Breekbrood maken | Het recept voor een heerlijk Kerst breekbrood

24 december 2020
Breekbrood maken | Het recept voor een heerlijk Kerst breekbrood

Er gaat niets boven vers gebakken brood. De heerlijke geur waarmee je huis zich vult tijdens het bakken, doet je al watertanden. En de smaak van zo’n lekker warm broodje is daarna extra lekker. Heb jij al eens zelf brood gebakken? Dit breekbrood recept is super leuk om eens uit te proberen. Het is niet ingewikkeld en het resultaat is een heerlijk brood dat knapperig is van buiten en lekker luchtig en zacht van binnen. Heerlijk voor een kerstborrel, het kerstontbijt, bij de soep of de lunch. Ik laat je stap voor stap zien hoe je dit Kerst breekbrood kunt maken.

Wat heb je nodig om het breekbrood te maken?

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 325 lauwwarme volle melk
  • 30 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 10 gram zout
  • 8 gram gist
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • Eventueel zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en maanzaad, als je een breekbrood met zaden en pitten wilt maken.
  • Olijfolie

Benodigdheden

  • 2x beslagkom
  • Mixer met deeghaken
  • Oven & een met bakpapier beklede bakplaat
  • Kommen
‘Lees ook: 45+ Leuke hapjes voor het kerstontbijt, kerstdiner of de kerstlunch.’

Het breekbrood maken

  1. Doe alle ingrediënten voor het breekbrood – op de zaden en pitten na – in de beslagkom en mix ze met de mixer door elkaar. Als de vochtige ingrediënten opgenomen zijn door de droge ingrediënten kneed je verder met je handen. Doe dit 5 tot 10 minuten, dat zorgt voor een extra luchtig brood.
  2. Als je deeg klaar is, doe je het in een beslagkom die je insmeert met olijfolie. Draai het deeg even in het rond, zodat de olie aan de buitenkant van je deegbol komt te zitten. Dit voorkomt dat het deeg uitdroogt tijdens het rijzen. Dek de kom af met een vochtige theedoek, vershoudfolie of een deksel. En zet de kom weg op een warme plek in huis.
  3. Als je deeg verdubbeld is in volume verdeel je het in 11 even grote bolletjes. Die kneed je opnieuw en rol je onder je hand rond op het aanrecht.
  4. Als je een breekbrood met pitten wilt maken, maak je nu de bovenkant van de bolletjes een beetje vochtig met water en dip ze dan in een schaaltje met de pitjes of zaden.
  5. Leg de bolletjes in de vorm van een kerstboom op een met bakpapier beklede bakplaat. Eerst 4, dan 3, dan 2 dan 1 en ook nog 1 bolletje onder de 4 bolletjes als stam.
  6. Leg een vochtige theedoek over het breekbrood en laat het deeg nog één keer een uur rijzen op een warme plek in huis.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden. Als de oven op temperatuur is, bak je het breekbrood in 15 tot 20 minuten bruin en gaar. Het huis zal zich vullen met een heerlijke broodlucht en daarna nog lekker warm opeten. Dan is dit breekbrood op zijn lekkerst!

Krijg jij nu ook gelijk zin in dit heerlijke kerstbrood? Als je het breekbrood gaat maken, dan vind ik het in ieder geval super leuk als je het eindresultaat met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een leuke reactie onder dit blog achter te laten of door een foto van je breekbrood op Facebook en/of Instagram te posten, waarin je Lady Lemonade tagt.

‘Lees ook: Kerstpannenkoeken – 8 Leuke en kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst.’

Nog meer leuke kerstrecepten & activiteiten voor kids

Op onze website vind je behalve dit breekbrood recept nog veel meer leuke Kerst inspiratie om het thuis gezellig te maken. Is jouw kind bijvoorbeeld dol op knutselen, dan moet je zeker even ons blog bomvol Kerst knutsels bekijken. Of kijk ook eens naar deze Kerst spelletjes; vooral het levende kerstboom spel is leuk! En check voor nog meer Kerst lekkers ons blog met Kidsproof Kerst recepten. En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal! Want daar komt minimaal één keer per week een nieuwe video online met leuke kinderknutsels en recepten.

Fijne feestdagen!

Breekbrood maken | Het recept voor een heerlijk Kerst breekbrood
Surprise! Een magische tover tekening maken op keukenrol
Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Suzanne 26 december 2020 at 3:14 pm

    Vandaag voor de kerstlunch gemaakt en hij was erg goed gelukt! Hij viel in de smaak, ik ga hem zeker vaker maken.

  • Laat een reactie achter