De leukste buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes om samen met je kind te doen

10 juli 2019
De leukste buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes om samen met je kind te doen.

Als je er nog niet zo zeker van was, dan ben je het na het lezen van dit blog wel… Het wordt een super toffe zomervakantie! Waarom? Omdat wij allerlei te gekke dingen hebben bedacht om samen te doen met de kids. De leukste buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes, zoals het maken van een stoepkrijt raket (de nummer 1 van Finn!), doen van een originele speurtocht mét gratis printables of reuze bellen blazen. Uitgeprobeerd én meer dan goedgekeurd door mijn eigen buitenspeel squad. Ik ben benieuwd wat jouw kids ervan vinden!

De inspiratiebronnen voor dit lijstje zijn onze leuke collega Elsbeth – van de Club Van Relaxte Moeders – en Bepanthen – van de Beschermende Zalf die ruwe, rode of droge buitenspeelplekjes verzorgt. Net zoals vorig jaar slaan zij de handen deze zomervakantie weer ineen om ons te stimuleren om lekker met de kinderen naar buiten te gaan en daar mooie herinneringen te maken met elkaar. En dat doen ze met een foto-wedstrijd; Wie de leukste buitenspeel foto maakt, wint een weekend weg met het hele gezin! Daarover vind je onderaan dit blog meer info. Maar nu eerst wat fijne inspiratie voor het maken van die toffe foto én beleven van onvergetelijke momenten.

10 toffe buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes

#1 Daag jezelf en je kind uit in een klimbos

Camp Adventure: het grootste klimbos van Denemarken - Nu mét 45m hoge klimtoren!

In Denemarken heb ik met Finn en Charlie het klimmen ontdekt. Daar, bovenin de toppen van de bomen ervaar je het ultieme jij & ik gevoel. Het is echt samenwerken en elkaar stimuleren om de volgende hindernis te nemen. Mijn kinderen hebben me bovendien verrast met wat ze allemaal al kunnen en durven. Vooral Finn die samen met mij over het volwassen parcours ging. En wat waren we trots toen we na een uur obstakels trotseren de laatste zipline af roetsjten. Daarmee maak je absoluut blijvende herinneringen. En je hoeft er niet voor naar Denemarken, want in Nederland heb je ook een heleboel klimparken en klimbossen. Kijk maar eens op KlimparkGids.nl voor een locatie bij jou in de buurt.

#2 Doe gekke buitenspeel spelletjes met water

Ook in je eigen achtertuin kun je samen een heleboel lol hebben. Deze 12 toffe waterspelletjes zijn ideaal vermaak op een warme zomerdag. Heb je met de kids bijvoorbeeld wel eens een wedstrijdje bevroren t-shirt aantrekken gedaan? Dino eieren van ijs gesmasht? Het spel ‘Tijd om nat te worden’ gespeeld? Of een watergevecht met zelf gemaakte sponsballen gehouden? Je vindt al deze natte buiten activiteiten in dit blog.

#3 Bezoek een openlucht museum

De leukste buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes om samen met je kind te doen.

Musea hebben het imago van een winteruitje. Maar die in de openlucht zijn juist het leukst met mooi weer. Bezoek deze zomervakantie dus absoluut ook eens een buiten museum. Een aanrader is bijvoorbeeld het Archeon. Wij waren daar nog niet zo lang geleden en bakten er onder andere broodjes op stokken, voeren in uitgeholde boomstammen en zagen een echt gladiatoren gevecht. Maar ook het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem, Madurodam in DenHaag en de De Zaanse Schans in Zaandam zijn super leuk.

#4 Leer samen iets nieuws

De leukste buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes om samen met je kind te doen.

Een leuke tip van Elsbeth is om samen iets nieuws te leren. Iets wat je allemaal nog niet kan. Zo ging zij zelf pas slacklinen met Teun; waarbij je op een strak gespannen band probeert te balanceren. En met haar dochter leerde zij eerder golfsurfen. Andere leuke en sportieve buiten activiteiten om samen met je kinderen te proberen zijn skaten, suppen, zeilen, voetgolf of klimmen op een buitenmuur of echte berg. Er is zoveel leuks te verzinnen. En samen iets nieuws doen, versterkt je band!

#5 Maak een krijt raket of doe andere toffe buiten proefjes

Sinds Finn op school Mad Science heeft gedaan, zijn wij hier helemaal in de ban van proefjes doen. Zo lieten wij op het partijtje van Charlie al eens een vulkaan uitbarsten en maakten we van klei stoepkrijt. En speciaal voor dit blog bedachten we een leuk nieuw experiment; krijt raketten maken. Potjes gevuld met ‘krijt mix’ die écht opstijgen, uit elkaar ploffen en zo een prachtig spetter kunstwerk achterlaten op de stoep of straat. Heel tof om te doen! In de video hierboven zie je hoe je de krijt raketten maakt.

#6 Overnacht samen in een tentje in de tuin

Ik weet zelf nog steeds hoe spannend, maar leuk ik het als klein kind vond toen ik voor het eerst met mijn vader buiten in een tentje in de tuin mocht slapen. We zetten hem ‘s middags samen op, ik sleepte mijn complete knuffel collectie naar binnen en we picknickten op een kleedje voor de tent. Daarna kropen we ons slaapzakje in en maakten we schaduwdieren op het tentdoek met een zaklamp, hij vertelde een spannend verhaal en toen gingen we slapen. Een feestje en blijvende herinnering. Voor op je Must do– lijstje dus!

#7 Loop een blote voetenpad

De leukste buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes om samen met je kind te doen.

Lekker met je blote kakkies de natuur in is ook een aanrader. Met je voeten in de modder, lekker pootje baden en het zand tussen je tenen door laten glijden. Het is heerlijk ontspannend voor jezelf en kinderen vinden het geweldig grappig. Er zijn in Nederland een heleboel leuke blote voetenpaden te vinden. Op Mamaliefde vind je een fijn overzicht per provincie.

#8 Doe een speurtocht

Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids

Ik had nooit gedacht dat mijn kinderen ooit nog eens lol zouden beleven aan opruimen. Maar deze trashure hunt – een speurtocht naar zwerfafval – bracht daar verandering in. We gingen op jacht naar rondslingerende troep die mensen hebben achter gelaten in de natuur. En dat was echt enorm leuk én goed voor de bewustwording tegelijkertijd. Ook een leuke buiten activiteit dus. Op de website van Natuurmonumenten vind je ook nog een heleboel toffe buiten speurtochten zoals schatzoeken met GPS bij het Naardermeer of op watersafari in ‘s Graveland om waterbeestjes te vangen en het watermonster te onderzoeken. Er is vast ook iets leuks bij jou in de buurt!

#9 Maak een reuze bellenblaas

reuze, bellenblaas, maken, zelf, recept, zeepsop, zeep, dreft, afwasmiddel, glycerine, cola, water, ahorn, siroop, maple, syrup, enorme, stokjes, touw, katoen, vakantie, kinderen, activiteit, dingen, doen, tip, idee, zomer, lente, warm, buiten, creatief, origineel, partijtje, programma, spelen, bellen, blazen

Ouderwetse buitenspeel spelletjes zijn de nieuwe digitale detox. Voor een potje jeu-de-boulen, kubben of croquet ruilen mijn kids graag hun schermpje om. Nog zo’n leuke golden oldie is bellenblaas. Een paar zomers terug maakten wij zelf een bellenblaas XL en dat leverde deze reuze reuze bellen op. Super gaaf! Of maak deze zeepsop spugende draak, ook heel erg leuk.

#10 Maak een tocht met een fluisterbootje

En de laatste uit dit rijtje buitenspeel spelletjes en buiten activiteiten is er één die nog op mijn eigen bucket list staat: Ga samen het water op! Op veel plassen in Nederland kun je fluisterbootjes huren. Dat zijn van die elektrische bootjes met een stille motor die niet hard gaan en het milieu ook niet belasten. De kinderen kunnen zelf sturen, een kaart met waterroutes krijg je er vaak bij. Ook kun je een picknickmand vullen voor onderweg. Google op ‘fluisterboot’ en de locatie waar je wil varen voor adresjes bij jou in de buurt.

Win een weekendje weg met je leukste buitenspeel foto

Ik hoop dat mijn lijstje buitenspeel spelletjes en buiten activiteiten jullie inspireert om samen met de kinderen lekker veel buiten te zijn deze zomervakantie. En vergeet daar dan geen leuke foto van jullie samen van te maken, als herinnering én om mee te doen aan de #Bepanthenbuitenspeelchallenge van Bepanthen en de Club Van Relaxte Moeders. Daar kun je namelijk een weekend (vrijdag t/m maandag) in een tenthuisje op Camping Geversduin in Castricum winnen. Doe je mee? Houd dan de Club van Relaxte Moeders Facebook-pagina in de gaten voor de aftrap van de wedstrijd op 24 juli!

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.
De grote kinderijsjes test & lekkere ijs recepten om zelf te maken
Mijn ultieme inpaklijst voor de zomervakantie!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter