Van dino park tot dinosaurus museum & meer – Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland

5 augustus 2020
Van dino park tot dinosaurus museum & meer - Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland!

Wordt jouw kind gelukkig van alles wat maar met dinosaurussen te maken heeft? Dan zijn al deze dino uitjes stuk voor stuk bucketlist materiaal! Want Nederland is heel wat dino activiteiten rijk. Denk aan een super tof én betaalbaar dino park waar naar fossielen gegraven en goud gezocht kan worden, een gaaf én interactief dinosaurus museum met reusachtige échte dino skeletten en nog veel meer. Leuk voor een dagje weg met het gezin of een kinderfeestje.

De 10 tofste dino uitjes in Nederland

Dino park Dinoland in Zwolle

Must visit! Dinoland - Een super tof én betaalbaar dinopark.
In dino park Dinoland valt waanzinnig veel te zien, te doen en te beleven voor een budget entreeprijs. Eén van onze favoriete dino uitjes dus!

Zodra je eenmaal een voet over de drempel hebt gezet in Dinoland waan je je in Jurassic Park. Alles in dit toffe dino park is in dino stijl. Van de verschillende speelplekken met echte vliegtuigen & helikopters waar je in mag tot aan het dino restaurants en de skelterbaan. En je kunt er waanzinnig veel leuke dino activiteiten doen die allemaal bij de sowieso al gunstige entreeprijs van het dino park zijn inbegrepen; een speurtocht langs de meer dan honderd vaak tientallen meters grote, bewegende en grommende dino’s, goud zoeken, fossielen uitgraven – waarbij je de vondsten mag houden! – , dino’s knutselen, dinosaurus midgetgolf, lasergamen tussen de dino’s, een theatershow bekijken, scheuren op de dinosaurus skelterbaan, helpen een T-Rex skelet bloot te leggen of klimmen in de dino klim area. Ik hoef niet uit te leggen dat wij hier een hele dag zoet waren en er nog niet zijn uitgekeken. Maar er na sluitingstijd stiekem blijven, durfden we – met Jurassic Park in ons achterhoofd – toch maar niet. Dus we gaan nog eens terug. Alle foto’s en het verslag van ons vorige bezoek kun je hier vinden. Daar vind je ook de openingstijden en entreeprijzen.

‘Lees ook: Dino feestje – De leukste spelletjes, versiering & snacks voor een top partijtje.’

Dinosaurus museum Naturalis in Leiden

Van dino park tot dinosaurus museum & meer - Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland!
Naast Trix heeft Naturalis nu nog veel meer unieke dino skeletten. En het dinosaurus museum is ook nog bezig met het opgraven van een langnek dino. Wij kunnen niet wachten!

Van Naturalis waren wij al fan voor de mega metamorfose van het dinosaurus museum. Maar nu is het een nog leuker dino uitje. Want naast Trix, de échte T-Rex vind je er nu nog meer unieke dino skeletten. Er zijn in totaal 7 thema zalen waarvan die over de dinotijd ongetwijfeld de meeste indruk zal maken op dino fans, maar ook de rest van het museum is fantastisch. Zoals die over het leven waar honderden dieren opgezet staan; een olifant, vlinders, een drinkende giraf, een pauw én een aaihond. Of die van de ijstijd met zijn reusachtige maquette met mammoeten en andere oerdieren die tot leven komen als je door de verrekijkers kijkt. Of de verleiding waar je zelf een nestje kunt bouwen of – voor wie wil – via een geheime achterdeur naar de mini tentoonstelling over geslachtsdelen uit het dierenrijk kunt gaan om te ontdekken welk dier de grootste piemel heeft en hoe de vagina van een vlieg eruit ziet. Een museum waar je je compleet kunt onderdompelen in de wonderen van de natuur. Voor meer info, indrukken en foto’s kun je mijn blog over Naturalis lezen.

Het Dino park in Dierenpark Amersfoort

dierenpark amersfoort; dierentuin; dierentuin amersfoort; amersfoort dierentuin; amersfoort dierenpark; dierenpark; amersfoort zoo; zoo amersfoort; uitje; dagje weg; kinderen; peuter; kleuter; zomer; lente; voorjaar; voorjaarsuitjes; dieren; beesten; olifant; geboren; idee; leuke dingen om te doen

Echte dinofans moeten zeker ook een kijkje nemen in het dino park van Dierenpark Amersfoort waar 70 levensgrote dinosaurussen staan opgesteld in een groot bosgebied. Erg indrukwekkend voor kinderen en een goeie manier om te laten zien hoe groot die beesten nu eigenlijk waren. Ook in het dino park zijn leuke dingen om te doen. Er staan ‘wipdino’s, een grote schommel, je kunt op een racebaan rennen om te kijken welke dino er net zo snel rent als jij en met een kabelbaan door de lucht vliegen net als de Pterosauriërs, de vliegende dino. Maar de meeste indruk op ons maakte de langnek dino die met zijn lange nek veruit het hoogst boven alle dino’s en bomen uit torende. En oh ja… het dierenpark zelf is natuurlijk ook heel erg leuk. Kijk maar naar mijn uitgebreidere blog over Dierenpark Amersfoort en het dino park.

Het Oertijdmuseum ofwel dinosaurus museum in Boxtel

Een andere absolute must visit uit dit rijtje dino uitjes is het Oertijdmuseum dat ook wel bekend staat als het dinosaurus museum. Het is het grootste geologisch museum van Nederland met een waanzinnige collectie dinosaurus skeletten zoals een Brachiosaurus, Diplodocus – nu nog een replica die binnenkort vervangen wordt door een echte! – en T-rex. Binnen wandel je tussen levensechte dinosaurussen en heel veel verschillende fossielen uit alle tijdperken. Of kun je films kijken in de filmzaal. En buiten struin je door de Oertijdtuin en het Oertijdbos, waar je een speurtocht kunt doen tussen reusachtige dinosaurussen en andere dieren uit de oertijd. En met allerlei planten en bomen die al bestonden lang voordat er mensen waren. Ook is er een dino speelplek en kun je dino skeletten opgraven. Er valt echt van alles te zien, te doen en te beleven. Deze herfstvakantie gaan wij er weer heen en zal ik er een uitgebreider blog over schrijven. Voor nu vind je meer info op de website van het dinosaurus museum.

‘Lees ook: Dino knutselen – De 16 leukste knutsels voor échte dinosaurus fans.’

Dino Adventure in MergelRijk in Valkenburg

https://youtu.be/C8b5Qo4X1qI

In MergelRijk wandel je, zonder gids, door een sfeervol verlichte grot. En behalve mergel- en zandsculpturen vind je hier sinds kort ook dino’s waardoor deze uittip aan dit rijtje dino uitjes toegevoegd kon worden! Kinderen kunnen er op expeditie door het spannende gangenstelsel met een leuke speurtocht in een doe-boekje. Op zoek naar fossielen, zelf tekeningen maken van mergelstof net zoals de zandtovenaar en alles te weten komen over dino’s. Als één van de hoogtepunten mag je in het grottenatelier van een blokje mergel iets leuks maken. Kijk voor meer info en het bestellen van tickets op de website van MergelRijk.

Dinopark Twente Airport

Van dino park tot dinosaurus museum & meer - Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland.

Op het terrein van Airport Twente staan iedere zomer 55 bewegende en brullende prehistorische giganten opgesteld in bossen, op grasvelden en in bunkers. En een aantal acteurs die verkleed zijn als ‘dinodokter’, maken de beleving voor kinderen compleet. Samen proberen zij de dinosaurussen terug te brengen op aarde. En met succes, want bijna alle dino’s zijn terug. Alleen voor de terugkeer van de laatste dino zijn ze nog op zoek naar een unieke formule. En daarbij hebben ze de hulp van de bezoekers van het dino park nodig. Zij moeten hiervoor verschillende opdrachten doen; zoals het opgraven van fossielen, lopen en bewegen als een dino en ontdekken welke pootafdruk bij welke dinosaurus hoort. Ook kun je in een militaire bunker kijken hoe de doktoren al die dino’s klonen en terug halen. Zo leren dino fans op een interactieve manier meer over alle dinosaurussen. Zelfs een overnachting tussen de dino’s is mogelijk; aan het einde van de dag zet je dan je tentje op waarna je samen met de dinodokters dino burgers eet om vervolgens in het donker op avontuur te gaan op het park. De volgende ochtend bakken jullie samen dino eieren voor het ontbijt en dan mag je je tentje weer opbreken. Een super ervaring natuurlijk! Kijk voor meer info en tickets op de website van Twente Airport.

Dino park Landgoed Tenaxx in Wedde

Van dino park tot dinosaurus museum & meer - Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland.

Op Landgoed Tenaxx vind je allemaal levensgrote dino’s tussen bijzondere bomen die nog stammen uit de tijd van de dinosaurussen. En er zijn een heleboel verschillende dingen om te doen. Zo kun je er twee verschillende routes lopen over het 30 hectare grote terrein waarbij je verschillende obstakels tegen komt zoals klimnetten, vlotten, een tijgerbaan en een touwbrug of op zoek kunt naar de dino’s. Of je gaat lekker varen in roeibootjes die klaar liggen bij het strandje aan het meer. En er is ook een kinderplein met een overdekte zandbak waar kinderen dinobotten en eieren kunnen opgraven, een super grote opblaasbare dino survival baan, een parcours met loopfietsjes en vuurplaatsen waar je zelf pannenkoekjes mag bakken. Ook kun je hier op zoek naar fossielen en edelstenen. En er zijn ook vaak extra activiteiten zoals zelf fossielen, een pijl en boog of een buideltje maken waarin je de gevonden schatten kunt meenemen. En aan het begin van het landgoed is er ook nog een museum met dino replica’s, dinosaurus skeletten en schedels te zien. Ook een super leuk dino uitje dus! Kijk voor meer info op Dinoparkwedde.nl.

Berkenhof Tropical Zoo dino expo

Berkenhof Tropical Zoo is een leuke, kleinschalige indoor dierentuin met een dino park. Ze hebben er veel verschillende tropische diersoorten zoals slangen, kameleons, toekans en aapjes en ook een mooie vlindertuin waarin vanaf eind maart tot eind november prachtige tropische vlinders rond fladderen. Maar voor dino liefhebbers is vooral de fossielen mijn onder de grond met prachtige fossielen zoals de enorme tand van de grootste haai die ooit heeft geleefd; de megalodon, oerkrokodillen, mammoeten en sabeltandtijgers een trekker. Plus natuurlijk de dino expo waar je vanuit de mijn in terecht komt met dinosaurussen en allerlei prachtige dinofossielen zoals eieren, tanden en botten. Verder is er ook nog een hele leuke, natuurlijke binnenspeeltuin; de kids jungle en een buitenspeelbos. Kijk voor tickets en tijden op de website van de Tropical Zoo.

‘Lees ook: De leukste dino spelletjes en activiteiten voor kids.’

Historyland in Hellevoetsluis

Van dino park tot dinosaurus museum & meer - Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland.

Op Historyland maak je een reis door de tijd. Miljoenen jaren terug, naar de tijd van de gigantische dino’s. Of iets recenter naar de tijd van de mammoeten. Zo leer je in het museum alles over deze imposante dieren op de tentoonstelling de ‘Mammoetsteppe’. Bewonder de prehistorische fossielen en replica’s van uitgestorven dieren en bekijk indrukwekkende materialen uit verschillende oorlogen. Buiten gaat het avontuur verder en mag je zelf op zoek naar fossielen of goud in het goudzoekersdorp. Ook waan je je in Jurassic Park tussen de reusachtige dino’s, kom je langs een MIG21 straaljager, een originele Mil Mi-2 gevechtshelikopter en een manschappenvoertuig FV432 op het speciaal ingerichte oorlogsveld. Je kunt er midgetgolfen op een echte avontuurierbaan en er is een waterspeelpark waar je eindeloos met water kunt spelen. Een heel leuk dino uitje met extra’s. Kijk voor meer info op Historyland.nl.

Jurassic Golf & Jurassic mining in Gouda

Van dino park tot dinosaurus museum & meer - Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland!

De laatste uit dit rijtje dino uitjes is Jurassic Golf & Mining in Gouda. Hier kun je midgetgolfen tussen de grote, bewegende dino’s in een soort nagebouwd oerlandschap. De midgetgolf baan telt 18 holes en heeft leuke extra’s zoals een vlot waarmee je jezelf naar de overkant moet trekken. Ook hebben ze op hetzelfde park een goudzoekersdorpje; Jurassic Mining waar je met een goudzoekerspan en water en zand op zoek kunt naar goud en edelstenen. En je kunt er naar de Dino Gold Escape Room waarin je binnen de tijd het dino mysterie moet zien op te lossen om te kunnen ontsnappen. Leuk! Alle info, prijzen en tijden vind je op Jurassicgolf.nl.

Nog meer leuke dino uitjes?

Dat waren ze! Weet jij nu toevallig ook nog een leuk dino uitje in Nederland dat nog niet op dit lijstje staat maar wel een plekje tussen deze leuke uitjes verdient? Laat het me dan vooral hieronder weten in een reactie op dit blog! En ik ben ook super benieuwd naar welke dino uitjes jij al bent geweest en wat je absolute favoriet is. Let me know!

DINO UITJES - Een gaaf én super betaalbaar dino park, een indrukwekkend dinosaurus museum & nog veel meer. Dit zijn de tofste dino uitjes!
Uittip! Instagram museum The Upside Down Amsterdam
World of Dinos | Een geweldig dino uitje in de zomervakantie

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply Marieta 17 oktober 2019 at 8:09 am

  Historyland, een aanrader. Geen dino’s in overvloed, maar wel een superleuk park met enthousiaste vrijwilligers.

  • Reply Annemieke 18 oktober 2019 at 10:39 pm

   Leuke aanvulling, dank je wel!

 • Reply Simone 17 oktober 2019 at 9:03 pm

  Dinopark Twente Airport is ook leuk!

  • Reply Annemieke 18 oktober 2019 at 10:41 pm

   Oh, super leuk! Die ga ik later nog even toevoegen aan het rijtje. Ziet er zeker leuk uit en gaat op mijn bucketlist! Dank je wel!

 • Reply Judith 30 april 2021 at 3:22 pm

  Wij waren in het reptielenhuis in Breda, daar is ook een stukje over dinosaurussen. En verder veel levende reptielen. Erg tof in ieder geval! Met heel enthousiaste mensen.

 • Laat een reactie achter