De leukste dino spelletjes & activiteiten voor kids

29 april 2019
Dino spelletjes & activiteiten - 15 leuke dingen om te doen met dino fans. Ook leuk voor een dino partijtje!

Wordt jouw huis dagelijks opgeschrikt door het ge-roarrrrr van een T-Rex of gestamp van een Diplodocus? Dan is de kans groot dat jij net als ik een enorme dinosaurus fan hebt rondlopen. En die vinden deze dino spelletjes en activiteiten om te brullen! Super leuke inspiratie voor als je binnenkort een dino kinderfeestje organiseert, maar ook heel tof vermaak voor op een doodgewone woensdagmiddag.

16x Dino spelletjes en activiteiten

Dino eieren maken

Met stip op nummer één staat bij ons thuis dino eieren maken. Je kent vast wel dat gips waaruit je een fossiel kunt hakken. Nou, dit is een beetje hetzelfde idee. Alleen maak je het samen met je kind helemaal zelf. En dat is nóg leuker. Kijk maar naar de video.

‘Lees ook: Musthave voor dino fans! Dinosaurs – een magisch pop-up boek.’

De uitgestorven dino

Het dino spelletje ‘De uitgestorven dino’ is een soort omgekeerd verstoppertje spelen. Iemand is de uitgestorven dino en verstopt zich. Alle anderen moeten proberen de dinosaurus te vinden. En als je hem gevonden hebt, moet je je ook verstoppen door er zachtjes bij te gaan zitten. Degene die de uitgestorven dino’s het laatste ontdekt, wordt nu de uitgestorven dino en mag zich gaan verstoppen.

Dino fossielen maken

16 Leuke dino spelletjes & activiteiten - fossielen maken van zoutdeeg.

Je eigen dino fossielen maken van zoutdeeg is ook een toffe dino activiteit om te doen. (Check hier het zoutdeeg recept) Leg de tafel lekker vol met speelgoed dinosaurussen en druk ze op allerlei manieren in je deeg. Iedereen kan dit en het resultaat is altijd geweldig!

Fossielen koekjes

15 Dino spelletjes & activiteiten - Fossielen maken

In plaats van zoutdeeg kun je ook koekdeeg gebruiken, zodat de fossielen na afloop opgegeten kunnen worden! Als ze uit de oven zijn, kun je ze eventueel ook nog versieren met sprinkles of glazuur. Een leuke én lekkere dino activiteit.

Dinosaurus dans

Kan jouw kind met zijn billen schudden als een echte T-Rex? Een pirouette draaien als een Triceratops? Of housen als een Stegosaurus? Dat kun je met dit dino spelletje uittesten! Je zet een lekker muziekje op en laat de kinderen als een bepaalde dino dansen. En steeds als de muziek stopt, moeten ze bevriezen. Degene die nog beweegt als de muziek al gestopt is, is af. Net zolang totdat er een winnaar over blijft.

‘Lees ook: Vulkaan taart – De tofste verjaardagstaart voor dinosaurus fans.’

Dinosaurusje prik

15 Dino spelletjes & activiteiten - Dinosaurusje Prik

Dit dino spelletje is hetzelfde als Ezeltje Prik, alleen dan met een dino twist. Plak een grote poster van een dino op de deur en knip een aantal staarten uit papier. Op de achterkant van de staarten plak je dubbelzijdig tape. En dan worden de kids om de beurt geblinddoekt en mogen ze proberen om de staart op de juiste plek te plakken, zonder te kijken. Misschien vinden de andere kinderen het wel leuk om aanwijzingen te geven. Ik kocht deze Dinosaurusje prik bij Feestartikelen.nl voor €4,95.

Brontosaurus, Brontosaurus, T-Rex

Alle kinderen gaan in een kring zitten. Eén van de kinderen loopt buiten de kring om en raakt ieder kind waar hij langs loopt aan en zegt “Brontosaurus”, “Brontosaurus”, “Brontosaurus”…. totdat hij bij iemand komt waarvan hij wil dat diegene achter hem aan gaat. Hem of haar noemt hij “T-Rex”. De ‘T-Rex’ springt op en probeert het kind te tikken. Het kind probeert ondertussen op de plek van de T-Rex te gaan zitten. Lukt dat zonder getikt te worden, dan is de T-Rex aan de beurt om rond de kring te lopen. Maar wordt het kind getikt, dan is hij of zij weer aan de beurt en begint het dino spelletje opnieuw.

Dino knutselen

15 Dino spelletjes & activiteiten - Dino pet knutselen

Knutselen vinden ook veel kinderen leuk om te doen. Ik maakte met Charlie bijvoorbeeld eens deze dinosaurus pet met stekels. Daar heeft hij heel wat uren brullend mee door het huis gerend totdat de stekels sneuvelden in een gevecht met een andere dino.

‘Lees ook: Tijger partijtje – De leukste inspiratie voor spelletjes, activiteiten, versiering & snacks.’

Dinosaurus eieren maken van ijs

15 Dino spelletjes & activiteiten - IJs eieren smashen

Afgelopen zomer toen er een paar dinosaurus liefhebbende vriendjes op bezoek waren, maakte ik dino eieren van ijs. Ik stopte plastic dino’s in gewone ballonnen en vulde die voor een klein gedeelte met water totdat ze de vorm van een ei hadden. Daarna heb ik ze laten bevriezen (dat duurde ongeveer een halve dag) en mochten de kids ze kapot slaan om de dino weer te bevrijden. Een groot succes!

Het koude dino ei

Je kunt met een bevroren dino ei ook leuke dino spelletjes doen. Hiervoor hoef je er geen kleine dino in te verstoppen, maar maak je gewoon een ei van ijs. Alle kinderen gaan in een cirkel op de grond of op stoelen zitten. Dan zet je een lekker muziekje op en geef je één kind het bevroren ei. Dit ei moet doorgegeven worden in de kring en wel zo snel mogelijk. Want als de muziek stopt en je hebt het ei in je handen, ben je uitgestorven. Oftewel; uitgeschakeld. Degene die het langst overleefd in het spel is de winnaar. Je kunt het trouwens ook spelen met een waterballon, speelgoedei of echt ei als je niet wil wachten totdat je ei bevroren is.

Dino speurtocht

15 Dino spelletjes & activiteiten - Dinosaurus speurtocht

Iets wat niet kan ontbreken in deze lijst met dino spelletjes is een dino speurtocht. Je kunt die op verschillende manier in en rondom je huis uitzetten. Bijvoorbeeld door dinosaurus voetafdrukken (hier vind je de printable) op de grond te leggen of tekenen met stoepkrijt. Of je verstopt door het hele huis plastic eieren met daarin een hint waar het volgende ei zich bevindt met als einddoel het dinosaurus nest vinden, zoals wij deden op Charlie’s dino kinderfeestje.

‘Lees ook: Het LEGO Ninjago partijtje van Finn – Inspiratie voor een geslaagd feestje.’

Dino eieren uitbroeden

Ook een leuk spelletje op een dino feestje is ‘Dino eieren uitbroeden’. Je geeft iedereen een opgeblazen ballon met daarin een dino’tje. Iedereen moet de ballon nu zo snel mogelijk proberen uit te broeden zonder hulpmiddelen te gebruiken. Wie als eerste klaar is, heeft gewonnen. Maar uiteindelijk is iedereen een winnaar, want ze gaan allemaal met een kleine dino trofee naar huis.

Vulkaan uitbarsting

De wetenschappers zijn er nog steeds niet helemaal over uit of het nu een meteoriet of een reeks van vulkaanuitbarstingen was die de dinosaurussen liet uitsterven. Maar vulkanen zijn in de fantasie van een kind hoe dan ook onlosmakelijk met dino’s verbonden. Daarom is het leuk om je eigen dino landschap te maken met daarin een écht werkende vulkaan. Want wist je dat je met een paar simpele ingrediënten uit je keukenkastje een vulkaanuitbarsting kunt nabootsen? Kijk maar naar de video. Een simpelere versie van de vulkaan maken, kan trouwens ook. Graaf dan de lege fles in in een bergje zand of klei en laat die dan uitbarsten.

Dino eieren race

15 Dino spelletjes & activiteiten - Dinosaurus race

Nog een leuk dino spelletje is de dinosaurus eier race. Je legt hiervoor een ei (ik raad aan om hem eerst te koken) op een lepel en daarmee moet een bepaalde parcours gelopen worden, zonder het ei te laten vallen. Valt het toch, dan moet de loper weer beginnen bij het begin. Door van lege tissue boxen of doosjes twee dino poten te maken, krijgt dit spel een extra leuke dimensie. Je kunt het spelen in 2 groepjes door er een estafette van te maken. Of je neemt de tijd op van ieder kind en kijkt wie het snelste is.

‘Lees ook: 14 Leuke kinderactiviteiten om te doen op een kinderfeestje.’

Hete lava

Voor dit dino spelletje heb je een stuk touw nodig en een rood kleed of een rode doek. Je verdeelt de kinderen in twee groepjes; ieder aan een uiteinde van het touw. Het rode kleed leg je in het midden; dit is lava. Als het startsein klinkt, moeten de kinderen zo hard mogelijk aan het touw trekken. Het team dat het andere team het eerst in de lava trekt, heeft gewonnen.

Fossielen opgraven

15 Dino spelletjes & activiteiten - Fossielen opgraven.

En de laatste uit dit lijstje dino spelletjes is fossielen opgraven. Je verstopt wat dino fossielen – gekocht of zelf gemaakt – in een zandbak en laat de kinderen ze net als echte archeologen opgraven.

Nog mee dino spelletjes en dino inspiratie

Ik hoop dat je inspiratie haalt uit deze dino spelletjes en activiteiten voor je eigen dino liefhebber. Mocht je zelf nog een leuk idee hebben, vul deze lijst dan vooral aan door jouw tip hieronder achter te laten in de reacties.

Voor meer dino inspiratie kun je ook nog mijn blog over het dino feestje van Charlie lezen. En wil je überhaupt niets meer van ons missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Dat is gratis en zo mis je geen enkele video meer van ons.

Makkelijke traktaties | 30 Simpele maar super originele traktatie ideeën
Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Joanne 22 mei 2020 at 1:11 pm

    Bedankt voor je super leuke ideeën. Net het feestje van onze zoon gehad. Een dino speurtocht de dino eieren gemaakt en de vulkaan. En ook je dino vulkaan taart. Een heel blij jongentje hier in huis.

  • Laat een reactie achter