Dagje Schiphol – Vliegtuigen spotten op ‘t Panoramaterras & meer!

18 oktober 2022
Dagje Schiphol - Vliegtuigen spotten op het Panoramaterras, een speurtocht, behind the scenes tour & meer!

Is jouw kind een echte vliegtuigliefhebber? Ga dan eens een dagje naar Schiphol! Want ook (of juist) als je niet op vakantie gaat, kun je daar echt te gekke dingen doen. Van vliegtuigen spotten op het Panoramaterras en kijken in een échte KLM Fokker 100 tot een speurtocht of Schiphol Experience tour waarbij je op plaatsen komt, waar je normaal gesproken niet kunt komen. Een super leuk en origineel uitje voor kinderen. En ook betaalbaar, want de meeste activiteiten op Schiphol zijn gratis!

Een dagje Schiphol

Wanneer je een dagje naar Schiphol gaat, dan kun je het beste met de trein of auto. De trein stopt pal onder de luchthaven. En vanaf het perron kun je met de roltrap of lift omhoog naar Schiphol Plaza, het winkelcentrum dat voor iedereen toegankelijk is. Kom je met de auto, dan navigeer je gewoon naar Schiphol en houd je daarna P1 Parkeren Halen en Brengen aan. Vanaf de parkeergarage loop je in 3 tot 5 minuten naar de terminal. Houd er wel rekening mee dat je op P1 maximaal 7 uur kunt parkeren. Dat is echt meer dan voldoende voor een Schiphol uitje. Maar verwacht je toch langer weg te blijven, dan moet je kiezen voor Schiphol lang parkeren.

Het Panoramaterras

Het Panoramaterras is dé plek op Schiphol waar je – zonder ticket! – heel dichtbij de vliegtuigen kunt komen. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de luchthaven, platformen en vliegtuigen die opstijgen en landen op de Kaagbaan. Je komt er via de roltrap of lift bij Café Rembrandt in Aankomsthal 1 of via de lift of roltrap vanuit Vertrekhal 1. Het staat met borden goed aangegeven. Het dek – dat gratis toegankelijk is – is dé plek om vliegtuigen te spotten. Voor kinderen is het super indrukwekkend om te zien hoe zo’n groot gevaarte met al zijn krachtige motoren loskomt van de grond. Maar de grote blikvanger op het Panoramaterras is de KLM Fokker 100.

Dagje Schiphol - Vliegtuigen spotten op het Panoramaterras, een speurtocht, behind the scenes tour & meer!

Dit vliegtuig is – na 22 jaar te hebben gevlogen – in 2011 met een kraan op het Panoramaterras getakeld, zodat iedereen die een dagje naar Schiphol komt in een vliegtuig kan stappen. Ook als je niet op vakantie gaat. Via een trap beklim je het toestel. En daar kun je een kijkje nemen in de cockpit, de meldingen van de verkeerstoren horen en neerploffen in één van de originele passagiersstoelen. Ook is er een doorkijkje naar het bagageruim. En speciaal voor kinderen zijn er vliegtuigweetjes en luchtvaartraadsels om op te lossen.

Het Panoramaterras is tijdens zomertijd open van 7:00 – 21:00 uur en tijdens wintertijd van 9:00 – 17:00 uur. En let op: Met slecht weer, zoals mist, gladheid en storm is het Panoramaterras gesloten.

‘Lees ook: Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland.’
Dagje Schiphol - Vliegtuigen spotten op het Panoramaterras, een speurtocht, behind the scenes tour & meer!

Vliegtuigen spotten; de spottersplaatsen

Het Panoramaterras is één van de drie spottersplaatsen op Schiphol. Maar als je alleen vliegtuigen wil kijken en geen zin hebt in een uitgebreid dagje Schiphol of geld wil uitgeven aan parkeren, dan kun je het beste naar één van de andere twee. Die spottersplaatsen vind je bij de Buitenveldertbaan en de Polderbaan en kun je gratis gebruiken. De Polderbaan is één van de beste spottersplekken, omdat deze baan het meeste in gebruik is en je de vliegtuigen van heel dichtbij kunt zien. Je hebt er bovendien een fantastisch vrij uitzicht zonder hek, waardoor je prachtige foto’s kunt maken. Voor het opstijgen is de plek perfect maar als er geland wordt, kun je het beste een stukje over het fietspad lopen naar de plek waar de vliegtuigen aan de grond komen. Op de spottersplaats aan de Polderbaan is ook een snackwagen aanwezig die regelmatig open is en er zijn toiletten. De spottersplek bij de Buitenveldertbaan is wat minder in gebruik. Maar ook vanaf hier heb je vrij uitzicht op de opstijgende en landende vliegtuigen met Schiphol op de achtergrond. Er staan een aantal bankjes met tafels om op te zitten. En hier vind je een McDonalds, waar veel kinderen vast ook heel enthousiast van worden.

De spottersplek bij de Polderbaan vind je op IJweg 614, 2141 CN Vijfhuizen. En het adres van de spottersheuvel aan de Buitenveldertbaan is Loevesteinse Randweg 230, 1118 EL Schiphol.

Tip: Download de vliegtuig spot app!
Wil je weten welk vliegtuig je spot? Download dan de Notifly app. Daarmee kun je het vliegverkeer rondom Schiphol live volgen op een kaart. En zo weet je precies wat voor type toestel het is, waar de vlucht naartoe gaat of vandaan komt en op welke baan het vliegtuig landt of start.

Dagje Schiphol - Vliegtuigen spotten op het Panoramaterras, een speurtocht, behind the scenes tour & meer!

Speurtocht over Schiphol Plaza

Wil je Schiphol op een leuke, interactieve manier ontdekken? Dan kun je de gratis Schiphol speurtocht doen. Je gaat aan de hand van veertien vragen heel Schiphol Plaza over en komt zo langs alle interessante plekken. Zodoende leer je tijdens je dagje Schiphol van alles over verschillende thema’s rond de luchthaven, zoals duurzaamheid, geschiedenis en kunst. En als je de speurtocht gedaan hebt, ben je een echte Schiphol kenner geworden. Tijdens je tocht moet je natuurlijk zeker ook even op het Panoramaterras kijken. En je kunt onderweg ook de tijd nemen om wat leuke winkeltjes op de Plaza in te duiken. Want die zijn er genoeg!

Je downloadt de gratis Schiphol speurtocht en de antwoorden hier.

‘Lees ook: Dit zijn de 16 leukste pretparken voor kinderen in Nederland.’

Schiphol Experience tour

Heb je Schiphol Plaza inmiddels wel gezien en wil je juist op plekken komen waar je normaal niet kunt komen? Ga dan mee met de Schiphol Experience tour. Dit is een bus tour waarin je alles leert over de dagelijkse gang van zaken op de grootste luchthaven van Nederland. De buschauffeur vertelt je alle ins en outs terwijl je langs de landingsbanen rijdt. Zo leer je op een leuke manier een heleboel en maak je Schiphol eens van achter de schermen mee. De Schiphol Experience tour duurt ongeveer 1,5 uur en is vooral leuk voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Voor deze activiteit moet je wel tickets kopen.

Dagje Schiphol - Vliegtuigen spotten op het Panoramaterras, een speurtocht, behind the scenes tour & meer!

Leuke afsluiting van een dagje Schiphol; lekker hapje eten

Van leuke dingen doen, krijg je (lekkere) trek. En ook op dat gebied is Schiphol een walhalla, want het wemelt er natuurlijk van de lekkere eet & drink plekken. Lekkere koffie en een broodje of burger haal je bij Stach op de Plaza. Kinderen (en ouders) die dol zijn op pizza gaan het liefst naar Pizza per Tutti! Daar maken ze overheerlijke pizza’s met zo’n lekkere dunnen krokante bodem en verse ingrediënten. En voor een borrel en bitterbal ga je naar hét bruine café van Schiphol; Café Rembrandt. Als je hier zit, vergeet je bijna dat je op de luchthaven bent. En tot slot is er op het Panoramaterras een gloednieuw restaurant geopend, wat ideaal is als je daar vliegtuigen aan het spotten bent.

We hopen dat we je met al deze tips wat leuke inspiratie hebben gegeven voor een dagje Schiphol. Ben jij al eens naar de luchthaven geweest met de kinderen? En wat vonden jullie het leukste? Als je nog aanvullende tips hebt, dan horen wij dat uiteraard graag in een reactie hieronder!

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een uniek attractiepark
Amsterdam met kinderen; dit zijn de allerleukste dingen om te doen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter