Buikmassage: Eerste hulp bij darmkrampjes

16 november 2014

Iedere pasgeboren baby huilt. Maar die van mij deden dat altijd net iets meer dan de kinderen van vriendinnen. De oorzaak? Darmkrampjes… Na de voeding waren ze het ergst. Dan begon Charlie ineens heel hard en ontroostbaar te huilen. Hij trapte wild met zijn benen, strekte zich dan weer helemaal uit en had een buikje opgeblazen als een ballon. Zo zielig! De eerste paar maanden bracht ik de meeste tijd dan ook wiegend door met mijn kleine op de arm, omdat dat de enige manier was om het huilen min of meer te stoppen. Ik at geen ui, knoflook, kool, aardbeien, citrusvruchten en chocola meer en stopte met latte’s drinken, omdat hij die stoffen dan binnen zou krijgen via mijn borstvoeding en er overgevoelig op zou kunnen reageren. Ook shopte ik alle wondermiddeltjes die mijn baby van de pijn zouden verlossen, maar NIETS hielp. Op het consultatiebureau zeiden ze: “Maak je geen zorgen, darmkrampjes horen erbij. Ze zijn vervelend, maar gaan met een maand of vier meestal vanzelf over.” Maar daar had ik geen boodschap aan, want zorgen maakte ik me niet. Het was dat machteloze gevoel en de moeheid die me opbraken. En vier lange maanden afwachten … Radeloos liet ik mijn eigen tranen ook regelmatig stromen. Ik heb die periode uiteindelijk ‘overleefd’ door een mentaliteit switch. Ik heb mezelf eraan overgegeven, heb tegen mezelf gezegd: “Het is een fase!” en ben dingen gaan doen om het Charlie en mij een beetje makkelijker te maken. Want waarom een uur lang proberen je kleine in zijn eigen bedje in slaap te krijgen als hij tijdens een wandeling in no time naar dromenland vertrekt? En waarom schoonmaken, als je je uk een ontspannen buikmassage kunt geven? Zo kreeg ik langzaam mijn tevreden baby weer terug.
darmkrampjes, baby, pasgeboren, buik, buikpijn, buikkrampjes, tips, ideeën, huilen, maanden, 1, 2, 3, 4, 5, 6, over, voorbij, medicijnen, middeltje, oplossing, poeder, druppels, olie, buikjesolie, massage, fietsen, benen, huilbaby, wrijven, schommelen, w

Babymassage

Een babymassage is een mooie manier om intensief contact te krijgen met je kleintje. Maar naast een ontspannen en intiem moment, werkt een massage van het buikje ook heel goed voor de bevordering van de spijsvertering en de darmwerking van je baby. En dat scheelt krampjes! Maar hoe pak je zo’n massage aan?

Babymassage docent Carmen van der Heijde legt uit:

Quality time met je kindje
“Een babymassage betekent quality time voor jou en je baby. Dus zet je telefoon op stil, zodat je alle aandacht op je kindje kunt richten.”

Ontspannen sfeer
“Een babymassage moet zowel voor mama als baby een moment van pure ontspanning zijn. Zet een zacht muziekje op en zorg dat het lekker warm is in huis.”

Maak er een ritueel van
“Herhaling is heel belangrijk. Maak er een ritueeltje van, bijvoorbeeld iedere avond voor het slapen gaan.”

Leg uit wat je doet
“Leg je handen op je baby en vertel wat je gaat doen en waarom. Bijvoorbeeld: “Ik ga je buikje en voetjes masseren, dan kun je straks lekker slapen”.”

Massagetechniek
“Het buikje masseer je als een halve maan, voor jou van links naar rechts net boven de navel. Strijk na de massage je kleintje af, van boven naar beneden, vanaf het hoofdje naar de handjes en voetjes.”

darmkrampjes, baby, pasgeboren, buik, buikpijn, buikkrampjes, tips, ideeën, huilen, maanden, 1, 2, 3, 4, 5, 6, over, voorbij, medicijnen, middeltje, oplossing, poeder, druppels, olie, buikjesolie, massage, fietsen, benen, huilbaby, wrijven, schommelen, w Tip! Cinababy Buikjesolie van VSM is speciaal ontwikkeld om je pasgeboren baby een ontspannen buikmassage te geven. Het is een massageolie op natuurlijke basis, gemaakt van zoete amandelolie, mandarijnolie, sinaasappelolie, lavendelolie en rozemarijnolie. Hij ruikt lekker, niet te overheersend en smeert fijn uit, zonder dat het een plakkerige boel wordt. Charlie vindt het heerlijk om ermee gemasseerd te worden. Hij is er gewoon stil van en ligt lekker ontspannen naar me te kijken. Verwacht van de olie geen wonderen, maar ik heb – gezien de concertgeluiden die regelmatig uit mijn baby’s billetjes kwamen – zeker de indruk dat hij de darmkrampjes bij Charlie heeft verminderd. En ook nu die verleden tijd zijn, masseer ik hem nog regelmatig met buikjesolie. Het is zo’n fijn intiem moment met zijn twee. En aan het einde van de massage ligt hij vaak al bijna te slapen. Ook voor papa’s is het een leuke manier om hun kleintje goed te leren kennen. Kortom, een aanrader dus!

Bye bye luier
Badritueel: Van wassen tot drogen een feest!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter