DIY: Stuiterbal

16 februari 2014

Een kast vol met speelgoed, een speeltuin om de hoek en vriendjes in de straat, maar jouw kind verveelt zich. Lastig zo’n hangkleuter die nergens zin in heeft. En dus is het tijd voor een wetenschappelijk experiment. Het maken van je eigen stuiterbal! Een gegarandeerd succes in de voorjaarsvakantie.

Wat heb je nodig?

 • Borax. Maar pas op! Het is matig giftig. Eet het niet op, gebruik het niet op oppervlakken waar eten wordt bereid en draag handschoenen bij gebruik.
 • Maïzena
 • Alles lijm
 • Warm water
 • Eventueel voedingskleurstof en/of glitters
 • Eetlepel en theelepel
 • Twee bakjes
 • Handschoenen

maken, diy, stuiterbal, ballen, stuiterballen, stuiteren, activiteit, voorjaarsvakantie, kinderen, kleuters, peuters, zelf maken, homemade, ingrediënten, recept, vakantie, verveling, vervelen, experiment, wetenschappelijk, knutselen, speelgoed, zelf make Doe 2 eetlepels warm water in een bakje, samen met een halve theelepel borax. Roer nu net zolang totdat de borax begint op te lossen. Voeg als laatste de voedingskleurstof en/of glitters aan het mengsel toe als je wil dat de stuiterbal een andere kleur dan wit krijgt.

 

 

 

 

maken, diy, stuiterbal, ballen, stuiterballen, stuiteren, activiteit, voorjaarsvakantie, kinderen, kleuters, peuters, zelf maken, homemade, ingrediënten, recept, vakantie, verveling, vervelen, experiment, wetenschappelijk, knutselen, speelgoed, zelf make Doe nu 1 eetlepel alles lijm en een halve eetlepel maïzena in het tweede bakje en roer ze door elkaar. Voeg er daarna 1 theelepel van de mix uit het eerste bakje aan toe. Laat het mengsel zo – zonder te roeren – 10 tot 15 seconde staan om de ingrediënten op elkaar in te laten werken.

 

 

 

 

maken, diy, stuiterbal, ballen, stuiterballen, stuiteren, activiteit, voorjaarsvakantie, kinderen, kleuters, peuters, zelf maken, homemade, ingrediënten, recept, vakantie, verveling, vervelen, experiment, wetenschappelijk, knutselen, speelgoed, zelf make

Daarna mag je de ingrediënten mengen. Roer net zolang totdat het bijna niet meer te doen is. Je zult vanzelf merken wanneer het klaar is, want het wordt een klonterige en kleverige massa.

 

 

 

 

 

 

maken, diy, stuiterbal, ballen, stuiterballen, stuiteren, activiteit, voorjaarsvakantie, kinderen, kleuters, peuters, zelf maken, homemade, ingrediënten, recept, vakantie, verveling, vervelen, experiment, wetenschappelijk, knutselen, speelgoed, zelf make

Op dat moment haal je de klomp uit de kom en draai je het tussen je handen tot een bal. Het zal eerst aanvoelen als kleverige troep, maar daarna snel stollen. Je moet je bal dus snel kneden. Zodra de stuiterbal goed hard geworden is, is hij klaar om er mee te stuiteren en te spelen.

 

 

 

 

 

Schaapjes tellen
Bubbelen in een bio-bad

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply Claudia 17 februari 2014 at 1:20 pm

  Hey! Wat een leuke tip. Het materiaal “Borax” ken ik niet, dit is zeker te koop bij de bouwmarkt? Dat zal mijn kleintje wel leuk vinden om te doen in de voorjaarsvakantie. Ik ga het uitproberen!

  • Reply Annemieke 17 februari 2014 at 2:48 pm

   Hallo Claudia,

   Ik ben Borax zelf nog niet tegen gekomen in een winkel. Online is het sowieso te koop. Ik heb het gekocht bij de koopjesdrogisterij.nl. Lees voor gebruik wel eerst goed de verpakking. Het is matig giftig, dus je kleintje mag het niet in zijn mond stoppen! Veel plezier in de vakantie.

   Groetjes,

   Annemieke

 • Reply Noa 15 april 2015 at 8:47 pm

  hey ik ben heel fijn dat er iemand hier een duidelijke uitleg geeft ik ga het morgen uitproberen dan ga ik met mijn mama naar de winkel om borax en voedsel kleurstof te kopen <wat mijn vraag is als je het maakt ik wou het voor mijn mama maken maar is het giftig ????

 • Reply linda 12 mei 2015 at 3:03 pm

  Ik heb Borax besteld bij de DA 5.25 euro.

 • Reply Natascha 9 februari 2016 at 9:07 pm

  Is het de bedoeling dat je na die 15 seconde ook de rest van het warm water mengsel met borax en de kleurstoffen er ook bij voegt of gebruik je het restant niet meer (of voor een andere stuiterbal? Dat word mij niet helemaal duidelijk uit bovenstaande beschrijving. Ik wil ze graag gaan maken in mijn klas. Superleuk idee!

 • Laat een reactie achter