Checklist! Dingen die je moet regelen als je kind het huis uit gaat

22 november 2024
Checklist: dingen die je moet regelen als je kind het huis uit gaat!

Je wist dat dit moment zou komen, maar nu het zover is, voelt het toch een beetje onwerkelijk: je kind gaat het huis uit. Gisteren verschoonde je nog luiers en nu pak je verhuisdozen in en help je je kind op weg naar een eigen leven. Een mijlpaal die gepaard gaat met trots, spanning stiekem ook een beetje verdriet én een heleboel geregel. Want er komt nogal wat bij de verhuizing van je kind kijken. Om je daarbij te helpen, hebben wij een handige checklist gemaakt voor als je kind uit huis gaat. Zo maak je deze stap nét wat makkelijker!

Checklist kind uit huis

#1 Wat je als eerste moet regelen in het nieuwe huis

Als je kind een nieuw dak boven zijn hoofd krijgt, zijn er een aantal belangrijke en praktische dingen die gelijk geregeld moeten worden. Zoals het doorgeven van het nieuwe adres aan de gemeente, zodat je kind officieel ingeschreven staat. Dit is niet alleen verplicht, maar ook nodig voor het ontvangen van officiële post en zaken zoals studiefinanciering of huurtoeslag. Daarnaast moet je kind, bij een zelfstandige woonruimte, een energiecontract afsluiten voor gas, water en elektriciteit. En een stabiele internetverbinding is natuurlijk ook onmisbaar. Gaat je kind op kamers? Dan is dit vaak al geregeld en zijn de kosten inbegrepen in de huur. Maar het is slim om dit even te checken voordat je kind het huis uit gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

#2 Wat neem je mee? Slim inpakken en organiseren

De grote vraag bij een verhuizing: wat gaat er mee en wat blijft achter? Zeker als je kind naar een kleinere ruimte verhuist, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Help je kind om een selectie te maken van de belangrijkste spullen, zoals meubels, keukengerei, kleding, en persoonlijke items die de nieuwe plek gezellig maken. Spullen die niet direct nodig zijn, zoals fotoboeken, oude schoolspullen, speelgoed of een verzameling die je kind liever niet weg doet, kun je natuurlijk thuis bewaren. Maar als je de kamer van je kind een nieuw doel wil geven en verder zelf geen ruimte hebt, is het handig om de boel tijdelijk op te slaan. Zo kun je bijvoorbeeld een opslagruimte huren in Tilburg als je in die regio woont. Op die manier blijft alles netjes en overzichtelijk, zonder dat het in de weg staat.

#3 Uitzet: Spullen die je nodig hebt als je op jezelf gaat wonen

Een complete uitzet is ook onmisbaar op deze checklist als je kind uit huis gaat. Denk bijvoorbeeld aan basics zoals handdoeken, een bestekset, servies, pannen, maar ook aan schoonmaakspullen zoals een stofzuiger of mop. Het is verstandig (en ook leuk!) om op tijd met het verzamelen van dit soort spullen te beginnen. Houd daarvoor koopjes of gratis weggeef-websites in de gaten of vraag aan mensen om je heen of ze iets kunnen missen. En laat je kind op verjaardagen praktische cadeaus vragen die bij het uit huis gaan goed van pas komen. Zo verspreid je de kosten en voorkom je dat je alles last-minute moet kopen. Sla de spullen op in kartonnen dozen en zet ze op een plek waar ze niet in de weg staan, zoals in de schuur of op zolder. Heb je thuis geen ruimte? Dan kan een externe opslag in Leiden of bij jullie in de buurt handig zijn.

#4 Verzekeringen

Als je kind het huis uit gaat, is het belangrijk om even goed de verzekeringen te checken. Een aansprakelijkheidsverzekering is bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Mocht je kind per ongeluk iets beschadigen of kapotmaken van iemand anders, dan worden de kosten gedekt. Kijk ook naar een inboedelverzekering, zeker als je kind waardevolle spullen meeneemt zoals een laptop of muziekinstrumenten. Controleer bij het afsluiten eerst je eigen polis. Sommige verzekeraars bieden namelijk een gezinsdekking waarbij uitwonende studerende kinderen nog steeds onder jouw verzekering vallen. Handig, en het scheelt weer een extra contract!

#5 Zorgverzekering en medische zaken

Als je kind 18 jaar of ouder is, is het belangrijk om te kijken of de zorgverzekering nog goed geregeld is. Op die leeftijd zijn kinderen namelijk niet meer gratis meeverzekerd met hun ouders en stappen ze vaak over op een eigen verzekering. Controleer of de huidige polis nog past bij de nieuwe situatie. Heeft je kind bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen nodig voor tandartszorg of fysiotherapie? En vergeet niet om het eigen risico te bespreken. Iets waar jongeren vaak niet bij stilstaan, waardoor ze voor onverwachte kosten komen te staan.

Daarnaast is het verstandig om alvast een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek in de buurt van de nieuwe woonplek te regelen, zeker als jullie huidige zorgverleners te ver weg zijn. Dit soort zaken horen zeker thuis op een goede checklist kind uit huis, zodat je kind kan rekenen op medische hulp wanneer dat nodig is. En zorg ervoor dat de huisarts en tandarts de medische dossiers ontvangen en op de hoogte zijn van de gezondheidsstatus van je kind.

#6 Belastingzaken en financiële ondersteuning

Veel ouders denken hier niet meteen aan, maar het kan ook slim zijn om te kijken naar financiële en belastingtechnische zaken. Zo kan je kind, afhankelijk van de huurprijs en het inkomen, in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is een handige financiële ondersteuning. Maar de woning moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals het hebben van een eigen voordeur, keuken en toilet. Daarnaast is het slim om te controleren of je kind bij een (bij)baan gebruikmaakt van loonheffingskorting. Hiermee voorkom je dat er te veel belasting wordt ingehouden op het salaris.

En gaat je kind studeren? Check dan of hij of zij recht heeft op studiefinanciering of de tegemoetkoming scholieren. Studiefinanciering is bedoeld voor studenten in het hoger onderwijs, zoals hbo of universiteit, en bestaat uit een basisbeurs, een eventuele aanvullende beurs, en de mogelijkheid tot een lening. De hoogte van de aanvullende beurs hangt af van het inkomen van de ouders. Tegemoetkoming scholieren is er voor jongeren in het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld in de bovenbouw van de havo, vwo of het mbo. Deze regeling helpt bij kosten zoals boeken, vervoer en andere schoolbenodigdheden. Zorg ervoor dat je kind een werkende DigiD heeft, want zowel de aanvraag als het beheer van deze regelingen gaat volledig online.

#7 Abonnementen en inschrijvingen

Naast de grote zaken zoals energie, verzekeringen en financiële regelingen, staan er op de checklist ook kleinere dingen waar je aan moet denken als je kind het huis uit gaat. Bijvoorbeeld:

  • Moet je kind zich uitschrijven bij een sportschool, club of andere vereniging omdat het door de verhuizing niet meer haalbaar is om ernaartoe te gaan? Of wil je kind zich juist inschrijven voor een sportclub of hobby in de buurt van de nieuwe woonplek om daar nieuwe mensen te ontmoeten?
  • Zijn er abonnementen die opgezegd moeten worden omdat je kind niet meer thuis woont? Denk bijvoorbeeld aan een tijdschrift of een gezamenlijke streamingdienst. Controleer ook of het voordeliger is om een eigen abonnement te nemen.

#8 Praktische vaardigheden & financieel overzicht

Op jezelf wonen betekent ook dat je kind veel dingen zelf moet doen. Zorg ervoor dat je kind een paar praktische vaardigheden onder de knie heeft, voordat de grote stap gezet wordt. Denk bijvoorbeeld aan koken: simpele gerechten zoals pasta of eenpansmaaltijden zijn een goed begin. Laat je kind ook zien hoe je een wasmachine gebruikt, hoe je een badkamer schoonmaakt en hoe je kleine reparaties uitvoert, zoals het vervangen van een kapotte lamp. Hoe meer je kind zelfstandig kan, hoe minder stressvol het wordt om op eigen benen te staan.

Naast deze praktische vaardigheden is het belangrijk om samen een overzicht te maken van de maandelijkse vaste lasten, zoals huur, energie en internet. Zo krijgt je kind een duidelijk beeld van wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Het kan bovendien geen kwaad om samen een simpel budget op te stellen, vooral als dit de eerste keer is dat je kind zelf zijn of haar financiën moet beheren. Een goede voorbereiding geeft rust en voorkomt financiële verrassingen.

#9 Sociale en emotionele voorbereiding

Een nieuwe woonplek betekent vaak een nieuw sociaal leven, wat best spannend kan zijn. Een punt op de checklist dat je niet moet onderschatten als je kind het huis uit gaat. Bespreek met je kind hoe hij of zij een netwerk kan opbouwen. Vooral als de verhuizing naar een onbekende stad is. Nieuwe mensen leren kennen kan bijvoorbeeld via een sportclubs, studie of werk. Tegelijkertijd is het belangrijk om contact te blijven houden met oude vrienden, zodat er altijd een vertrouwde basis blijft. Mocht je kind zich soms eenzaam voelen, laat dan weten dat dit normaal is en dat het oké is om de tijd te nemen om te wennen. Door deze gesprekken te voeren, help je je kind zich voor te bereiden op zowel de praktische als emotionele kant van zelfstandig wonen.

#10 Emotioneel loslaten: ook voor jou een grote stap

Tot slot: niet alleen voor je kind is deze verhuizing een grote stap, ook jij als ouder moet wennen aan het idee dat je kind niet meer thuis woont. Het zogenaamde Empty Nest Syndroom! Maar je kind verdwijnt niet helemaal uit je leven. Blijf in contact via appjes of een telefoontje (zonder te overdrijven!) en maak tijd voor leuke momenten samen. Ga bijvoorbeeld samen een kop koffie drinken of nodig je kind uit om eens per week thuis te komen eten. En vergeet niet te genieten van de positieve kanten van deze nieuwe situatie. Je kunt nu eten waar je zelf zin in hebt, ongestoord je favoriete tv-programma kijken en misschien zelfs een nieuwe hobby oppakken. De meeste ouders hebben na een jaar hun nieuwe draai helemaal gevonden.

We hopen dat deze checklist je helpt om aan alles te denken als je kind het huis uit gaat. Want met een goede voorbereiding kun je deze overgang soepel laten verlopen.

Webshop beginnen en combineren met je gezin? Zo doe je dat!
Hoe stel je een capsule garderobe samen?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter