DIY: Kaleidoscoop

5 oktober 2014

Vrijdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Een mooi moment om je kinderen te laten zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. En dus is de DIY van vandaag gemaakt van gerecycled afval. Op het eerste gezicht lijkt deze vrolijke koker een simpel dingetje. Maar binnenin schuilt een magische wereld.

Wat heb je nodig?

 • Keukenrol
 • Karton, zoals de verpakking van de liga’s of een lege hagelslagdoos
 • Doorzichtig plastic. Ik heb hiervoor een deksel van een bakje cherrytomaatjes en een deksel van een beker hangop gebruikt.
 • Lijm
 • Lineaal
 • Plakband
 • Aluminium folie
 • Schaar
 • Gekleurde kralen
 • Evt leuk papier met een printje

kaleidoscoop, knutselen, maken, diy, ideeën, tips, herfst, vakantie, kinderen, kleuters, peuters, knutseltips, activiteit, recycle, afval, plastic, karton, kralen, schaar, lijm, dag van de duurzaamheid, duurzaamheid, milieu, schoner, magisch, koker

Aan de slag

 1. Maak twee cirkels van doorzichtig plastic door de keukenrol met een pen of stift om te trekken. Knip de cirkels uit. Lijm één van de cirkels op het uiteinde van de keukenrol.
 2. Vul de keukenrol nu met gekleurde kralen. Een dun laagje is voldoende, ze moeten nog kunnen bewegen. Laat de andere doorzichtige cirkel nu bovenop de kralen zakken. Ik moest hem hiervoor ietsje kleiner knippen en heb hem voorzichtig naar beneden geduwd met de achterkant van mijn pen.
 3. Meet de diameter en de lengte van de keukenrol. Knip vervolgens drie stroken karton uit die allemaal een halve centimeter minder breed zijn dan de diameter en 3 centimeter minder lang zijn dan de koker. Pak ze in met aluminiumfolie, met de spiegelende kant naar buiten.
 4. Maak van je drie stroken karton een driehoek door de zijkanten aan elkaar vast te plakken met een plakbandje. Schuif je driehoek vervolgens in de keukenrol, tegen de binnenste doorzichtige cirkel aan.
 5. Trek de keukenrol om op gekleurd papier, maar knip hem zo’n 2 centimeter groter uit. Knip de cirkel vervolgens in tot aan je getekende lijntje en vouw de randjes om. Knip ook een klein kijkgaatje in het midden van je cirkel. Plak hem daarna aan het andere uiteinde van je keukenrol.
 6. De kaleidoscoop is nu af. Maar je kunt hem nog versieren met een leuk printje of bijvoorbeeld masking tape.

HOUD DE KALEIDOSCOOP TEGEN HET LICHT EN KIJK ER IN VOOR EEN KLEINE DOSIS MAGIE!

DIY: Potlood met gummetje
DIY: 3D handje

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter