afreageert op hem en hij daarop weer reageert……ingewikkeld. Ik zou ze beiden zo graag goed willen begeleiden, ieder op zijn eigen manier, met hun eigen karakters.

  • Reply Annet 9 februari 2016 at 11:05 pm

    Wij hebben ondertussen 4 kids mogen krijgen; Een dametje van ruim 12, een jongen van bijna 11(lang leve de tienertijd!) en nog 2 jongens (tweeling) van 8 jaar. De oudste 2 zijn water en vuur samen, Die zien elkaar echt als rivalen. Soms proberen ze het samen, maar al snel liggen ze weer overhoop met elkaar. De jongen van 11 en de jongste van de tweeling jutten elkaar onderling op als het gaat om ‘stoere jongensdingen’ of gekke praat. dit tot ergernis van de anderen.. Die snappen dit gedrag niet, en worden er alleen maar boos om en raken geïrriteerd… Dus wat extra handvatten om het de komende jaren gezellig te krijgen.houden zou érg welkom zijn 🙂

  • Reply Renske Wiegerink 9 februari 2016 at 11:05 pm

    Voor ons als kindercoaches en opvoedcoaches heel belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Ook een aanvulling in onze bibliotheek waar ouders gebruik van maken. Dit boek zal dus gelezen worden door een hele regio!

  • Reply Djoke 9 februari 2016 at 11:55 pm

    Ons oudste zoon is bijna vier jaar, kindje op komst hopen we binnen vier weken te verwelkomen. Met alle veranderingen aanstaande, zou dit een mooi kadootje zijn!

  • Reply Ellen 10 februari 2016 at 12:29 am

    Oh heel erg graag voor wat meer peace and harmony tussen mijn twee lieve dochters die vanaf ze elkaar ontmoetten een soort van concurrentiestrijd zijn gestart. Ze kunnen niet zonder, maar zeker niet met elkaar! Technieken die ik tot nog toe hen toegepast werken niet, dus alle tips en trucs meer dan welkom!

  • Reply Eveline 10 februari 2016 at 1:01 am

    Terwijl ik liever gewoon rustig met een limonade op de bank zit, zet mijn vierjarig leeuwenkind regelmatig het huis op stelten. We lachen wat af met zijn eigenwijze uitspraken (Waarom wieg je je broertje zo wild? “He mama, dat weet je toch? Ik doe dag omdat hij nog inzicht moet krijgen.”) maar toch vrezen we dat de relatie met zijn kleine broertje (nu 6 maanden) wel wat moeilijker zal worden wanneer die laatste óók zijn eigen willetje begint door te duwen. Voorkomen is beter dan genezen, dus ik zou het boek erg graag lezen!

  • Reply Marieke 10 februari 2016 at 1:35 am

    Als moeder van 3 meisjes van 8, 5 & 3 jaar herken ik de concurrentiestrijd tussen hen duidelijk. Ze concurreren zelfs om elkaars aandacht en liefde! Dit eindigt helaas vaak in tranen van één van de drie, of twee die tegen elkaar schreeuwen of bij mij komen om te bemiddelen. Hier word ik soms moedeloos en soms boos van. Ik leer graag een betere manier van omgaan met zulke momenten want ik wil ze het beste geven wat ik kan. En het kan absoluut beter dan het nu soms gaat!

  • Reply Astrid 10 februari 2016 at 8:53 am

    Onze dochter is straks 5 als er na lang wachten een broertje bij komt. Ze is dolblij maar ik maak me wel eens zorgen over hoe het straks in de praktijk zal gaan. Zelf heb ik vroeger heel veel ruzie gemaakt met mijn broer en ik weet niet of ik zelf wel de juiste vaardigheden heb geleerd om daarmee om te gaan (overigens zijn we nu dol op elkaar :). Het eerste boek heb ik al maar dit lijkt me een fantastische aanvulling!!

  • Reply Janneke 10 februari 2016 at 1:48 pm

    Ik hou van how2talk, ik hoop het in de toekomst te kunnen gebruiken voor wanneer we een 2e krijgen, en voor nu in mijn rol als gastouder!

  • Reply M. Stam 10 februari 2016 at 4:52 pm

    Dit zijn niet alleen tips voor broertjes en zusjes, maar natuurlijk ook voor de omgang met vriendjes en vriendinnetjes. Heel interessant om handvatten te krijgen en inspiratie op te doen om kinderen de vrijheid te geven zichzelf in contact met elkaar te kunnen ontwikkelen.
    Ik zou het boek graag winnen om van te leren.

  • Reply Feikje 14 februari 2016 at 2:59 pm

    Een eyeopener ! Dit boek kan ik thuis toepassen, maar ook voor mijn werk in de kinderopvang. Vanuit een andere invalshoek oplossen lijkt me een uitdaging.

  • Reply Cynthia 18 februari 2016 at 5:51 pm

    Annet, Maaike, Eveline, Astrid en Marieke gefeliciteerd! Jullie hebben allemaal het boekje ‘Broers en zussen zonder rivaliteit’ gewonnen. Deze komt z.s.m jullie kant op. Succes alvast!

  • Laat een reactie achter