Omgaan met een brutale kleuter

2 september 2015

Holy moly, wij zijn in de ‘terrible’ kleuterpuberteit beland. Het nieuwe communiceren is gillen, schreeuwen, onwijs brutaal, om de haverklap dikke tranen, nulkomma nul luisteren en vooral hééééél boos zijn. Het is alsof mijn lieve Reva de deur uit ging met een klein mondje en terug kwam met een grote scheur. Mijn humeur daalde door dit gedrag ook tot onder het nulpunt. Er moest weer eventjes een nieuwe strategie bedacht worden om met dit lichtontvlambare prinsesje om te gaan. Oude tactieken konden huppakee de prullenbak in. Hoog tijd voor nieuwe opvoed inspiratie, als tip kreeg ik het boekje ‘How2Talk2Kids’.

Het boek geeft je met hele makkelijke voorbeelden inzicht hoe kinderen reageren. En vooral wat onze reactie voor effect heeft op een kind. Ik kan fase-kleuter-kleuterpuberteit-communiceren-kind-opvoeding-ontwikkelen-school-basisschool-praten-emoties-driftbuien-oplossing-boek-how2talk2kids-ladylemonade_nl2 soms in alle drukte heel primair reageren. ‘Nu even niet, niet zo zeuren, valt wel mee’ en hup weer doorgaan. Helaas slaat Reva dan helemaal op tilt en is er echt geen land meer met haar te bezeilen. Na het lezen van het boek waren dit voor mij de belangrijkste handvaten om met een gefrustreerde of verdrietige kleuter om te gaan.

 • Accepteer en erken de gevoelens van je kind
 • Luister rustig en met aandacht en benoem de gevoelens boos, verdrietig etc
 • Ga niet meteen in de verklaar modus zitten, hoe meer wij de boel proberen te verklaren hoe meer je kindje gaat protesteren.
 • De meeste van ons hebben snel de neiging om alles meteen in te vullen en vragen te gaan stellen. Blijf vooral luisteren, dan komen kinderen vaak zelf met een oplossing.
 • Reageer altijd rustig ook al haalt je kind het bloed onder je nagels vandaan
  Probeer uit te leggen dat het ook op een andere manier gezegd kan worden en dat je dan ook beter kan helpen.
 • Samenwerken
  Het is heel makkelijk om te zeggen wat niet goed is of wat er fout gaat. Het is effectiever om je te concentreren op het probleem en te kijken hoe we dit kunnen oplossen.
 • Geef een keuze
  Hierdoor vermindert het verzet bij kinderen en kunnen ze oefenen met het nemen van beslissingen. Zo leren ze ook te vertrouwen op hun eigen oordeel en het geeft hun een beetje een gevoel van controle.
 • Hoe minder hoe beter
  Kinderen zijn niet dol op uitgebreide preken, hoe korter de boodschap, hoe beter. Ik was soms ook te lang van stof, maar dit heeft veel meer effect.
 • Beschrijf wat jezelf voelt, zoals moe, druk, ongeduldig. Op deze manier leert een kindje dat er ook rekening met iemand anders zijn gevoelens moet worden gehouden.
 • Extra dosis humor
  Ik wist dat deze heel belangrijk was, maar helpt hier thuis als een tierelier. Reva wordt met een grapje of een beetje gekkigheid al heel snel uit haar boze coconnetje gehaald.
 • Straffen is niet nodig
  Volgens het boek werkt straffen niet omdat het een afleiding is. In plaats van dat je kindje er spijt van heeft wordt het vaak alleen maar bozer en bozer. Geef duidelijk aan waarom je boos bent en wat je verwachtingen zijn om het probleem op te lossen. Stel ook duidelijke grenzen.
 • Zoek naar oplossingen
  Samen met elkaar naar ideeën te zoeken die het probleem kunnen oplossen waar je allebei tevreden mee bent. Zonder zelf meteen te oordelen als je kindje met een geweldig niet haalbaar idee komt. Kinderen voelen zich betrokken.
 • Zeg niet teveel ‘nee’.
  Dit woord geeft voor kinderen vaak het teken van een oorlogje aan. De reactie is dat ze meteen gaan schreeuwen, schelden en wat nog meer. Probeer het op een andere manier te verpakken, geef informatie waarom iets niet kan, zoals ‘we gaan zo eten’, ipv meteen bot ‘nee’.
 • Toon respect voor hun worsteling.
  Reva kan om iets kleins mega gefrustreerd worden. Op het moment dat ik begrip toon voor haar situatie, zoals ‘ik begrijp dat dit een moeilijke puzzel is om te maken’, dan voelt zij zich begrepen. Het vuur dooft meteen en ze vertelt wat ze dan nodig heeft van mij.

Het lijkt allemaal zo simpel, maar als je het in de praktijk moet brengen vind ik het toch altijd weer een stuk lastiger. In het boek staan nog veel meer handige tips en voorbeelden. Haal eruit wat voor jou werkt en goed voelt. Zelf ben ik dus vooral aan de slag gegaan met hoe ik zelf reageer op situaties. Dit betekent dat ik nu veel meer de tijd neem, goed luister, kort en duidelijk communiceer en vaker een keuze geef. It’s working! En soms heb je gewoon van die dagen dat het niet meer goed komt wat je ook probeert. Ik trakteer mezelf dan op een lekkere Latte Machiatto en een goed stuk pure chocola. Hoe ga jij om met een brutaal aapje? Ik ben heel nieuwsgierig, laat het me weten. Het boek How2Talk2Kids is verkrijgbaar bij Bol.com.

We hebben goed nieuws voor een paar mama’s die af en toe met hun handen in het haar zitten. Wij mogen vijf How2Talk2Kids boeken weggeven. Laat ons hieronder weten waarom jij wel een beetje hulp kunt gebruiken en wie weet ben jij straks de gelukkige.

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!
Bikiniproof in 5 weken: Het resultaat!

Dit vind je misschien ook leuk

40 Reacties

 • Reply Janneke 2 september 2015 at 4:21 pm

  Wat een fijn verhaal om te lezen. Soms denk ik dat ik de enige ben met een kind die om de haverklap ontploft. Soms ga ik gewoon even 10 minuutjes op de wc zitten om relaxed te worden.

 • Reply Tamara 3 september 2015 at 7:10 am

  Onze zoon is nu bijna 15 maanden, maar het is alsof het stukje over hem gaat. Ik vind het vooral ingewikkeld omdat hij nog niet echt kan praten, waardoor we hem niet altijd begrijpen en hij alleen nog maar meer gefrustreerd raakt…

 • Reply Nathalie 2 november 2015 at 10:39 am

  Lijkt me echt een heel handig boek!! Ik werk als vrijwilliger op de Tso. Tussen schoolse opvang. Met groep 1. Dus kan wel wat handige tips gebruiken. En heb zelf ook een zoontje van 3 jaar. Kan ik het boek in praktijk gelijk proberen.

  Superleuke site vind ik jullie, staan altijd heel veel leuke dingen op. Ga zo door!

 • Reply Helma 2 november 2015 at 10:44 am

  Tips zijn altijd welkom! Zelf werkzaam in het onderwijs, maar met je eigen kind is het toch zo anders! Soms is ze boos, soms zo verdrietig, maar meestal lief! (net als ik).
  Ik doe graag mee…. en wie weet gaat het allemaal nog prettiger, dat opvoeden.

 • Reply Femke 2 november 2015 at 10:46 am

  wat een handig boek! Alles heel herkenbaar wat je beschrijft, af en toe plak ik ze het liefst achter het behang (want ook al zeg ik geduldig te zijn, sinds we kinderen hebben twijfel ik daar enorm aan) en herinnert mijn man me er weer aan wat voor leuke dingen we met ze beleven. En dat laatste klopt. Ik hoop dat het boek me kan helpen om de strijd te verminderen, dat is de uitdaging!

 • Reply Marscha Ponse 2 november 2015 at 10:55 am

  tja met een temperamentvolle peuter en een eigenwijze kleuter zitten wij dikwijls met onze handen in het haar. Ook zitten papa en mama vaak niet op 1 lijn opvoedkundig…
  Al eerder over dit boek gehoord en al tegen elkaar gezegd: zou dit niet iets voor ons zijn? Bij de bieb helaas niet beschikbaar, dus dit zou een mooie mogelijkheid zijn om ons te helpen en om ipv politie agent te spelen, het eens gezellig zou kunnen zijn in huis.

 • Reply Angelique van der Zon 2 november 2015 at 12:31 pm

  Aangezien de grootste levensles geduld is in het leven en dit enorm op de proef gesteld wordt door onze bink. Zou dit boek een aanvulling geven om ons als ouders wat meer geduld, begrip en humor toe te passen in de opvoeding van onze zoon.
  Wij ouders hebben beide sterke karakters en de appel is heel niet ver van de boom gevallen;-)

 • Reply Hilde 2 november 2015 at 12:36 pm

  Pfff, je kunt er zo moedeloos van worden. Ik ben moeder van drie jongens. Temperamentvolle druktemakers die me soms helemaal leegzuigen qua energie. Lieverds, dat ook, maar soms is het wel heel veel ‘noise with dirt on it’. En dan verval ik zelf soms ook in een hoop ‘noise’, without any sense helaas. Zo’n boek kan ik dus goed gebruiken voor de broodnodige sense in my talks 2 kids.

 • Reply Laura 2 november 2015 at 12:46 pm

  Zoooo herkenbaar om te lezen!!!!!
  En blij om te horen dat ik niet de enige mama ben die hiermee worstelt!
  Met 2 kids van 2 en 4 jaar moet ik vaak tot 10 tellen en proberen rustig te blijven. Geduld is een schone zaak, maar helaas lukt dat niet altijd.
  Ik kan absoluut wat tips gebruiken om te weten wat ik niet maar vooral WEL moet doen 🙂 Dit boek zou dan ook zeer welkom zijn!

 • Reply Anne 2 november 2015 at 1:06 pm

  Temperamentvol,
  een echt karaktertje,
  pfview wat een persoonlijkheid,
  wow dat is een bommetje energie,
  een lieve druktemaker,
  …..
  Julius heeft met zijn 21 maanden al vele karakteromschrijvingen gekregen. Om te voorkomen dat aan het lijstje ‘bezeten door de duivel’ wordt toegevoegd denk ik dat het boek een ware uitkomst zal zijn. Namens de ouders, grootouders, oppas, mevrouw achter de toonbank bij de bakker, meneer achter de toonbank bij de slager, de buren en andere omstanders alvast hartelijk dank!

 • Reply monique 2 november 2015 at 1:18 pm

  Mijn kleine meid van bijna 3 jaar is vorige week een grote zus geworden. Dit js toch wel een grote verandering in huis zo’n klein broertje er bij. Nu is er iedere dag aan het einde van de dag wel een ontploffing ergens over. Ik wil niet eten. Ik wil niet maar bed. Ik wil geen schone luier. Gevolg is schreeuwen, huilen, heeeeeeel hoos, etc.
  Het boek zou geweldig zijn om te winnen. 🙂

 • Reply Simone 2 november 2015 at 1:39 pm

  Over een paar weken krijg ik mijn derde kindje waar we ontzettend gelukkig mee zijn. Alleen de kleuter-drift-buien van mijn oudste houden me inmiddels snachts wakker en vooral de vraag wat ik zelf anders/beter/slimmer/etc kan doen, zodat ik straks alleen word gewekt door mijn baby en niet lig te piekeren over mijn oudste… Kortom, dit boek is meer dan welkom!!!

 • Reply linda 2 november 2015 at 1:48 pm

  Oh heel graag zou ik dit boek willen lezen! In mei word ik moeder van mijn eerste kindje en de onzekerheid cq hormonen vliegen op dit moment door mijn lijf. Ik denk dat ik tegen die tijd wel een hulpje kan gebruiken en dit boek zal perfect zijn.

 • Reply Anneke 2 november 2015 at 2:07 pm

  Met 2 pittige dametjes van 2 en 4 kan ik wel wat hulp gebruiken.
  Van de een op de andere dag is de jongste veranderd in een klein draakje… stort zich al krijsend op de grond, ja ook of misschien wel vooral in de supermarkt. Elkaar slaan, haren trekken… kon ik soms maar heel even in hun koppies kijken om er achter te komen wat er in ze omgaat.

 • Reply Julia 2 november 2015 at 2:18 pm

  Ooh wat een goede tips, en wat lijken ze zo makkelijk. Ik probeer het elke keer maar ‘val dan weer terug’. Ik zie de frustratie bij mijn dochter 6 jaar en hierdoor ook de frustraties bij haar zus. Wat zal het fijn zijn om dit met goede communicatie en rustig blijven op te lossen. Zal echt heel graag zo’n boek om handen willen hebben en de rust terug laten keren.

 • Reply Ingrid Ravensbergen 2 november 2015 at 2:56 pm

  Ik zou dit boek graag willen winnen om alvast een methode te ontwikkelen zodat onze kleine Max geen brutale aap gaat worden. De methode van how2talk2kids wordt ook op de opvang gebruikt en daar sta ik volledig achter. Max is nu 2,5 maand maar het lijkt me geweldig om al te beginnen met de tips uit het boek en hem op een positieve, begripvolle manier op te voeden.

 • Reply Tessa de Bakker 2 november 2015 at 3:11 pm

  Het boek staat al lang op mijn verlanglijstje! Een gevoelige bijdehante dochter van 5 en een echte jongensboef van 1, soms weet ik er even geen raad mee. Vooral de oudste is een nadenker en bij haar is de manier van aanpakken heel belangrijk. Dus tips zijn heel erg welkom!

 • Reply Simone 2 november 2015 at 3:58 pm

  Ik ben het boek kwijt, echt kwijt, nergens te vinden. Hele huis afgezocht, niks, nada, noppes. Ik mis hem ontzettend want hij was mijn steun en toeverlaat in ruzies met mijn achtjarige- ik benbijnapuber- enikweetalleszelfwel dochter en voor mijn ikdramniet zoon van vier.

 • Reply Maroesjka 2 november 2015 at 4:17 pm

  Ik ben een trotse moeder van 3 meiden in de leeftijd van 4- 2,8 en 1,5 jaar. Ondanks m’n opleiding (pedagogisch) kan ik hier en daar best nog wat handvatten gebruiken.
  De één (4) lief, rustig, zachtaardig maar owee als er van de dagelijkse routine afgeweken wordt…*#~*
  De volgende (2,8) druk, ondeugend, sociaal en brokkenpiloot van beroep..
  De derde (1,6) nu al opgewassen tegen beide grote zussen.
  3 geweldige karakters waar we proberen zo goed mogelijk op in te spelen, dus een boek met tips die onderbouwd en logisch lijken is van harte welkom!

 • Reply Djoke 2 november 2015 at 4:39 pm

  Met een zoontje van 3,5 die steeds meer kleuter wordt, is het altijd handig wat meer inzichten te krijgen, ik denk dat dit boek daar geschikt voor is!

 • Reply Linda 2 november 2015 at 5:28 pm

  Veel wat in je blog staat weet ik wel. Maar dat toepassen…. Blijft soms zo moeilijk. Vooral met een pleegdochter met onveilige hechting en ook nog kleuter puber. Maar zo’n ontzettend lief,vrolijk meisje. Wat gunnen wij haar die handvaten, maar vooral ons zelf. Dus dit boek is meer dan welkom.

 • Reply Sandra 2 november 2015 at 6:23 pm

  Met 2 zoontjes waar maar 1,5 jaar tussen zit en waarvan 1 hoogsensitief is, is het leven niet altijd makkelijk:) Dus ja ik zou dit boek graag willen winnen:D

 • Reply Mirjam 2 november 2015 at 9:19 pm

  De tips en methodiek zal super van pas komen met vier kinderen. 6, 4, 2 en 5 maanden. Zal er zeker nog jaren plezier van hebben!

 • Reply ldv 2 november 2015 at 9:25 pm

  Graaag dit boek!!! Hoor zoveel positieve reacties hierover..dat ik em echt lezen wil…zoonlief is namelijk 21 maand en gilt ook graag…

 • Reply Tamara Terlouw 2 november 2015 at 9:28 pm

  Oh wat zou ik graag dat boekje lezen en zo mijn dochter wat beter begrijpen. Mijn kleuter van bijna 6 is ineens veranderd van een waanzinnig lief, goed luisterend en zachtaardig meisje in een klein boos, ruziezoekend en gefrustreerd heksje.

  Oh wat mis ik mijn lieve meisje maar wat nog erger is om haar te zien worstelen. …Ze wil helemaal niet boos of brutaal doen en toch doet ze het. …Ze weet zelf niet hoe te stoppen!

  Ik wil graag samen met haar werken om haar leventje weer wat gezelliger te maken!

 • Reply Tessa Gelton 2 november 2015 at 9:28 pm

  Als moeder van twee jongens ben ik altijd op zoek naar de beste manier van communiceren met kinderen. Daarnaast geef ik in mijn werk geregeld ouders advies in de opvoeding van hun kinderen. Het zou mooi zijn als ik deze methode ook met ze kan bespreken.

 • Reply yvonne 2 november 2015 at 9:42 pm

  Ik kan wel wat tips gebruiken bij twee kinderen met allebij hun eigen boze drifbuien.

 • Reply Margé 2 november 2015 at 10:00 pm

  Met 2 levendige jongens die samen de energie hebben van 10, geduld hebben van 0,5, volume hebben van 8, impulscontrole van 1, is een goede methodiek niet alleen verekte handig, maar onmisbaar!

 • Reply Milou 2 november 2015 at 10:08 pm

  Ik zou graag mijn vriendin er een plezier mee doen. Ik heb zelf erg veel aan het boek en pak het er regelmatig bij om nog eens tips terug te lezen. Ik denk dat iedereen het boek zou moeten lezen. Mijn vriendin heeft een dochter van 3,5 een echte eigenwijze peuter en een zoontje van 1,5 met het downsyndroom.

 • Reply Laura 2 november 2015 at 10:28 pm

  Ik als alleenstaande moeder (sinds kort) van twee jochies (3 en de jongste 10 mnd) ben momenteel alles wat ik maar kan aanpakken op het gebied van opvoeding juist willen doen, mijzelf beter onder controle te houden (MS patient en best vaak heel moe) en proberen te genieten van de kleine dingen, lol hebben met de kinderen etc., lijkt me jullie boek een superhandige, fijne tool om het beter te doen, iedere moeder wil natuurlijk de beste moeder zijn voor haar kinderen, dat kan niet dat weet ik, maar wil het toch zo leuk, aangenaam en duidelijk mogelijk doen. Groetjes en een fijne avond!

 • Reply Jerr 3 november 2015 at 7:20 am

  Dit boek zou super van pas komen! Voor mijn eigen kinderen en voor mijn klasje!!

 • Reply Nynke 3 november 2015 at 7:26 am

  Je wil het als moeder zo graag goed en perfect doen. Ik heb al zoveel gelezen over dit boek en ik probeer al het één en ander in de praktijk te brengen, maar toch blijf ik het gevoel houden: ‘de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt’. Daarom zou ik heel graag het boek willen lezen om echt effectief met deze methoden aan de slag te gaan. Voorbeelden zijn, denk ik, erg handig om dit verder onder de knie te krijgen.

 • Reply maria de kort 3 november 2015 at 2:31 pm

  Ik heb dit boek geleend van een vriendin, maar kijk er nog regelmatig in om het mezelf eigen te maken. Dus ik zou haar haar boek graag terug geven.

 • Reply Rebecca 3 november 2015 at 2:46 pm

  Wat een handig boek. Met een peuter die sinds kort het volgende (veel bozere) level van de peuterpuberteit heeft ontdekt en een babybroertje die al hard naar een dreumes gaat, kan ik vast heel veel van dit boek leren. Ik zou het daarom ook graag winnen!

 • Reply wilmy 3 november 2015 at 2:54 pm

  Net zoals alle mensen hierboven zou ik ook graag een boek willen winnen. Vooral eigenlijk voor mijn man en ik samen. Onze net 3 jarige puber is behoorlijk pittig. Gisteren was mijn eerste werkdag weer na zwangerschapsverlof en mijn man had mij 17x gebeld omdat onze meid helemaal door t lint ging.. we hebbben beide een andere visie en dit boek kan ons helpenom samen een lijn te trekken. De manier en visie van how2talk2kids sluit aan bij ons beide visie en dan kunnen we samen de juiste handvaten erbij hebben.

 • Reply Tanja van der Grond 3 november 2015 at 4:23 pm

  Wat zou ik graag dit boek willen winnen! Onze 3-jarige zoon is zo ontzettend druk, pittig en opvliegend (heeft hij van geen vreemde) lukt hem iets niet schiet hij volledig door het lint. Heel frustrerend voor zowel hem als ons. Soms staat het huilen me nader dan het lachen na een dag piepen, schreeuwen en negativiteit. Hopelijk kan dit boek ons helpen bij een positievere benadering van onze zoon en plukken we wat meer geluksmomentjes op een dag.

 • Reply MamaDym 3 november 2015 at 5:34 pm

  Wat zou ik deze graag willen winnen, als alleenstaande moeder van een peuter en een kleuter….

 • Reply Yv 3 november 2015 at 9:26 pm

  Onze zoon van 3.5 is echt aan het puberen.. vooral als zijn baby-zusje erbij is wordt hij vervelend. Als hij maar aandacht krijgt op welke manier dan ook! Als hij weer eens te hardhandig doet bij zn zusje en ik daar iets van zeg dan verschijnt er een grote grijns op zijn gezicht en daar kan ik écht niet tegen. Dus tips hoe hier mee om te gaan zijn meee dan welkom!

 • Reply Renske Wiegerink 3 november 2015 at 11:29 pm

  Wij starten vanaf januari een eigen praktijk voor kindercoaching en opvoedcoaching. Dit is het perfecte boek voor in de wachtruimte!!

 • Reply Cynthia 6 november 2015 at 9:15 pm

  Anne, Maroesjka, Renske, Wilmy en Hilde, gefeliciteerd! Het How2Talk2Kids boek komt z.s.m jullie kant op. Hopelijk halen jullie er weer genoeg opvoed inspiratie uit.

 • Laat een reactie achter