Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen

14 mei 2024
Buitenspelen in je eigen tuin: 10 leuke ideeën voor kinderen!

In de tuin kunnen kinderen heerlijk buitenspelen. Je hoeft er namelijk niet voor op pad en het is lekker overzichtelijk en veilig. En bovendien kun je de speelmogelijkheden in de tuin steeds weer aanpassen op de leeftijd van je kinderen, waardoor ze het er altijd naar hun zin hebben. Om je te inspireren, hebben wij twaalf originele speelideeën op een rij gezet die van elke tuin een geweldige buitenspeelplek maken waar kinderen zich eindeloos vermaken.

Buitenspelen in eigen tuin

Bouw een pallet piratenschip

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen!

Tover een hoekje van de tuin om in een stoer piratenschip. Gebruik bijvoorbeeld een oud houten pallet, waarop je een houten stok schroeft als mast met een zeiltje of stuk stof eraan en met een piratenvlag in de top. Zo’n klein, zelfgemaakt speeltoestel zorgt iedere dag weer voor nieuw speelplezier, omdat kinderen hun fantasie er eindeloos in kwijt kunnen. Kinderen die al iets ouder zijn, kun je zelf laten mee timmeren. En een verrekijker, een zelfgemaakte schatkaart en wat verstopte ‘schatten’ die je eventueel ook samen met je kind kunt knutselen, maken het avontuur helemaal af en zorgen ervoor dat de kids alleen nog maar meer willen buitenspelen in de tuin. En wil je het liever wat simpeler houden? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een kartonnen doos tot piratenschip dopen.

Buitenspelen in je eigen miniatuur sprookjes tuin

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen!

Het is ook leuk om een stukje van de tuin in te richten als feeën- of sprookjestuin. Je kunt daarvoor een grote plantenpot gebruiken zoals op de foto, of de huisjes en andere accessoires tussen de planten in de tuin zetten. Met een paar kleine kaboutertjes of andere sprookjesfiguren erbij zorgt zo’n plek voor net zoveel speelplezier als bijvoorbeeld een poppenhuis. En bij ons in de buurt heeft iemand zo’n klein muizen deurtje op de stam van een openbare boom vastgemaakt met een stukje kunstgras ervoor. Er staan ook een aantal speelkaboutertjes bij. En op feestdagen wordt het altijd extra versierd; bijvoorbeeld met een mini kerstboompje en piepkleine kerstballetjes in de takken van de boom voor Kerst. Alle kinderen uit de buurt weten van het kabouterhuisje bij de boom en komen er vaak spelen. Ook een onwijs leuk idee om buitenspelen in de tuin te stimuleren!

Hoe lang moet een kind per dag buitenspelen?
Een kind moet minimaal twee uur per dag buitenspelen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar weinig kinderen komen überhaupt bij die tijd in de buurt. Slechts één op de vijf kinderen speelt dagelijks buiten. En één op de zes kinderen speelt zelfs helemaal nooit buiten. Het zijn vooral de kinderen tussen de 6 en 12 jaar die het vaakst buitenspelen, gevolgd door de jonge kinderen. En de oudere kinderen komen het minst vaak buiten. Als belangrijkste reden voor het niet buitenspelen, zeggen kinderen dat ze liever voor digitale speelmogelijkheden binnen kiezen, zoals een tablet, telefoon of game device. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Stichting Jantje Beton.

Een blaaspijp maken & pijltjes schieten

Hoe ouder kinderen worden, hoe minder ze willen buitenspelen in de tuin. Maar voor deze activiteit komen zelfs tieners het huis wel uit! Want kids worden hier zó enthousiast van. Je hoeft alleen maar voor een pvc buis, wat tape en een ijzerzaagje te zorgen en dan kunnen ze zelf hun eigen blaaspijp maken. Ter inspiratie kun je ze de video hierboven laten bekijken, waarin we stap voor stap laten zien hoe je zo’n blaaspijp maakt. En als de blaaspijpen af zijn, zie je hier hoe je er pijltjes voor maakt & hoe je een kartonnen doos kunt veranderen in een schietschijf, zodat de kinderen onderling wedstrijdjes met elkaar kunnen doen in de achtertuin.

Knutselen in de tuin

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen!

Knutselen is misschien iets wat je normaal gesproken altijd binnen doet. Maar als je er even over nadenkt, heeft buiten knutselen ook zo zijn voordelen. Het is bijvoorbeeld een stuk minder erg als er geknoeid wordt. En knutselen in de tuin zorgt bovendien ook voor talloze nieuwe knutselideeën waar je anders niet aan denkt. Je kunt er bijvoorbeeld stempelen met verf en bladeren, stokken monsters maken door stokken te beplakken, schilderen en versieren, of een natuurschilderij maken met allemaal natuurlijke gevonden voorwerpen uit de tuin als bloemen en schelpen. Ook is het heel leuk om stenen te verven en deze happy stones daarna ergens achter te laten of om ons modderverf recept uit te proberen wat ook altijd een succes is bij kinderen. En misschien verzinnen de kids spontaan zelf ook nog wat leuke ideeën!

Doe een tuin speurtocht

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen!

In jullie tuin gebeurt veel meer dan je op het eerste gezicht ziet. Is dat je al eens opgevallen? Een speurtocht stimuleert kinderen om al dit tuinleven te ontdekken en te leren waarom al deze kleine dieren zo belangrijk zijn voor de tuin. Dus geef ze een vergrootglas en een insectenpotje en laat ze net als Freek Vonk op zoek gaan naar beestjes. Graaf een gat in de grond, draai een tegel om of haal een bloempot weg en onderzoek de planten. Het zal je kind verbazen hoeveel leven hij of zij tegenkomt! Lukt het om deze insecten bingo helemaal af te strepen? Even printen en dan lekker de tuin in! Dat is leerzaam en spannend tegelijk!

Waarom buitenspelen in de tuin of op straat voor kinderen zo belangrijk is
Buitenspelen is voor kinderen super belangrijk om de volgende redenen:
1. Het is goed voor de motorische ontwikkeling.
2. Het verhoogt de weerstand en aanmaak van vitamine D.
3. Het helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
4. Het verbetert de slaapkwaliteit.
5. Het vergroot het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid.
6. Het stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht.
7. Het helpt bij het verminderen van stress en verbeteren van de concentratie.
Genoeg redenen dus om de kids zo vaak mogelijk naar buiten te sturen.

Waterpret in de tuin

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen!

Wanneer het warmer wordt, is buitenspelen in de tuin helemaal heerlijk. En zeker met water hebben kinderen altijd plezier. Met een paar waterpistooltjes bijvoorbeeld, want het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Maar als je het leuk vindt om eens iets anders en originelers te doen, kun je ook leuke ideeën opdoen uit ons artikel met waterspelletjes. Heb je met de kids bijvoorbeeld wel eens een wedstrijdje bevroren t-shirt aantrekken gedaan? Dino eieren van ijs gemaakt en daarna gehatcht? Het spel ‘Tijd om nat te worden’ gespeeld? Of een watergevecht met zelf gemaakte sponsballen gehouden?

Zelfgemaakt insectenhotel

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen!

Als de kinderen enthousiast zijn over onze insecten bingo en tuin speurtocht, dan is het bouwen van een insectenhotel ook een leuke buiten activiteit voor in de tuin. Dat maak je door een kastje te timmeren van houten plankjes met daarin verschillende open kamertjes (vakjes). Die kamertjes stop je vol met verschillende materialen zoals dennenappels, holle bamboestengels, stro of houtjes met daarin gaatjes geboord. En dan zet je het insectenhotel neer of hang je het op in de tuin en is het wachten op de eerste hotelgasten. Insecten komen er graag in slapen of overwinteren wanneer het buiten koud en guur wordt. Zeker wanneer de kleine hotel manager een echte dierenvriend is.

Eigen sportveld in de tuin

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen!

Beschik je over een grote tuin? Maak dan een klein sportveldje waarop gevoetbald, gehockeyd of gebasketbald kan worden. Een sportplek in de tuin bevordert niet alleen buitenspelen, maar zorgt er bovendien voor dat kinderen lekker in beweging blijven. En ouders kunnen er natuurlijk ook gebruik van maken. Met een kunstgrasmat in de tuin als ondergrond en twee doeltjes of een basketbalpaal ben je al klaar. Kunstgras is namelijk enorm kindvriendelijk, want je hebt er weinig onderhoud aan, het gras blijft tijdens het spelen heel en je hoeft je geen zorgen te maken over grasvlekken als kinderen op hun knieën over het veldje schuiven.

Moestuin voor kinderen

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen!

De meeste kinderen vinden het heerlijk om met hun vingers in de aarde te wroeten. Dus je kunt ook overwegen om ze hun eigen moestuin of tuintje in de tuin te geven. Laat de kinderen meehelpen met het uitkiezen van de planten die ze willen kweken. Eenvoudige en snelgroeiende soorten zoals radijsjes, wortels en sla zijn bijvoorbeeld ideaal voor het beginnen van een kindermoestuin omdat ze snel resultaat geven, wat motiverend werkt voor jonge tuiniers. Een super leuke en leerzame manier om buiten lekker fysiek bezig te zijn. En het schijnt bovendien zo te zijn dat kinderen beter gaan eten als ze zelf zien waar groente vandaan komt. Maar we beloven niks! ????

Stoepkrijt activiteiten & spelletjes

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen.

Met stoepkrijt kunnen kinderen zich ook uren lang vermaken. Want nergens kun je zulke grote tekeningen maken als buiten op de stoep. En weet je dat er ook geweldige kinderspelletjes en activiteiten met stoepkrijt bestaan behalve het maken van stoeptekeningen? Zoals twister spelen, je eigen racebaan maken of een vormen race doen. Of wat dacht je van zelf stoepkrijt verf maken, zoals in de video hierboven. Je vindt de leukste stoepkrijt spelletjes hier.

Bouw een modderkeuken

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.

Als klein kind is het een feest om met water en zand te spelen. En het wordt helemaal leuk als je wat potten, pannen en lepels uit de keukenkast haalt en je eigen modderkeuken maakt. Bijvoorbeeld op een oude tafel of je timmert zelf iets in elkaar van oud hout of pallets. Lekker kliederen en je fantasie gebruiken om de mooiste zandtaartjes, griezeligste heksensoep en lekkerste stamppot gras-en-zand te maken. En dat je tijdens het buitenspelen in de tuin vies wordt, nemen we op de koop toe. Gewoon oude kleding aan en lol maken!

Kamperen in de tuin

En het laatste leuke speelidee voor in de tuin is het bouwen van een hut of tent van dozen, dekens, oude gordijnen of het tuinmeubilair. Als hij af is, kunnen de kinderen erin kruipen om te picknicken, chillen, schooltje, dierendokter of restaurantje te spelen of verhaaltjes te vertellen aan elkaar. En als het weer het toelaat, kun je er ‘s avonds misschien wel een slaapzak in uitrollen en er een nachtje in slapen. Gezellig met een kampvuurtje in de tuin onder de sterren. Met een broertje, zusje of vriendinnetje of met papa of mama als je het nog een beetje spannend vindt.

We hopen dat jullie enthousiast worden van deze tips. En dat er nog meer kinderen door gaan buitenspelen in de tuin natuurlijk! Heb je zelf nog een leuk idee voor een speelplek in de tuin of weet je leuke buitenspelletjes en activiteiten voor kinderen? Deel ze dan vooral met ons door hieronder een reactie achter te laten!

Veel buitenspeel plezier!

De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter