Je trekt de deur achter je dicht en op het moment dat hij in het slot valt, realiseer je je “de sleutel ligt nog binnen”. Of nog erger: je loopt even naar buiten en je peuter duwt enthousiast de deur dicht, maar is te klein om hem weer open te doen. Je bent buitengesloten uit huis! En misschien zit je kind ook nog alleen binnen. Wat nu?! Geen paniek! Met deze tips ben je gelukkig zo weer binnen! En ook lees je hier hoe je dit horrorscenario (voortaan) kunt voorkomen.
Wat moet je als eerste doen als je jezelf hebt buitengesloten?
Jezelf buitensluiten kan iedereen gebeuren. Misschien trek je nietsvermoedend de deur achter je dicht, terwijl de sleutel nog binnen ligt. Duwt je kind de deur dicht. Of wil je de deur opendoen, maar breekt de sleutel ineens af in het slot. Ook kan het gebeuren dat je een sleutel aan de binnenkant van de deur hebt laten zitten, waardoor je geen sleutel meer in de buitenkant van het slot kunt steken. En dan is er nog de klassieker: je sleutel is gewoon kwijt. Hoe je jezelf buitengesloten hebt dat maakt niet uit. Het is een rotsituatie! Zeker als er ook nog een jong kind alleen binnen zit. Dan kun je behoorlijk in de stress raken. Maar paniek helpt je niet verder. Dus haal even diep adem en denk rustig na. In veel gevallen is er een simpele oplossing en kun je sneller weer binnenkomen dan je denkt.
Zo kom je weer binnen!
Er zijn gelukkig heel veel verschillende manieren om weer binnen te komen wanneer je jezelf hebt buitengesloten uit huis. In 80% van de buitensluitingen lukt dat ook zonder een professional te laten komen. Alleen heb je wel wat tips van een vakman nodig. En daarom vroegen wij sloten expert Adham Laamraoui van slotenmaker Locksmith om tips.
1. Reservesleutel
De slotenmaker vertelt: “De makkelijkste manier om binnen te komen bij buitensluiting is een voor de hand liggende tip. Maar je zou niet de eerste zijn die dit in de heat of the moment vergeet: bedenk wie er allemaal een sleutel heeft van je huis. Buren, familieleden, vrienden of huisgenoten? Als je in een huurwoning woont, heeft de verhuurder of beheerder vaak een reservesleutel en kun je hem bellen. En sommige mensen hebben een reservesleutel onder een bloempot, in de brievenbus of achter een losse baksteen verstopt. Niet de veiligste optie, maar als je buitengesloten bent uit huis is het toch wel handig.”
2. Open ramen of deuren?
“Is er niemand met een reservesleutel? Kijk dan of er ergens een raam of deur openstaat of niet op slot is”, is de tweede tip van de sloten expert. “Het gebeurt vaak dat mensen vergeten om een raam dicht te doen of een achterdeur op slot te draaien. En daar kun je bij buitensluiting mooi van profiteren. Zorg er wel voor dat je geen risico’s neemt door gevaarlijke capriolen uit te halen. Een open raam kan handig zijn. Maar als het erg hoog is, is dit geen veilige optie.”
3. De bankpas truc
“Heb je een ouder slot zonder extra beveiliging?”, vervolgt Laamroui. “Dan kun je proberen om de deur te openen met een stevige plastic pas, zoals een bankpas, creditcard of klantenkaart. Schuif de kaart tussen de deur en de deurpost, net onder of boven het slot. Beweeg de kaart op en neer, terwijl je de deur zachtjes naar je toe trekt of juist een beetje van je af duwt. Als het slot alleen op de dagschoot zit (het schuine gedeelte dat naar binnen veert als je de deurklink indrukt, red.), kan de kaart deze terugduwen en de deur openen. Maar dit werkt alleen bij oudere sloten, moderne sloten hebben extra beveiliging.”
4. Met ijzerdraad
Ook een deur die van binnen zonder sleutel opent, kun je van buiten nog wel eens ontgrendelen, vertelt de slotenmaker. “Als je deur een klink heeft die je van binnenuit zonder sleutel omlaag kunt duwen, kun je proberen deze van buitenaf te openen met een dunne ijzerdraad of een buigbare paperclip. Door de draad via de brievenbus of onder de deur door naar binnen te schuiven en het uiteinde in een haak te buigen, kun je de klink soms omlaag trekken. Dit vraagt alleen wel wat geduld en handigheid!”
5. Kan je kind helpen?
“Als je jezelf buitengesloten hebt uit huis en je kind is nog binnen, kan dat zorgen voor extra stress”, begrijpt de sloten expert van Locksmith. “Maar onze ervaring is dat jonge kinderen de vervelende situatie ook nog wel eens oplossen. Blijf rustig, zodat je kind ook rustig blijft. En probeer duidelijke instructies te geven die ze begrijpen of door het voor te doen. Kan hij of zij de deur zelf openen? Misschien een sleutel onder de deur door schuiven? Als je kind oud genoeg is, kan hij of zij misschien zelfs een raam openen. En lukt dat niet? Probeer je kind dan in ieder geval af te leiden, zodat het niet in paniek raakt, totdat er een oplossing komt.”
6. Het slot openboren
Deze tip slaat Laamraoui liever over, omdat de oplossing vaak duurder is dan het inschakelen van een slotenmaker. Maar als de nood om binnen te komen hoog is: “Dan kun je het slot uitboren”, zegt hij. “Om dit te doen, heb je een boormachine met een metaalboortje van 3 tot 5 mm dik nodig. Die plaats je net boven of op de cilinderkern, dat is het ronde gedeelte waar de sleutel normaal in gaat. En dan boor je langzaam en met gelijkmatige druk door de cilinder, waardoor de stiften in het slot kapotgaan. Als dat is gelukt, kun je met een schroevendraaier het slot draaien alsof je een sleutel gebruikt. In de meeste gevallen gaat de deur dan open. Maar deze methode werkt alleen bij cilindersloten en is niet geschikt voor meerpuntssluitingen of elektronische sloten. En het is echt een laatste redmiddel. Want daarna moet het slot vervangen worden. En bovendien kun je de deur ook beschadigen als je het niet goed doet.”
7. Bel een betrouwbare slotenmaker
“Soms is er geen andere optie en moet er toch een professionele slotenmaker aan te pas komen”, is de laatste tip van de vakman. “Als je buitengesloten bent en niets werkt, kan een sloten expert je vaak snel weer in huis helpen zonder schade aan te richten. Ze zijn meestal binnen 30 minuten bij je en gebruiken technieken waarmee je deur veilig en zonder schade geopend wordt. Kies wel altijd voor een erkende slotenmaker, zoals Locksmith, zodat je niet opgelicht wordt of een torenhoog prijskaartje voorgeschoteld krijgt. Want er zijn genoeg malafide slotenmakers die uit jouw rotsituatie een slaatje proberen te slaan.”
Is het je gelukt om zonder de hulp van een slotenmaker binnen te komen?
Dan weet je nu hoe makkelijk het is om bij jullie in te breken! Lees daarom onze tips voor een veilig huis om inbraak tegen te gaan.
Zo voorkom je dat je jezelf (weer) buitensluit
Wie zichzelf één keer buitengesloten heeft uit huis, wil dat niet nog eens meemaken. Daarom hebben we tot slot nog een paar slimme oplossingen om te voorkomen dat je wéér voor een dichte deur komt te staan:
- Sleutelkluisje: Hang een sleutelkastje op een veilige plek aan of bij je huis. Hierin kun je een sleutel stoppen. En het kluisje kun je openmaken met een code. Zo kun je toch naar binnen als je niet over een sleutel beschikt.
- Reservesleutel: Zorg dat er een reservesleutel ligt bij een betrouwbare buurman of -vrouw of een vriend of familielid dat in de buurt woont. Een veilige oplossing!
- Slimme sloten: Je kunt in plaats van een regulier slot ook een elektronisch slot op je deur installeren. Denk aan een slot dat je met je smartphone, vingerafdruk of een code kunt openen. Zo hoef je nooit meer aan een sleutel te denken.
- Sleutel routine: Wen jezelf aan om voordat je weggaat te controleren of je de sleutel hebt. Bijvoorbeeld door een ‘sleutelcheck’ op je deur te plakken.
Buitengesloten zijn is nooit leuk, maar paniek is niet nodig. In veel gevallen kun je zelf weer binnenkomen. En anders is een betrouwbare slotenmaker je beste vriend!
Heb jij weleens buiten gestaan zonder sleutel? Of heb je nog een gouden tip? Laat het ons dan vooral weten door hieronder je reactie achter te laten!
Geen reacties