Als je kind soms stopt met ademen

28 januari 2016

Hoe een situatie zo ineens compleet om kan slaan. Eerst zitten we gezellig met elkaar te eten en het volgende moment stikt Charlie in een stukje brood. Ik zit er naast en trek hem uit zijn kinderstoel, hang hem ondersteboven en klop voorzichtig op zijn rug, dan harder. Niks… Hij loopt rood en blauw aan en verstijft. “Charlie!” En dan is hij weg, zijn lijfje slap. Niels pakt hem over, hij heeft pas voor zijn werk een EHBO cursus gedaan. Kom op! Niet dood gaan! Ik gris mijn telefoon van tafel en toets met trillende vingers 1-1-2, maar net als ik wil bellen is Charlie terug. Lijkbleek, maar hij ademt.

Amper twee dagen later – we zijn nog nauwelijks bijgekomen van de schrik – hebben Charlie en Finn een frontale botsing. Hoofd tegen hoofd; een ongelukje. Ze moeten allebei huilen, maar Charlie blijft er in hangen. Weer wordt hij rood, blauw en verstijft, hij strekt helemaal achterover. Dan draaien zijn ogen weg en gaat hij weer out. Dit keer ben ik alleen met de jongens. “Charlie, Char-lie, CHARLIE!!” hoor ik mezelf gillen. Finn is nu doodstil. Ik wil Charlie flink door elkaar schudden. Maar niet doen! Baby’s mag je niet door elkaar schudden. Radeloos voel ik me… Wat moet ik doen?! En dan is Charlie er ineens weer.

De diagnose

Na mijn verhaal komt de dokter meteen met een diagnose: Charlie heeft Breath Holding Spells. Als ik het ‘s avonds google, valt alles op zijn plek.

Breath Holding Spells: Ontstaan meestal na een heftige emotie (boosheid, verdriet, frustratie, angst) en starten meestal met heel hard huilen. Tijdens een uithaal bij het huilen valt het kind stil en ademt korte tijd niet. Sommige kinderen rollen met hun ogen, lopen blauw aan of schokken met hun lijfje. Uiteindelijk kunnen ze hierbij het bewust zijn verliezen. Door het flauwvallen ontspant het kind en komt de ademhaling weer op gang. Meestal is dit al binnen enkele seconden, bij sommige kinderen duurt het iets langer. ‘

Charlie is net 7 maanden als hij een Breath Holding Spell heeft. Sindsdien heeft hij zo’n aanval soms drie keer per week en dan weer weken niet. En daarmee hebben we geluk, want er zijn kinderen bij wie het drie keer op een dag gebeurt. Hoewel ik er nog nooit van had gehoord, komt Breath Holding Spells bij 5% van de kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar voor. Daarna groeien ze er meestal over heen. Het zijn vaak temperamentvolle kinderen die het ontwikkelen. En dat is Charlie. Alles aan hem is extreem. Gelukkig is hij meestal extreem blij. Maar boos is dus ook extreem boos.

baby, dreumes, peuter, kleuter, breath holding spells, bhs, ademen, stoppen, ervaringen, expres, out, flauwvallen, rood, blauw, stijf, wit, bang, angstig, reageren, oplossingen, hoe, omgaan, peuterpuberteit, boos, pijn, woede, aanval, huilen, gevallen, mo Bang voor de peuterpuberteit

Nu de peuterpuberteit zich met neonletters aandient – in maart wordt mijn dreumes 2 jaar – ben ik bang voor hoe Charlie zijn Breath Holding Spells zich zal ontwikkelen. Tot nu toe heeft hij zo’n aanval alleen gehad bij pijn. In de periode dat hij leerde lopen was het bijna dagelijks raak. Maar mijn kleine driftkikker begint al behoorlijk te puberen: krijsen, stampen, bijten, slaan, zich op de grond werpen… Een paar keer heb ik gedacht: ‘Nu gaat ie!’ Maar het is nog nooit gebeurd. Afkloppen!

De key is om tijdens een aanval kalm te blijven en er zo min mogelijk aandacht aan te besteden. Want als een kind door krijgt dat een aanval effect heeft, kunnen ze expres hun adem in gaan houden om aandacht te krijgen. Ik ga er – nu ik er vanuit durf te gaan dat Charie vanzelf weer gaat ademen – best relax mee om. Ik houd hem vast totdat hij weer helemaal bij is en dan gaan we over tot de orde van de dag. Maar ik merk dat dit voor anderen – die geen eerdere ervaringen hebben – anders ligt. Zo sprong een vriendin laatst in blinde paniek op uit de bank – alle wijnglazen over de vloer – om water en weet ik veel wat te halen. Ze stond te trillen op haar benen. En dat snap ik. Het is ook een angstaanjagend gezicht, zo’n klein mannetje eerst helemaal blauw en stijf die dan stopt met ademen. Je denkt echt dat hij dood gaat.

Breath Holding Spells maakt het voor mij daarom wel lastiger om Charlie aan een ander toe te vertrouwen. Mag je van een oppas buurmeisje verlangen dat ze bij zo’n aanval rustig blijft? Laatst had ik een intake op de peuterspeelzaal en ik zag de leidsters daar zelfs een beetje schrikken toen ik het vertelde. Ik heb met ze afgesproken dat ik tot in detail opschrijf wat er met Charlie tijdens zo’n aanval gebeurt. En verder kun je alleen maar hopen dat ze rustig blijven. Of nog beter: Dat het daar nooit gebeurt.

Heeft jouw kindje ook Breath Holding Spells?

Dan ben ik erg benieuwd hoe jij daar mee om gaat. Misschien wil je het hieronder delen? Ik ken niemand met dezelfde aandoening en vind het erg fijn om ervaringen en tips uit te wisselen.

Boekentip: Broers en zussen zonder rivaliteit
Hoe Flip de Beer ons huis op zijn kop zette

Dit vind je misschien ook leuk

14 Reacties

 • Reply Marieke 28 januari 2016 at 9:17 am

  Zo herkenbaar om te lezen! Onze zoon had dit ook. Hij is nu ruim 3 en als hij driftig is en we besteden er geen aandacht aan, dan ebt het weer weg. Het gaat steeds beter. Voor ons was dit bekend, ik had het ook als kind en mijn vader ook, maar voor anderen is het heel eng om te zien. Vooral als hij blauw aanloopt. Onze dochter heeft nog meer temperament, maar heeft er gelukkig geen last van. Ik ben wel blij dat het over gaat en dat het een ‘aandacht’ding is en niet iets neurologisch.
  Heel veel succes de komende tijd en hopelijk gaat het steeds beter.

  • Reply Annemieke 28 januari 2016 at 11:24 am

   Wat fijn dat jullie een goeie manier hebben gevonden om ermee om te gaan en het daarmee aardig kunnen voorkomen. En inderdaad: gelukkig kan BHS behalve dat het naar is om te zien verder niet zo veel kwaad! Jij ook succes!

 • Reply Laura Kempenaers 28 januari 2016 at 9:57 am

  Hier ook herkenbaar! M’n zoontje is nu 18 mnd maar had denk ik de eerste aanval toen hij 9 mnd was. Schrok me dood toen het gebeurde. M’n zoontje krijgt het een enkele keer als hij echt boos is en dan vooral moe is. Blauw wit worden draaien met de ogen.. Nog niet volledig weggevallen maar wel telkens net bijna op dat punt gekomen. Nu ik weet dat het juist ‘goed’ is dat ze flauw vallen omdat ze dan weer gaan ademhalen maak ik me er minder zorgen om.
  Succes ermee!

  • Reply Annemieke 28 januari 2016 at 11:22 am

   Ik vind het inderdaad ook vooral een geruststelling om te weten dat het geen kwaad kan en niet iets neurologisch is. Maar heftig blijft het! Jij ook succes!

 • Reply Saskaya 28 januari 2016 at 10:58 am

  Mijn dochter had het voor het eerst toen ze 2 dagen oud was. Gelukkig kende ik BHS van mijn nichtje, en wist ik dat ik kalm moest blijven en in haar gezicht moest blazen ipv haar dooreen te schudden. Maar toch…verschrikkelijk.

  Ze heeft het heel ernstig gehad tot ze 2,5 jaar was. Meerdere keren per dag inderdaad, gaande van gewoon lang niet ademen tot een tijdje bewusteloos blijven. Ondertussen heeft ze al ruim een jaar geen episode meer gehad, maar we blijven toch alert.

  • Reply Annemieke 28 januari 2016 at 11:21 am

   Poeh, zo jong! Heftig hoor. Ik hoop voor jullie dat de aanvallen wegblijven!

 • Reply Sylvia 28 januari 2016 at 12:01 pm

  Mijn dochtertje had het ook met 4 maanden diverse keren per dag. Dokter gaf al snel aan breath holding spell. Ik was er toch niet helemaal gerust op second opinion aangevraagd in ziekenhuis en wat bleek ze had een open ductus. Hier liep ze al veel te lang mee rond aangezien deze max twee dagen na de geboorte hoort te sluiten. Hierdoor heeft ze een lek in haar hartkamer en andere bijwerkingen in haar hartje en longen dus met spoed geopereerd. Gelukkig gaat het nu hartstikke goed over twee weken laatste controle en dan kunnen wij dit boek sluiten. voor velen is de diagnose idd correct maar als het niet goed voelt altijd second opinion laten doen zo zie je maar in ons geval.

  • Reply Annemieke 29 januari 2016 at 11:34 am

   Pffff, wat hebben jullie al veel meegemaakt met je dochtertje. Fijn dat we gezegend zijn met zo’n goed werkend moederinstinct! En ik ben blij dat het nu weer goed gaat met jullie meisje!

 • Reply Liza 28 januari 2016 at 4:26 pm

  Heel herkenbaar ik had er zelf nog nooit van gehoord tot ons eerste kindje na het vallen ineens hard huilde,stopte met huilen en wegviel..stijf,blauw en echt geen adem meer ook die was echt weg ik wist niet meer waar ik het zoeken moest en heb haar van ellende met haar hoofd onder een koude kraan gehouden (zo fout!!!) Maarja ik moest wat ..toen kwam ze versuft bij en zijn we naar de hap gegaan diagnose breatholding spells gaan googelen idd net als jullie en wij weten het nu meestal te voorkomen door direct in het geZicht te blazen of even laten schrikken..goddank! Het is idd echt doodeng! Onze zoon lijkt soms ook te blijven hangen en bij hem heb ik t idee als ik dus niet ineens blaas of laat schrikken dat hij ook out gaat

  • Reply Annemieke 29 januari 2016 at 11:32 am

   Jeetje Liza, dat klinkt ook heftig. Ik hoop dat je zoontje het niet ook blijkt te hebben. Sterkte!

 • Reply Tamara 29 januari 2016 at 8:54 pm

  Lijkt mij echt enorm eng. Hopelijk groeit hij er overheen en is het opeens weg.

 • Reply Sabine 25 april 2016 at 10:58 pm

  Hier helpt het direct als we in haar gezichtje blazen. Dan gaat ze uit reflex weer ademhalen en voorkom je het.
  Advies van de HAP was ook negeren maar dat kan ik niet en met blazen is het gelijk opgelost.

 • Reply Brigitte 10 februari 2021 at 1:29 pm

  Mijn zoontje heeft beide de White en de bhs.. ons is verteld absoluut niet in het gezichtje te blazen want dan duurt het alleen maar langer dat ze bij komen.. zelf rustig blijven dat voelen ze ook en komen ze sneller weer bij. Levi is nu 15.5 maand en heeft het dit jaar nog niet weer gehad

 • Reply Nathalie 11 december 2021 at 11:59 am

  Mijn zoon van 3 heeft dit altijd als die gaat huilen naar een val hij loopt blauw aan en ze ogen rollen weg na echt 4 seconde is dit weg. Eerste keer schrok ik me dood. Tot ik erachter kwam van me ouders Dat ik dit ook als kind had

 • Laat een reactie achter