Naar de dierentuin: Dit zijn de 10 allerleukste in Nederland!

3 augustus 2017
Naar de dierentuin: Dit zijn de 10 leukste dierentuinen en dierenparken van Nederland

Mijn kinderen zijn gek op dieren. Van jongs af aan eigenlijk al. Eendjes voeren, naar de kinderboerderij… Maar nu ze al heel groot zijn – lees een peuter en een kleuter – willen ze meer zien dan alleen een geitje en een hert. Ze willen gevaarlijke tijgers, brullende leeuwen en reusachtige olifanten. En dus zijn we al regelmatig naar de dierentuin geweest; naar Artis, Safaripark Beekse Bergen, Apenheul, Dierenpark Amersfoort en het Dolfinarium. En iedere keer weer was het een super geslaagde dag. Daarom zet ik nu mijn allerleukste tien dierentuinen en dierenparken in Nederland op een rij. Welke is jouw favoriet? 

Dierentuin Artis – Amsterdam

De eerste in de rij, omdat Artis voor ons het meest dichtbij is en dus het meest bezocht. Maar ook omdat het zo bijzonder blijft dat er hartje Amsterdam zo’n dierentuin te vinden is. De oudste (uit 1838!) van Nederland. De afgelopen jaren zijn er in het stadspark veel verbouwingen geweest om het er voor de dieren prettiger te maken. In het vogelhuis vliegen de vogels nu vrij rond, terwijl de bezoekers er over een brug doorheen kunnen. Ook in het apenhuis loop je IN het verblijf van de dieren. En op de uitgebreide Afrikaanse savanne lopen giraffen, zebra’s, stokstaartjes en gnoes. Ook hebben de olifanten een groter verblijf gekregen en daar is onlangs ook een kleintje geboren. Hoe leuk!

Prijzen: Voor kinderen van 3 t/m 9 jaar €18,-. Volwassenen betalen €21,50. Kaartjes zijn makkelijk hier online te bestellen. Je krijgt dan €1,- per kaartje korting.

‘Lees ook: De 12 leukste pretparken voor peuters en kleuters.’

Wildlands Adventure Zoo – Emmen

Wildlands is het oude Noorder Dierenpark Emmen. De vernieuwde dierentuin opende in 2016 haar deuren. Alhoewel je het meer een themapark kunt noemen. Je gaat er echt op ontdekkingsreis – over touwladders, via torens en op bootjes – en loopt er niet langs allemaal hokken. Het park bestaat uit drie verschillende werelden: Jungola, Serenga en Nortica. De jungle, de savanne en het poolgebied. Je kunt er dichtbij de dieren komen. En er is ook een jungletheater, je kunt er op safaritocht in een oude truck, goud zoeken in de goudmijn een bavianenskelet opgraven, je haren laten vlechten en nog veel meer.

Prijzen: €26,50 voor kinderen van 3 t/m 9 jaar. Volwassenen betalen €29,- en 65+ €27,-. Kaartjes koop je hier.

Safaripark Beekse Bergen – Hilvarenbeek

Ook in Safaripark Beekse Bergen staan de dieren niet in hokken, maar gewoon pal voor je neus. Je kunt het park op verschillende manieren ontdekken. Lopend, per boot, met de bus of in je eigen auto maak je een safari en kom je alle Afrikaanse dieren tegen. Wij maakten de tocht met de auto en werden op een gratis wasbeurt getrakteerd toen een giraf besloot de auto te likken. Het was een machtige ervaring om zo’n groot beest van zo dichtbij te zien. Een onvergetelijke dag. En je kunt er eventueel ook nog overnachten op het Rangercamp in één van de safaritenten. ‘s Nachts hoor je leeuwen, hyena’s, olifanten en ‘s ochtends kwetteren de Afrikaanse vogels je vrolijk wakker. Dat lijkt me nog een keer tof om te doen.

Prijzen: €20,50 voor kinderen van 3 t/m 9 jaar. Vanaf 10 jaar €22,-. Tickets koop je hier.

‘Lees ook: 12x Gratis uitjes in héél Nederland.’

Apenheul – Apeldoorn

In de Apenheul kun je de hele dag aapjes kijken zoals je ze nog nooit gezien hebt. Want in het groene dierenpark loopt meer dan de helft van de apen gewoon los. Ze komen soms zelfs op je schoot of schouder zitten. (Wel oppassen met eten!) Weer eens wat anders dan een geitje aaien! Ook kunnen kinderen er zelf lekker klimmen en klauteren in het na-aaphuis, een groot klimtoestel. Een paar keer per dag zijn er ook voer momenten en krijg je meer uitleg over de apen. Ook kun je er al je apenvragen stellen.

Prijzen: €19,- voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. €21,50 voor 13 jaar en ouder. Entreekaarten koop je hier.

Burgers’ Zoo – Arnhem

Toen ik de eerste keer in Burgers’ Zoo kwam, was ik zelf nog een kind. En ik weet nog precies hoe bijzonder ik het er vond. Met een rietje kokosmelk drinken uit een kokosnoot, de safari over de savannevlakte, het gevoel dat je even heel ergens anders bent; alles was enorm indrukwekkend. De natuurlijke leefomgeving van de dieren is er exact nagebootst, waardoor je je echt in de jungle, het regenwoud, de woestijn, het mangrovebos of op het koraalrif (het grootste van Europa!) waant. Echt prachtig!

Prijzen: €18,- voor kinderen van 4 t/m 9 jaar. €21,- voor 10+. Kaarten koop je hier.

‘Lees ook: Zwemparadijs: Dit zijn de leukste in Nederland.’

Diergaarde Blijdorp – Rotterdam

Het is dit jaar groot feest in Diergaarde Blijdorp, de dierentuin bestaat alweer 160 jaar. En er is een bijzonder dier geboren in februari: een Indisch neushoorntje. Ook hier kun je alle dieren in hun ‘natuurlijke’ omgeving bewonderen. Indrukwekkend is de grote onderwaterwereld van Blijdorp: Oceanium. Je loopt er door een tunnel van glas onder alle zeedieren door. Haaien, schildpadden en diverse vissoorten zwemmen gewoon over je heen. Ook heeft de dierentuin het mooiste en grootste vlinderparadijs van Europa. Het park heeft bovendien verschillende awards gewonnen, waaronder de ANWB-award voor het leukste dagje uit. Hij staat daarom bij mij hoog op de wishlist, want wij zijn hier nog nooit geweest.

Prijzen: €16,50 voor kids van 3 t/m 12 jaar. Voor 13 jaar en ouder betaal je €21,-. Tickets koop je hier.

Sea Life – Scheveningen

In Sea Life ontdek je meer dan 4000 dieren in maar liefst 45 aquaria. Bekende vissen als de kabeljauw en het zeepaardje, maar ook roggen en zeesterren. In Amazonia zijn de prachtige bewoners van de rivier de Amazone te vinden, waaronder de gevaarlijke piranha’s. En je kunt er de onderwaterwereld van de tropische zeeën ontdekken wanneer je door een aquarium tunnel loopt met onder andere zeeschildpadden en prachtige koralen. En sinds vorige maand heeft Sea Life ook haar eerste virtuele aquarium: Vis Fantasie. Daar kun je je eigen vis inkleuren en de vis tot leven laten komen in een levensecht virtueel aquarium. Tof!

Prijzen: Met Vroege Vogel korting (entree tussen 10 – 11 uur) betaal je voor ieder kaartje €10,-. Ook heeft Sealife een grappig systeem waarbij je kunt bieden (vanaf €7,- per ticket) op de kaartjes en je dus zelf de prijs bepaald. Kijk voor alle mogelijkheden op de website van Sealife.

‘Lees ook: 10 moeder – zoon dingen om te doen.’

Dierenpark Amersfoort

Ons laatste dierentuin bezoek was aan Dierenpark Amersfoort. Het park is eigenlijk veel meer dan alleen een dierentuin, het is een heuse belevenis. De dierenverblijven zijn gebouwd in ‘oude’ Romeinse gebouwen, op een eiland, in een houten huis of plek tussen de rotsen. En via touwladders, glijbanen, waterfietsen, een treintje of gewoon lopend ontdek je alle verschillende dieren. Daarnaast zijn er ook verschillende speelplaatsen waar kinderen heerlijk de aap uit kunnen hangen en kunnen klimmen, klauteren, glijden en slingeren. En er is een dino park met allemaal op ware grootte nagemaakte dinosaurussen her en der verspreid in het bos. Voor een uitgebreid verhaal en alle foto’s kun je dit blog lezen dat ik er eerder over schreef.

Prijzen: €18,- voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. €21,- voor 13 jaar en ouder en €19,- voor 65+. Tickets koop je hier.

Ouwehands Dierenpark

Een bezoekje aan Ouwehands Dierenpark is momenteel uniek. Naast alle andere bewoners zijn de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya er nu namelijk te bewonderen. Speciaal voor de komst van dit Chinese koppel bouwde het dierenpark een waanzinnig pandacomplex – Pandasia – waarin je alles over de reuzenpanda’s te weten komt. En het meest bijzondere dus; waar je ze uitgebreid kunt bekijken. Voor mijn eerste ontmoeting met zo’n prachtig beest moest ik nog naar China. Leuk dus dat dit nu ook in Nederland kan. Naast de panda’s zijn er in het dierenpark nog veel meer toffe dieren te ontdekken en vind je ook Europa’s grootste overdekte speeljungle. Ingrediënten genoeg voor een leuke dag uit.

Prijzen: Zijn afhankelijk van de datum en de dag. Vanaf €18,- voor kinderen van 3 t/m 9 jaar en €20,- vanaf 10 jaar. Kijk hier voor de exacte prijzen.

‘Lees ook: 10 moeder – dochter dingen om te doen.’

Dolfinarium

Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. In de indrukwekkende onderwaterwereld leer je dieren als de dolfijn, zeeleeuw en walrus van dichtbij kennen. Ook zijn er verspreid over de hele dag voorstellingen waarin de dieren hun kunsten laten zien. Pas op, want je loopt het risico om nat te worden! Wat mijn kinderen spannend, maar ook erg leuk vonden, was het Roggenrif waar je roggen en haaien kunt aaien. Wie durft?

Prijzen: Een kaartje kost voor iedereen €18,50. Wel is er op de website ook de mogelijkheid om op tickets te bieden, net zoals bij Sea Life. De website vind je hier.

Gardameer wat was je weer heerlijk!
Dé kinderfilms die jij deze zomervakantie in de bioscoop wil zien

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Dominique de swart 3 augustus 2017 at 10:15 am

  Ik mis Gaia-zoo in Kerkrade…..
  Gisteren geweest! Geweldig park!

 • Reply Hanna 6 september 2017 at 9:34 am

  Ik mis Blijdorp in Rotterdam, is er een reden dat deze niet behoort tot de top 10?
  Ik vind dit echt een heel leuk dierenpark 🙂

 • Laat een reactie achter