18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids

14 juni 2020
18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids.

Buiten kun je ontzettend veel leuke dingen doen. Maar stoepkrijten is toch wel één van de favoriete activiteiten van mijn kinderen. Heerlijk zo’n betonnen canvas om helemaal vol te kalken met krijt. Nergens kun je zulke grote tekeningen maken als op de stoep. Maar met stoepkrijt kun je behalve mooie kunstwerken maken ook heel veel andere toffe spelletjes en activiteiten doen. Wij hebben de 18 leukste voor je op een rij gezet!

18 Stoepkrijt spelletjes & activiteiten

Zelfportret van stoepkrijt

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Maak van jezelf een mooi zelfportret van stoepkrijt. Trek het lijf van je kinderen om met stoepkrijt, verzamel wat kleding (die toch nog gewassen moet worden!) en laat ze hun zelfportret aankleden en verder versieren met krijt. En vergeet vooral geen ‘selfie’ te maken van het kunstwerk!

‘Lees ook: Knutselen lente – 30+ leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.’

Stoepkrijt kopen – Mijn favorieten!
Als je stoepkrijt spelletjes & activiteiten gaat doen, heb je natuurlijk wel mooi stoepkrijt nodig. Dit zijn mijn favorieten:
● Stoepkrijt van Crayola – Het stoepkrijt van Crayola is wat feller van kleur dan andere stoepkrijt merken en is er in ontelbaar veel verschillende kleuren en tinten. Ook verkopen zij stoepkrijt met special effects: Tye die, neon kleuren en stoepkrijt met glitter. Wij hebben nu een doos met 64 staven stoepkrijt in alle kleuren en met special effects. Die is o.a. te koop via Bol.com à €13,50.
● Goedkoop stoepkrijt shop ik vaak bij Speelgoedpostorder.nl. Daar hebben ze niet alleen de welbekende stoepkrijt staven, maar ook XXL stoepkrijt, gemeneerd stoepkrijt en toffe regenbogen van stoepkrijt. En ook handig: stoepkrijt houders waar je de stoepkrijt staven in kunt doen, zodat je geen vieze handen krijgt.
● Stoepkrijt klei van Creall – Hiermee kun je eerst mooie vormen kleien en als je het dan laat drogen, kun je ermee stoepkrijten. Zo kun je zelf je eigen stoepkrijt maken in alle vormen die je maar wil. En de prijs is ook leuk, dus het is ook een leuk verjaardagscadeautje. O.a. te koop bij Heutink voor thuis à €8,60.

Boter, kaas & eieren met stoepkrijt & andere spelletjes

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Met stoepkrijt kun je ook spelletjes spelen die je normaal op papier of op een spelbord doet. Zoals bijvoorbeeld boter, kaas & eieren. Maar je kunt vast nog veel meer verzinnen, zoals kamertje verhuren, ladders en slanger (ook leuk om te tekenen!) of je maakt bijvoorbeeld een doolhof.

Stoepkrijt klei

Ken je dit al? Het is klei waarmee je prachtige kunstwerken kunt maken. En als je het een nachtje laat drogen, kun je er daarna mee stoepkrijten. Een grote hit bij ons in huis! Je koopt de Chalk Clay van Creall o.a. bij Bol.com en Heutink voor thuis en ook Pébéo heeft fijne stoepkrijt klei die o.a. te koop is via Ilovespeelgoed.nl.

Autoweg van stoepkrijt

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Een stoepkrijt activiteit waar kinderen ook eindeloos mee bezig kunnen zijn, is met een autoweg als deze. Eerst teken je op de stoep een autoweg of racebaan voor jonge Max Verstappen fans. Compleet met huizen, parkeerplaatsen of een paddock, start en finish. En daarna kun je er lekker overheen scheuren met auto’s.

‘Lees ook: 15 Geweldige bellenblaas spelletjes & activiteiten voor kids.’

Schaduw tekenen met stoepkrijt

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Als de zon schijnt dan is dit zeker ook één van de leukere stoepkrijt activiteiten. Je kunt een schaduw kopie van jezelf, je huisdier (als die stil wil blijven zitten) of je speelgoed maken. Omdat mijn zoon een enorme dinosaurus fan is, kozen wij natuurlijk voor onze plastic dino’s.

Stoepkrijt raket maken

Dit experiment met krijt verslaat alle stoepkrijt spelletjes & activiteiten qua fun! Want krijt raketten maken is zo ongeveer het leukste wat er is. Eerst maak je een vloeibare krijtmix, die stop je in een luchtdicht bakje en dan laat je dat de lucht in schieten waarbij er een geweldig spetter patroon op de stoep achter blijft. Kijk maar naar de video!

Auto-, step- en fietsbaan

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Als je een grote stoep of oprit hebt, dan kun je in plaats van de autoweg voor speelgoedauto’s hierboven ook een groter parcours maken voor het wagenpark van de kinderen. Leuk om overheen te steppen, skaten, skelteren of fietsen!

Levend schilderij maken

De leukste stoepkrijt spelletjes & activiteiten - Een levend schilderij maken.
Afbeelding jongen en raket – Romrodphoto voor Shutterstock.

Ook heel leuk: laat de kinderen een mooi kunstwerk krijten waarin ze zelf ook een rol kunnen spelen en maak er daarna een foto van. Een leuke herinnering, helemaal als de tekening van de stoep verdwenen is. En ook leuk om iemand als ‘kaart’ cadeau te doen.

‘Lees ook: 26 Leuke binnen activiteiten & binnen spelletjes voor kids.’

Obstakel parcours van stoepkrijt

Meer actievere stoepkrijt spelletjes zijn er ook hoor! Zoals bijvoorbeeld dit obstakel parcours. Je kunt de activiteiten afstemmen op de leeftijd van de kinderen. Of je laat ze zelf leuke opdrachten verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan van de ene dierenpoot naar de andere dierenpoot hupsen, rondjes draaien, springen, hinkelend van stoepkrijt rondje naar stoepkrijt rondje en een evenwichtsbalk van stoepkrijt waar je niet vanaf mag stappen.

Speurtocht

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Stoepkrijt is ook perfect voor het uitzetten van een speurtocht in de buurt. Mijn kinderen doen dat de laatste tijd vaak met andere kinderen uit de buurt en dan moeten ze elkaar zoeken. Onderweg schrijven ze ook opdrachten voor elkaar op de stoep. Super leuk om te doen. Helemaal als er aan het einde van de route een verrassing wacht. Een lekker waterijsje bijvoorbeeld!

Zelf stoepkrijt maken

Natuurlijk kun je voor weinig geld stoepkrijt kopen in de winkel. Maar als je zin hebt in leuke stoepkrijt activiteiten, dan is het nóg leuker om het zelf te maken. Dat is namelijk helemaal niet zo moeilijk om te doen. En het betekent ook dat je zelf kunt bepalen welke vorm je aan je stoepkrijt geeft. Ik maakte stoepkrijt ijsjes en laat je in deze video zien hoe dat moet. PS: de siliconen ijsjes mal kun je o.a. shoppen bij Blokker.

Stoepkrijt verf maken

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

En een leuk alternatief voor het zelf maken van stoepkrijt, is stoepkrijt verf maken. Daarmee kun je je kunstwerken op de stoep verven. Het recept is super simpel: 1/3 water, 2/3 maizena en wat druppels voedingskleurstof en dat roer je door elkaar. Kwastje erin dopen én verven maar! Trek wel oude kleding aan, want voedingskleurstof krijg je niet altijd meer uit je kleding gewassen.

‘Lees ook: 14 Wilde waterspelletjes voor in de tuin.’

Hinkelen

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!
Afbeelding hinkelen – Tatevosian Yana voor Shutterstock.

Weet je nog hoe dit moet? Deze stoepkrijt activiteit is er echt één uit de oude spelletjes doos! Gooi een steentje op het cijfer 1. En spring op één been de hinkelbaan over, van 1 tot en met 10 en weer terug. Alleen op het vakje waar de steen ligt, mag je niet komen. Op de terugweg pak je de steen op, terwijl je nog steeds op één been staat. En terug bij het begin gooi je het steentje in het vakje met het volgende getal. Zo werk je alle cijfers hinkelend af. Gooi of stap je mis, dan is de ander aan de beurt. Wie het eerste alle cijfers gehad heeft, is de winnaar.

Stoepkrijt Twister

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Linker voet op rood, rechter hand op geel… Twister is buiten nog veel leuker dan binnen! Het speelbord is met stoepkrijt zo gemaakt en daarna kun je zoveel spelletjes spelen als je maar wilt. Wel even oude kleding aantrekken, want als je omvalt is de kans groot dat je stoepkrijt aan je kleding krijgt.

Kunst maken met stoepkrijt

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!
Afbeelding kunstwerk – Ellyy voor Shutterstock.

Ook een leuke stoepkrijt activiteit; kunst maken op de stoep of muur. Met schilderstape maak je op de grond eerst een vak. Daarna verdeel je het vak met de tape in kleinere vakken in verschillende vormen. Met stoepkrijt kleur je alle vakken in. En zijn alle vlakken ingekleurd dan kun je de tape weghalen en houd je een mooi en vrolijk kunstwerk over!

Kleuren en vormen race

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Dit is vooral een heel leuk spelletje voor peuters & kleuters die de kleuren en vormen aan het leren zijn. Je tekent verschillende vormen in verschillende kleuren op de stoep. Nu is het de bedoeling dat je kind van de ene kant naar de andere kant komt door bijvoorbeeld alleen op de gele vormen te staan, of alleen op de cirkels. Jij bepaalt de opdracht en je kind mag lekker springen.

‘Lees ook: Doe mee! Wij geven 5x een Storytel abonnement weg.’

Stoepkrijt roos schieten

12 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!
18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Dit stoepkrijt spelletje eindigt bij ons meestal in een watergevecht! Teken op de grond een roos met stoepkrijt. En laat de deelnemertjes dan om de beurt met een natte spons op de schietschijf mikken. Wie op deze manier de meeste punten verzamelt, die wint. Voor meer leuke water spelletjes kun je hier kijken.

Midget golf krijtbaan

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Heb je thuis een kinder golfstick en een balletje of een puck (een omgekeerd plastic bakje werkt ook)? Maak dan je eigen midget golfbaan. Wie zijn balletje in zo min mogelijk slagen op het einddoel krijgt, zonder buiten de lijntjes te komen die wint.

Nog meer buiten speel inspiratie & tips

Ik hoop dat je deze stoepkrijt spelletjes en activiteiten leuk vindt. Als je zelf nog een briljant idee hebt met stoepkrijt, deel dat dan vooral met ons door onder dit blog een reactie onder te laten. En ga je één van deze spelletjes of activiteiten doen met jouw eigen kids? Dan vind ik het super leuk als je daarvan een kiekje met ons deelt via bijvoorbeeld Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen.

En voor meer toffe buitenspeel activiteiten moet je zeker ook even ons blog met water spelletjes bekijken, deze super leuke bellenblaas spelletjes en dit blog met meer dan 25 buiten activiteiten en spelletjes voor kinderen. Je hoeft je voorlopig niet te vervelen.

Voor knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan (gratis!) op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids!

Uitgelichte afbeelding regenboog – Tatiana Gordievskaia voor Shutterstock.

Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand
Storytel - De leukste luisterboeken app voor kids (& ouders!) | & give away

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Tineke 14 juni 2020 at 7:01 am

    Speurtochten van stoepkrijt zijn leuk! Zo`n autobaan ga ik binnenkort ook eens voor mijn zoon maken, wordt vast op prijs gesteld.

  • Reply Heidi 15 juni 2020 at 1:54 pm

    Wat fijn om te weten.
    Hier had ik overlaats nog stoepkrijt gekocht, in de Action. Ik zelf teken daar ook nog graag mee en wou zo mijn zoon buiten mee lokken.

  • Laat een reactie achter