Zoek je een draagmoeder? Lees dit eerst voor een goede start!

23 oktober 2024
Op zoek naar een draagmoeder? Lees dit eerst voor een goede start!

Wat als je grootste droom om een kindje te krijgen op de natuurlijke manier niet mogelijk is? Voor steeds meer gezinnen is een draagmoeder dé oplossing. Of je nu een homostel bent, of vanwege medische redenen zelf geen kind kunt dragen; draagmoederschap biedt je de prachtige kans om toch ouder te worden. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Hoe vind je een draagmoeder, wat zijn de kosten, en welke stappen moet je doorlopen? In dit artikel leggen we alles uit, zodat je goed voorbereid dit bijzondere avontuur kunt aangaan!

Wanneer kies je voor een draagmoeder?

Er zijn verschillende situaties waarin wensouders ervoor kiezen om draagmoederschap te overwegen. Misschien heb je als vrouw medische complicaties waardoor je zelf geen kind kunt dragen, of ben je samen met een partner van hetzelfde geslacht en willen jullie graag een kindje dat genetisch verbonden is met één van jullie. Voor sommige mensen is adoptie niet de gewenste weg, omdat ze liever een kind wensen dat biologisch van henzelf is. Ook kan het zijn dat andere vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF niet succesvol zijn geweest. In al deze gevallen biedt draagmoederschap een prachtige mogelijkheid om toch een gezin te stichten.

De keuze voor draagmoederschap is er echter niet één die je zomaar maakt. Het is belangrijk om goed na te denken over de emotionele, praktische en juridische kanten van het proces. De weg naar het ouderschap via draagmoederschap kan lang en uitdagend zijn. Maar met de juiste voorbereiding en begeleiding kan het een prachtige oplossing zijn voor jullie kinderwens.

Stappenplan: Zo gaat het draagmoederschap traject

Als je hebt besloten dat draagmoederschap een optie voor jullie is, zijn er verschillende stappen die jullie moeten doorlopen. Van het kiezen van de juiste vorm van draagmoederschap tot het zoeken naar een draagmoeder en de juridische afhandeling: het is een proces waar veel bij komt kijken. In dit stappenplan leggen we de belangrijkste stappen uit.

Stap 1: Onderzoek welke vorm van draagmoederschap bij jullie past

De eerste en misschien wel belangrijkste stap in het proces is het bepalen welke vorm van draagmoederschap het beste bij jullie past. Er zijn namelijk verschillende vormen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

  • Traditioneel draagmoederschap
    Bij traditioneel draagmoederschap wordt het zaad van de wensvader gebruikt en de eicel van de draagmoeder. In dit geval is zowel de draagmoeder als de wensvader genetisch verbonden met het kind. Dit is een keuze die vaak gemaakt wordt als wensouders liever een bekende draagmoeder willen, zoals een zus of een goede vriendin. Het kan fijn zijn om iemand in je omgeving te hebben die je vertrouwt en waarmee je een hechte band hebt. Maar het brengt ook emotionele en juridische uitdagingen met zich mee, omdat de draagmoeder ook de biologische moeder is.
  • Hoogtechnologisch draagmoederschap
    Bij hoogtechnologisch draagmoederschap, ook wel IVF draagmoederschap genoemd, wordt een eicel van de wensmoeder (of een donor) in een laboratorium bevrucht met het sperma van de wensvader. Het embryo wordt vervolgens in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst, die niet genetisch verwant is aan het kind. Deze vorm is vaak aantrekkelijk voor wensouders die biologisch verwant willen zijn aan hun kind, zonder dat de draagmoeder die genetische band heeft. Dit traject verloopt vaak via gespecialiseerde vruchtbaarheidsklinieken.
  • Eicel van een donor
    Soms kunnen wensouders geen eigen eicellen gebruiken, bijvoorbeeld door vruchtbaarheidsproblemen. In dat geval wordt een donoreicel bevrucht met sperma van de wensvader, waarna het embryo bij de draagmoeder wordt geplaatst. Ook hier is de draagmoeder niet genetisch verwant aan het kind, net als bij hoogtechnologisch draagmoederschap.

Stap 2: Zoek juridische en psychologische begeleiding

Draagmoederschap is niet alleen een emotioneel, maar ook een juridisch complex proces. Het draagmoederschap in Nederland is aan strikte regels gebonden en daarom is het belangrijk om vanaf het begin goede juridische begeleiding te hebben. Ook psychologische begeleiding is essentieel om ervoor te zorgen dat zowel de wensouders als de draagmoeder zich ondersteund voelen tijdens dit intensieve traject.

  • Juridische aspecten in Nederland
    In Nederland is commercieel draagmoederschap verboden. Dit betekent dat je niet tegen betaling op zoek mag gaan naar een draagmoeder. Bovendien is de draagmoeder bij de geboorte de juridische moeder van het kind, ongeacht of zij genetisch verwant is aan het kind. Na de geboorte moeten wensouders via een adoptieprocedure het juridische ouderschap verkrijgen. Dit kan een tijdrovend en emotioneel proces zijn, dus het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn en juridische experts in te schakelen.
  • Draagmoederschap in het buitenland
    Omdat de wetgeving in Nederland vrij streng is, kiezen sommige wensouders ervoor om naar het buitenland te gaan voor draagmoederschap. In landen zoals de Verenigde Staten en Canada is commercieel draagmoederschap legaal en zijn er gespecialiseerde bureaus die het proces begeleiden. Het voordeel hiervan is dat de juridische status van de wensouders vaak direct na de geboorte geregeld kan worden. Het nadeel is dat de kosten hoog kunnen oplopen en het proces ingewikkeld is door de internationale regelgeving. Reken op tienduizenden euro’s, afhankelijk van het traject dat je kiest.
  • Emotionele en psychologische begeleiding
    Naast juridische hulp is ook psychologische begeleiding essentieel, zowel voor wensouders als de draagmoeder, om eventuele spanningen of onzekerheden te bespreken. Dit kan ook tijdens de zwangerschap extra steun bieden, vooral omdat het emotioneel intens kan zijn om een kind te dragen dat na de geboorte niet bij jou blijft.

Stap 3: Op zoek naar een draagmoeder

Draagmoeder uit Nederland

Het vinden van een draagmoeder is misschien wel één van de meest uitdagende stappen in het draagmoederschap traject. In Nederland is het verboden om openbaar naar een draagmoeder te zoeken, zoals via advertenties. Dit betekent dat veel wensouders hun draagmoeder vinden via persoonlijke netwerken. Het kan een familielid zijn, een vriendin of iemand die via-via op jullie pad komt.

Als je op deze manier een draagmoeder vindt, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over verwachtingen, emotionele betrokkenheid, en juridische en financiële zaken. Begin met open gesprekken over jullie motivatie, de rol van de draagmoeder tijdens de zwangerschap en na de geboorte en of ze contact met het kind wil houden om te ontdekken of jullie echt een match zijn. Laat geen onderwerp onbesproken, want als je eenmaal in het traject zit, kun je niet meer terug.

Draagmoeder uit het buitenland

Lukt het niet om een draagmoeder binnen je eigen netwerk te vinden, dan zijn er dus mogelijkheden om naar het buitenland te kijken. In sommige landen is commercieel draagmoederschap legaal en er zijn gespecialiseerde bemiddelingsbureaus die wensouders helpen om een draagmoeder te vinden. Dit proces kan echter kostbaar en tijdrovend zijn, dus het is belangrijk om je hier goed op voor te bereiden.

>> Lees ook: Zaaddonor gezocht? Deze must-know tips zijn je eerste stap!
Op zoek naar een draagmoeder? Lees dit eerst voor een goede start!

Stap 4: De bevruchting: Zwanger?

Wanneer jullie een draagmoeder hebben gevonden, de afspraken hebben gemaakt en de juridische zaken geregeld, begint het medische traject. Dit verloopt afhankelijk van de vorm van draagmoederschap die jullie hebben gekozen. Bij traditioneel draagmoederschap wordt het sperma van de wensvader gebruikt om de draagmoeder te insemineren. En bij hoogtechnologisch draagmoederschap ondergaat de draagmoeder vaak hormonale behandelingen om haar baarmoeder voor te bereiden op de ontvangst van een embryo. Dit embryo wordt in een laboratorium gevormd door de eicellen van de wensmoeder (of een donor) te bevruchten met het sperma van de wensvader en daarna in de draagmoeder geplaatst. Meestal kun je binnen 10 tot 14 dagen na de procedure via een zwangerschapstest of bloedonderzoek ontdekken of de draagmoeder in verwachting is. Houd er wel rekening mee dat deze processen niet altijd in één keer succesvol zijn en dat het traject een paar maanden tot soms zelfs meer dan een jaar in beslag neemt.

Stap 5: Goede communicatie en steun tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om nauw contact te houden met de draagmoeder. Hoe vaak jullie contact hebben, hangt af van de afspraken die jullie vooraf maken. Sommige wensouders kiezen ervoor om regelmatig mee te gaan naar doktersafspraken en echo’s, terwijl anderen dat overlaten aan de draagmoeder. Ook emotionele steun speelt een grote rol tijdens de zwangerschap. Voor de draagmoeder kan het een bijzondere, maar ook uitdagende tijd zijn, omdat ze een kind draagt dat na de geboorte niet bij haar zal blijven. Het is daarom belangrijk om haar te steunen, bijvoorbeeld door regelmatig contact te houden en te vragen hoe het met haar gaat, zowel fysiek als emotioneel.

Daarnaast is het verstandig om te bespreken hoe jullie willen omgaan met belangrijke beslissingen tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan medische keuzes, zoals tests en behandelingen of het geboorteplan. Maar ook aan complicaties of scenario’s waarbij de zwangerschap anders dan normaal verloopt. Zorg ervoor dat iedereen zich prettig voelt bij de gemaakte afspraken en dat er ruimte is om dingen bespreekbaar te maken wanneer dat nodig is.

Stap 6: De bevalling en geboorte van jullie kind

De bevalling is een cruciaal moment en daarom is communicatie hier ook echt key. Ook hierover wil je dus duidelijke afspraken maken. Willen jullie als wensouders aanwezig zijn bij de bevalling? Vindt de draagmoeder dit ook fijn? Zo ja, waar staan jullie dan? Wat is de rol van de partner van de draagmoeder, indien die aanwezig is? Veel wensouders kiezen ervoor om in overleg met de draagmoeder aanwezig te zijn tijdens de bevalling, zodat ze vanaf het eerste moment bij hun kindje kunnen zijn. Dit kan een bijzonder en emotioneel moment zijn voor zowel de wensouders als de draagmoeder. Dus zorg ervoor dat jullie de bevalling tot in de puntjes bespreken, zodat er moment suprême geen ongemakkelijke situaties ontstaan.

Daarnaast moet ook de praktische kant van de bevalling goed geregeld zijn. Bespreek met de draagmoeder en de verloskundige of arts waar de bevalling plaatsvindt (thuis, in het ziekenhuis, of in een geboortecentrum) en wat de verwachtingen zijn voor de zorg na de geboorte. Zorg dat zowel jullie als de draagmoeder goede ondersteuning krijgen.

Stap 7: Na de geboorte: overdracht van het kind en het opbouwen van jullie gezin

En dan komt het moment waar jullie zo lang naar hebben uitgekeken: jullie kindje is er! De eerste momenten na de geboorte zullen voor alle partijen emotioneel intens zijn. Zorg ervoor dat jullie van tevoren afspraken maken over hoe de overdracht van het kind zal verlopen. Wie houdt de baby als eerste vast na de geboorte? Krijgt het kindje nog borstvoeding van de draagmoeder? En hoe, waar en door wie wordt de baby verzorgd in de eerste prille periode?

In de meeste gevallen wordt afgesproken dat het kindje direct na de geboorte aan de wensouders wordt overgedragen. De wensouders nemen dan de zorg voor de baby op zich, zoals de eerste voeding en het regelen van kraamzorg bij hen thuis. Hoewel de draagmoeder juridisch nog steeds de moeder is totdat de adoptieprocedure is afgerond – een proces dat in Nederland enkele maanden kan duren – hoeft de baby niet bij haar te wonen. Wel kan de draagmoeder thuis kraamzorg krijgen voor haar eigen herstel, los van de zorg voor de baby. En hoewel jullie je waarschijnlijk volledig verliezen in die wolk van een baby, is het mooi om in de kraamperiode ook aandacht te blijven houden voor de draagmoeder.

Sommige draagmoeders kiezen ervoor om na de geboorte contact te houden met het kind en de wensouders, terwijl anderen ervoor kiezen om hun rol af te sluiten. Dit is een persoonlijke beslissing die jullie van tevoren samen bespreken, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Als jullie besluiten om na de bevalling geen contact meer te hebben, kan het fijn zijn om afspraken te maken voor later, voor het geval jullie kind op een bepaald moment wil weten wie de draagmoeder is. Mag het kind contact met haar opnemen? Vanaf welke leeftijd? En hoe kan de draagmoeder dan worden bereikt?

Draagmoederschap maakt je grootste droom waar

Draagmoederschap kan een emotionele rollercoaster zijn, maar het maakt ook je grootste droom waar: ouder worden! Met de juiste voorbereiding, steun en duidelijke afspraken, wordt dit een onvergetelijke reis. We hopen dat je met dit artikel alle informatie hebt om dit avontuur met vertrouwen aan te gaan. Als je nog vragen hebt, mag je die altijd stellen door hieronder een reactie achter te laten. En voor het uitwisselen van tips en persoonlijke ervaringen raden we je aan om je aan te sluiten bij deze fijne Facebook groep voor draagmoeders en wensouders die in hetzelfde traject zitten of het al eens doorlopen hebben.

Nieuw dekbed kiezen? Ontdek hier welke het beste bij jou past!
Buitenspelen: wanneer is je kind er klaar voor?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter