Kapotte broek maken – 10x de leukste lapmiddelen voor gaten in knieën

8 januari 2018
Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren

Zijn mijn jongens gewoon slopers of hebben jullie kinderen ook continu gaten in de knieën van hun broeken? Het maakt niet uit of het merkkleding is of niet, zelfs door broeken waar je een hoge kwaliteit van mag verwachten slijten ze binnen no time heen. Van de week hadden we een nieuw diepterecord: Na één dag spelen was Charlie al door de knie van zijn nieuwe broek heen. Omdat de berg ‘speel spijkerbroekjes’ nu wel heel groot wordt en er weinig fatsoenlijke jeans voor naar school en verjaardagen enzo overblijven, ben ik op zoek gegaan naar manieren hoe je een kapotte broek maken kunt. Dit zijn de 10 leukste lapmiddelen voor gaten in de knieën van je broek. Hoe pak jij het aan?

10x Kapotte broek maken

#1 Kapotte spijkerbroek afknippen

Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren. #1 Spijkerbroek afknippenAfbeelding: Shutterstock.

De meest simpele oplossing is de spijkerbroek afknippen en er een korte broek van maken. Dat heb ik afgelopen zomer ook met een broek van Finn gedaan. Als je een naaimachine hebt, kun je de pijp daarna omzomen. Maar je kunt hem ook lekker rafelig laten of de pijpen oprollen, dan zie je er ook niks meer van.

‘Lees ook: De beste jeans merken voor kinderen.’

#2 Lapje op broek strijken


Je kunt de gaten in de knieën van een broek ook repareren door er een lapje achter te strijken. Hiervoor bestaat reparatiedoek; een stof met aan de ene kant een lijmlaag die zich hecht aan de broek als je er met de strijkbout overheen gaat. Een simpele oplossing waarmee je in 30 seconde klaar bent. Ik laat je in de video zien hoe je het doet en hoe je de broek eventueel ook nog kunt verstevigen door er daarna overheen te stikken. Het reparatiedoek is in 24 verschillende kleuren te koop bij Hobbygigant voor €1,80 voor een stuk van 10 x 40 cm.

#3 Ander stuk stof erachter naaien of lijmen

Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren. Bijvoorbeeld door een lap stof erachter te naaien.

Maar misschien vind je het veel leuker om te kiezen voor een stof met een leuk kleurtje, printje of een kantje. Je kunt de stof erachter plakken met textiellijm of je naait hem vast met de naaimachine.

#4 Kapotte knie dicht stikken met de naaimachine

Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren. #2 extra gaten in spijkerbroek knippen. Dicht naaien met gekke stikselsAfbeelding: Shutterstock.

Wat je nu ook veel ziet in de winkels zijn gaten die op een grappige manier dicht gestikt zijn. Eerst strijk je een stuk reparatiedoek aan de binnenkant van de broek of je speldt er een stuk spijkerstof aan vast. En dan lekker zigzaggen met de naaimachine, net zolang totdat het gat in de broek dicht is. Dat kun je doen met draad in dezelfde kleur als de broek, maar je kunt ook voor een lekker contrasterende kleur kiezen. Staat ook stoer!

‘Lees ook: Jeanius! Deze spijkerbroek is niet kapot te krijgen.’

#5 Nog meer gaten in broek maken

Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren. #2 extra gaten in spijkerbroek knippenAfbeelding: Shutterstock.

Less is more gaat in het geval van gaten niet op. Eén gat is een kapotte broek, maar maak je er eigenhandig nog een heleboel bij, dan is je geruïneerde kledingstuk ineens helemaal hip & happening. Dus zet de schaar er in en knip er nog een paar gaten bij. Hoe groter, hoe beter.

#6 Kapotte knie maken met strijkapplicaties

Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren. #2 extra gaten in spijkerbroek knippen. Strijkapplicatie op de knie strijken

De old school oplossing voor kapotte broeken is door over het gat een strijkplaatje te strijken. Ik kan me in ieder geval herinneren dat mijn moeder dit bij mij wel eens deed. Dan ging er op mijn knie een poesje ofzo. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer soorten patches om uit te kiezen. Bij de Hema of Xenos bijvoorbeeld heb je hele hippe. En dit röntgenplaatje op de afbeelding hierboven is te koop bij Etsy.

#7 Knielap

Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren. Bijvoorbeeld door over het gat een knielap te strijken

Met een knielap op de kapotte knie ga je anno nu ook weer helemaal mee met de mode. Je ziet ze momenteel ook veel op de ellebogen van truien en shirts. Ze zijn onder andere te koop bij Applicatie-en-zo of in spijkerstof bij de HEMA. Maar je zou ze eventueel ook zelf kunnen maken.

‘Lees ook: Strijkplaatjes – De hipste patches en 14 toffe manieren om ze te gebruiken.’

#8 Kapotte broek maken met spijkerstof patches

Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren. Bijvoorbeeld met deze knielap van spijkerstof
Dat kan bijvoorbeeld in deze leuke vorm. Je offert de minst mooie kapotte spijkerbroek op en knipt daar ronde kniestukken uit. Die naai je op het gat in de knie op zo’n 3 cm van de rand van de stof. Daarna laat je de randen rafelen en teken je met textielstof nog een paar ogen en een mond op je kniestuk. Et voilà, je hebt een leeuw!

#9 Monsterlijke knieën

Kapotte broek maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je spijkerbroek te repareren. Bijvoorbeeld door van het gat een monster te maken.

Kiekeboe! Ik denk dat Finn het meest blij zou worden van een paar van deze monsterknieën.

#10 Kapotte legging maken

Kapotte legging maken - de 10 leukste manieren om gaten in de knieën van je legging te repareren. Bijvoorbeeld door een lap stof op te naaien.

Voor alle jurk-dragende meiden ook nog een paar leuke ideeën om een legging te maken, want die sneuvelt eigenlijk nog wel sneller dan een dikke spijkerbroek. Je kunt de stof op de kapotte knieën naaien of lijmen met textielstift. Ik vind deze oplossingen zo leuk dat als ik een dochter had gehad, ik ze sowieso zou maken. Gat of geen gat!

‘Lees ook: DIY: Joggingbroek pimpen.’

Dit waren mijn tien manieren waarop je een kapotte broek maken kunt. Heb jij ook nog een leuke of creatieve oplossing voor gaten? Laat dan hieronder bij de reactie vooral een berichtje achter! Ik hoop dat ik je met mijn ideeën heb kunnen inspireren.

Puffy sneeuwverf maken & een sneeuwpop verven
Zoutkristallen maken - Met recept, uitleg en toffe voorbeelden

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reply Hilde 6 september 2015 at 10:01 am

  Bekend probleem hier, met drie jongens. De grote berg speelspijkerbroekies is ook heel herkenbaar. Bedankt dus voor de leuke tips!

 • Reply Regine 7 september 2015 at 9:24 am

  Heel herkenbaar!

  En te koop bij Poppedop:

 • Reply Jan 14 januari 2017 at 10:15 am

  Als ik geen korte broek heb en een oude spijkerbroek zet gewoon de schaar de er en ik knip hem boven het gat af

 • Reply Ilse 8 november 2018 at 10:14 pm

  Of je kan ook mijn patches kopen bij creapatch.be. Deze zijn super sterk en komen niet los?

 • Reply Dirk 8 mei 2019 at 7:38 am

  Ik vind het niet zo erg als het stuk gaat, Nr 3 is nog super sexy ook .
  Dus vrouwen, maar je broek stuk en repareer het 😛

 • Reply Corienne 23 januari 2022 at 11:08 am

  In de broeken zit vaak stretch. Welke stof gebruik je dan? Een boeren zakdoek vind ik tof. Maar ik denk niet dat dat lukt. Iemand ervaring mee??

 • Reply Anita 24 maart 2023 at 9:52 am

  Ik haal meestal van een andere spijkerbroek de kontzak eraf en die naai ik eroverheen. De rest van die andere spijkerbroek niet weggooien want daar kun je best nog een paar extra zakken van maken. Een lekker stoere oplossing

 • Laat een reactie achter