Bye bye consultatiebureau!

30 juni 2017
Op de weegschaal bij het consultatiebureau

Koud en wel zwanger en de wervelstorm van informatie komt op je af. Deskundigen die je alle ins & outs vertellen, ervaringsverhalen van andere moeders die als een stortvloed over je heen komen. Soms heel fijn en soms bloed irritant! De horrorverhalen staan op nummer 1 om meteen te vertellen. Whaaaaah! Spaans benauwd kreeg ik het er van. En dan is het zó fijn dat je tijdens je zwangerschap emotioneel zo lekker sterk in je schoenen staat. Niet dus! Van de verhalen over het consultatiebureau – ook wel consternatiebureau genoemd – kreeg ik van tevoren alleen al de kriebels.  

De eerste keer

Ons eerste keer met Reva naar het consultatiebureau herinner ik me vooral als zweterig, bloedheet en nerveus. Als onervaren kersverse ouders zit je er misschien toch een beetje met samengeknepen billen. Wist ik veel wat ik moest verwachten, ik had niet echt de meest positieve verhalen gehoord. Uiteindelijk heb ik me van tevoren echt om niks druk zitten maken. De arts was heel vriendelijk en begripvol en probeerde ons vooral een goed gevoel te geven over onze nieuwe rol als papa en mama. Een diepe zucht ontglipte mij toen ik de kamer weer verliet met Reva op mijn arm. Dit viel alles mee!

‘Lees ook: Slik! Afscheid nemen van de babyspullen.

Een paar jaar verder…..

Inmiddels loop ik nu vijf jaar op het consultatiebureau rond en was twee weken geleden definitief de laatste keer. Lucy wordt in de zomervakantie vier jaar en moest nog even langskomen voor haar laatste prik en oogtest. Eerlijk gezegd kan ik geen één negatief consultatiebureau moment bedenken in de afgelopen jaren. Vooral in de eerste babymaanden hing ik regelmatig aan de telefoon voor voedingsadvies, als ik ergens over twijfelde gaf ik ze een belletje. Altijd ben ik goed geholpen en uiteraard wisten zij ook niet altijd de gouden oplossing te vertellen voor bepaalde probleempjes. De consulten heb ik nooit als vervelend ervaren, de tips en de informatie vond ik vooral handig. En natuurlijk gaf een arts of een verpleegkundige ook wel eens advies waar ik helemaal niets mee kon. Ik hoorde het aan en het ging mijn andere oor weer uit.

Laat je niet gek maken

Misschien ben ik één van de lucky mama’s die toevallig naar een consultatiebureau gaat waar de artsen en verpleegkundigen wel aardig en begripvol zijn. En misschien ben ik wel een enorme bofkont dat er niet echte vervelende ontwikkelings issues waren met mijn kinderen. Misschien neem ik sommige adviezen een beetje met een korreltje zout en laat ze daar af en toe lekker de lucht in kletsen. Het zou allemaal zomaar kunnen. Het enige wat ik hiermee wil zeggen is dat je het zelf moet ervaren en niet teveel moet afgaan op wat er allemaal om je heen wordt gezegd.

‘Lees ook: Een mama kan niet zonder……..

Negatieve ervaringen worden nog altijd sneller verteld dan de positieve. Mama’s onderling kunnen elkaar soms helemaal gek maken met de meest gruwelijke verhalen. Ervaar het gewoon zelf – geldt eigenlijk voor alles -, misschien valt het mee en misschien valt het tegen en tel je de dagen af totdat je kunt zeggen “bye bye consultatiebureau!”

Afbeelding: Shutterstock

Kraamcadeau tip: 14x de mooiste en meest originele geboorteposter
11 x Originele geboortekaartjes inspiratie

Dit vind je misschien ook leuk