DIY: Zonnebril zakje

22 juni 2014

Jihaa! De zomer is gisteren officieel begonnen! En dat betekent zwoele temperaturen – oké, het weer mag nog wat beter zijn best doen – zonnige stranddagen, festivals en terrasjes. Mijn zonnebril behoort dit jaargetijde tot de vaste spulletjes in mijn tas. Met als nadeel dat ik hem continu aan het zoeken ben tussen alle luiers, snacks en pakjes met sap. Want mijn tas is ALTIJD een rommeltje. Dus besloot ik er een lekker opvallend, lichtgewicht zonnebril zakje voor te maken die je op de tast zo uit je tas vist.

Wat heb je nodig?

 • Twee verschillende lappen stof
 • Een rits
 • Fiberfill
 • Naaimachine
 • Naald en draad
 • Vilt
 • Wol

zonnebril, zonnebrillenkoker, koker, brillenkoker, brillenzakje, zakje, brillenetui, etui, tasje, veilig, beschadigd, onbeschadigd, stuk, heel, schoonmaken, schoonmaakdoekje, vrouwen, mama, moeders, diy, naaien, stoffen, stofjes ,tips, ideeën, patronen,

Aan de slag

 1. Leg je zonnebril halverwege een A4-tje en volg aan de onderkant de contouren van de bril van de ene naar de andere kant van het velletje, zodat er twee halve cirkels ontstaan. Ik heb dit uit de losse pols gedaan, maar je kunt er ook een glas of schoteltje voor gebruiken. Als je maar zorgt dat beide halve cirkels even groot zijn. Houd voor de zijkanten van het zakje zo’n vijftien centimeter aan. Knip het patroon uit.
 2. Knip het patroon vervolgens twee keer uit je ene en twee keer uit je andere stof, plus twee keer uit de fiberfill.
 3. Mocht je net zoals ik een tekst op je zonnebril tasje willen, dan knip je die uit het vilt. Ik heb ‘sunnies’ ingetikt in Word in een leuk lettertype, het daarna uitgeprint, op het vilt gelegd en uitgeknipt.
 4. Naai de vilten tekst door het centrum van de letters vast op de voorkant van je zakje.
 5. Leg nu de fiberfill, dan de voorkant van je zakje met de bovenzijde naar boven, de rits – met de onderzijde naar boven en het randje precies langs het bovenste randje van de voorkant – en de binnenzijde van je zakje met de onderzijde naar boven op elkaar. Zet dit goed vast met spelden. Naai de boel dan aan elkaar vast langs de bovenste rand, maar let goed op dat je niet te dicht langs de ritssluiting stikt, want anders krijg je die straks niet meer open. Herhaal hetzelfde voor de achterkant van je zonnebrillenzakje.
 6. Maak de rits nu open. NIET VERGETEN! Want anders kun je je zakje straks niet meer binnenstebuiten keren!! Speld nu de binnenzijde van je zakje aan elkaar vast, met de goeie kanten tegen elkaar aan. En doe dit ook voor de buitenzijde van je zakje, inclusief de fiberfill lagen.
 7. Naai de buitenkanten en de binnenkanten aan elkaar vast. Laat bij de binnenkanten een 5 centimeter grote opening vrij om het zakje straks om te keren. Knip teveel overtollig foam en stof weg, anders is de vorm van je tasje straks niet mooi.
 8. Draai het zakje nu binnenstebuiten. Naai het keergat daarna dicht met naald en draad.
 9. Door nog een pompoentje aan de rits te maken, is je zonnebril zakje straks makkelijk te vinden in je tas. Hier kun je lezen hoe je een pompoen maakt.

Klaar! In twee uurtjes tijd een zakje genaaid dat me tot nu toe al minstens een kwartier zoeken heeft gescheeld. Ik weet dus zeker dat hij iedere minuut die ik eraan besteed heb, ook weer oplevert. Heel fijn en hij is nog super vrolijk ook!

Naar het ziekenhuis: Hoe bereid ik Finn voor?
Het nieuwe vriendje van Sophie

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Mandy 22 juni 2014 at 9:30 pm

  Leuk!!

 • Reply Mireille Vdv 8 november 2021 at 8:44 am

  Moet je links en rechts 15cm extra nemen? Of begrijp ik dat verkeerd? Bedankt!

 • Laat een reactie achter