Drollenkoekjes zijn een mega hit als kindertraktatie. Ze zijn makkelijk te maken én hebben humor. Want wie lust er nou poep?! Nou, deze hoopjes smaken gelukkig onwijs lekker! Wil jij ze ook eens maken? In dit blog laat ik je zien hoe dat moet en wat het recept is voor deze lekkere, ‘vieze’ koekjes.
Wat heb je nodig?
Deze ingrediënten zijn voor 12 drollenkoekjes:
- 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker (= 16 gram)
- ei
- 360 gram bloem
- 40 gram cacao
- Eetbare oogjes (die kun je o.a. hier kopen)
- Glazuur of decoratiestift (van Dr. Oetker)
‘Lees ook: Dino feestje – De leukste spelletjes, versiering & snacks voor een top partijtje.’
Recept drollenkoekjes deeg
- Mix de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker tot een gladde massa.
- Voeg het ei, de bloem en cacao toe en kneed het deeg tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Maak van het deeg een bol, verpak hem met vershoudfolie en leg hem minimaal een uur in de koelkast. Een nachtje kan ook. Hoe kouder het deeg hoe minder de drollenkoekjes straks inzakken of uitlopen.
De drollenkoekjes maken
- Als het deeg goed koud is, kun je de drollenkoekjes maken. En dat begint met het voorverwarmen van de oven op 175 graden.
- Daarna verdeel je de bol deeg in 12 ongeveer gelijke stukken.
- Die stukken kneed je even door elkaar en dan rol je er een lange slang van met een puntig uiteinde.
- De slang rol je op tot een drol en het puntje steek je een beetje omhoog.
- Daarna bak je de drollenkoekjes gaar in 15-20 minuten in de oven.
- En als de koekjes afgekoeld zijn, dan geef je ze als finishing touch nog een paar ogen, net als de drol emoticon. De oogjes kun je er opplakken met glazuur – gemaakt van poedersuiker met een paar druppels water – of met de decoratiestiften van Dr. Oetker. En dan is je kindertraktatie klaar!
‘Lees ook: Tijger partijtje – De leukste inspiratie voor spelletjes, activiteiten, versiering & snacks.’
Tip!
Serveer je drollenkoekjes met een rol wc papier in plaats van servetjes. Dat maakt deze kindertraktatie helemaal af!
Nog meer kindertraktatie inspiratie
Ik ben benieuwd of jij deze lekkere, ‘vieze’ drollenkoekjes ook eens gaat maken! Zo ja, laat je me dan weten wat je ervan vond in een reactie onder dit blog?
Op ons blog vind je behalve deze koekjes nog veel meer traktatie inspiratie. Hieronder vind je al onze eerder geschreven blogs op een rij:
- Makkelijke traktaties – 25x met weinig moeite een top traktatie.
- Feestelijke traktatie ideeën voor een meisje.
- 19 Traktatie ideeën voor een jongen.
- Traktatie ideeën – 15 Toffe uitdeelcadeautjes.
- Chips traktaties – 7 simpele & toffe ideeën om te trakteren op je verjaardag.
- Toffe traktatie ideeën: Het mega grote traktatie inspiratie dossier.
- 18x Traktatie inspiratie.
- Traktatie inspiratie: 12x de origineelste traktaties voor peuters.
- 15x gezonde traktaties met fruit.
- 10x een toffe afscheidstraktatie voor de peuterspeelzaal of ’t kinderdagverblijf.
‘Lees ook: Het LEGO Ninjago partijtje van Finn – Inspiratie voor een geslaagd feestje.’
Ik hoop dat je tussen al onze ideeën iets leuks vindt! Wil je nou niets meer van ons missen? Abonneer je dan zeker ook nog even (gratis!) op ons YouTube kanaal. Daar posten we wekelijks nieuwe video’s!
17 Reacties
Kan je deze koeken goed bewaren? Hoe lang?
Hoi Milou, net als zandkoekjes zou je ook deze drollenkoekjes zo’n 4 weken moeten kunnen bewaren als je ze in een afgesloten koektrommel doet. Bij mij zijn ze echter nog nooit zo lang bewaard gebleven. 🙈 Groetjes, Annemieke
Hallo,
Ze zien er super lekker uit hoor ik wil ze ook graag gaan maken,maar even een vraagje welke maat ei is er gebruikt ??
Welke bloem moet ik gebruiken?
Zijn deze koekjes ook ergens te bestellen?
Echt lekker<3!!!
Welk tempratuur op de hetelucht oven?En op een rooster of de bakplaat?
Onze kinderen mochten zelf kiezen welke koekjes ze wouden bakken.. de keuze was snel gemaakt.. de drollenkoekjes!
Wat een plezier om ze te maken en om op te eten 😃 we zullen ze nog veel en vaak maken! Dankje voor het recept en de goede uitleg!
Ze zien er heel lekker uit nog niet geproefd en we hebben ze net gemaakt nog nooit gebakken dus dit was een uitdaging 🙈🍪
Het deeg breekt tijdens het rollen en boetseren van de drollen.. wat doe ik verkeerd?
Hoi Annemieke,
Heb ze gemaakt als traktatie voor m’n dochter. Recept en uitleg zijn perfect en het was een grote hit in de klas. Dank je wel!
Groeten Louelle
Ik ben deze koekjes op dit moment aan het maken voor de traktatie van mijn zoon die maandag 8 wordt. Ik maak ze niet met roomboter maar ivm de koemelkallergie van hem met plantaardige margarine en dat gaat prima! Hadden al een keer proef gebakken en ze zijn heerlijk. Ben benieuwd naar de reacties maandag 😅
cool
cool leuk
Super leuk, heb ze nu voor 2e keer gemaakt! Dit keer in verschillende vormen, alles apart verpakt in een doorzichtig zakje met een wc papiertje erbij in! Groot succes!
Zijn leuk en redelijk makkelijk te maken! Alleen… hoe weet je goed of ze gaar zijn?
Wat een vreselijke koekjes. Heb ik dat plakkerige, breekbare deeg eindelijk geboetseerd tot drolletjes, gaan ze de oven in, smelten ze binnen vijf minuten tot een soort bruine plasjes. Ik heb het recept tot de letter gevolgd, maar dit doe ik niet nog een keer.