Wanneer je gaat verhuizen, moet je zóveel dingen tegelijk regelen. En dat vraagt dus om een georganiseerde aanpak. Zeker wanneer je ook nog een gezin met kinderen hebt. Daarom hebben wij deze handige checklist gemaakt om te gebruiken bij het verhuizen. Door alles van dit to do lijstje af te strepen, weet je zeker dat je niets vergeet. En dat je verhuizing soepel en zonder stress verloopt. Heel veel succes!
Checklist verhuizen
Begin op tijd met de voorbereidingen van je verhuizing en neem ook ruim de tijd om alles goed te regelen. Er zijn namelijk best wat zaken die je van te voren kunt doen. En daarmee voorkom je een heleboel stress. Met deze checklist heb je gelijk een handige timetable om te gebruiken bij het verhuizen. Zo weet je precies wat je wanneer moet doen en kun je niets vergeten.
Twee maanden voor de verhuizing
- Ga op zoek naar een goed én betrouwbaar verhuisbedrijf. Check reviews en vraag verschillende offertes op. Woon je bijvoorbeeld in Leiden? Dan kun je natuurlijk een verhuisbedrijf in Leiden aanschrijven. Maar ook een verhuisbedrijf in Den Haag is dan een optie. Door er een aantal met elkaar te vergelijken, kun je behoorlijk wat geld besparen. En dat is natuurlijk wel lekker, want een verhuizing is al kostbaar genoeg.
- Informeer de huidige school of kinderopvang en schrijf je in bij nieuwe. Als de kinderen door de verhuizing naar een andere school of kinderopvang moeten, is het handig om de huidige school of kinderopvang alvast te informeren. En oriënteer je ook alvast op een nieuwe school of opvang. Ook als je kindje nog jong is. Want op sommige plekken in Nederland zijn er flinke wachtlijsten, dus is het slim om je kind zo snel mogelijk in te schrijven.
- Sport- of hobbyclubjes op de hoogte brengen. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de sport en andere verenigingen waar alle gezinsleden lid van zijn.
- Ga op zoek naar een nieuwe tandarts, huisarts en eventuele andere specialist. Ook de huisarts, tandarts en andere specialisten kun je vast op de hoogte brengen. Zeker als je naar een ander dorp of andere stad verhuist. Ga in dat geval ook alvast op zoek naar vervanging. Je kunt de nieuwe buren vragen naar over wie zij tevreden zijn.
- Regel internet, tv en/of bellen. Gemiddeld hebben providers 2-3 weken nodig om je internet & tv abonnement over te zetten van je oude naar je nieuwe adres. Maar soms duurt dat ook wel eens langer. Dus geef je verhuizing zo snel mogelijk aan hen door en zeker niet later dan een maand van te voren.
- Gas, water en licht regelen. Zorg dat je huidige leveranciers alvast op de hoogte zijn van je aanstaande verhuizing. Dat kan bij de meeste leveranciers al drie maanden van te voren. En het kan nooit kwaad om te kijken wat het je oplevert als je switcht van leverancier. Een verhuizing is een mooi moment om eventueel over te stappen.
- Verzekeringen regelen. Wanneer je verhuist, moet je ook je verzekeringen aanpassen. De premie van je woon- en inboedelverzekering kan veranderen. En ook heeft je adres vaak invloed op de hoogte van de premie van je autoverzekering, fiets- en/of brommerverzekering. Check dit bij je huidige aanbieder en kijk of je ergens anders eventueel goedkoper uit bent. Ook voor deze verzekeringen geldt dat een verhuizing een mooi moment is om eventueel over te stappen.
Checklist één maand voor het verhuizen
- Verzamel verhuisdozen en begin met inpakken. Inpakken is het meeste werk bij een verhuizing. Je kunt als eerste vast beginnen met spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Zo ga je kamer voor kamer door. Schrijf op iedere verhuisdoos uit welke kamer hij komt of nummer de ruimtes, zodat het verhuisbedrijf hem in je nieuwe huis gelijk op de juiste plek kan zetten. En het helpt om een checklist te maken met wat weg kan en wat mee gaat met verhuizen.
- Verkoop meubels en spullen die je niet mee wil verhuizen. De spullen die je niet mee wil verhuizen, kun je verkopen, naar de kringloop brengen of weggeven. Dat ruimt ook lekker op.
- Geef je adreswijziging door. Als je gaat verhuizen, geef je dat ook door aan bekenden en instanties. Begin met de gemeente, want die voert je nieuwe adres door in de Basisregistratie Personen (BRP). Daardoor zijn alle instanties die toegang tot de BRP hebben, zoals onderwijsinstanties, pensioenfondsen, ziekenfondsen en zorgverzekeraars, ook gelijk op de hoogte en hoef je die niet meer te informeren. Een volledig overzicht van instanties die je gegevens ontvangen uit de BRP vind je op de website van de Rijksoverheid. Daarnaast geef je je nieuwe adres door aan familie en vrienden, je werkgever, de bank en verzekeraars, de bibliotheek, verenigingen zoals de ANWB en abonnementen zoals de loterij, krant of een tijdschrift. Voor de zekerheid kun je er ook voor kiezen om de post nog 4 of 6 weken door te laten sturen door PostNL.
- Vraag vrij voor de verhuizing en regel hulptroepen. Vraag een vrije dag aan op je werk of meerdere als je ook nog wat extra ruimte wilt hebben voor het in- en uitpakken van alle dozen. En regel eventueel hulptroepen die je kunnen helpen bij het uitpakken, opmaken van bedden of in elkaar zetten van meubels als het verhuisbedrijf dat niet doet.
- Regel oppas voor de kinderen en eventuele huisdieren. En ook oppas voor de kinderen en eventuele huisdieren kan maar vast geregeld zijn. Want die lopen tijdens een verhuizing alleen maar in de weg.
Checklist één week voor het verhuizen
- Ga verder met inpakken. Pak nu ook de rest van je spullen in. Zorg dat je ook alles van de muur en het plafond haalt. Maar houd wat spullen die je dagelijks gebruikt, zoals een aantal kledingstukken, handdoeken, schoolspullen en wat servies achter de hand om nog te kunnen gebruiken.
- Demonteer grote meubels. Kasten e.d. kun je alvast uit elkaar halen. Maak evt foto’s en aantekeningen van welke schroef waar moet, zodat het in terug in elkaar zetten ook weer soepel gaat.
- Maak het nieuwe huis goed schoon. Kun je het nieuwe huis al in? Maak het dan schoon, zodat je alle spullen gelijk netjes en schoon op kunt bergen en neer kunt zetten.
- Bereid wat maaltijden voor. Je kunt deze week ook meal preppen, zodat je op de drukste dagen alleen maar een gezonde maaltijd hoeft op te warmen. Scheelt weer tijd!
- Grofvuil laten komen. Laat het grofvuil komen om oude meubels en spullen op te halen die je geen tweede leven meer kunt geven. Of breng ze zelf weg naar het milieuplein.
- Check of je alle sleutels van het oude huis nog hebt. Heb je sleutels aan familie of de buren gegeven? Zorg dan dat je ze op tijd terug hebt om aan de nieuwe bewoners te kunnen geven.
Eén dag voor de verhuizing
- Maak de wasmachine en droger klaar voor transport. Tap het water uit de wasmachine en zet de trommelbeveiliging vast. Tape ook de deuren dicht.
- Pak de laatste spullen in. Pak nu ook alle spullen die je nog even achter gehouden had in. Noteer op de dozen duidelijk wat erin zit, zodat je deze belangrijke spullen ook snel weer kunt uitpakken. En haal ook de gordijnen weg.
- Demonteer de bedden. De laatste avond in het oude huis kun je prima op een matras op de grond slapen. En het scheelt weer een klusje op de verhuisdag zelf.
- Regel snacks, eten en drinken voor de verhuisploeg. Want wanneer je goed voor je hulptroepen zorgt, zorgen zij ook goed voor jou en je spullen.
- Reserveer parkeerplekken voor de verhuiswagen. Je kunt de plek voor je huis afzetten met lint of afvalcontainers met een briefje waarop de verhuizing aangekondigd wordt.
Checklist op de dag van verhuizen
- Breng de kinderen en huisdieren naar hun oppasadres. En misschien is het nog wel relaxter om dat alvast een avond van te voren te doen als dat de oppas uitkomt.
- Verhuizen! Dat spreekt voor zich. Alle dozen en meubels moeten de verhuiswagen in en er in het nieuwe huis weer uit. Zorg dat jij of je partner in het nieuwe huis is om de verhuizers op te vangen en naar de juiste ruimte te sturen als dat nodig is.
- Maak de slaapkamers als eerste bewoonbaar. Monteer de bedden en hang de gordijnen op in het nieuwe huis, zodat jullie ‘s avonds in ieder geval een goede nachtrust hebben.
- Loop alle kamers in het oude huis na. Controleer of er nergens spullen vergeten zijn, nog in kastjes liggen of verstopt zijn achter een verwarming of in een convectorput.
- Doe ramen en deuren dicht. En sluit het oude huis veilig af.
Na de verhuizing
- Uitpakken! Monteer alle meubels, pak de dozen uit en geef je spullen hun nieuwe plekje.
- Maak het oude huis schoon. Draag het oude huis schoon en leeg over aan de nieuwe bewoners. Zorg dat de wasmachine, vriezer, vaatwasser en koelkast leeg en schoon zijn en uit staan.
- Neem de meterstanden in het oude huis op. Noteer de standen van gas, water en licht en maak er een foto van. Dit doe je bij de sleuteloverdracht.
We hopen dat deze checklist je helpt om zonder stress te verhuizen. Heel veel succes met de klus en geniet straks van je nieuwe woning! PS: zijn wij dingen op deze to do lijst voor een verhuizing vergeten? Geef dat dan vooral aan ons door, dan vullen wij de checklist aan. Dat kan door hieronder een reactie achter te laten.
Geen reacties