Cake bakken – Hét lekkerste basis recept voor de perfecte cake

3 april 2020
Cake bakken - Hét lekkerste basis recept voor de perfecte cake.

Het gouwe ouwe plakje cake verveelt nooit! Ik ben er dol op om z’n eenvoud. Geef me een goede reden en ik bak er één. Omdat er iemand jarig is, om het weekend te vieren of gewoon zomaar op woensdagmiddag om samen met de kinderen iets leuks te doen. Ik heb dan ook al heel wat cakes gebakken en heb inmiddels de kneepjes van het cake bakken aardig onder de knie. Zo’n cake maken heb je ook zo gedaan. Ik deel met jullie mijn recept voor de perfecte basis cake, plus een paar heerlijke variaties erop. En speciaal voor de kids nog een extraatje; een cake met een figuur erin. Super tof en ook niet moeilijk!

Ingrediënten cake

Voor een cakevorm van 25 cm
  • 200 gram boter
  • 200 gram bloem & wat extra boter om de cakevorm in te vetten
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • Zakje vanillesuiker (8 gram) of 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout

Alle ingrediënten om de cake te maken, moeten op kamertemperatuur zijn.

Afbeelding bakbenodigdheden – Julia Metkalova voor Shutterstock.

Kristalsuiker of basterdsuiker?
Waar in de cake recepten suiker staat, bedoel ik fijne kristalsuiker. Maar je kunt de kristalsuiker ook vervangen voor basterdsuiker. Dat maakt je baksels iets zachter en smeuïger, omdat er karamel en/of suikerstroop aan toegevoegd is. Witte basterdsuiker is bijvoorbeeld lekker als je een vanille cake gaat bakken, lichtbruine basterdsuiker is lekker in een appel-kaneel of bananen cake recept en de donkerbruine basterdsuiker smaakt lekker in chocoladecake .

‘Lees ook: 6 Lekkere suikervrije bakrecepten.’

De cake bakken

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (150 graden als je een hete luchtoven hebt) en zet vast een met boter ingevette of met bakpapier beklede cakevorm klaar.
  2. Snijd de boter in blokken, doe ze in een mengkom en klop ze met een mixer tot een luchtig mengsel.
  3. Voeg de suiker, het zout en de vanillesuiker toe en mix alles tot een romig mengsel.
  4. Daarna voeg je één voor één de eieren toe aan de mengkom terwijl je blijft mixen.
  5. Dan voeg je het bakpoeder en de bloem er in delen aan toe. Je kunt dit het beste rustig door je cake beslag spatelen. Want hoe rustiger je het doet, des te luchtiger wordt de cake.
  6. Schep het beslag nu in je ingevette cakevorm.
  7. Dan schuif je de cake in de voorverwarmde oven en laat je hem minimaal 60 minuten bakken. Tip: Doe de ovendeur het eerste half uur niet open, want dan zakt de cake in tijdens het bakken.
  8. Steek na 60 minuten een satéprikker in het midden van de cake. Als de prikker er schoon en droog uit komt, is de cake gaar. Maar blijft er nog wat beslag aan de prikker kleven, dan moet je de cake nog 5 minuten langer bakken. Herhaal dit totdat de cake wel gaar is.
  9. Laat de cake kort afkoelen, haal hem dan voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
  10. Serveer de cake met een lekkere schep slagroom. Yum, dat is smullen!
Cake bakken - Hét lekkerste basis recept voor de perfecte cake.

Cake bewaren

Cake kun je ongeveer tot een week na het bakken bewaren, het beste in een afgesloten trommel of verpakt in aluminiumfolie. Laat hem gewoon op het aanrecht staan of in een kastje, maar zet hem vooral niet in de koelkast want dan droogt de cake uit. Ook kun je cake invriezen. Bewaar hem dan in een trommel of wikkel hem in folie en doe daar nog een extra plastic zak omheen, zodat er geen vocht of lucht bij kan komen. De cake kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. En wil je hem opeten? Zet hem dan – nog steeds goed ingepakt – op het aanrecht totdat de cake ontdooid is.

Lees ook: Koken met kinderen – Leuke tips & wat je kind kan vanaf welke leeftijd.’

5 Lekkere variaties op het basis cake recept

Met het basis recept voor deze cake kun je ook nog een heleboel lekkere variaties maken. Zoals een bananencake, citroencake of lekkere appel & rozijnen cake.

Bananencake

Ingrediënten: 230 gram bloem, 115 gram ongezouten roomboter, 200 gram suiker, 3 bananen, 2 eieren, 1,5 theelepel bakpoeder, 1 theelepel speculaas kruiden, 60 gram grof gehakte walnoten of pecan noten.

Bereiding: Smelt de boter op laag vuur. Klop de eieren ondertussen los in een beslagkom en klop de gesmolten boter er daarna doorheen. Prak de bananen er ook doorheen. Doe dan de bloem, suiker, speculaaskruiden en het bakpoeder erbij en meng dit ook door het mengsel. Spatel tot slot de noten door het beslag, doe het in je cakevorm en laat de cake in zo’n 45 minuten gaar bakken in de oven (175 graden).

Citroencake met maanzaad

Ingrediënten: 200 gram bloem, 200 gram ongezouten roomboter, 200 gram suiker, rasp en sap van 1 citroen, 4 eieren, 1,5 theelepel bakpoeder, snuf zout en eventueel 2 eetlepels maanzaad.

Bereiding: Mix de boter met suiker, zout en citroenrasp tot een romig mengsel, voeg 1 voor 1 de eieren toe. Spatel dan de bloem en het bakpoeder er doorheen. En spatel tot slot het citroensap en maanzaad door je beslag. Doe dit in een ingevette cakevorm en bak de citroencake in zo’n 60 minuten gaar op 160 graden.

Nog lekkerder!
De citroencake is nog lekkerder met roomkaas glazuur er bovenop. Dit maak je door 100 gram roomkaas en 40 gram ongezouten roomboter (beiden op kamertemperatuur) te mixen met 100 gram poedersuiker en de rasp van een halve citroen. Het glazuur strijk je op de cake als hij afgekoeld is.

Chocolade cake

Ingrediënten: 200 gram bloem, 200 gram ongezouten roomboter, 240 gram suiker, 4 eieren, 1,5 theelepel bakpoeder, snuf zout, 40 gram cacaopoeder, 75 ml melk en 100 gram pure in stukjes gehakte chocolade.

Bereiding: Mix de boter met 200 gram suiker en zout tot een romig mengsel. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Spatel de bloem en het bakpoeder er doorheen. En meng dan de melk met het cacaopoeder en de rest van de suiker en spatel dit ook door het cake beslag. Spatel tot slot de chocolade stukjes er doorheen, doe het beslag in je cakevorm en laat de cake in zo’n 60 minuten gaar bakken in de oven (160 graden).

Appel & rozijnen cake

Ingrediënten: 200 gram bloem & 1 eetlepel extra, 200 gram ongezouten roomboter, 150 gram suiker, zakje vanillesuiker (8 gram), 4 eieren, 1,5 theelepel bakpoeder, snufje zout, 2 theelepels kaneelpoeder, 150 gram rozijnen, 2 friszoete appels (bijv. Elstar).

Bereiding: Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Mix de boter met suiker, vanillesuiker en zout tot een romig en luchtig mengsel. Mix dan ook 1 voor 1 de eieren er doorheen. Spatel daarna de bloem, kaneelpoeder en bakpoeder door het beslag. Meng de rozijnen met de eetlepel bloem (om te voorkomen dat de rozijnen naar de bodem van de cake zakken) en roer ze samen met de stukjes appel door het cake beslag. Schep het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake gaar in zo’n 60 minuten op 160 graden.

‘Lees ook: Drollenkoekjes – Hét succes recept voor deze lekkere ‘vieze’ kindertraktatie.’

Speculaas cake

Ingrediënten: 200 gram bloem, 200 gram ongezouten roomboter, 200 gram suiker, 4 eieren, 1,5 theelepel bakpoeder, 4 theelepels speculaaskruiden en een snufje zout.

Bereiding: Mix de boter met 200 gram suiker en zout tot een romig mengsel. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Spatel de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder er doorheen. Giet het cake beslag in een ingevette vorm en laat hem in 60 minuten gaar bakken op 160 graden.

Extra yummy met speculaas cake topping
Tussen het zoete broodbeleg in de supermarkt staat speculoospasta. Smelt die op laag vuur in een pannetje en giet de pasta over de speculaas cake als hij nog in de vorm zit. Strooi er wat amandelschaafsel op en haal de cake uit de vorm als de speculoospasta gestold is. Extra yummy!

Leuk voor kids! Cake bakken met een figuur erin

Voor de kids heb ik tot slot ook nog een heel tof cake recept, namelijk cake met een figuur erin. Dat lijkt ingewikkeld, maar is het helemaal niet. Super leuk om te maken voor een kinderverjaardag of partijtje bijvoorbeeld. Succes gegarandeerd! In de video hierboven zie je hoe je de cake kunt bakken.

Cake bakken - Hét lekkerste basis recept voor de perfecte cake.
Surprise cake! - Verrassingscake met een figuur erin
Jarig in corona-tijd? Zo maak je er alsnog een feest van!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply R. Scholma 22 juni 2022 at 12:58 pm

    Een vraagje de bakpoeder is dat een afgestreken theelepel

  • Laat een reactie achter