DIY: Knoopkussen

9 oktober 2016
knoop, bal, knopenbal, knoopbal, knoopkussen, knopenkussen, knot, pillow, cussion, diy, maken, naaien, babykamer, kinderkamer, meisje, jongen, sierkussen, kussen, mint, patroon, zelf, maken

Ja hoor, ik heb de kou op mijn heupen. Zodra het kwik in Nederland onder de korte broeken temperatuur komt, dan moet ik ineens van alles in huis. Kasten uitmesten, leuke takken in vazen – het aanbod bloemen en takken is in de herfst echt het mooist! – andere posters in lijsten, noem maar op. Het moet binnen weer extra gezellig worden, want de komende koude maanden zullen we hier weer meer tijd doorbrengen. Kussens heb je ook nooit te veel in huis vind ik. Want dat zijn van die fijne sfeermakers. Ik had al bijna zo’n leuk knoopkussen gekocht die je nu veel ziet, toen ik bedacht dat ik die zelf ook wel kan maken. Ik heb vroeger op de zeeverkenners gezeten, dus zo’n apevuistje – jaaaa, zo heet die knoop! – heb ik zo gemaakt. Maar ook zonder scouting achtergrond lukt het je wel hoor. Ik leg het stap voor stap aan je uit.

Wat heb je nodig?

 • Stof die stretcht
 • Stofschaar
 • Naaimachine (maar je zou de stof eventueel ook met een lijmpistool aan elkaar kunnen lijmen, als je die niet hebt)
 • Kussenvulling
 • Eventueel lege keukenrol

‘Lees ook: DIY: Speelgoedzak.’

knoop, bal, knopenbal, knoopbal, knoopkussen, knopenkussen, knot, pillow, cussion, diy, maken, naaien, babykamer, kinderkamer, meisje, jongen, sierkussen, kussen, mint, patroon, zelf, maken

Aan de slag!

 1. Knip een strook stof af van 3 meter lang en 15 cm breed. Is je stof kleiner dan 3 meter, dan kun je natuurlijk ook gewoon stroken aan elkaar vast naaien, totdat je de juiste lengte bereikt.
 2. Vouw de stof over de lengte dubbel met de buitenkanten tegen elkaar en naai ze aan elkaar vast. Houd een naairand van ongeveer 1,5 cm aan.
 3. Keer de strook nu binnenste buiten. Je kunt hiervoor een pollepel gebruiken.
 4. Nu ga je de strook stof vullen met kussenvulling. Eerst vanaf de ene kant. Om de vulling makkelijker in het midden van de tunnel te krijgen, kun je de stof zo veel mogelijk om een lege keukenrol schuiven.
 5. Als je de helft van de tunnel vol hebt, knoop je hem dicht met een touwtje of reepje stof, waarbij je wat lengte laat. Dat is straks handig met knopen.
 6. Keer de tunnel om en vul nu de andere helft op dezelfde manier als hiervoor en knoop ook het andere uiteinde dicht.
 7. Nu is het tijd voor de apevuist! Omdat ik vond dat je moeilijk op mijn foto’s kon zien hoe die gaat, heb ik een duidelijke tekening uit mijn oude knopenboek toegevoegd. Rol de stof alleen niet om je hand zoals op het plaatje, want je kunt beiden handen goed gebruiken bij deze stap. En ga in plaats van 3 keer rondom steeds 2 keer rondom. Trek de stof vooral wat strakker aan tijdens het knopen. Als de knoop er eenmaal in zit, kun je je kussen nog goed in model brengen.
 8. Trek net zolang aan alle kanten totdat de bal helemaal rond is en mooi in model. Dan steek je de uiteindes naar binnen. Die kun je eventueel nog vast zetten met een steekje. Maar bij mijn knoopkussen was dat niet eens nodig. En hij zit nog in elkaar. Totdat de jongens ermee gaan voetballen waarschijnlijk! 😉

‘Lees ook: DIY: Berg kussen met sneeuw.’

Ik ben in de race om Play-Doh Pro te worden!
15 Lampen voor de kinderkamer

Dit vind je misschien ook leuk

10 Reacties

 • Reply Dorien 9 oktober 2016 at 9:58 am

  Als je toch 3x rond wilt, zou je de strook dan langer en dunner moeten maken? Vind deze super leuk, maar de knoop 3x rond eigen ook wel!

 • Reply Annemieke 9 oktober 2016 at 8:10 pm

  Hoi Dorien, als je drie keer rond gaat, dan moet je de strook inderdaad langer maken. Het vullen ervan is alleen een lastige klus als hij zo lang is. Dus dan zou ik overwegen om hem in tweeën te maken en ze dan gevuld aan elkaar te naaien met de hand. Als je wilt dat de bal niet groter wordt, dan kun je de strook inderdaad ook dunner maken. Maar ook dat maakt het vullen ervan weer wat lastiger. Maar als je het mooier vindt, dan zou ik het gewoon proberen! En stuur een foto als hij af is, ik ben erg benieuwd! Groetjes, Annemieke

 • Reply Bas 16 oktober 2016 at 9:08 pm

  Bedankt voor de tips.

 • Reply Monique 22 januari 2017 at 7:53 pm

  Hallo, wat is de afmeting van het kussen als het klaar is?

  • Reply Annemieke 23 januari 2017 at 5:24 pm

   Hoi Monique, het kussen heeft een diameter van 26 centimeter. Groetjes, Annemieke

 • Reply Marieke | WitWonen 2 april 2017 at 8:13 pm

  Wat een leuk idee! Ik moet alleen nog een beetje oefenen met het naaimachine:D

 • Reply Femke 2 juli 2017 at 7:08 pm

  Gemaakt! Dank voor dit geweldig leuke idee en duidelijke beschrijving daarbij!!

  • Reply Annemieke 3 juli 2017 at 9:57 am

   Wat leuk Femke! En leuk om te horen dat mijn omschrijving duidelijk is!

 • Reply Savannah 8 juli 2017 at 4:19 pm

  Hi!

  Wat een leuk project zeg. Ik wil het zelf ook graag maken alleen hoeveel gram wol gaat er in zo’n bol van 3 meter lang en 15 centimeter breed? En kan je hiervoor ook satijnen stretch stof gebruiken?

 • Reply wim 6 november 2018 at 12:12 pm

  De knoop het in het Engels “monkey’s fist”. In het Nederlands noemen we de knoop zoals bij de Marine “het Keesje”. Het is een werplijnknoop die nog steeds in gebruik is in de scheepvaart. Normaal gaat er in gewicht in als bijv. theelood. er zit n de knoop nog een lang eind touw ( de hieuwlijn), dat vaak verbonden is met een tros waarmee een schip wordt vastgelegd. Zo kunnen de roeiers of mensen op de kade makkelijker de lijn opvangen en de tros op de kade trekken. Zelf ben ik bezig nu een karaakmat te maken volgens jullie methode . Je kunt het Keesje ook van dun touw maken als sleutelhanger door er een knikker in te stoppen.

 • Laat een reactie achter