Hierom is LEGOLAND® Billund Resort in Denemarken dé ultieme vakantiebestemming met kinderen

16 maart 2022
Denemarken met kinderen | Dé ultieme uitjes & bezienswaardigheden in en om Billund!

Ga je met kinderen op vakantie naar Denemarken, dan kun je niet om Billund heen. De stad waar LEGO® is uitgevonden en nog steeds gemaakt wordt, waar je natuurlijk naartoe gaat voor LEGOLAND®. Maar waar je tot de ontdekking zult komen dat deze regio in het zuiden van Denemarken, die zich uitstrekt van kust naar kust, nog veél meer te bieden heeft dan dat. Een adembenemende, ongerepte natuur, bruisende moderne én bijzondere historische steden, altijd vriendelijke en gastvrije Denen en ontelbaar veel leuke uitjes en mooie bezienswaardigheden die voor blijvende herinneringen zullen zorgen. Na een aantal vakanties in Denemarken hebben wij hier als gezin al heel veel onuitwisbare indrukken verzameld en daarom delen wij onze ultieme tips!

Doen! Naar Billund Denemarken met kinderen

Dichtbij huis, in Billund ben je zo

Of je nu maar een paar dagen de tijd hebt of langer op vakantie wil, Billund leent zich voor alle soorten trips. Je bent er namelijk zo. Met de auto, of als je de tijd écht goed wil benutten met het vliegtuig. KLM vliegt je in minder dan een uur naar Billund Airport en vanaf daar is het nog maar vijf(!) minuten naar LEGOLAND® Billund Resort. Dus voordat de kinderen überhaupt kunnen vragen “wanneer zijn we er nou?”, is het Denemarken avontuur al begonnen. Ideaal! Boeken doe je het beste via TUI. Zij zijn exclusief partner van LEGOLAND Billund Resort, waardoor je altijd korting krijgt én leuke extra’s. Boek je bijvoorbeeld voor 1 april voor de aankomende meivakantie dan krijg je een gratis pas waarmee je je hele vakantie onbeperkt toegang hebt tot LEGOLAND Park, safaripark GIVSKUD ZOO, Lalandia’s waterpark Aquadome en indoor speelparadijs Monky Tonky Land. Ook ligt er nog een groot LEGO cadeau voor de kinderen klaar en zijn er nog andere leuke extra’s. Hier vind je alle actuele aanbiedingen.

De leukste hotels & vakantieparken in Billund

Denemarken met kinderen | Dé ultieme uitjes & bezienswaardigheden in en om Billund!

Aan leuke slaap adresjes en vakantieparken is in Billund geen gebrek. Het wordt zelfs nog lastig kiezen waar je tijdens je verblijf in Denemarken met de kinderen gaat overnachten! Zo vind je er het moderne en complete vakantiepark Lalandia® met ruime en luxe vakantiehuizen, maar ook een enorm indoor vakantiecentrum met bowlingbanen, een speeltuin, sporthal, minigolf, een grote keuze aan restaurants én de Aquadome, het grootste zwemparadijs van Scandinavië. En vind je een kleinschaliger vakantiepark fijner, dan kies je voor LEGOLAND® Holiday Village waar je kunt overnachten in blokhutten in Wild West stijl, oosterse Ninjago cottages die rondom een toffe Ninjago speeltuin liggen of een tipi. Ook kun je hier je eigen tent opzetten. En beide vakantieparken liggen op loopafstand van LEGOLAND.

‘Lees ook: Op vakantie naar Seeland, Lolland, Falster & Møn – dé kindvriendelijke eilanden van Denemarken.’
Denemarken met kinderen | Dé ultieme uitjes & bezienswaardigheden in en om Billund!
© LEGOLAND Castle Hotel

Het LEGOLAND® Castle Hotel is de nieuwste hotel aanwinst van LEGOLAND Billund Resort. Je overnacht er tussen echte kasteelmuren in geweldige themakamers. Een stoere ridderkamer, geheimzinnige tovenaarskamer of een prachtige prinsessenkamer. En de ligging is top; op amper 200 meter lopen is de hoofdingang van LEGOLAND. En als je in het hotel verblijft, mag je ook gebruik maken van alle faciliteiten van Lalandia. Dat geldt ook voor Hotel LEGOLAND®, het andere hotel van het resort. Hier rol je letterlijk vanuit je bed LEGOLAND in, want het staat namelijk pal op het pretpark. Geen gedoe met wachtrijen dus. De kamers zijn helemaal ingericht op kinderen; van piratenkamers met slingerende apen tot adventure kamers met vliegende papegaaien. En genoeg LEGO om mee te spelen natuurlijk.

Korting & gratis activiteiten met de Be Happy Pass
Wanneer je verblijft in één van de accommodaties van het LEGOLAND Billund Resort, krijg je als extraatje de Be Happy Pass voor het hele gezin. Met deze kaart krijg je gratis uitjes, ijsjes en korting op tal van activiteiten en restaurants in de omgeving. Zoals bij de dierentuin, en het LEGO® House. Hier kun je zien waar je de pas allemaal voor kunt gebruiken.

De leukste uitjes en bezienswaardigheden

LEGOLAND®

LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

De grote en meest bekende publiekstrekker is natuurlijk LEGOLAND. Dus ga je naar Denemarken met de kinderen, dan is dit pretpark een must visit. Het bestaat uit meer dan 50 attracties voor jong en oud; van draaimolens, wildwaterbanen, achtbanen tot aan interactieve 3D ritjes en allemaal in bekende LEGO thema’s zoals Ninjago, City of Knights. Voor jonge kinderen die daar nog te klein voor zijn, is er DUPLO® Land waar ze bijvoorbeeld in een treintje kunnen stappen of rondjes kunnen draaien in een draaimolen met reuze DUPLO vliegtuigen. En natuurlijk is er een grote indoor speelplek waar kinderen zelf kunnen bouwen. Gedurende de dag zijn er verschillende live shows en bouw workshops waaraan je mee kunt doen. En ook indrukwekkend is de onderwaterwereld The Great LEGO Reef. Tussen de vissen staan allemaal LEGO bouwwerken die je in beweging kunt brengen en er is een tunnel waarin haaien en roggen over je heen zwemmen. En aan het einde van de dag is het onmogelijk om zonder souvenir naar huis te gaan, want op het pretpark vind je de grootste LEGO winkel ter wereld. Trek daar maar eventjes de tijd voor uit!

LEGO® House

LEGO House Billund: een dag lang met LEGO spelen op de allerleukste manier.

Naast LEGOLAND is er nog een heel gaaf LEGO uitje in Billund te vinden, namelijk het LEGO House. Een walhalla voor kleine én grote LEGO fans. Behalve dat je er geweldige LEGO kunstwerken kunt bekijken en leert over de geschiedenis van de bouwstenen, is er vooral heel veel ruimte voor eigen creativiteit en interactiviteit. Van het bouwen van auto’s om wedstrijden mee te rijden tot het in elkaar zetten van je eigen LEGO vis die je daarna kunt versturen naar een groot digitaal aquarium waarin je hem vervolgens écht ziet rondzwemmen. En alles wat je er gedurende de dag maakt, kun je scannen om later thuis in een speciale app terug te kijken. Zelfs het restaurant is een hele belevenis; je bestelt je eten met bouwsteentjes waarna het door LEGO robots geserveerd wordt.

‘Lees ook: Møns Klint: De betoverende krijtrotsen van Denemarken – Een must visit!

WOW PARK Billund

Voor echte buiten kinderen (én ouders!) is het WOW PARK een ultiem uitje in Denemarken. Dit spectaculaire outdoor speel- en klimpark bevindt zich in de bossen vlakbij het LEGO centrum en bestaat uit meer dan 100 speel- en klimtoestellen voor klein en groot. Zo kun je er ziplinen van boomhut naar boomhut, klimmen in obstakels tussen de boomtoppen op soms wel 14 meter hoog en vervolgens de 40 meter lange rodelbaan naar beneden nemen. In de gigantische netten die tussen de bomen hangen, kun je bovendien spelen met enorme stuiterballen. En voor wie liever met beide benen op de grond blijft staan, zorgen de ondergrondse grotten, het doolhof, waterpark, de zandbakken en de kinderboerderij met geitjes zeker voor voldoende vermaak. Tip: neem marshmallows of knakworstjes mee om te roosteren bij één van de kampvuurtjes!

Safaripark GIVSKUD ZOO

Denemarken met kinderen | Dé ultieme uitjes & bezienswaardigheden in en om Billund!

Ook kleine dierenliefhebbers en kinderen die dinosaurus fans zijn, komen aan hun trekken in dit gedeelte van Denemarken. Want op 25 kilometer afstand van Billund vind je een geweldig safaripark; GIVSKUD ZOO. Het is zo groot opgezet dat je steeds met je eigen auto of de safaribus van het park naar het volgende gedeelte rijdt. En op de route zijn verschillende uitstappunten vanaf waar je te voet verder kunt. Je kunt er enorm dicht bij de dieren komen. En heb je ze allemaal gezien? Dan rijd je weer door. Zo kom je langs olifanten, giraffen, wolven, gigantische neushoorns, gorilla’s en leeuwen en nog veel meer prachtige dieren. Heel tof!

Denemarken met kinderen | Dé ultieme uitjes & bezienswaardigheden in en om Billund!

Behalve veel dieren vind je in het safaripark ook een aantal leuke speeltuinen, restaurants en picknickplekken waar je even kunt pauzeren. Plus een dino park met meer dan 50 levensgrote dinosaurussen verspreid in een bos. En zorg dat je hier nog voldoende tijd voor hebt, want aan het einde van de dino route vind je een archeologisch kamp. Daar kunnen kinderen op jacht naar haaientanden en edelstenen in een grote zandbak of zoeken naar fossielen door stenen stuk te slaan. Je mag drie vondsten mee naar huis nemen! Samen met de leeuwen en de dino’s vonden onze jongens dit het allerleukste van de dag.

De leukste stadjes van Zuid-Denemarken om te bezoeken met kinderen

Naast alle leuke uitjes en LEGO bezienswaardigheden zijn er ook nog een aantal prachtige stadjes in Zuid-Denemarken die echt de moeite waard zijn om te bezoeken met kinderen. Hier vind je bovendien maar liefst twee van de zeven Werelderfgoederen van Denemarken.

Kolding & Christiansfeld

Het gezellige Kolding ligt aan de zuidoostkust van Jutland. De stad heeft negen autoluwe winkelstraten waar het erg leuk shoppen is vanwege het gevarieerde aanbod winkels. Ook zijn er veel leuke café’s en hippe restaurantjes. En het historische centrum met galeries en design winkels brengt een unieke sfeer met zich mee. Voor design liefhebbers is er nog een fijn adres; het Trapholt museum. Dit moderne kunstmuseum – dat het meest bezochte museum van Denemarken is – staat naast het zomerhuis van de bekende Deense ontwerper Arne Jacobsen. Alleen het pand zelf is al een bezoek waard. Buiten de permanente collectie Deens design is er ook altijd een wisselende tentoonstelling te zien. En voor kinderen zijn er verschillende interactieve activiteiten. Tip: vergeet je portemonnee niet, want de museumwinkel is leuk én niet duur!

‘Lees ook: Kopenhagen tips: De tofste bezienswaardigheden voor een citytrip met kids.’
Denemarken met kinderen | Dé ultieme uitjes & bezienswaardigheden in en om Billund!

Even buiten Kolding vind je Christiansfeld dat bij de gemeente Kolding hoort en Werelderfgoed is. Het 18e eeuwse stadje heeft het tot de UNESCO lijst geschopt vanwege het unieke stadsbeeld. Het werd namelijk gebouwd volgens een strak stadsplan als plek voor de Christelijke broederschappen om te leven. Met aan de ene kant van de stad de mannen en aan de andere kant de vrouwen. De eenvoudige huizen staan er nog steeds zo bij als vroeger en hebben nog steeds een functie en dat geeft dit charmante stadje een bijzondere sfeer. Ik zou er met kinderen niet een speciaal uitje van maken. Maar als je toch in de buurt bent, is het wel even leuk om erlangs te rijden en doorheen te lopen. En ga niet weg voordat je een honingkoek – honningkage – geproefd hebt, want daar staat dit stadje om bekend.

Vejle

Denemarken met kinderen | Dé ultieme uitjes & bezienswaardigheden in en om Billund!
© Visit Denmark

Vejle ligt iets ten noorden van Kolding aan de gelijknamige fjord. Het is ook een hele leuke winkelstad met een lange winkelstraat en het overdekte shoppingcentrum Bryggen waar veel Deense merken vertegenwoordigd zijn. Om de kinderen na de shopsessie tegemoet te komen, vind je aan de rand van Vejle in het bos een prachtige natuurspeeltuin met mooie houten speeltoestellen en picknicktafels er omheen. Ook is er een boomklimpark – Gorilla Park – en een hertenbos. Of je gaat naar de haven om krabbetjes te vangen en waar je misschien wel een bruinvis spot bij de fjord. En in de maanden juli en augustus rijdt er regelmatig een ouderwetse stoomtrein met een locomotief van Vejle naar Jelling. Het tochtje duurt ruim een kwartier en is leuk vanwege het ouderwetse interieur, de gezellige kiosk in de trein en de gepensioneerde conducteur die nog ouderwets gaatjes knipt met zijn tangetje in alle gekochte kaartjes.

Jelling

Denemarken met kinderen | Dé ultieme uitjes & bezienswaardigheden in en om Billund!
© Visit Denmark

Iets buiten Vejle ligt het plaatsje Jelling, dat als bakermat van Denemarken wordt beschouwd en ook heel leuk is om te bezoeken met kinderen. Het was namelijk ooit de woonplaats van koning Gorm de Oude, de oergrootvader van alle Deense vorsten en zijn zoon Harald Blauwtand. Twee Viking koningen die er de runenstenen oprichten waarmee de Denen officieel tot Christenen gemaakt werden en de eerste stap werd gezet naar Denemarken als land. Samen met de grafheuvels en de Viking kerk staan deze Viking schatten sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor kinderen is het super interessant om de Viking grafkelders te beklimmen. En in het interactieve en gratis toegankelijke experience centrum ernaast kun je zien hoe de Vikingen er honderden jaren geleden leefden. Nog een leuk weetje: Misschien komt één van de runenstenen je bekend voor? Er staat namelijk een replica op het Domplein in Utrecht. De stad kreeg het cadeau van de Denen toen de Universiteit Utrecht haar 300ste verjaardag vierde.

‘Lees ook: Origineel overnachten | 10 unieke vakantieadresjes in Nederland.’

Genoeg leuks te doen in en rondom Billund dus. Dit waren de Denemarken favorieten van ons en onze kinderen. Voor meer leuke tips en informatie over een vakantie naar LEGOLAND Billund Resort kun je ook nog even verder kijken op de website van VisitDenmark. En heb je zelf nog leuke tips voor uitjes of bezienswaardigheden met kinderen in Zuid-Denemarken? Deel die dan vooral met ons door hieronder een reactie achter te laten!

Klimbos | Dit zijn de leukste & meest uitdagende klimbossen in Nederland
Vakantiefoto's | 10 Creatieve ideeën die je met je mooiste vakantie foto's kunt doen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter